Aktieinkomster
Likes
793
Antal inlägg
1340
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
26 april 2016

Lunchanalys: Förra veckans räntebesked var lite mer tillbakadragna

Jag tänkte i dagens lunchanalys ta en titt på räntebeskeden från den svenska Riksbanken samt får den Europeiska centralbanken som kom in under förra veckan. I de två beskeden kunde man nämligen se tendenser till en väldigt intressant detalj och frågan är om den är en faktor som kommer vända på trenden framöver?  

 

Båda var avvaktande:

Till att börja med så var både Riksbanken i Sverige och den Europeiska centralbanken ganska så avvaktande då båda valde att låta sin räntor ligga oförändrade, på – 0,50 % i Sverige och på +/- 0,00 % gällande den Europeiska centralbanken. I Sverige fick vi dock ett utökat stödköpsprogram på 45 miljarder kronor men den Europeiska centralbanken valde att inte göra någonting på den punkten heller.

Bortser man från själva utfallen i beskeden så tyckte jag även att hela stämningen och utstrålningen från de båda parterna var en aning mer avvaktande och tillbakadragen än tidigare. Frågan är om det här bara var en tillfällighet eller om dessa tendenser kan vara vägledande inför framtiden?

 

En ny inställning eller läser de av marknaden?

Hela den känslan jag fick i och med beskeden förra veckan var alltså att det var någonting som kändes nytt och annorlunda och det är inte riktigt förens nu som jag kunnat sätta fingret på vad det var. Jag fick nämligen alltså känslan av att inställningen inför den kommande penningpolitiken i Sverige och Europa nu har blivit betydligt mindre aggressiv och om det bara handlar om att jag fick den känslan, att centralbankerna försöker avvakta och läsa av marknaden eller om det faktiskt är så att de nu drar ner på aggressiviteten återstår såklart att se. Men om ni kollar på alla de uttalanden som gjordes i och med förra veckans besked så märker man helt klart av att något känns annorlunda så det kan jag starkt rekommendera att ni gör.

 

FED i USA måste inse att de är ”världens centralbank”:  

Ett svar på den ovanstående frågan skulle kunna vara att Sverige och Europa som det handlade om i det här fallet avvaktar inför FED:s kommande agerande i USA. Jag hörde för någon dag sedan att någon sa ”att FED måste inse att de inte bara är USA:s centralbank utan även indirekt världens” och det tycker jag var väldigt bra sagt. Tidigare har nämligen de flesta centralbanker vågat agera ganska så aggressivt på egen hand men nu när de har satt sig själva i den situationen som de satt sig i idag och där det hela kanske gick lite för fort börjar man återigen även fokusera på andra än sig själva och då är det FED i USA som man vänder sig till och vill ha stöttning ifrån, eller i alla fall indirekt vägledning.

Om min känsla gällande en förändring när det kommer till penningpolitiken är rätt eller fel återstår såklart att se men eftersom att det inte bara var jag som reagerade på det här sättet nu och under förra veckan så känns det som att en sakta men säker förändring kan vara på gång, eller vad tror ni?

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
11 februari 2016

Lunchanalys: Riksbankens räntebesked (plus lite bonusprat om FED i USA)

Räntebeskedet:

Idag kom den svenska Riksbanken med ytterligare ett räntebesked och nu valde de att sänka räntan ännu mer och den här gången hela 15 punkter. Räntan i Sverige sänks nu alltså från – 0,35 % till – 0,50 % och samtidigt så meddelar Riksbanken återigen att de är beredda att göra mer och agera på fler sätt framöver vilket de har sagt varje gång den senaste tiden.

Även om de flesta faktiskt hade förväntat sig en räntesänkningen den här gången så blev den lite mer drastisk än vad många hade trott. En sänkning på 10 punkter till – 0,45 % var mer väntad men det var inte bara det som överraskade. Riksbanken var heller inte överens om sänkningen då röstningen uppges ha blivit 4-2 och det tycker inte jag känns så där jättelovande.

 

Analys:

Sammanfattningsvis fick vi idag alltså en hög räntesänkning som tyvärr även medförde en hel del frågetecken? Det första orosmomentet var som sagt att de styrande personerna i Riksbanken inte var överens om beskedet. Sedan tycker jag att de nu har snöat in sig alldeles för mycket på det så kallade KPI-indexet (Konsumentprisindex) som bland annat används till att mäta inflationen.

Riksbankens mål är alltså att styra inflationen, tillväxten och även den svenska kronan då de till och med har börjat prata om valutaåtgärder. Att vilja stärka tillväxten tycker jag är en sak men när det blir mer och mer tydligt att Riksbanken verkligen vill ha full kontroll (även om de såklart inte säger det själva) över dessa faktorer så börjar det gå överstyr. Jag hörde tidigare idag att Sveriges situation börjar likna den i Japan då deras centralbank i stora drag har försökt stimulera marknaden och landet på det här sättet i ganska så många år just nu utan att egentligen komma någon vart. Just den risken med att det är väldigt enkelt att köra fast när man agerar åt ett håll så här fort och så här drastiskt tycker jag att Riksbanken underskattar. Sverige är inte inne i någon krissituation utan det är bara Riksbanken som har snöat in sig på vissa tillväxtsiffror men är det inte så att man ibland måste låta tillväxten vara negativ, för allt kan ju inte bara röra sig uppåt hela tiden, eller? Så även om de agerar rätt så tycker jag personligen att det har gått alldeles för fort och de har helt enkelt för bråttom vilket väldigt lätt kan få det hela att slå slint och det är väldigt farligt att vänja marknaden vid sådant här agerande.

 

Punkterna här nedanför sammanfattar dagens räntebesked ur mitt perspektiv:

  • Räntesänkning på 0,15 punkter, - 0,35 % till – 0,50 %
  • Riksbanken kommer att göra mer, sänkningar? Stödköp? Agerande gällande valutan?
  • Riksbanken spelar ett högt och möjligtvis farligt spel
  • Riksbanken är för fokuserade på vissa nyckeltal
  • Att Riksbanken inte var överens skapar oro

 

FED och Janet Yellen är också i farten:

Under den här veckan har marknaden även riktat ett stort fokus mot USA:s centralbank, FED och dess ordförande Janet Yellen. Det beror på att hon talat inför och blivit utfrågad av bland annat den amerikanska kongressen och finansutskottet m.m. och nu har hon faktiskt visat en lite större styrka, tydlighet och självsäkerhet.

Överlag så har Janet Yellen flaggat för försatta kontinuerliga räntehöjningar samt varit mer tydlig med vad de menar när FED bevakar marknaden noggrant. Där handlade det inte som marknaden tidigare trodde att FED har bytt strategi och istället blivit mer avvaktande utan det handlar mer om att de vill få in en så bra tajming som möjligt i deras agerande. FED har alltså en tydlig och konkret plan gällande hur de kommer agera gällande räntan framöver och det var exakt det som marknaden trodde att de saknade men nu har vi alltså fått svar på tal från Janet Yellen.

Marknaden har tagit emot Janet Yellen uttalanden och svar väldigt bra under veckan och hon har under flera dagar stärkt börsen (även om det har varit andra negativa faktorer som tillslut tagit över). Jag anser att det viktigaste här har varit att vi fått mer tydliga besked från FED och det har helt klart lugnat marknaden. Så nu är det bara att hoppas på att FED nu har insett att det är viktigt att vara övertydlig hela tiden och det är ju bevisligen inte så svårt att vara det.  

 

Dessa punkter sammanfattar det viktigaste som FED och Janet Yellen har kommit med under veckan:  

  • FED har en tydlig plan gällande räntan
  • FED bevakar marknaden noggrant för att anpassa sig, inte för att bli mer avvaktande
  • FED har blivit mer tydliga i sina besked och uttalanden, hoppas att det håller i sig

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
15 december 2015

Ränteanalys: Det enklaste alternativet?

Idag valde den svenska Riksbanken att inte röra reporäntan utan de lämnade den oförändrad på- 0,35 %. Stödköpen av statsobligationer fortsätter enligt eden tidigare planen och den stärker sig just nu till och med det första halvåret under år 2016. Riksbanken fortsätter dock att vara tydlig med att de fortfarande har högsta beredskap och de är hela tiden beredda att göra mer och införa fler åtgärder om så skulle behövas.

I samband med det här räntebeskedet sa även Riksbanken att allt kring det här beslutet grundas på att den svenska ekonomin har visat mer styrka än vad som var förväntat den senaste tiden och därför ansåg man att det inte behövdes ytterligare räntesänkningar just nu.

Mina reflektioner kring dagens räntebesked är dock lite annorlunda och inte bara att Sverige verkar stå starkt just nu. Jag ser det samtidigt så att Riksbanken till ganska så hög grad garderar sig och är ganska så avvaktande. Nu när läget just för stunden är tillräckligt stabilt så att räntan inte behöver sänkas ytterligare så väljer nog Riksbanken att inte göra någonting på grund av att de vet att det här inte kan vara för evigt. Någon gång ska räntan uppåt igen och om nivåerna då är för låga så kommer det då uppstå problem på grund av att vägen tillbaka är för lång och av den anledningen tror jag att Riksbanken väljer att gardera sig och avvakta vid varje tillfälle som de får möjlighet.    

Med andra ord så tror jag alltså att Riksbanken den här gången väljer den enklaste utvägen. Jag säger inte att jag tycker att de bort sänkt räntan ytterligare men det jag vill få fram är att jag anser att Riksbanken inte kommunicerar fullt ut om varför de gör som de gör och det kan eventuellt slå tillbaka i längden och framöver. 

Men för att slutligen ge er min åsikt om det här räntebeskedet så anser jag att det är ett korrekt beslut och ett bra agerande. Utan att gå in mer i detalj så tycker jag faktiskt att det här med räntan och penningpolitiken har börjat spåra ut lite så jag är för att de nu väljer att ta det lite lugnare så dagens besked får ändå tummen upp av mig men jag efterlyser som sagt mer och bättre kommunikation.

 

Ha nu en trevlig lunch!
David        

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar