ekonomisk trygghet
Likes
211
Antal inlägg
355
Följare
53
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed
31 januari

Jag behåller, tillsvidare...

Idag kom H&M med sin rapport och i det stora hela var den positiv. Jag har ägt detta bolag i många år nu och varit nöjd och trygg under hela tiden, dock börjar det gnaga lite nu och mina tankar kring H&M blir mer och mer pesimistiska. 

 

Anledningen till detta är inte pga att jag tycker H&M är ett dåligt bolag som inte tjänar pengar, för det gör dom. Bolaget är även stabilt och ett ägande i H&M gör att man sover gott om nätterna. Problemet för mig är att jag är och kommer antagligen alltid att vara en utdelningsinvesterare. Vi gillar utdelningar och speciellt när de höjs årligen.

Under 2010 - 2013 stod utdelningen still på 9,5 kr. Detta brydde jag mig inte så mycket om och på något sätt  kompenserades mina negativa tankar av ett lågt inköpspris och en ständigt stigande kurs.

Under 2014 - 2017 stod utdelningen still på 9,75 kr. Ja även detta år kommer H&M dela ut 9,75 kr. Jag tycker dock inte det är fel av bolaget att ligga kvar på samma summa om det är det som krävs för en långsiktigt hållbarhet. Bolaget expanderar fortfarande (430 nya butiker under 2017) och så är det ju det här med onlinehandeln som bara ökar för varje år... 

 

Vad jag vill ha sagt med detta är att jag tycker inte att H&M är ett dåligt bolag att äga men kanske inte RÄTT bolag att äga för mig som utdelningsinvesterare. Mina portföljprinciper är inte speciellt hårt reglerade och ganska toleranta, sänkningar eller framförallt kapningar av utdelningen är ej acceptabelt. Nu har inte H&M varken sänkt eller kapat utdelningen men däremot legat kvar på i princip samma nivå under 7 år. 

 

 

TIllsvidare ligger jag kvar i H&M. Min direktavkastning är i nuvarande stund uppe i ca 5,4% så det är verkligen ingen dålig investering, dock blir det hårdbevakning av H&M under sommaren/hösten och ser jag indikationer på att utdelningen kommer att ligga kvar eller sänkas nästa år är det stor chans att bolaget åker ut ur portföljen.

H&M var ett av de bolag som jag köpte först som utdelningsinvestering, har för mig att det var någon gång 2009. På den tiden låg aktierna i en vanlig aktiedepå hos ett dotterbolag till Nordnet som på den tiden hette NordnetDirekt.

Någon mer än jag som kommer ihåg NordetDirekt?

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
8 maj 2015

Utdelning H&M

Igår kom pengarna från H&M in på kontot. Jämfört med föregående år ökade inkomsten från H&M med +2,6% Detta är ingen imponerande utdelningstillväxt men vi ägare får väl vara nöjda med att bolaget faktiskt delar ut en så pass stor summa. En tröst är att H&M expanderar kraftigt i alla länder, dessutom ligger min direktavkastning på 5,5% så det är bättre än att ha pengarna på banken. 

På tal om banker så har många klagat på den låga sparräntan det senaste året, jag pratar om "vanliga" privatpersoner som inte har några enorma summor. Jag skulle vilja säga till dessa personer att det är bättre att ha pengarna I banken än På banken (med det menar jag såklart att man istället skulle ha köpt aktier i bankerna) Troligtvis kommer räntan vara låg ett längre tag framöver och bankerna fortsätter att tjäna stora summor pengar på oss privatpersoner.

Jag har försökt förutspå lite hur stor utdelningstillväxten i portföljen  kommer att bli i Maj månad jämfört med föregående år. Enligt mina beräkningar borde den landa på ca +8,7% Denna ökning kommer endast bero på företagens utdelningshöjning och jag får vara riktigt nöjd eftersom dollarn var mycket svagare föregående år. 

På återseende!

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (50)