
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

Pilotskolan ger en fingervisning
”Men… men är det som kör egentligen?”
”Huh, det är ju JAG som kör.”
Säkert känner du igen detta replikskifte från Kalle och Långben från den alltid återkommande sketchen från Kalle Ankas jul. Men vad har detta med aktier, eller mer korrekt bolag, att göra? Och vad kan vi dels lära oss, dels ta med oss till våra egna portföljer?
Man brukar prata om pilotskolan, med vilket menas att ledning och styrelse i allmänhet, men VD och ordförande i synnerhet ska ha ett eget och betydande innehav i bolaget. Precis som en pilot ska de sitta med på flygplanet och inte sitta i en källare och styra allt med en joystick. Skin in the game är ett annat uttryck för samma företeelse. Skin in the game är även en bok av Nicholas Taleb, i vilken han lyfter fram betydelsen och fördelarna med att fokusera på bolag där insynspersoner har ett eget, högt ägande. De arbetar inte bara då för sin lön, utan även för att öka avkastningen i bolaget och därmed aktieägarna, till vilka de själva tillhör. De har således inte bara ett professionellt förhållande till bolaget, utan även ett personligt. Presterar de bra från sin position kommer det synas i aktiekursen och därmed gynna dem själva. En win win för alla berörda parter.
Men spelar det någon roll om lednings- och styrelsepersoner har ett eget ägande i bolaget? Kort svar – ja! I fastighetsbolaget Sagax årsredovisning för 2020 görs en jämförelse av 89 bolag noterade på Nasdaq Stockholm Large Cap under perioden 2010–2019. De bolag i vilka en majoritet av styrelseledamöterna 2019 ägde aktier för mer än fem gånger sitt årliga styrelsearvode hade en genomsnittlig kursutveckling om 26,6 procent från 2010 till 2019. De bolag där majoriteten av styrelsele- damöterna 2019 ägde mindre än fem gånger sitt årliga styrelsearvode såg en årlig kurstillväxt om 18,2 procent och de bolag där en majoritet inte ägde några aktier alls: snitt 16,4 procent. 1000 kronor i vardera år 2010 skulle haft nedanstående värde tio år senare:
- Majoritet av styrelseledamöter aktier för mer än fem gånger arvodet: 10 551 kr
- Majoritet av styrelseledamöter aktier för mindre än fem gånger arvodet: 5 337 kr
- Majoritet av styrelseledamöter inga aktier alls: 4 566 kr
Även om det inte är en garant för lyckade och framgångsrika investeringar är sannolikheten högre att nå en hög avkastning i bolag där vd och ordförande sitter i flygplanets cockpit.
På stockholmbörsen finns det flera bolag där insynspersoner har ett betydande ägande. Ett av de mest omtalade bolagen de senaste åren och framför allt det senaste är Evolution Gaming. Vd i bolaget, Martin Carlesund, äger 458 923 aktier samt innehar över 1 650 000 teckningsrätter från 2020–2024. Även CSO, Sebastian Johannisson, har ett betydande innehav om 892 500 aktier med möjlighet till teckningsoptioner om 250 000 st från 2020–2023. När bolagets utveckling studeras framkommer att tillväxten varit inget annat än beundransvärd. Hade den varit detsamma om lednings- och styrelsepersoner inte haft skin in the game? Det vet vi såklart inte, men det tål att reflekteras kring.
Creades, som förvisso är ett investmentbolag, är ytterligare ett bevis på hur en närvarande pilot är en viktig pusselbit för en positiv avkastning. Grundare och största ägare är Sven Hagströmer och via sitt eget bolag äger han 82 633 030 aktier. Detta motsvarar 60,9 %.
Stort insynsägande syns även i övriga investmentbolag och Sveriges mest ägda sådana, Investor, är inget undantag. Johan Forsell, VD sedan 215, äger totalt 334 484 aktier och när ett besök hos relativt nynoterade Invest AB Spiltan görs framkommer att VD, och även grundare, Per-Håkan Börjesson har ett innehav om 4 969 750 aktier samt ytterligare 60 000 syntetiska teckningsoptioner.
Det ska dock sägas att högt insynsägande inte är en garant för en positiv aktieutveckling. Hennes och Mauritz aktiekurs, mätt under såväl en tioårs- som femårsperiod, har inte avancerat, utan tvärtom! Liknande står även att finna i investmentbolaget Öresund. De senaste tio åren har aktien utvecklats väl och genererat en avkastning om 153 %, men de senaste fem åren är utvecklingen negativ, minus cirka 8 %.
Som vi kan se finns det sällan regler utan undantag, men när en mer bred och generell slutsats ska dras talar allt för att det bästa för ett bolag, och därmed dess aktiekurs, är när piloten sitter i cockpit och styr planet. Inte vid en joystick i en trygg källare.
Nytt innehav - Spiltan
Jag har valt att ta in Spiltan i min portfölj och ämnar se innehavet som ett av de jag gärna håller ”livet ut”, likt Investor, Svolder, Creades, Öresund med flera. Det ska sägas att jag hyser ett visst tvivel för Paradox. Det är inget annat än ett fint bolag och mycket av dess framgångar stavas Fredrik Wester, men givet de mindre lyckade spelsläppen de senaste 1-2 åren, en VD som inte tycks ha haft samma mål (och därmed fått gå, ändock med skadan lämnad efter sig) och visioner som övriga i såväl styrelsen som ledningen samt att man har tappat lite av sin tidigare fina organiska tillväxt på sin ”core-gamers” skrämmer lite. Emellertid är nämnda Wester nu tillbaka som VD och bolaget har kommunicerat att man ämnar återgå till tidigare kärnverksamhet och med ett entydigt fokus på det som de kan bäst, nämligen grand strategy. Flera spelprojekt har kastats i soptunnan och den som hittar denna och har förmåga att koda kan ha funnit något till ett värde av cirka 135 Mkr.
”Paradox aktiekurs har en historia av kraftiga svängningar och som långsiktiga ägare blickar vi framåt. Bolagets intäkter varierar i takt med att man släpper nya spel och Paradox har varit tydliga med att covid-19-pandemin påverkat utgivningstakten av nya titlar. Samtidigt kan jag konstatera att bolagets spelarbas växer organiskt och många befintliga spel fortsätter generera intäkter år efter år. Med en stor pipeline av spelprojekt och växande antal spelare ökar bolagets långsiktiga intjäningsförmåga.” (Per-Håkan Börjesson, Spiltans delsårsrapport)
Paradox står för ca 34 % av Spiltans substans, vilket inte är en liten del. Samma del är den som gjort att Per-Håkan Börjessons skapelses substans har vuxit så snabbt och kraftigt sedan 2010 i allmänhet, men 2016 då Paradox noterades och precis som ett mynt har två sidor har andelsägare i Spiltan fått se hur det blir när det inte går upp, utan ned i det största innehavet.
I sin intervju med Nicklas ”investeraren” Andersson, men även i delårsrapporten från i somras, betonar Per-Håkan Börjesson att man hyser stor tilltro till det svenska gamingbolaget i allmänhet, men Fredrick Wester i synnerhet. Tiden får visa om denna tilltro är värd sin vikt i guld. En individ, men även ett bolag, är inte bättre än sin senaste prestation och de senaste från Paradox har lämnat mycket att önska. Kan de åter finna sin kärna och ge sina spel den kärlek som kännetecknar Crusder Kings 1, 2 & 3 och Hearts of Iron 3 & 4 kan detta bli en fin vändpunkt för bolaget där man varje fredag alltid dinerar lasagne till lunch.
Nedan bilder om Paradox är från Börsdata - en tjänst jag uppmuntrar alla att införskaffa.
Det är inte Paradox som lockar mig i Spiltan, utan jag bedömer mig få mycket fina, ömsom noterade, ömsom onoterade, innehav. Därtill får jag Spiltan Fonder, vilket jag bedömer vara den absolut viktigaste och mest värdefullaste tillgången. Allt fler sparar och investerar i fonder och givet de avkastningsprestationer som Spiltans fonder har skapat samt att många nya investerare väljer dem framför andra givet dels goda vitsord, dels god, historisk avkastning tror jag att inflödet av kapital enbart kommer att öka. Idag står Spiltan Fonder för cirka 7 % av substansen och jag hoppas och tror att den andelen kommer öka.
Jag finner även innehav såsom husdjursbolaget Swedencare, serieförvärvaren Idun Industrier, VVS-bolaget Instalco och investmentbolaget Byggmästare A J Ahlström lockande. Sistnämnda handlas för övrigt just nu till en rabatt. Utöver detta får man även en andel i Buffetts konglomerat, Berkshire Hathaway. Icke att förringa är att bolaget även sitter på en fin kassa och att man just nu ämnar investera i några, enligt Börjesson, intressanta mindre bolag. Nedan bild är hämtad från de alltid så serviceinriktade och eminenta individer bakom ibindex.se. Spiltan handlas enbart 1 gång per vecka, tisdagar. Detta finner jag bra och passande. Jag skulle inte vara avig till om fler bolag gjorde detta. Det skulle då skapa möjlighet för alla att handla på samma information samt få bort den värsta skada robothandlare kan åstadkomma.
Studeras hur diversifierat Investment AB Spiltan tycker jag det ser bra ut. Bilden är från senaste rapporterade fakta om subatnsvärde och den rapporten släpptes den 31/10.
Som jag skrev för cirka 2 år sedan har jag mer och mer valt att ta in innehav som inte är utdelande. Detta dels då jag vid årsslutet 2019-2020 såg att utdelningssummorna som årligen flödar in mer än väl ligger före den plan jag för än längre sedan satte upp, dels då jag tror mig få mer totalavkastning från bolag som inte, alternativt enbart lite, delar ut. Min portfölj är således lite av en ”Gott & Blandat”-påse. Ömsom finns här lite sött och surt, ömsom lite salt.
Jag är inte ute efter att slå index med tvåsiffriga procenttal och skriva spaltmeter om att jag gör just detta. Nej, det jag överlåter till andra som önskar mäta sina könsorgan bland övriga flockmedlemmar. Jag vill med det säga att jag såklart gläds och inte minst imponeras med alla som slår index med hästlängder år efter år, men det är inte mitt mål. Mitt mål är att skapa mig en ekonomisk trygghet med så lite tid- och energikrav som möjligt att alltid kunna falla tillbaka på. I den får jag årligen utdelningar som täcker alla fasta utgifter och lite mer därtill och här får jag även en ökad värdetillväxt. Detta passar mig och det är det viktiga. Jag vill kunna arbeta, umgås med vänner, släkt och familj samt sova utan att känna en oro för min portfölj. Den ska vara, vilket den är idag, ett självspelande piano.
Spiltan köptes in till en kurs om 229 kr per aktie. Priset motsvarar en premie om ca 9 %. Jag vet att Spiltan historiskt har handlats till en stor rabatt. Dock tror jag att det nya normala är en premie eller plus/minus noll. Detta framför allt då aktien nu handlas betydligt enklare och mer tillgängligt än den tidigare månadsvisa via Peppins.
Jag kan även nämna att för de som söker en spänning i tillvaron... ursäkta min 031-humor. För de som är intresserade av historia och romarriket kommer min första historiska spänningsroman att släppas den 11/11. Jag skrev om detta i detta inlägg och du kan nu vara med i en utlottning om signerade exemplar.
Belgisk choklad som kan bli välsmakande?
För nästan exakt ett år sedan skrev jag ett inlägg om det belgiska investmentbolaget Groupe Bruxelles Lambert (GBL). Sedan dess har bolaget funnits på min bevakningslista och under de senaste veckorna har jag tagit en första position i detta intressanta bolag.
Jag har länge tittat på bolag såsom Adidas, Nike med flera därtill har alltid såväl franska Total (som jag har skrivit om tidigare) som franska Pernod Ricard lockat. Nu får jag, förutom Nike, dessa bolag och många fler och allt till en substansrabatt om cirka 25 %.
Förvisso är GBL inget Investor när historik granskas, men det som lockar mig här är dels innehaven, dels att de historiskt har klarat av att disponera och förvalta sina investerares pengar tillika förtroende på ett mycket tilltalande sätt. Att de därtill har en extremt sund finansiell ställning, med en negativ nettoskuld om cirka 45 % och en soliditet på 68 % gör att jag bedömer bolaget stå väl rustade för mer skakiga tider framöver (data från Börsdata).
Beträffande aktiekursen kan den sjunka mycket djupare, men jag fokuserar på bolaget, dess innehav samt finansiella ställning. Marknaden kommer att bli varse denna förr eller senare och likt Berkshire nu är i ropet pga. deras kassa, tror jag att detsamma också kommer gälla GBL. I Sverige har vi hört liknande röster kring Traction, som länge har suttit på händerna och bunkrat krigskassa. Nu återstår ”bara” för de tre nämnda att också använda sina likvider på det absolut bästa möjliga sätt, vilket inte är en enkel uppgift. Nej, det är mer att likställa med ett av Herkules tolv stordåd.
Jag har även tittat mer på det franska investmentbolaget Wendel, som jag skrev om den 14 juni 2019. Såväl detta som GBL kom jag att ”hitta” via att studera de innehav som Spiltan Global Investmentbolag har och här framklommer bland annat att GBL står för strax över 4 % (bild nedan). Beträffande Wendel är detta ett bolag som jag också kan tänka mig att äga, då de dels har mycket spännande innehav, dels har en historik om att sedan 1993 ge ett CAGR på 8,48 % (ink. återinvesterad utdelning. Exk. denna är CAGR 7,39 %). Detta är bättre än GBL, men valet föll ändå på dem då jag lockas mer av deras innehav.
Tidigare i inlägget skrev jag att jag finner de olika bolagen, som GBL äger, som tilltalande och är det något mer som jag uppskattar är det dels att de har en bra geografisk spridning, dels en samma men bland sektorer.
Att äga investmentbolag är förvisso bekvämt så länge de underliggande bolagen utvecklas väl, men såklart råder också motsatsen. Att se över rapporter är av lika hög vikt som när man äger enskilda bolag och detta är än mer viktigt i tider likt dessa. Därtill är tillit till ledning och styrelse essentiellt och när jag har läst gamla årsrapporter samt har studerat de styrande inom GBL känner jag att jag har utvecklat ett sådant.
Äger du denna belgiska chokladpralin? Har du intresse av att äga den? Varför/varför inte?