Aktieinkomster
Likes
797
Antal inlägg
1347
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
1 juni 2016

Lunchanalys: Skillnaderna mellan börsnoterade och onoterade bolag blir färre

I dagens lunchanalys tänkte jag kika lite på börsens roll i vårt samhälle och hur den på allvar är på väg att förändras ganska så markant. Om de tendenser som vi fått se den senaste tiden fortsätter och till och med blir en trend kan börsen som marknadsplats i längden vara hotad och det är exakt det som jag har kollat på här nedanför.

 

Börsens roll då och nu:

Under en väldigt lång tid och fram tills i princip nu i dagens läge har börsen som marknadsplats haft en väldigt unik ställning och roll i våra samhällen som ingen egentligen har kunnat konkurrera med. Om ett bolag ville ta in nytt kapital så var börsen det smidigaste och bästa alternativet, om man vill få in nya ägare likaså och om man ville sälja av helt så var det återigen börsen som man oftast vände sig till.

Börsen var även unik i den bemärkelsen att det var dit sparare och investerare var tvungna att vända sig mot om de t.ex. ville köpa aktier i ett specifikt bolag och på sätt exponera sitt sparande åt det hållet.

Nu för tiden finns det dock en hel del andra marknadsplatser och möjligheter, både för bolagen och för investerarna. Det handlar t.ex. om att många bolag tar in pengar direkt från nya investerare istället för att gå via börsen samt att investerarna investerar mer direkt i onoterade bolag, både på egen hand och via flera nya marknadsplatser och det tänkte jag spåna vidare på här nedanför i nästa stycke.

Innan jag går vidare vill jag även tillägga att börsen på alla sätt och vis fortfarande har ett syfte och fortfarande är den största och viktigaste marknadsplatsen. Men saker och ting är som sagt helt klart på väg att förändras och det är både intressant och skrämmande.   

 

Många investerar vid sidan av:

Som jag nämnde tidigare så har det under de senaste åren blivit mer och mer vanligt att investeringar och kapitalanskaffningar sker utanför börsen. Till stor del är det den hajpade startup-industrin som har lett den här förändringen men det är även viktigt att känna till att det inte bara är mindre och nystartade bolag som avstår från börsen. Även många de större företagen väljer att hålla sig borta från börsen så länge som möjligt och vad jag själv har hört så handlar det om att man vill kunna ta del av friheten och flexibilitet så länge som möjligt och eventuellt kan även det bli ett problem för börsen i längden.

Börsen har speciella lagar och regler och det är väldigt viktiga förutsättningar för att marknadsplatsen ska fungera och hålla den höga kvalitén som den faktiskt gör. Tidigare har verkligen börsen varit en kvalitetsstämpel för hela bolag och så är det till stor del fortfarande men det går inget annat än att säga att det finns tendenser till att även den kvalitetsstämpel blir mindre värd och mindre eftertraktad och om det fortsätter kan börsen få stora problem.     

 

Konkurrerande marknadsplatser:

Det tar heller inte slut vid att många investerare sköter sina affärer utanför börsen och att många bolag inte ser börsen som en lika attraktiv handelsplats längre. Det har under de senaste åren dykt upp en rad andra marknadsplatser där investerare på olika sätt får möjlighet att exponera sig mot olika bolag och deras produkter eller tjänster.

I Sverige har vi tidigare legat en bit efter när det kommer till sådana här alternativa marknadsplatser som är direkt konkurrenter till börsen. Men nu har vi t.ex. Pepins, FundedByMe och Tessin med flera och dessa har blivit otroligt populära på en relativt kort tid och bara en sådan sak talar ju för de här nya marknadsplatserna.

Det som har gjort sådana här nya alternativ har blivit så pass populära är framförallt att de har visat att de på ett smidigt och säkert sätt går att investera i olika företag även utanför börsen. Just den enkelheten tror jag kommer bli deras fortsatta framgångsfaktor för där halkar börsen efter för nästan varje dag som går.

 

Kan börsen bli en dumpningsplats?

Jag har i den här lunchanalysen inte varit sådär jättepositiv till börsen och dess framtid och därför vill jag passa på att säga att jag tycker fortfarande att börsen spelar en viktig roll i vårt samhälle och att den kommer göra det även framöver. Men den kommer samtidigt hela tiden få mer och mer konkurrens och det är någonting som börsen nästan inte har haft överhuvudtaget tidigare och därför tror jag det kan uppstå stora problem för den när som rubriken säger, skillnaderna mellan börsnoterade och onoterade bolag blir färre och då man inte längre bara behöver vända sig till börsen för att göra en investering i ett företag.

Om världens börser inte ser till att hänga med i den här utvecklingen så tror jag att risken för att börsen blir en dumpningsplats eller en soptipp om man ska vara ännu hårdare för t.ex. riskkapitalbolag eller andra investerare som vill ha loss sina pengar absolut finns. Det är såklart en lång väg kvar dit och det är mycket negativt som ska hända för att så ska bli fallet men riskerna finns helt klart.

 

Vad tror ni om börsens framtid? Tror ni att vi om 5-10 år handlar på samma sätt på börsen som vi gör i dagens läge?

 

 

Trevlig lunch!
David  

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar