
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

Det råder hemska tider. Utmanande tider. Tider där vi alla, på ett eller ett annat sätt, sätts på prov. All styrka och all kärlek till alla de som på något sätt bidrar till kampen för Ukrainas suveränitet och mot Rysslands omänskliga och förkastliga agerande.
När börsen rasar är det lätt att dras med. Den tidigare tilltron och de egna övertygelserna får sig en törn av sjunkande aktiepriser. Inte för alla, men för många. Det ska dock sägas att ett bolags fundamentala utveckling inte dagligen avspeglar sig i aktien. Kortsiktigt är det mer eller mindre bara psykologi, diverse, för dagen, veckan och kvartalet aktuella, riktkurser och robotar som styr. Fokus ska vara på bolagets långsiktiga potential. Med långsiktig menar jag allt över fem år. Precis som vi själva inte växer 2 meter samma dag som vi föds, utvecklas inte ett bolag ”bara sådär – blixtsnabbt”. Det tar tid. Ibland kan resan vara smärt- och friktionsfri, ibland tvärtom. Detta är en emotionell kostnad – cost of admission - du måste vara beredd att betala. Är du inte det är risken stor att du kommer förlora kapital, när syftet egentligen är att öka det.
Det kan låta som ”enkelt”, men den volatila resan i aktiekursen kan för många vara så utmanande att de psykiskt inte klarar av att stå bi; att hålla ut. All styrka till er som upplever detta här och nu. Tro mig att det går – med rätt verktyg, mentala modeller men även med en jävlar anamma är det möjligt!
Jag influeras mycket av Warren Buffet (och hans parhäst, Charlie Munger), Per-Håkan Börjesson, Monish Pabrai med flera. Det de alltid lyckas med är att hålla det ”enkelt” och fortsätta fokusera på det som spelar roll. ”Take a simple idea and take it seriously.” Vad att fokusera på är individuellt, men det jag framför allt väljer att fokusera på är följande när jag studerar mina nuvarande och potentiella innehav.
Bolagets vinstutveckling. Här tittar jag extra på vinsten per aktie (VPA), då den är mer rättvisande. Jag tittar även på hur det egna kapitalet, skuldsituationen samt omsättningen utvecklas. Även här studerar jag hur den ser ut mätt per aktie. Utöver detta vill jag även se att bolagets brutto-, EBIT-, vinst- samt EBITA-marginal utvecklas positivt över tid. Detta är det jag främst fokuserar på.
När det är klart studerar jag de mer mjuka värdena, såsom ledning, sektor- och marknadsposition. Hur tycks kulturen vara? Vilken historik har VD och ordförande? Och så vidare. När detta är avklarat studerar jag värdering och vad ett rimligt antagande av vinst- och omsättningsökning torde vara given historik samt kommunikation från ledning.
Att ”bara” fokusera på dessa kan för vissa låta mycket, för andra lite. Oavsett är det viktig att ta envar av dessa beståndsdelar på största och högsta allvar. Misstag, slentrianitet, kommer med stor sannolikhet att vara förödande. Det är dina pengar, ditt liv. Att inte ta allt på högsta allvar och ägna varje delmoment största möjliga fokus är att göra sig själv en (troligtvis kostsam) björntjänst.
På temat ”hålla det enkelt” kan det även vara att klara av att stå ut. Ta det här med psykologi, som jag brinner extra för. Att förringa dess roll i såväl det vardagliga som ekonomiska livet kommer kosta. Det är inte ens tal om ”kanske” – nej, det kommer att kosta! Att inte ge den psykologiska aspekten av investeringar det spelrum den kräver och bara sådär utgå från att man klarar av att stå stark när det kommer en nordanvind är att utsätta sig för en onödig risk. Det är som att säga att du inte behöver någon flytväst eller livbåt, för du kommer ändå inte sjunka. Precis… Lex Titanic 1912.
Är psykologi och din förmåga att agera rationellt något enkelt? Absolut inte. Kan det göras enklare? Jag vet det. Kan du utveckla detta själv samt med nära förtrogna? Ja. Kan du skriva för att sätta ord på dina tankar och dina känslor? Ja. Kan du vara radikalt ärlig mot dig själv, både inåt och utåt? Ja. Kan du utveckla dig själv att bli starkare? Ja.
Välj ut och fokusera på några få delar. Börja alltid med det, för dig, mest essentiella. Först när du bedömer det vara och se bra ut kan du ge dig an det övriga. Ta en enkel idé och ta den på största allvar. Slänger du ihop din Pasta Vongole, eller tillagar du den med omsorg och kärlek? När blir bäst resultat? När får du mest värde för insatsen i form av tid, pengar och energi?
Skulle du hitta något under din analys som direkt säger dig ”nej – här ska inte investeras”, så fortsätt då inte att med både pann- och ficklampa hitta en ursäkt att investera. Gör som Buffett med flera och lägg bolagsrapporten/underlaget i den överfulla kartongen märk med ”No f*****g way”. Även det är ett exempel på att hålla det enkelt.
Att hålla det enkelt är allt annat än just det, men vad är alternativet? Att göra det svåra svårare? Välj ut några kärnfaktorer/Delar och fokusera främst på dessa.
Tillväxt vs. värde
Människan älskar att sätta etikett på saker och ting, men även andra människor. ”Den tråkiga”. ”Den där jobbiga j****n” e.d. är inte så sällan förekommande epitet, eller mer korrekt kategori. Det blir det sistnämnda för sällan har vi inte bara en ”jobbig j***l” i vår bekantskapsomkrets, utan ofta finns det ett par, via vänners vänners bekanta, sådana. Dessa placeras under ett och samma tak – en kategori.
Det talas ofta om att man kan investera i tillväxt – growth – eller värde – value. Detta är kategorier och exempel på bolag kan här vara Unity och ICA. Att dels kategorisera sig själv som tillväxt- eller värdeinvesterare behöver inte vara fel. Samma sak när man letar efter bolag. Emellertid tror jag att det många fall kan vara en tankefälla. Istället försöker jag tänka att jag vill investera i bra bolag. Om du eller någon annan kategoriserar dessa som tillväxt eller värde är för mig irrelevant. Växer inte, om än inte lika kraftigt, bolag såsom just ICA, Costco, Wallmart med flera?
Absolut finns inte här ”the rule om 40”, men måste den finnas? Varför inte istället leta efter bra bolag som man vill äga – vill vara delägare i – under en lång tid givdet att de växer på såväl översta som understa raden? Jag äger just Unity. Ett bolag som värderas högt och jag har inte varit med på hela resan och har således inte fått njuta av den hittills levererade avkastning. Ser jag dem som ett tillväxtbolag? Absolut, men jag ser dem också som ett värdebolag, för jag ser värde i bolaget. I deras produkt- och tjänsteutbud.
Med bolag som kategoriseras som tillväxt är mer regeln än undantaget att de är högt värderade. Detta måste man ta hänsyn till och således återkomma till Buffetts devis att ”pris är vad du betalar, värde vad du får”. Med det sagt är bolaget fortfarande något du ser värde i, må det vara att det handlas till P/E femtioelva eller P/E noll komma femtioelva.
Det kan vara bra att reflektera kring värde- och tillväxtbolag, men att neka ett visst bolag en plats i portföljen för att det av andra, eller dig själv, kategoriseras som ”value” istället för ”growth” är att göra sig en otjänst.
Sätt på dig de glasögon som letar och vill hitta bra bolag. Det är inga andra än dessa som du behöver. Bra bolag kommer leverera avkastning oavsett om de är värde- eller tillväxtkategoriserade.
Catapult Sports - en nisch väl värd en investering?
Catapult Group International Limited är ett australiensiskt företag som erbjuder bärbar elitspårnings- och mätningsteknologi inom till sportatleter. Företaget är engagerat i den pågående utvecklingen och försäljningen av lösningar för bärbar spårning tillika analys av data för elitidrottare. Genom hårt arbete och bevisad expertis har de lyckats att bredda sig inom olika sporter, så det är inte bara cricket och rugby.
Bolaget erbjuder ClearSky, ett lokalt positioneringssystem som kombinerar rörelse, men även en mer ”mikrorörelse”, i syfte att ge såväl utövare som coach all möjlig data för att utveckla atleten. Alla som har hållit på med elitidrott vet att det oftast handlar om detaljen på detaljen och medan andra pratar sekunder talas det här om mikrosekunder. Via Catapults produkter kan denna utveckling från att vara nummer två till att bli nummer ett göras än mer möjlig (eller att fortsätta vara den främsta bland likar). På denna länk finns en workshop om hur denna programvara fungerar.
Dess OptimEye S5 är en övervakningsutrustning för idrottsmannen i elitesporten. OptimEye har både ett GPS och Global Navigation Satellite System- (GLONASS) antenn, vilket gör att enheten kan komma åt båda signalerna för att öka noggrannheten och minska bortfall (jmfr. en sorts triangulering). På denna länk går det att se hur programvaran används inom rugby.
Slutligen har de Inertial Movement Analysis (IMA), som är en algoritm som tar bort de inneboende felen hos tröghetssensorer och hur detta ser ut finns att beskåda på denna länk.
Bolaget är fortfarande att betrakta som en tonåring med sina 14 år och som börsnoterat är det fortfarande rena rama barnet, då de sattes på börsen under januari anno 2015. Sedan dess har det varit såväl upp- som nedgångar och bolaget var i ett mycket bra momentum fram till covid-19 bröt ut och det faller sig nog naturligt att bolagets aktie skulle falla genom källargolvet iom. att näst intill all sport i hela världen kom att ställas in.
Med ovan i åtanke är det extremt imponerande att de under juli 2020 kom att kommunicera att de har uppnått ett positivt kassaflöde ett år tidigare än vad de hade prognostiserat (bild nedan). I länkade rapport uttalar sig bolagets CEO, Will Lopes;
“I am pleased to deliver positive free cash flow a year earlier than expected, demonstrating Catapult’s operating leverage that our SaaS model enables. These results demonstrate that we can control costs and investment to generate cash, and the potential this gives the Company as we grow. As I stated when presenting our 1H20 results, we will continue to invest in customer solutions with a lens that maximises long-term free cash flow. I am also pleased that many of our clients have returned to play and we assisted them with a number of innovations, including in-home training and contact tracing solutions. While we expect the sales impact of Covid-19 to continue for some time, our pipeline remains strong for FY21. The experience level of our executive team coupled with the dedication of our staff, has positioned us to effectively navigate this period, delivering solutions and support to our customers. Six months into the role of CEO I am more excited than ever about our opportunity to deliver strong growth and cement our position as a global leader in the sports technology industry.”
Åtta dagar senare, den 28 juli, kommunicerade bolaget att de nu har över 2000 aktiva användare av deras produkter och ett lag som tillhör de nyfrälsta är det brittiska fotbollslaget Newcastle, vars ale inte skall föraktas. Utöver detta har de även tecknat avtal med de 130 största/främst collegelagen inom amerikansk fotboll.
Teknologi som hjälp kommer enbart att öka oavsett vilken sektor vi observerar. IoT är här för att stanna och detta tack vare 5G som just nu håller på att rullas ut. I och med att sport är en bransch där pengar tycks växa likt vore de löv på träd, är ägarna till dessa beredda att satsa mycket på att vinna och med det få en avkastning. Således är det snarare en fråga om när än om allt fler klubbar börjar att använda Catapult Sports programvaror. Precis som många ”svenssons” idag har en Apple Watch, vilken mäter allt från puls till EKG, kommer produkterna från det australiensiska bolaget att bli än mer efterfrågade tillika väsentliga.
Vad är det som säger att Apple inte kommer ge sig in på marknaden och vilka andra konkurrenter finns det? Beträffande förstnämnda finns absolut en ”risk” (utifrån en aktieägare i Catapult Sports perspektiv), men nämnda har just nu fokus på att bli den främsta bland likar som ”hälsobolag” i den mån att kunna ge ”Svenssons” viktiga fakta såsom just ovan nämnda puls, EKG et cetera. Att dels slå sig in och även vinna den marknaden kräver fokus och pengar, varav det sistnämnda i och för sig inte är ett problem för Tim Cooks bolag. Dock är min uppfattning att bolaget är duktiga att aldrig gapa efter för mycket (jmfr. IBM och hur de historiskt har agerat och var de står idag…).
Ytterligare en konkurrent är ChyronHego, men detta bolag är inte lika nischade som Catapult Sports, då ”… ChyronHego's graphics offerings include hosted services for graphics creation and order management, on-air graphics systems, channel branding, weather graphics, graphics asset management, clip servers, social media and second screen applications, touchscreen graphics, telestation, virtual graphics, and player tracking.”
När bolagets balansräkning studeras framkommer att det är ett mycket sunt bolag. Då det (ännu) inte finns på Börsdata har jag valt att använda mig av Marketscreener och nedan bilder är från denna tjänst.
Jag är ännu inte klar med min inläsning av bolaget och skall fortsätta studera mer om ledning och insynspersoner samt gräva djupare i hur användare upplever produkterna och tjänsterna, men jag lockas av nischen, för även om den kan upplevas som ”meh” har den ett värde för många och är du bäst inom en nisch skiter jag fullständigt i om det är sophantering eller plocka bomull-i-byxfickorservice som bolaget ägnar sig åt.
Vad tror du om detta bolag? Man skall aldrig gå över ån efter vatten om det inte behövs, men jag hittar inget nischat gräs på hemmaplan som är så grönt likt det som Catapult Sports levererar.
Jumia - Afrikas Amazon/MercadoLibre?
När tillväxtgeografier diskuteras nämns framför allt Sydamerika och Afrika och i sistnämnda finns ett bolag som jag tror har gått under radarn för många – Jumia Technologies. Bolaget är ett afrikanskt IT-företag som tillhandahåller en e-handelsplattform på den afrikanska kontinenten. Företaget erbjuder marknadsplats, logistik, leverans, leverans och betalningstjänster. På marknadsplatsen erbjuds varor och tjänster av olika slag.
Som framkommer är det Afrikas svar på Sydamerikas MercadoLibre, som i sin tur ses som ett svar på USA:s – förlåt: världens – Amazon och på denna länk visas en video om bolaget och dess verksamhet.
Jumia har underpresterat index sedan börsintroduktionen i augusti 2019 och en av flera anledningar till detta är att bolaget har kämpat med bedrägeri på sina plattformar och tunna marginaler på några av sina marknader. Jumias intäkter växer dock fortfarande i en respektabel takt och företaget har en, enligt mig, övertygande plan för att vända saker på lång sikt.
För att öka marginalerna har ledningen valt att avyttra sin verksamhet från mindre lönsamma marknader, som Rwanda, Kamerun och Tanzania, för att fokusera på större marknader som Egypten, Nigeria och Sydafrika, där konsumenterna har större köpkraft och bättre tillgång till internet.
Internetanslutning är en stor drivkraft för att adoptera till detaljhandeln och Jumia är väl positionerad för att dra nytta av flera lovande projekt som syftar till att få fler afrikaner online (jfr. Hur MercadoLibre nu växer i en explosionsartad takt och detta tack vara ökad tillgång till IT-infrakstruktur i form av b.la. bredbandslösningar).
Den amerikanska teknikjätten Facebook har samarbetat med flera topp telekomföretag för att bygga en 23 000 mil internetkabel som heter 2Africa för att länka 16 afrikanska länder till Europa och Mellanöstern. Anslutningen förväntas gå live 2023, eller 2024, och kommer att sänka bandbreddskostnaderna och förbättra internethastigheter och tillgång på kontinenten - tre massiva ”triggers” för Jumias intäktsökning.
Jumia rapporterade resultatet för första kvartalet anno 2020 den 13 maj, och resultaten visar motståndskraft mitt i COVID-19-pandemin (även om denna ej har slagit lika hårt i Afrika som i västvärlden). Årliga aktiva kunder växte med 51 % till 6,4 miljoner, medan marknadsintäkterna ökade med 22 % till 19,1 miljoner euro (21,48 miljoner dollar).
Hur såg det ut i årsrapporten för räkenskapsåret 2019? När denna studeras framkommer att bolaget omsatte intäkter på 160 miljoner euro, vilket motsvarar en tillväxt på 24 % jämfört med 2018. Företaget ökade sin årliga aktiva kundbas under fjärde kvartalet till 6,1 miljoner, från 4,0 miljoner för samma period förra året.
Jumias GMV 2019 - det totala antalet sålda varor under perioden - minskade med 3 % till 301 miljoner euro under fjärde kvartalet.
VD, Sacha Poignonnec, tillskrev nedgången till ”återbalansering av affärsmix”, vilket innebär att utgifterna för kampanjer minskades. Företaget såg också en minskning av försäljningen av telefoner och elektronik, vilket påverkade GMV.
Kanske den ljusaste platsen i Jumias resultat 2019 var företagets förmåga att uppnå en bruttovinst på 1,0 miljoner euro efter avdrag för uppfyllande av kostnader under fjärde kvartalet. Dock gör det dem inte lönsamma inom samtliga av sina sektorer, då kostnaderna fortfarande är höga.
Det övergripande mönstret för växande intäkter och kunder YoY har varit konsekvent för Jumia, vilket ger mer fog för min tro att bolaget kommer att bli lönsamt, likt Amazon kom att bli.
Företagets förluster, som ökade 34 % 2019 till 227,9 miljoner euro, jämfört med 169,7 miljoner euro 2018, skrämmer, men här måste investerare våga lita till story och ha acceptans för nuvarande siffror. Negativ EBITDA för fjärde kvartalet ökade 5 % till 51,2 miljoner euro från 48,6 euro under samma period 2018. Nedan är ett axplock från Börsdata.
Det är ett högst intressant bolag och här får man en bra exponering inte bara mot Afrika/tillväxtgeografi, utan även en sådan som är inom det digitala. Likt alltid skall allt från klimatkriser till korruption, fattigdom et cetera lyftas fram som risker och dessa skall ej negligeras. Om man dels är införstådd i dessa, dels accepterar dem kanske bolaget erbjuder den R/R som man söker och är bekväm med? Jag äger inte aktier i detta bolag, men kommer att ha kvar det på min bevakningslista. Därtill kommer jag att titta lite extra på dem denna onsdag, då de släpper sin rapport för det andra kvartalet - det som har varit än mer drabbat av covid-19.
Äger du Jumia?
Jag tror att få, om ens någon, har missat att det råder en pandemi på vår moder jord. Denna har drabbat alla och envar och det har också visats sig att bara för att du är en välutvecklad västnation är det inte ekvivalent med mindre skada. Förvisso har USA Trump, Storbritannien Bojo et cetera, men ändå framkommer att välstånd, pengar, infrastruktur et cetera per automatik inte är att betrakta som skydd när denna farsot sprider sig.
Dock, och detta är ett stort sådant, tenderar mindre utvecklade länder, aka. U-länder/”u-länder”, att drabbas hårdare än snittet och detta kommer vi få se i Afrika, men vi ser det redan nu tydligt i Sydamerika i allmänhet, men i Brasilien i synnerhet. Även här har en ignorant herre till president gjort sitt för att skapa så stor skada som möjligt, likväl är det i detta inlägg irrelevant. Det relevanta är att Brasilien har skadats och det rejält och således kommer detta att synas bland såväl stora som små företag. Vissa kommer att vara relativt opåverkade, såsom MercadoLibre (läs gärna Phantas analys från 2017), som har mer att ”vinna” än vice versa, medan andra kommer att få lida pin.
Ett bolag som jag relativt nyligen tog in och som är verksamma i den virtuella världen är StoneCo, men utan den faktiska och fysiska sådana är de lika utlämnade som tiggaren utanför din lokala ICA-handlare. Jag har tidigare skrivit lite om StoneCo och i det länkade jag även till min vän, Professor Kalkyls, analys (läs gärna detta). I detta inlägg ämnar jag fortsätta skriva ned mina observationer och tankar om Sydamerikas svar på ”PayPal”+” Square”, och som b.la. har Berkshire Hathaway som ägare (nedan bild är från Marketscreener).
I sin Q1:a avslöjade StoneCo att bolaget hanterade 51 % av Brasiliens e-handelstransaktioner under mätperioden. Det är bra och det kommer att växa, givet att bolaget spelar sina kort rätt. Just nu är enbart en låg andel av hela Brasiliens konsumtion ”online” och med nya generationer, ny teklnik, lättare infrastruktur etc. kommer den att öka. Likt alltid handlar det om tid. StoneCo drar inte bara nytta av den snabba övergången till online shopping, utan de hjälper till att sköta rörelsen genom att tillhandahålla betalningsaccept och andra e-handelshanteringsverktyg till försäljare och kunder.
Som om det inte räckte med digitala betalningar har företaget också börjat erbjuda kredittjänster till de handlare som verkar på StoneCo’s plattform. Det introducerar ny potentiell risk om dessa affärsmän börjar misslyckas med lån, men bolagets teknik hjälper den veterinär som behöver lite hjälp och kontrollerar kundens förmåga att göra betalningar baserat på transaktionshistoriken som StoneCo redan har. Den typen av realtidsdata i realtid är en fördel som de flesta banker inte har, och det kan hjälpa StoneCo att bibehålla sin enorma fart under de kommande åren.
Rafael Martins Pereira, ir-ansvarig på StoneCo, berättar att idag är det fem stora banker som har monopol på kreditmarknaden. I en intervju med Motley Fool nämner han att dessa har cirka 80 % av marknaden, vilket visar att det måste finnas plats för ”creades”, dvs. Creative Destruction + penetration. Tänk och jämför med Sverige sent 1990-tal innan Avanza, Klarna et cetera fanns. Då var det ”Storbankerna” som hade monopol och förvisso är de kvar än idag, men studera Klarna, Avanza, Nordnet et cetera så kommer du se att det finns plats för andra aktörer. De som inte kommer med detsamma, utan de som bringar med sig något nytt; något som de stora ej har.
Nya, unga generationer, en värld som blir mer och mer virtuellt baserad för varje sekund som tickar, teknologi som både blir billigare och snabbare… Ja, mycket ligger rätt för StoneCo, MercadoLibre et cetera och klarar de av att spela sina kort rätt kan detta bli ett fint innehav. Dock skall det betonas att riskerna är många och höga.
Nedan bilder är från Statista.com och visar övergripande om de trender som spås komma.
Som jag tidigare skrev har Brasilien drabbats mycket hårt av Covid-19 och i såväl svenska som i utländska medier har det gått att läsa att landet enbart ”överträffas” av USA gällande antalet smittade. PÅ WHO:s hemsida är sifforna allt annat än roliga och när denna texts skrivs har över 2 miljoner smittade rapporterats och över 76 000 har lämnat jordelivet.
Självklart slår detta mot Brasilien på alla plan, såväl samhälleliga som ekonomiska och mänskliga och ja, det kommer att synas att många små, små aktörer, butiksinnehavare et cetera har gått under. Dock är min uppfattning att landet inte kommer att gå under och att StoneCo klarar denna utmaning. Jag är beredd att utöka mitt innehavs portföljsandel då det just nu enbart står för 1/3 av det totala som jag kan tänka mig.
Att landet, siffrorna till trots, ändå tycks öppna upp, istället för att stänga ned, är lika förvånande som logiskt; förvånande iom. risken för antalet döda kommer att öka; logiskt då ekonomin måste fungera.
Den 26/8 kommer bolagets Q2 att presenteras och då kommer vi få se hur covid-19 har drabbat detta land som conquistadorerna kom att skövla likt vore det deras att bara sådär taga. Jag är beredd på en mycket skakig resa, men så länge jag ser att fler pilar pekar upp än ner kommer jag fortsätta vara delägare. Innehavet är dock litet och ligger strax under 1 % av av min totala portfölj.
Vad tror du om bolagets möjligheter?