Aktieinkomster
Likes
793
Antal inlägg
1340
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
5 september 2017

Inkassobolagen står inför en ljus framtid

Man brukar säga att var sak har sin tid och även att bra saker tar tid. Båda dessa utryck kan på flera sätt vara en väldigt bra beskrivning för olika typer av inkassobolag och vad jag menar med det och varför det är så tänkte jag lite kort gå igenom här nedanför. 

 

Vad är ett inkassobolag:

Om vi till att börja med ska ta oss en titt på vad ett inkassobolag egentligen är och vad deras verksamhet går ut på.

I stora drag hjälper ett inkassobolag sina kunder att inkassera olika skulder som inte är betalda. Det kan handla om alltifrån att en privatperson har handlat ett par skor hos en e-handlare men inte betalt fakturan och då kan den fakturan skickas vidare till ett inkassobolag som har som avsikt att driva in skulden innan den går vidare till Kronofogden. Men det kan också handla om att olika företag har obetalda fakturor och skulder mellan sig och då kan inkassobolagen även fylla sin funktion här. 

Intjäningen kommer från de avgifter som tas ut och som läggs på faktura- eller skuldbeloppet som ska drivas in och här är marginalerna väldigt goda då det redan vid första indrivningsförsöket läggs på en ganska så hög avgift gentemot den betalningsskyldige och om det gå vidare med flera steg och påminnelser så läggs det på nya avgifter.

 

Varför behövs deras tjänster:

Men ska då verkligen sådana här tjänster behövas från inkassobolagen i ett väl fungerande samhälle?

Svaret på den ovanstående frågan är ett givet ja då oavsett hur välutvecklat och gott ställt ett samhälle är så kommer det alltid att uppsåt betalningstvister. Det har vi klart och tydligt sett flera exempel på då även stora företag och välbärgade personer har visat sig hamna hos inkassobolagen, även om det i de flesta fall kanske är ekonomiska svårigheter som ger inkassobolagen uppdrag.   

Men poängen är att den här typen av bolag fyller en nödvändig funktion i våra samhällen då de ser till att betalningar sköts enligt avtal på ett sofistikerat och lagligt sätt, för skulle de inte finnas skulle varje enskild skuld behövas drivas in på egen hand eller kanske inte drivas in överhuvudtaget då det skulle innebära för mycket arbete och det skulle skapa en ekonomisk obalans.

 

Marknaden är bäddad för inkassobolagen:

Även om man gillar det eller inte så har faktiskt t.ex. vårt svenska samhälle och även stora delar av övriga världen bäddat för en strålande framtid för inkassobolagen den kommande tiden. Med det menar jag att det är väldigt lätt att förstå att de billiga lånen som har ställts ut under de senaste åren, speciellt till privatpersoner och som har använts till konsumtion kommer att ställa till problem i längden. Det är aldrig bra när det är för billigt att låna pengar till saker man egentligen inte har råd med och det skulle jag kunna skriva flera böcker om. Men utan att bli för ingående så kommer dessa billiga lån inom en snar framtid börja slå tillbaka på marknaden och det kommer kunna ge inkassobolagen en extra hävstång utöver den vardagliga verksamheten.

Avslutningsvis behöver det här ovanstående inte betyda att det är någon ekonomisk kris på gång utan det kanske bara kommer handla om att marknaden måste hamna i balans igen och här kommer inkassobolagen att spela en viktig roll.

Att en verksamhet frodas på grund av att vissa personer och företag inte kan betala kan ses som väldigt grovt och kanske till och med lite ont. Men om man vänder på det och kollar på att de faktiskt ser till att de som äger skulderna eller har levererat varor eller tjänster får betalt så är det faktiskt inte konstigt på något sätt. För hur ska vårt samhälle fungera om ingen får betalt för det de faktiskt levererar?

 

Vad tror ni om inkassobolagens framtid?   

 

Samarbetsinlägg.

Taggar (blogg): 
4 februari 2016

Lunchanalys: Intrum Justitia

I dagens lunchanalys tänkte jag kolla lite på Intrum Justitia som jag för övrigt tycker är ett riktigt intressant alternativ när det kommer till investeringar inom finanssektorn. Men vi börjar från grunden och då är Intrum Justitia ett kredithanteringsföretag som erbjuder just kredithanteringstjänster, kreditoptimeringstjänster, betalningstjänster och inkassotjänster m.m.


Tillväxt och framtidsförsäkrat:

Även om tillväxten för Intrum Justitia inte riktigt växer på samma sätt och lika bra som de gjort om man kollar tillbaka lite i tiden så tycker jag att de har växlat upp nu under de senaste åren. När jag säger att de växlat upp så menar jag lite mer konkret att deras verksamhet har blivit betydligt mer effektiv under de senaste åren och det via t.ex. att de verkligen tagit åt sig den digitala utvecklingen och sett till att dra nytta av den. I Intrum Justitias fall så kommer sådana här faktorer i längden medföra att en överlag stabil och säker långsiktig tillväxt kan få en bra hävstång och potentialen i hela verksamheten skruvas på så sätt upp.

Det är även tydligt att Intrum Justitia vill växa på flera sätt och på flera håll och kanter. Det här med digitaliseringen är en jättebra försäkring inför framtiden men de har också blivit mer aktiva när det kommer till investeringar. När jag säger investeringar så menar jag inte t.ex. förvärv av andra bolag utan Intrum Justitia har under de senaste åren verkligen kommit igång med sina köp av andras låneportföljer. De köper alltså lån och skulder från andra aktörer och driver själva in dem med ränta och avgifter och så vidare. Även dessa skuldköp anser jag får upp potentialen när det kommer till avkastningen i Intrum Justitia så även om risken dras upp en del i och med sådana köp så tycker jag att Intrum Justitia gör helt rätt när de väljer att vara aggressiva på den fronten.

Sammanfattningsvis på tillväxtfronten så tycker jag att Intrum Justitia har och håller på att säkra bolaget inför framtiden och så här långt har de lyckats väldigt bra med det. Med tiden kommer de kunna generera en stabil tillväxt och Intrum Justitias nya tillvägagångssätt, upplägg och metoder m.m. gör att framtidsutsikterna ser betydligt mycket bättre ut nu i dagens läge än vad de gjorde för några år sedan.                                                                                                         

Bättre än banker:

Jag personligen tycker faktiskt att Intrum Justitia just nu är en betydligt mer attraktiv investering än vad t.ex. de svenska bankerna är inom finanssektorn. Intrum Justitia ger investerarna stabilitet och det till stor del oavsett rådande konjunkturläge och dessutom tycker jag nu i och med att de har hängt med i den digitala utvecklingen har visat att de kan anpassa sig efter marknaden och hela tiden optimera sin verksamhet. Det tycker inte jag att någon av de svenska storbankerna har visat på samma sätt och det kommer bli ett problem i längden om de inte börjar ta tag i den frågan på allvar ganska så snart.

Tillskillnad från bankerna har Intrum Justitia också verkligen lyckats att få fram en stabil verksamhet inom en lite mer nischad bransch vilket många andra aktörer har det väldigt svårt med. Så om man vill exponera sin portfölj mot finanssektorn med fokus på skulder och inkasso m.m. och om man kanske tycker att bankernas verksamhet är lite för spretig så anser jag att Intrum Justitia är ett intressant alternativ som många oftast glömmer bort.     
 

Lägg i utdelningsportföljen:

Intrum Justitia har idag en direktavkastning på ungefär 3 % och det i kombination med verksamhetens framtidsutsikter överlag som jag pratat om här ovanför tycker jag gör att Intrum Justitia är ett perfekt case för en utdelningsportfölj. Utdelningen kommer med stor sannolikhet tillsammans med kursutvecklingen ge investerarna en bra och stabil totalavkastning vilket är precis det man är på jakt efter när man letar innehav till sin utdelningsportfölj.

Gällande just en investering i Intrum Justitia så tycker jag att dagens nivåer för aktien också känns attraktiva. Om jag själv skulle ta en position i Intrum Justitia i dagens läge så skulle jag vara nöjd om jag kom in på nivåer under 300 kronor per aktie och det gör man med bra marginal i dagens läge. Så ta en titt på Intrum Justitia som en alternativ exponering mot finanssektorn för jag tror att ni kommer tycka att bolaget är lika intressant som jag tycker.

 

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar