Vägen till Frihet
Likes
158
Antal inlägg
215
Följare
74
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), vistas hela eller delar av året i ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Nya bud kring visumregler Thailand

Då har den thailändska myndigheten återigen ändrat vad som gäller om du, som svensk, vill vistas i landet i mer än 30 dagar. I mitt inlägg från 2015 - Thailand stoppar "visa runs" gick det att läsa att Thailand stoppar alla visa runs vilket då omöjliggjorde för alla svenska turister att vistas i Thailand i mer än 30 dagar. Ville du stanna längre än 30 dagar så var du alltså tvungen att ansöka om ett visum. Sedan en tid tillbaka tillåts visa runs igen, men i begränsad omfattning.

 

 

Värt att nämna är också att det finns flera olika varianter av visum såsom turistvisum, långtidsvisum, pensionärsvisum och arbetsvisum. Alla visum har olika krav. T ex kräver långtidsvisum att du är 50+, har pension eller minst 228 000 kr på banken mm. 

 

Så, om jag vill vistas i Thailand några månader per år, vad gör jag då? Jo, om du tänkt vara borta mer än 30 dagar, men max 6 månader per år i Thailand så fungerar ett turistvisum utmärkt. Det finns två varianter av turistvisum och dessa är Single Entry (max 90 dagar) och Multiple Entries (max 6 månader). Jag ska återkomma kring vad som gäller lite senare i detta inlägg. 

 

I och med de nya reglerna är det nu möjligt att vara i Thailand i upp till 90 dagar även utan att ansöka om ett visum. Åker du utan ett visum får du 30 dagar på flygplatsen. När dessa dagar löpt ut måste du lämna landet och får vid inresa 30 nya dagar. Därefter kan du resa ut igen och få 30 nya dagar, men därefter tar det stopp. Du får nämligen bara göra det här en gång per kalenderår (1/1 - 31/12). 

 

Eftersom reglerna utgår ifrån kalenderåret så borde det dock vara möjligt att vara borta längre än 90 dagar även utan visum. Säg t ex att du åker i oktober år 1 och är borta 90 dagar. Därefter infaller kalenderår 2 som ger dig ytterligare 90 dagar. Om det är tillåtet eller möjligt att göra så här i praktiken vet jag dock inte. Läs mer om på http://www.thaivisaservice.com/visa-rules 

 

Om du nu inte har lust att lämna landet var 30:e dag så finns alternativ. Ett bra alternativ är att ansöka om ett turistvisum som alltså ger dig möjligheten att vara borta max 6 månader. Det finns två alternativ: 

 

Single Entry

Om du ska vara borta max 90 dagar och inte heller har tänkt att lämna landet så väljer du ett turistvium för en inresa. Denna visumtyp ger dig 60 dagar och därefter får du gå till en Immigration Bureau för att få ytterligare 30 dagar. Immigration Bureaus finns på många olika platser runt om i Thailand så det bör inte vara allt för långt till närmsta ställe. Den här visumtypen kräver också minst och det du behöver göra är att:

 

  • Fylla i ansökningsblanketten 
  • Ha med passet i original (giltigt minst 6 månader till efter inresedatum) samt en kopia av identitetssidan av passet. 
  • Två stycken passfoton i färg med vit bakgrund som är max 6 månader gamla (4,5x3,5 cm).
  • Kopia av flygbiljett eller bokningsbekräftelse (ska visa inrese- samt utresedatum).

Gå till ambassaden och gör jobbet själv eller använd t ex allavisum.se. Gör du jobbet själv så är avgiften 300 kronor.

 

 

Multiple Entries

Om du ska vara borta länge än 90 dagar eller för den delen vill kunna lämna Thailand och upptäcka andra länder för att sedan återvända ska du ansöka om ett turistvisum för multipla inresor. Visumet gäller för ett obegränsat antal inresor till Thailand under 6 månader. Du kan dock stanna max 60 dagar per inresa. Är du borta hela perioden om 6 månader kommer du alltså behöva lämna Thailand 2 gånger. Här är också kraven lite högre och det du behöver göra är att:

 

  • Fylla i ansökningsblanketten 
  • Ha med passet i original (giltigt minst 9 månader till efter inresedatum) samt en kopia av identitetssidan av passet. 
  • Två stycken passfoton i färg med vit bakgrund som är max 6 månader gamla (4,5x3,5 cm).
  • Kopia av flygbiljett (första inresa samt sista utresa).
  • Hotellbokning (de första dagarna).
  • Kontoutdrag från banken med alla transaktioner från de senaste 6 månaderna. Saldot på kontot får aldrig ha understigit 57 000 kr under perioden.
  • Arbetsgivarintyg eller skolintyg
 
Kostnaden för ett multiple entry är 1 500 kr.
 
När vi i början på nästa år åker till Thailand i 3 månader kör vi på ett Single Entry. Ett alternativ hade så klart varit att resa utan visum, men eftersom vår dotter går i skolan har vi inte lust att behöva lämna landet två gånger. Genom Single entry får vi 60 dagar direkt och behöver bara åka till ett Immigration Office som finns i närheten för att få ytterligare 30 dagar. Nästa gång vi åker kan det nog bli tal om ett multiple dock eftersom det vore kul att besöka några av grannländerna när man ändå är i krokarna. 
 
Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (13)