Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
27 november 2015

Netflix ser intressant ut

Netflix aktie har stigit på riktigt bra så här långt i år och närmare bestämt med över 150 %. Kollar vi tillbaka tre år så har aktien stigit med en bra bit över 900 % och det är såklart väldigt mycket och en sådan utveckling får såklart många investerare att bli lite avvaktande. Även om jag själv inte är aktieägare i Netflix så tycker jag fortfarande att bolaget ser väldigt intressant och attraktivt ut och det trots uppgångarna i aktien.

Den första faktorn som talar för Netflix även framöver är att de nu har lyckats bygga upp en stabil grund att stå på. Deras hemmamarknad som är USA kommer framöver att kunna fungera som en stöttepelare när Netflix fortsätter att erövra världen och även om tillväxten just i USA sakta men säkert börja avta så finns det fortfarande gott om tillväxt att hämta från andra marknader. På grafen här nedanför ser nu hur Netflixs tillväxt gällande antalet kunder har sett ut under de senaste åren och även om som sagt USA antagligen inte kommer stanna kvar på samma nivåer så tror jag att vi kan förvänta oss en ännu högre tillväxt på de andra marknaderna.

Tillväxt i all ära men det gäller även att hålla lönsamheten uppe. Netflixs har tydligt visat att när de väl har etablerat sig på en marknad så kan de hålla lönsamheten uppe och även löpande förbättra den. I USA har de redan en bra lönsamhet och en bra vinstmarginal och så som läget ser ut just nu så ser verksamheten utanför USA ut att kunna leverera vinster redan någon gång mellan år 2016-2017.

Med andra ord så finns det fortfarande mycket kvar att hämta hos Netflix och även om aktien stigit på bra under de senaste åren så visar just sådana här saker att det fortfarande finns en hel del kvar att ta del av om man investerar i Netflix i dagens läge. 

Den största utmaningen för Netflix framöver är att de måste kunna ta emot smällarna som kommer i och med den ständigt ökande konkurrensen. Netflix är idag den största spelaren men den stora frågan är om det kommer vara det även framöver och i längden? Det är inga små företag som hotar dem utan det är t.ex. Apple och Amazon som också vill ha sin bit av kakan och som vi alla vet så sitter dessa företag på enorma resurser som de antagligen ganska så snart och på allvar kommer att börja slussa ut på marknaden. Netflix har dock många fördelar här och det är det är deras väletablerade varumärke, många runt om i världen vet vad Netflix är och vad de erbjuder och det är en styrka. De har under de senaste åren även visat att de blir mindre och mindre beroende av att köpa in innehåll ifrån andra konkurrenter då de har gjort många lyckade satsningar på t.ex. egenproducerade serier som har blivit väldigt populära.

Jag tycker slutligen alltså att mycket talar för Netflix även framöver men om man överväger att investera i bolaget nu i dagens läge så anser jag att långsiktighet är en nyckelfaktor. Det är också viktigt att man löpande analyserar den ökande konkurrensen för det är som sagt det största hotet mot bolaget. Mycket kommer antagligen även att hända under de kommande två åren och därför anser jag att man bör agera relativt snart om man vill ta en långsiktig position i Netflix.

 

Ha en trevlig lunch!
David              

Taggar (blogg): 
16 november 2015

Lunchanalys: Pepsi är underskattad

I dagens lunchanalys tänkte jag kolla på amerikanska Pepsi som ofta kallas för ett dryckesföretag men som faktiskt är en livsmedelskoncern med bra mycket mer produkter än sin dryck som går under namnet Pepsi. Jag tycker att bolaget är underskattat i dagens läge och att det är lite bortglömt eller i alla fall att det hamnar lite i skymundan men det kanske jag kan ändra lite på nu, i alla fall i Sverige.

Till att börja med så är företaget Pepsi så mycket mer än vad de flesta tror och känner till. De kontrollerar inte bara några av världens mest populära drycker utan även några världskända och populära varumärken gällande snacks och mellanmål med mera. Totalt består företagets portfölj av över 20 varumärken och nästan alla är varumärken som vi i alla fall helt klart känner igen från vår vardag.

Produktportföljen som Pepsi kontrollerar genererar varje år mer än 1 miljard dollar i intäkter och just tillväxten gällande kassaflödet växer på bra år efter år, sakta men säkert. Även den årliga organiska tillväxten ser väldigt bra ut och om vi först ska kolla på kassaflödet så ligger den årliga tillväxten där på ungefär 5 % och den organiska tillväxten ligger just nu på 5-7 % per år. Den enda faktorn som inte är speciellt jätteattraktiv är skuldsättningen i bolaget men den ligger ändå i linje med andra och liknande bolag på marknaden. Här kan det dock vara bra att hålla koll på skuldsättningsgraden så att den inte blir större, eller i alla fall inte växer mer än vad kassaflödet gör.

Pepsi värderas idag till ungefär 143 miljarder dollar och om man vill ha perspektiv på det så värderas Coca Cola till cirka 180 miljarder dollar. Den värderingen på Pepsi känns väldigt rimlig i dagens läge och även i förhållande till marknaden. P/E-talet på ungefär 29 kan vid en första anblick se ganska så högt ut men det man då ska tänka på är att amerikanska bolag rent generellt värderas lite högre samt att Pepsi år efter år gör skäl för sin värdering.

Den fina organiska tillväxten som hela tiden ser till att öka på kassaflödet är också en dröm för oss investerare som gillar utdelningar. Direktavkastningen ligger just nu på nästan 3 % och de har höjt sin utdelning under de senaste 43 åren. Det i kombination med företagets produkter säljer bra oavsett hur det makroekonomiska läget ser ut runt om i världen gör att Pepsi är ett företag som man bara kan låta ligga i sin portfölj och varje år ta del av en bra utdelning och i längden även låta aktien röra sig uppåt.

Det jag tycker att de flesta gör fel både när det kommer till Pepsi och Coca Cola är att man enbart jämför dessa bolag med varandra. Båda dessa företag är som sagt mycket mer än bara den produkt vars namn pryder respektive företag. De är livsmedelskoncerner som förtjänar att jämföras med andra företag inom livsmedelsbranschen och Pepsi är enligt mig ett riktigt intressant alternativ inom det här området.

Att kolla in Pepsi och att verkligen inte underskatta bolaget är alltså dagens tips i dagens lunchanalys. Det är inte alltid att allt är som det ser ut vid en första anblick och så är verkligen fallet för Pepsi och det i en positiv bemärkelse.   

 

Ha en trevlig lunch!
David

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar