
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

Catapult Sports - en nisch väl värd en investering?
Catapult Group International Limited är ett australiensiskt företag som erbjuder bärbar elitspårnings- och mätningsteknologi inom till sportatleter. Företaget är engagerat i den pågående utvecklingen och försäljningen av lösningar för bärbar spårning tillika analys av data för elitidrottare. Genom hårt arbete och bevisad expertis har de lyckats att bredda sig inom olika sporter, så det är inte bara cricket och rugby.
Bolaget erbjuder ClearSky, ett lokalt positioneringssystem som kombinerar rörelse, men även en mer ”mikrorörelse”, i syfte att ge såväl utövare som coach all möjlig data för att utveckla atleten. Alla som har hållit på med elitidrott vet att det oftast handlar om detaljen på detaljen och medan andra pratar sekunder talas det här om mikrosekunder. Via Catapults produkter kan denna utveckling från att vara nummer två till att bli nummer ett göras än mer möjlig (eller att fortsätta vara den främsta bland likar). På denna länk finns en workshop om hur denna programvara fungerar.
Dess OptimEye S5 är en övervakningsutrustning för idrottsmannen i elitesporten. OptimEye har både ett GPS och Global Navigation Satellite System- (GLONASS) antenn, vilket gör att enheten kan komma åt båda signalerna för att öka noggrannheten och minska bortfall (jmfr. en sorts triangulering). På denna länk går det att se hur programvaran används inom rugby.
Slutligen har de Inertial Movement Analysis (IMA), som är en algoritm som tar bort de inneboende felen hos tröghetssensorer och hur detta ser ut finns att beskåda på denna länk.
Bolaget är fortfarande att betrakta som en tonåring med sina 14 år och som börsnoterat är det fortfarande rena rama barnet, då de sattes på börsen under januari anno 2015. Sedan dess har det varit såväl upp- som nedgångar och bolaget var i ett mycket bra momentum fram till covid-19 bröt ut och det faller sig nog naturligt att bolagets aktie skulle falla genom källargolvet iom. att näst intill all sport i hela världen kom att ställas in.
Med ovan i åtanke är det extremt imponerande att de under juli 2020 kom att kommunicera att de har uppnått ett positivt kassaflöde ett år tidigare än vad de hade prognostiserat (bild nedan). I länkade rapport uttalar sig bolagets CEO, Will Lopes;
“I am pleased to deliver positive free cash flow a year earlier than expected, demonstrating Catapult’s operating leverage that our SaaS model enables. These results demonstrate that we can control costs and investment to generate cash, and the potential this gives the Company as we grow. As I stated when presenting our 1H20 results, we will continue to invest in customer solutions with a lens that maximises long-term free cash flow. I am also pleased that many of our clients have returned to play and we assisted them with a number of innovations, including in-home training and contact tracing solutions. While we expect the sales impact of Covid-19 to continue for some time, our pipeline remains strong for FY21. The experience level of our executive team coupled with the dedication of our staff, has positioned us to effectively navigate this period, delivering solutions and support to our customers. Six months into the role of CEO I am more excited than ever about our opportunity to deliver strong growth and cement our position as a global leader in the sports technology industry.”
Åtta dagar senare, den 28 juli, kommunicerade bolaget att de nu har över 2000 aktiva användare av deras produkter och ett lag som tillhör de nyfrälsta är det brittiska fotbollslaget Newcastle, vars ale inte skall föraktas. Utöver detta har de även tecknat avtal med de 130 största/främst collegelagen inom amerikansk fotboll.
Teknologi som hjälp kommer enbart att öka oavsett vilken sektor vi observerar. IoT är här för att stanna och detta tack vare 5G som just nu håller på att rullas ut. I och med att sport är en bransch där pengar tycks växa likt vore de löv på träd, är ägarna till dessa beredda att satsa mycket på att vinna och med det få en avkastning. Således är det snarare en fråga om när än om allt fler klubbar börjar att använda Catapult Sports programvaror. Precis som många ”svenssons” idag har en Apple Watch, vilken mäter allt från puls till EKG, kommer produkterna från det australiensiska bolaget att bli än mer efterfrågade tillika väsentliga.
Vad är det som säger att Apple inte kommer ge sig in på marknaden och vilka andra konkurrenter finns det? Beträffande förstnämnda finns absolut en ”risk” (utifrån en aktieägare i Catapult Sports perspektiv), men nämnda har just nu fokus på att bli den främsta bland likar som ”hälsobolag” i den mån att kunna ge ”Svenssons” viktiga fakta såsom just ovan nämnda puls, EKG et cetera. Att dels slå sig in och även vinna den marknaden kräver fokus och pengar, varav det sistnämnda i och för sig inte är ett problem för Tim Cooks bolag. Dock är min uppfattning att bolaget är duktiga att aldrig gapa efter för mycket (jmfr. IBM och hur de historiskt har agerat och var de står idag…).
Ytterligare en konkurrent är ChyronHego, men detta bolag är inte lika nischade som Catapult Sports, då ”… ChyronHego's graphics offerings include hosted services for graphics creation and order management, on-air graphics systems, channel branding, weather graphics, graphics asset management, clip servers, social media and second screen applications, touchscreen graphics, telestation, virtual graphics, and player tracking.”
När bolagets balansräkning studeras framkommer att det är ett mycket sunt bolag. Då det (ännu) inte finns på Börsdata har jag valt att använda mig av Marketscreener och nedan bilder är från denna tjänst.
Jag är ännu inte klar med min inläsning av bolaget och skall fortsätta studera mer om ledning och insynspersoner samt gräva djupare i hur användare upplever produkterna och tjänsterna, men jag lockas av nischen, för även om den kan upplevas som ”meh” har den ett värde för många och är du bäst inom en nisch skiter jag fullständigt i om det är sophantering eller plocka bomull-i-byxfickorservice som bolaget ägnar sig åt.
Vad tror du om detta bolag? Man skall aldrig gå över ån efter vatten om det inte behövs, men jag hittar inget nischat gräs på hemmaplan som är så grönt likt det som Catapult Sports levererar.
Jumia - Afrikas Amazon/MercadoLibre?
När tillväxtgeografier diskuteras nämns framför allt Sydamerika och Afrika och i sistnämnda finns ett bolag som jag tror har gått under radarn för många – Jumia Technologies. Bolaget är ett afrikanskt IT-företag som tillhandahåller en e-handelsplattform på den afrikanska kontinenten. Företaget erbjuder marknadsplats, logistik, leverans, leverans och betalningstjänster. På marknadsplatsen erbjuds varor och tjänster av olika slag.
Som framkommer är det Afrikas svar på Sydamerikas MercadoLibre, som i sin tur ses som ett svar på USA:s – förlåt: världens – Amazon och på denna länk visas en video om bolaget och dess verksamhet.
Jumia har underpresterat index sedan börsintroduktionen i augusti 2019 och en av flera anledningar till detta är att bolaget har kämpat med bedrägeri på sina plattformar och tunna marginaler på några av sina marknader. Jumias intäkter växer dock fortfarande i en respektabel takt och företaget har en, enligt mig, övertygande plan för att vända saker på lång sikt.
För att öka marginalerna har ledningen valt att avyttra sin verksamhet från mindre lönsamma marknader, som Rwanda, Kamerun och Tanzania, för att fokusera på större marknader som Egypten, Nigeria och Sydafrika, där konsumenterna har större köpkraft och bättre tillgång till internet.
Internetanslutning är en stor drivkraft för att adoptera till detaljhandeln och Jumia är väl positionerad för att dra nytta av flera lovande projekt som syftar till att få fler afrikaner online (jfr. Hur MercadoLibre nu växer i en explosionsartad takt och detta tack vara ökad tillgång till IT-infrakstruktur i form av b.la. bredbandslösningar).
Den amerikanska teknikjätten Facebook har samarbetat med flera topp telekomföretag för att bygga en 23 000 mil internetkabel som heter 2Africa för att länka 16 afrikanska länder till Europa och Mellanöstern. Anslutningen förväntas gå live 2023, eller 2024, och kommer att sänka bandbreddskostnaderna och förbättra internethastigheter och tillgång på kontinenten - tre massiva ”triggers” för Jumias intäktsökning.
Jumia rapporterade resultatet för första kvartalet anno 2020 den 13 maj, och resultaten visar motståndskraft mitt i COVID-19-pandemin (även om denna ej har slagit lika hårt i Afrika som i västvärlden). Årliga aktiva kunder växte med 51 % till 6,4 miljoner, medan marknadsintäkterna ökade med 22 % till 19,1 miljoner euro (21,48 miljoner dollar).
Hur såg det ut i årsrapporten för räkenskapsåret 2019? När denna studeras framkommer att bolaget omsatte intäkter på 160 miljoner euro, vilket motsvarar en tillväxt på 24 % jämfört med 2018. Företaget ökade sin årliga aktiva kundbas under fjärde kvartalet till 6,1 miljoner, från 4,0 miljoner för samma period förra året.
Jumias GMV 2019 - det totala antalet sålda varor under perioden - minskade med 3 % till 301 miljoner euro under fjärde kvartalet.
VD, Sacha Poignonnec, tillskrev nedgången till ”återbalansering av affärsmix”, vilket innebär att utgifterna för kampanjer minskades. Företaget såg också en minskning av försäljningen av telefoner och elektronik, vilket påverkade GMV.
Kanske den ljusaste platsen i Jumias resultat 2019 var företagets förmåga att uppnå en bruttovinst på 1,0 miljoner euro efter avdrag för uppfyllande av kostnader under fjärde kvartalet. Dock gör det dem inte lönsamma inom samtliga av sina sektorer, då kostnaderna fortfarande är höga.
Det övergripande mönstret för växande intäkter och kunder YoY har varit konsekvent för Jumia, vilket ger mer fog för min tro att bolaget kommer att bli lönsamt, likt Amazon kom att bli.
Företagets förluster, som ökade 34 % 2019 till 227,9 miljoner euro, jämfört med 169,7 miljoner euro 2018, skrämmer, men här måste investerare våga lita till story och ha acceptans för nuvarande siffror. Negativ EBITDA för fjärde kvartalet ökade 5 % till 51,2 miljoner euro från 48,6 euro under samma period 2018. Nedan är ett axplock från Börsdata.
Det är ett högst intressant bolag och här får man en bra exponering inte bara mot Afrika/tillväxtgeografi, utan även en sådan som är inom det digitala. Likt alltid skall allt från klimatkriser till korruption, fattigdom et cetera lyftas fram som risker och dessa skall ej negligeras. Om man dels är införstådd i dessa, dels accepterar dem kanske bolaget erbjuder den R/R som man söker och är bekväm med? Jag äger inte aktier i detta bolag, men kommer att ha kvar det på min bevakningslista. Därtill kommer jag att titta lite extra på dem denna onsdag, då de släpper sin rapport för det andra kvartalet - det som har varit än mer drabbat av covid-19.
Äger du Jumia?
StoneCo - Kreditmarknaden & situationen i Brasilien
Jag tror att få, om ens någon, har missat att det råder en pandemi på vår moder jord. Denna har drabbat alla och envar och det har också visats sig att bara för att du är en välutvecklad västnation är det inte ekvivalent med mindre skada. Förvisso har USA Trump, Storbritannien Bojo et cetera, men ändå framkommer att välstånd, pengar, infrastruktur et cetera per automatik inte är att betrakta som skydd när denna farsot sprider sig.
Dock, och detta är ett stort sådant, tenderar mindre utvecklade länder, aka. U-länder/”u-länder”, att drabbas hårdare än snittet och detta kommer vi få se i Afrika, men vi ser det redan nu tydligt i Sydamerika i allmänhet, men i Brasilien i synnerhet. Även här har en ignorant herre till president gjort sitt för att skapa så stor skada som möjligt, likväl är det i detta inlägg irrelevant. Det relevanta är att Brasilien har skadats och det rejält och således kommer detta att synas bland såväl stora som små företag. Vissa kommer att vara relativt opåverkade, såsom MercadoLibre (läs gärna Phantas analys från 2017), som har mer att ”vinna” än vice versa, medan andra kommer att få lida pin.
Ett bolag som jag relativt nyligen tog in och som är verksamma i den virtuella världen är StoneCo, men utan den faktiska och fysiska sådana är de lika utlämnade som tiggaren utanför din lokala ICA-handlare. Jag har tidigare skrivit lite om StoneCo och i det länkade jag även till min vän, Professor Kalkyls, analys (läs gärna detta). I detta inlägg ämnar jag fortsätta skriva ned mina observationer och tankar om Sydamerikas svar på ”PayPal”+” Square”, och som b.la. har Berkshire Hathaway som ägare (nedan bild är från Marketscreener).
I sin Q1:a avslöjade StoneCo att bolaget hanterade 51 % av Brasiliens e-handelstransaktioner under mätperioden. Det är bra och det kommer att växa, givet att bolaget spelar sina kort rätt. Just nu är enbart en låg andel av hela Brasiliens konsumtion ”online” och med nya generationer, ny teklnik, lättare infrastruktur etc. kommer den att öka. Likt alltid handlar det om tid. StoneCo drar inte bara nytta av den snabba övergången till online shopping, utan de hjälper till att sköta rörelsen genom att tillhandahålla betalningsaccept och andra e-handelshanteringsverktyg till försäljare och kunder.
Som om det inte räckte med digitala betalningar har företaget också börjat erbjuda kredittjänster till de handlare som verkar på StoneCo’s plattform. Det introducerar ny potentiell risk om dessa affärsmän börjar misslyckas med lån, men bolagets teknik hjälper den veterinär som behöver lite hjälp och kontrollerar kundens förmåga att göra betalningar baserat på transaktionshistoriken som StoneCo redan har. Den typen av realtidsdata i realtid är en fördel som de flesta banker inte har, och det kan hjälpa StoneCo att bibehålla sin enorma fart under de kommande åren.
Rafael Martins Pereira, ir-ansvarig på StoneCo, berättar att idag är det fem stora banker som har monopol på kreditmarknaden. I en intervju med Motley Fool nämner han att dessa har cirka 80 % av marknaden, vilket visar att det måste finnas plats för ”creades”, dvs. Creative Destruction + penetration. Tänk och jämför med Sverige sent 1990-tal innan Avanza, Klarna et cetera fanns. Då var det ”Storbankerna” som hade monopol och förvisso är de kvar än idag, men studera Klarna, Avanza, Nordnet et cetera så kommer du se att det finns plats för andra aktörer. De som inte kommer med detsamma, utan de som bringar med sig något nytt; något som de stora ej har.
Nya, unga generationer, en värld som blir mer och mer virtuellt baserad för varje sekund som tickar, teknologi som både blir billigare och snabbare… Ja, mycket ligger rätt för StoneCo, MercadoLibre et cetera och klarar de av att spela sina kort rätt kan detta bli ett fint innehav. Dock skall det betonas att riskerna är många och höga.
Nedan bilder är från Statista.com och visar övergripande om de trender som spås komma.
Som jag tidigare skrev har Brasilien drabbats mycket hårt av Covid-19 och i såväl svenska som i utländska medier har det gått att läsa att landet enbart ”överträffas” av USA gällande antalet smittade. PÅ WHO:s hemsida är sifforna allt annat än roliga och när denna texts skrivs har över 2 miljoner smittade rapporterats och över 76 000 har lämnat jordelivet.
Självklart slår detta mot Brasilien på alla plan, såväl samhälleliga som ekonomiska och mänskliga och ja, det kommer att synas att många små, små aktörer, butiksinnehavare et cetera har gått under. Dock är min uppfattning att landet inte kommer att gå under och att StoneCo klarar denna utmaning. Jag är beredd att utöka mitt innehavs portföljsandel då det just nu enbart står för 1/3 av det totala som jag kan tänka mig.
Att landet, siffrorna till trots, ändå tycks öppna upp, istället för att stänga ned, är lika förvånande som logiskt; förvånande iom. risken för antalet döda kommer att öka; logiskt då ekonomin måste fungera.
Den 26/8 kommer bolagets Q2 att presenteras och då kommer vi få se hur covid-19 har drabbat detta land som conquistadorerna kom att skövla likt vore det deras att bara sådär taga. Jag är beredd på en mycket skakig resa, men så länge jag ser att fler pilar pekar upp än ner kommer jag fortsätta vara delägare. Innehavet är dock litet och ligger strax under 1 % av av min totala portfölj.
Vad tror du om bolagets möjligheter?
Veganska bakverk i UK?
Det blåser olika vindar i världen en av de absolut starkaste nu, jämte covid-19, torde vara den som förmedlar ”hållbarhet” och ”miljö”. Som lärare ser jag hur antalet unga människor mer och mer blir och är vegetarianer samt veganer. Det är såklart inte bara unga som är och blir ”gröna”, men mitt fokus i detta inlägg är just de, för de är nästa (konsumerande) generation, som i sin tur kommer att påverka nästa et cetera.
Om du idag är vegan, röstar på Greta (och vill resa en staty till hennes ära), källsorterar och enbart åker kollektivt om du måste (självklart äger du ej något motordrivet fordon) har du minst 3 stjärnor på Nordnets Shareville… eller kanske inte just där, men någonstans i alla fall. Du har garanterat ett par ”likes” på Facebook. Eller Instagram.
Som vegan är det fler råvaror som man ej tillåter sig att äta än vice versa och exempel av förstnämnda är bland annat ägg. Denna råvara är mer eller mindre essentiell inom bakning och är du vegan och besöker ett café eller ett bageri är det snabbt 90 % av allt utbud på menyn som försvinner (iof. spelar detta föga roll, för som när du beställer pizza tar du alltid samma som alltid, eller hur?). Nåväl. Bakning, ägg samt veganism.
Förra våren blev jag tipsad av min goda vän Gustav om ett bolag verksamt i Storbritannien. Detta är ett av de snabbast växande inom sitt segment och dess namn är Cake Box Holdings, vars affärsidé är att skapa och sälja veganska bakverk. De har flera butiker, 133 för att vara exakt, över hela den regndränkta ön och förutom att de kör 100 % veganskt har de som ambition att kunna erbjuda skräddarsydda bakverk efter kundens önskemål. Handla i en fysisk butik kan förvisso anses som ”såååå 2010-tal”, men detta har såklart bolaget tänkt på och följaktligen har de en e-shop där man kan beställa.
Just individuella önskemål är inget nytt, men detta i kombination med veganska ingredienser är, i brist på bättre begrepp, i alla fall lite mer ”nischat”. Sedan 2008 har de nu uppnått totalt 133 franchisebutiker varav de totalt har 70 franchisetagare.
När jag läser runt om veganism i allmänhet och i UK i synnerhet finns i alla fall lite att finna. Nedan bild är från vegansociety.com och utöver denna finns mer fakta att här finna. Förutom att antalet vegetarianer och veganer (jag tror att många som idag är vegetarianer kommer att konvertera till veganer) i UK beräknas växa bor här ca 1,4 miljoner indier, vilka inte äter ägg. Var skall de kunna köpa sin bröllopstårta när någon i släkten ej hinner med att baka? Om du ej kan din historia är mitt förslag att du googlar, eller ännu hellre – läser en bok om historia i allmänhet, men den brittiska imperialismen i synnerhet, var Indien en del av det brittiska kungadömet mellan 1858-1947. Du har i alla fall hört talas om Mohandas Gandhi aka. ”Mahatma Gandhi”.
Ett bolag likt detta måste, såklart, ha tagit en rejäl käftsmäll av covid-19, eller hur? Visst har de drabbats, men inte så mycket som man kan tro. I alla fall fram till den 31/3 2020, men som bekant kom UK att drabbas mer hårt just i slutet av denna månad och det är först nu som ”Bojo” låter landet öppna och man har kunnat läsa hur pubbesökare lättat på sina plånböcker och gråtit ut sin glädje.
I årsrapporten, som släpptes den 15 juni 2020 och som sträcker sig från 31/3 2019-31/3 2020), lyckades bolaget att öka vinsten med cirka 10 %, VPA med 4 % samt bruttovinsten med 13,5 %. Utöver detta har de även ökat kassan från £3,1 miljoner till £3,7 miljoner. Detta skall såklart lyftas fram, men allt är inte guld och gröna skogar då justerad VPA minskade med 1,3 % samt att EBITA sjönk med 3 %.
Det kan känns som ”enkelt”; en café- och butikskedja som säljer handgjorda bakverk efter beställning och där alla ingredienser är veganvänliga. Hur lätt är det inte att kopiera detta? Jag vet inte, men säkert finns här, ännu en gång i brist på bättre begrepp, en viss sorts ”moat”, för annars tror jag att vi hade sett någon av de större kedjorna, såsom Starbucks e.d. bli mer exponerade mod detta kundsegment.
Ledningen är erfaren och hittills har de visat att de har fler än en indian i kanoten. Vad som också är mycket positivt är att samtliga sitter på egna aktier och att de fortsätter att köpa (bild nedan).
Hur ser det ut rent nyckeltalsmässigt? Enligt Börsdata (R12 månader/3 år) framkommer nedan.
Beträffande utdelning, vilket jag mer ofta än sällan söker, var de i en god trend, men såklart ville covid-19 något annat. Dock, och detta är ett storts sådant, ställde de inte in denna, utan till skillnad från många svenska bolag sänkte de ”bara”. Förra året handlades de till ett snitt om ca 2,8 % i direktavkastning och då de har som ambition att öka utdelningen tror jag att om man tar in bolaget idag kommer man ha en ökande yield on cost de kommande åren. Betoning på tror.
Jag brukar alltid börja med att utgå från Warren Buffetts metod när neyckeltal ”snabbt” skall granskas och denna fokuserar på att Vinst per aktie (VPA), Eget kapital/Aktie (EK) samt Omsättning/Aktie skall vara i en stigande trend.
VPA
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
0,03 |
0,04 |
0,07 |
0,08 |
Eget kapital
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
0,01 |
0,06 |
0,12 |
0,17 |
Omsättning/Aktie
2016 |
2017 |
2018 |
2019 |
0,14 |
0,22 |
0,32 |
0,42 |
Om ett treårssnitt tas ut ligger det på:
VPA: 24 %
EK/Aktie: 58 %
Omsättning/Aktie: 29,3 %
Just nu finns bolaget bara inom UK gränser, men vad är det som säger att de med tiden inte kan expandera till Indien e.d.? Visst, det är många ”om” och många ”men”, men… det kan bli en realitet.
Bolaget går att köpa via telefonorder hos Avanza och Nordnet och då det är listat på AIM kan du ej ha innehavet i en KF (ISK går dock bra och då ingen källskatt dras i UK är det bekymret inte något sådant). När jag handlar via Avanza är minicourtage 200 kr och utöver detta tillkommer såklart en växlingsavgift på 0,25 %.
Jag äger inte bolaget direkt, utan har det via det franska försäkringsbolaget AXA som i december 2018 tog en position om 7,9 %. Jag är per definition mer avig än positiv till dubbelägande/dubbelexponering och således är jag just nu inte så sugen (haha. Förlåt… brittisk humor… haha. Där hände det igen… suck) på det, men jag kommer att fortsätta bevaka det. Vad tror du? Är det ett bolag att äga?
Facebook - ett bolag att äga?
Att beskriva Facebook är som att slå in öppna dörrar, likväl kan det vara av godo att uppdatera sig. Förutom att vara en social medieplattform, där du kan posta bilder på din katt därjämte samtliga av dina ”nyttiga”, eller ”onyttiga”, måltider och sedan få så många ”gilla” att du lyckas lura dig själv att du faktiskt är omtyckt, är Facebook faktiskt lite mer. Som bekant äger Facebook även WhatsApp och Instagram (samma skit, men med mer bilder och mindre text samt att det är tycks vara en ”hype” med Insta-stories. Undertecknad har ej Instagram mer än att ett konto finns, men det ska visst vara ”wow”…).
Det som många missar är vad som finns bakom ovan beskrivna; de skal- och synergieffekter som dessa jättar till plattformar skapar. Facebook kom den 19/5 2020 att ingå ett samarbete med Shopify, som är ett kanadensiskt IT-företag som driver en molnbaserad handelsplattform, vilken ger handlare en möjlighet att skapa en omni-kanalupplevelse som hjälper till att visa upp varumärkeshandlarens varumärke genom att använda alla relevanta kanaler för en sammanhållen marknadsföring av kundens företag och produkt. Det som nu ämnas att göra är att skapa ”Facebook Shops”. I ett blogginlägg på Facebooks hemsida står b.la. följande att läsa:
”Facebook has always been about connecting you to what you love. That means friends and family, but also products, brands and businesses. For years, people have used our apps to buy and sell things from the early days of posting a photo of a bicycle with the caption “for sale,” to selling your coffee table on Marketplace and now shopping styles from your favorite brands and influencers on Instagram. It was the people who use our apps who envisioned social commerce. We’re helping them make it a reality […] acebook Shops make it easy for businesses to set up a single online store for customers to access on both Facebook and Instagram. Creating a Facebook Shop is free and simple. Businesses can choose the products they want to feature from their catalog and then customize the look and feel of their shop with a cover image and accent colors that showcase their brand. This means any seller, no matter their size or budget, can bring their business online and connect with customers wherever and whenever it’s convenient for them.”
Det Facebook försöker att åstadkomma är en ”Tencent”, dvs. att mer eller mindre kopiera deras WeChat, som idag är en av världens största chattverktyg. Via denna gör du ”allt” från att chatta till att boka tid hos frisören till att beställa och betala för mat, kaffe, en ny Gucciväska e.d. Allt sker via appen. Betänk att Facebook tar en liten, liten procent på de summor som byter hand och du förstår hur lönsamt detta kan bli.
Människan är lat. Punkt. Du följer influencer Z, som har på sig en fin t-shirt från bolag X. För att köpa denna måste du först googla upp en e-handlare som har och säljer t-shirten. Väl där måste du fylla i olika betalningsuppgifter och sedan bekräfta med ditt bank-id (alt. ta en faktura via Klarna e.d.) Det är ”jobbigt”, eller hur? Tänk om allt gick att göra via Messenger, Instagram eller WhatsApp – Lyxfällan skulle ha program för minst tio säsonger till. Minst.
”WeChat is often considered the “everything app” for China’s nearly 800 million smartphone owners: it’s a game console, a bank, and even a gateway to Chinese ride-sharing giants, food delivery, and thrift shopping. It’s available in other regions as well, giving WeChat a monthly active user base of over 1 billion” (The Verge.com)
Just nu har Mark Zuckenberg satt sig själv, och därmed bolaget, i klistret gällande om plattformen ska, eller inte ska, tillåta reklam och inlägg som ej granskas. Twitter har redan tagit sitt beslut och jag tror det är få som inte såg hur Mannen Med Tupén på andra sidan pölen regerade; han spydde ut sig galla om Twitter på… ja, Twitter, för att sedan dels, hota med att lämna plattformen, dels hotade med att inför lagar som skulle göra livet mycket surt för alla bolag verksamma inom social media. Eftersom vi pratar om landet där alla kan (och även så gör) stämma alla var sektorn snabb med att hävda att Mannen Med Tupéns aktion strider mot The Great Americas första tillägg och där är vi just nu. Kortsiktigt tappar Facebook annonsintäkter och visst kan bolag fortsätta att bojkotta jätten, men jag tror det blir ett sorts mellanting inom en relativt snar framtid. Dels kommer Facebook att göra en halv pudel, dels kommer bolagen som vill annonsera inse att de inte "har råd" att missa de cirka 2,6 miljader aktiva användare som Facebook har. Läs detta igen. Facebook har cirka 33 % av HELA jordens befolkning som "kunder" och då måste vi också ta med i beräkningarna att de ej finns/får finnas i Kina. Vilket bolag som vill synas vill inte finnas där kunderna finns?
I denna mycket välskrivna artikel på Seeking Alpha presenteras en mycket bra genomgång om bolagets vallgrav(ar), men även en bra metafor om bolaget som en enorm arena målas upp (skribentens källa är The Sova Group och du hittar ”originalet” här). Jag tänker ej gå in på hur denna arena beskrivs, utan utgår från att om du har intresse kommer du läsa texten. Det jag dock kommer att gå in mer djupare på är bolagets vallgravar.
1.Nätverkseffekt. Ett stort nätverk får viss stabilitet mot brister. När alla dina vänner, företag, influencers et cetera är i detta nätverk, är du mindre villig att överge nämnda för att bege dig till ett konkurrerande nätverk. Hörde jag Google+?
2.Facebook tävlar inte med andra företag inom sitt ekosystem. Här vill jag jämföra med Apple och deras Appstore. Jag tror få har missat de ramaskri som har höjts om att äpplet tar cirka 15–30 % som avgift för alla köp och övriga transaktioner som sker via denna butik, likt de som finns mot Steam och hur de utövar sin makt. Med Facebook Shops kommer en liknande sak att hända (förhoppningsvis utan hutlösa avgifter som följs med ramaskri dålig PR, säljare lämnar etc.).
Det som än tydligare framkommer idag, under covid-19, är hur beroende de små handlarna är, och fortsättningsvis kommer att vara, av att finnas tillika synas på internet och då de är små, har små marginaler, har få anställda et cetera, är varje kostnad för dem ett aber. Att skapa, bekosta samt underhålla en hemsida är förvisso inte en Herkulesuppgift, men visst är det enklare, smidigare och framför allt mer tillgängligt att köra via Facebook Shops och få stöd av alla de funktioner som kommer med Shopifys tjänster. Denna video visar hur enkelt det är att komma igång samt tjänstens fördelar (leta gärna själv på youtube om Facebook shops om du finner det intressant).
Vad som även talar för att Facebook kommer att fortsätta växa är deras aggressiva intåg i Indien, där de just nu slåss mot Amazon. Genom att Zuckenberg investerade i ca $5,7 miljarder i Jio Platform Limited den 21 april 2020 har enorma dörrar öppnats för bolaget på denna geografiska marknad, som främst är stora i detta land via WhatsApp. Det man ämnar är att bli den app som indier använder när de handlar och betalar via internet, en marknad som kommer att växa med en enorm kraft de kommande åren, då landet fortfarande är relativt ”primitivt” gällande allt med ett ”e” framför, såsom ”e-handel”. Denna artikel, även den från Seeking Alpha, går igenom detta på ett bra och objektivt sätt.
Den indiska onlinemarknanden, dvs. antalet besökande och shoppande kunder från regionen, beräknas växa med cirka 17,5 % från 2019–2020. Denna artikel lyfter fram anledningarna till detta och de främsta är; intåg av virtuella betalningsalternativ samt landets många olika högtider.
Facebook håller således på att expandera. Genom att såväl bygga som skapa nya nätverks- och synergieffekter kan detta bli ett sorts Amazon + social mediaplattform. När Kajsa, 23 år, ser de influensers som hon följer likt vore de gudinnor och att de har på sig en blus från producent Z kan de köpa densamma utan att ens lämna appen, som nu är en omnikanal. Klick på bilden, fakta om blusen kommer upp och där finns även ”köp”-knapp. Snabbt, smidigt, friktionsfritt och enkelt. ”Would You like to post this purchase on your wall?”. Det finns ytterst få ”Kajsor” som inte skulle trycka på ”publish”, för handlar inte livet om att behålla sin plats i flocken, kosta vad det kosta vill?
Det finns såklart risker och de två största är politik samt inkompetent ledning. Gällande förstnämnda tror jag att sociala mediabolag står en tuff framtid till mötes. Vi har bland annat kunnat läsa om hur olika länder, men även EU som organisation, vill beskatta dessa jättar till bolag och det har även blivit allt högre röster om avknoppningar och uppdelningar, då vissa mer eller mindre har monopol. Detta kan – och kommer – troligtvis att hända, men likt denna artikel gör gällande tror jag det är mer ”later than sooner” och till dess kommer spelplanen och spelreglerna ha ändrats. Rejält. Och dynamiska bolag likt har Facebook hittills visat sig vara detta, vilket gör att just denna fråga inte är någon som jag ligger sömnlös över.
Beträffande sistnämnda; Zuckenberg har på senare tid varit villrådig och han måste bli mycket bättre på att ta ställning och hålla den. Just nu tappar bolaget många annonsörer, såsom Starbucks (som jag äger), Diageo, Procter & Gamble med flera, och även om jag tror detta är relativt kortsiktigt kan detta i längden bli tufft, då bolagets främsta intäkt är just annonser. Om just detta står lite på denna artikel från Motley Fool.
Beträffande ledning är det viktigt att de fortsätter att kräva och skapa kvalitét. Facebook Dating – deras konkurrent till Match Group – har inte lyckats penetrera marknaden så bra som många hade hoppats och här måste de lägga ned mer och hårdare arbete. Jag tror på konceptet, men det är viktigt att även denna tjänst blir lika smidig och tilltalande som konkurrenternas, då den kan öka möjligheterna för en kund att stanna inom Facebooks ekosystem/nätverk. Denna recension är intressant att läsa och den lyfter fram många fördelar, medan jag finner denna artikel från Motley Fool mer adekvat, då den radar upp de fem största sakerna som Match Group gör bättre än Zuckenbergs datingapp:
- 1. First mover Advantage
- 2. Färre ”problem” med GDPR e.d.
- 3. Ej lika beroende av annonsintäkter
- 4. Hittills har Match Group gjort smarta och bra förvärv, vilket visar på kompetens hos ledning.
- 5. Regulatoriska hinder/problem, vilket tyvärr har ökat hos Facebook under de senaste åren.
När bolaget och dess finansiella position studeras på Börsdata hamnar jag ännu en gång i den position där jag sitter och dreglar, likt vore jag Homer Simpsons som ser en munk med choklad- och syltfyllning. Nedan siffror är från Börsdata och jag har valt rullande 12 månader/3 år.
Jag är mycket intresserad av Facebook och tror de står en fin framtid tillmötes. Just nu får du betala ett pris (kurs $220) motsvarande ett P/E på 31,8 för ett skuldfritt bolag som har ökat sin VPA med ett snitt om 40-44 % de senaste 10 åren och beträffande omsättning/aktie samt eget kapital/aktie är siffrorna 32-39,5 % samt 30 %. PEG ligger på 9,9, vilket är högt, men jag finner detta överkomligt givande den enorma tillväxt som ändå står att finna. Sedan 2010 har bruttomarginalen (81,7 %) knappt rört på sig, vilket är positivt. Dock har den under dessa tio år rört sig såväl upp som ned, men så länge snittet är stabilt visar det att bolaget ej tummar på några kostnader. Vinstmarginalen har förvisso sjunkit med 13 % de senaste 12 månaderna, vilket är viktigt att vara vaksam på, men när de senaste tio åren studeras har denna stigit med 4,2 %. Jag hoppas och utgår från att den senaste minskningen enbart är tillfällig.
Mycket talar för bolaget som gav katter ett nytt (virtuellt) liv och jag lockas till det. Vad tror du – är det ett bolag att äga?