Aktieinkomster
Likes
796
Antal inlägg
1346
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
29 november 2017

Min företagsägda portfölj- betydligt högre risk än utdelningsportföljen

I mitt tidigare inlägg från förra veckan som ni hittar här gick jag igenom och uppdaterade er om läget i min privata långsiktiga utdelningsportfölj. Nu tänkte jag även ta er in i världen för min företagsägda portfölj då en del av verksamheten i mitt bolag går ut på just sådana här ivnesteringar.

Till att börja med och som rubriken lyder så är risknivån betydligt högre i min företagsägda portfölj. Men det är också så att den har en helt annan inriktning och att jag har en helt annan strategi där. Här ligger nämligen fokus på lite mindre bolag med bra potential. Här letar jag alltså efter en så hög kursutveckling istället för direktavkastning från utdelningar.

Min företagsägda portfölj består just nu av nedanstående innehav:

 • A1M Pharma
 • Advencia
 • Angler Gaming
 • BrainCool
 • Cybaero
 • Irisity
 • myTaste
 • Precise Biometrics
 • Pricer
 • Seamless Distribution

 

Som jag nämnde och som ni kan se sitter den här portföljen på en hel del risk men jag ser det även som att potentialen överspeglar den risken. Den är som ni också säkert förstår väldigt volatil men just nu har min företagsägda portfölj faktiskt ökat i värde med hela 42 % så här långt i år och det är jag väldigt nöjd med.

Det här är tio bolag som jag valt i första hand för att jag verkligen ser en stor potential men också för att jag vill vara exponerad mot respektive bransch. Flera av bolagen har t.ex. gjort nyemissioner under året eller de senaste åren och dessa har jag deltagit i varje gång och det för att jag ansett att grunden och målet med respektive emission har varit helt rätt.

Just nu är jag väldigt nöjd med innehaven, fördelningen och exponeringen i min företagsägda portfölj och jag ökar på innehaven löpande när köptillfälle ges. Hittar jag något nytt litet intressant bolag så kommer jag plocka in det men just nu är jag som sagt väldigt nöjd med hur portföljen ser ut.

Min tidshorisont för dessa innehav är inte på något sätt spikad men en sak som är säker är att jag har innehaven för att göra en exit någon gång. Även det skiljer sig från min strategi för min privata utdelningsportfölj då jag där planerar att behålla innehaven i princip för alltid. Men i min företagsägda portfölj är alltså tanken att göra en exit när jag är nöjd med kursutvecklingen och jag anser att respektive bolag kommer stanna av lite i tillväxten.

 

Så här ser alltså min företagsägda portfölj ut men nu är jag nyfiken på hur ni andra långsiktiga investerare har lagt upp det? Har ni också en separat portfölj där ni har den här typen av innehav eller avstår ni dessa helt och hållet för att de inte passar in i er långsiktiga strategi? 

 

David

7 april 2016

Mitt företags investeringsportfölj

Här nedanför kan ni kolla in hur mitt företags investeringsportfölj ser ut och är uppdelad nu i dagens läge. Storleksordningen är som ni säkert förstår uppifrån och nedåt och just nu är faktiskt innehaven på respektive nivå ganska så lika varandra rent storleksmässigt.  

 

Jag har nu i dagens läge även en hel del bolag på min bevakningslista och som jag håller på att analysera och det skrev jag mer om för någon vecka sedan här. Om ni är sugna på att kolla in hur min strategi ser ut för den här portföljen så kan ni läsa mer om det på min portfölj-sida här och då kommer ni väldigt snabbt märka att investeringsstrategin i mitt företag skiljer sig väldigt mycket från min privata strategi gällande min utdelningsportfölj.

 

Har ni några färska tips på mindre bolag som kan vara intressanta att ta en position i?

 

 

David 

Taggar (blogg): 
15 januari 2016

Egenföretagare, inlåst eller fri?

 

Som jag nämnde igår så beger jag mig utomlands nästa vecka och i och med det så fick jag en idé till ett inlägg om mig som företagare och entreprenör med inriktning på om mitt jobb gör att jag känner mig fri eller inlåst?

Självklart finns det både många för- och nackdelar med att vara egenföretagare, precis som det finns inom de flesta yrken. Om jag ska svara på frågan som fungerar som rubrik för det här inlägget så skulle jag säga att jag på samma gång är mer ”inlåst” än vad de flesta är men på samma gång så är jag även betydligt mer fri än vad många andra är. Det var kanske det mest oklara svaret jag kunde ge men det är faktiskt så det ser ut. Men för att specificera lite mer vad jag menar och hur jag tänker så har jag satt ihop listorna här nedanför och dessa ger förhoppningsvis lite mer klarhet.  


Friheten:

 • Flexibla arbetstider- Även om en arbetsdag många gånger består av 14 timmar eller mer så kan jag många gånger välja vilken tid på dygnet som jag ska arbeta. Det kan oftast inte de som har en vanlig anställning.
   
 • Arbeta vart jag vill- Mitt företag och mitt jobb fungerar och är även upplagt på ett sådant sätt att jag mer eller mindre nästan kan jobba exakt vart jag vill och den friheten är enorm och någonting som många underskattar och heller inte utnyttjar.
   
 • Jag styr och bestämmer- Det bästa av allt är väl faktiskt att jag är min egen chef. Det är ju helt klart en av de mest klyschiga sakerna man kan säga när det kommer till att driva eget bolag men det är faktiskt helt fantastiskt.


Fastkedjad med massa måsten:

 • Det ojämna flödet- Att flödet av inkommande projekt och jobb aldrig är jämt fördelat gör att man under vissa tider kan bli väldigt inlåst. Även om jag alltid har saker att göra så är det ibland mer och ibland mindre och det ställer en hel del krav på både en själv som person, min vardag och på personerna i min omgivning.
   
 • Det är mig det hänger på- I samma veva som det är skönt att vara sin egen chef så är kraven på mig såklart enormt höga. Jag har än så länge inga anställda så allt hänger bara på mig och jag måste alltid få jobbet gjort för att kunna få en lön som alla andra vid månadens slut.
   
 • Jag är chef för alla områden och anställd på alla avledningar- Eftersom att jag som sagt arbetar ensam i mitt bolag så har jag då också hand om precis allt. Jag är alltifrån vd till assistent och administratör och även om jag då och då köper olika tjänster från andra företag så gör jag verkligen allt i mitt bolag så återigen hänger allt på bara mig själv.

 

Summan och resultatet av allt det här skulle jag vilja säga är att jag är betydligt mer fri än vad många andra är. Det beror inte på att fördelarna överträffar nackdelarna utan det handlar helt enkelt om att jag älskar mitt jobb och det jag gör. På så sätt kan även många nackdelar bli fördelar och även om jag inte tycker alla sysslor är roliga egentligen så blir de det då jag vet hur viktig helheten är och att varje syssla leder till att mitt företag växer och utvecklas.

Som jag sa så går det hela även i perioder och under vissa månader under året är jag mer fri än under andra men just faktorerna att jag nästan kan arbeta vart jag vill och när jag vill bidrar till att jag känner en enorm frihetskänsla nästan varje dag. Jag har visserligen ingen konkret betald semester under t.ex. fem veckor under året som många andra har men det vill jag heller inte ha. Jag vill mycket hellre kunna t.ex. åka iväg på en semester i princip när jag vill och jobba lite under den tiden för det har jag absolut inget emot. När jag ligger på en strand så känner jag mig otroligt fri oavsett om jag kanske måste ligga och mejla under en timme om dagen.

Avslutningsvis så anser jag att livet som egenföretagare är mer fritt än något annat jobb och det oavsett om man måste jobba 14 timmar om dagen. Alla jag pratar med som har en företagsidé och som frågar mig om de ska satsa så säger jag ett självklart JA. Har man en konkret idé som man tror på så är det bara att köra för det värsta som kan hända är att det går åt helvete och att man måste gå tillbaka till att bli anställd igen och det är ju inte så farligt eller hur? Då har man i alla fall försökt och då slipper man gå och fundera på hur ens liv hade kunnat eller kan se ut.

 

Finns det några andra företagare här? Vad tycker i så fall ni, känner ni er fria eller inlåsta?

 

 

David      

Taggar (blogg): 
14 januari 2016

Jag tar en tripp utomlands

Nu under den kommande tisdagen tar jag en tripp utanför vårt lands avlånga gränser och reser till Kanarieöarna för att ta en veckas semester. Det ska självklart bli väldigt skönt men samtidigt så förstår jag det då uppstår en hel del frågor oss er. Jag tänker här ge er ett väldigt kort och tydligt svar som ni får fundera lite på och det lyder: Aktieinkomster och min aktivitet gällande inlägg och andra saker som jag delar med mig av kommer att flyta på nästan i samma takt som förut och till och med tillsammans med en liten extra och förhoppningsvis intressant detalj.    

Jag kommer alltså dagligen fortsätta att vara aktiv även om jag såklart också kommer ta det lugnt och skruva ner på tempot en aning. Den enda stora skillnaden när jag åker iväg är att min morgonrapport (Morgonkollen) samt mina samanfattningar efter varje börsdag (Efterbörsen) kommer ta en paus på en vecka. Från och med tisdag den 19:e januari – tisdag den 26:e januari kommer Morgonkollen och Efterbörsen alltså ta en paus men på onsdag den 27:e januari är allt tillbaka som vanligt igen. Däremot så kommer mitt och TradeVenue:s gemensamma veckobrev att skickas ut som vanligt under den söndagen så det är bara morgonrapporten och rapporterna efter stängning som tar en liten paus.

På grund av min kommande resa så har jag här nedanför satt ihop en lista på vad som är bra att tänka på när det kommer till Aktieinkomster.
 

 • Morgonrapporten (Morgonkollen) tar en paus mellan 19:e januari – 26:e Januari
 • Efterbörsen tar en paus mellan 19:e januari – 26:e Januari
 • Veckobrevet skickas ut som vanligt, även under min kommande semestervecka
 • Det kommer komma upp inlägg dagligen på Aktieinkomster
 • Jag har en nyhet gällande Aktieinkomster som kommer ha premiär under den veckan (vecka 3)
 • Så håll överlag ögonen öppna för det kommer hända en hel del, trots min semester


Min kommande nyhet som jag nämnde är ett nytt koncept som jag kommer presenter nu under de kommande dagarna. Jag vill även säga att min avsikt som sagt är att förbli aktiv här på Aktieinkomster och i sociala medier med mera trots att jag ska ha semester, något annat kan jag inte tänka mig då jag verkligen älskar det jag gör och inte bara ser mitt jobb som just enbart ett jobb. Det perspektivet som egen företagare kan man prata mycket mer om och det tänker jag också göra då jag tyckte att det här la grunden för ett nytt inlägg. Det inlägget som jag kommer kalla: Egenföretagare, inlåst eller fri? (eller någonting liknande) kommer att komma upp här imorgon och för er som är intresserade av just entreprenörskap, egenföretagande och just den eventuella friheten så tror jag att det inlägget kommer bli riktigt intressant, men mer om det imorgon.

 

David    

Blog Archive

Blog Archive
2018 (6)

Taggar