PerPenning
Likes
248
Antal inlägg
501
Följare
54
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Matbudget i sken

 

Äta bör man annars dör man. Men att familjen Pennings matkonto är så pass stort är en aning störande. Allt börjar så klart med medvetenhet - vi vet numera att ungefär 10% av vår totala budget går till mat. Av denna post utgör 19% uteluncher. Situationen har varit den att det blivit svårare att ta med mat och att äta den någonstans under arbetsdagen. Det är så klart något vi framöver behöver förbättra igen.

 

Det finns en hel del ursäkter att ta till när det gäller en skenande matbudget. En av dessa är att man anser sig vara allt för trött för att laga mat efter jobbet och istället väljer att äta ute eller att ta med något hem. Sådant händer oss ibland, nu senast i fredags blev det thai-mat hem till familjen i oinspirerande folieformar. Att anstränga sig kring detta stavas planering - planering av inköp och planering av själva matlagningen. Från och med imorgon provar vi ICA:s matkasse med färdiga recept och hoppas på att detta kan fungera.

 

Ett bra sätt att lyckas med middag hemma är idiotmat - en oerhört simpel maträtt som går att färdigställa raskt och enkelt. Falukorv och makaroner är väl en klassisk sådan? Ett annat är att alltid laga extra mycket så att det finns ett uppsamlingsheat i veckan med en buffé av rester - inte så inspirerande men likväl ett mål mat. En del rätter kan lagas och läggas i frysen och där är lasagne min favorit - den blir relativt god även efter att varit frusen.

 

Att handla i rätt butik spelar också roll. Min favorit är Willys och en hel del av deras egna märken. Den lokala butiken blir tyvärr alltför ofta den plats där vi handlar mest.

 

Så för oktober så blir det en strävan mot att sänka matposten till 7% och däri uteluncher till 10%. Att utmana oss själva till detta är spännande, inte minst.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Linus (ej registrerad)

Kan verkligen rekomendera storkok av grytor. De är oftast godare när man värmer dem igen. Frys i fryspåsar så behöver ni bara värma ris/bulgur/potatis/pasta till under tiden. Enkelt nyttigt och billigt. 

För dig som vill storhandla på willys så såg jag att de öppnat sin e-handelsbutik nu. Samma pris om i butiken så du kan klicka hem allt i lugn och ro. Men de är en utkörningsavgift på 100-150kr så du lär handla en del för att tjäna på det. Men är alternativet lokala (dyrare) butiken så kanske det är värt. Om inte annat för tiden du sparar. 

PerPenning's picture
248
501
54
0
PerPenning

Tack Linus, speciellt på höst och vinter är grytor gott och drygt. :-)

Tack för tipset om Willys. Om inget annat kan man ju planera inköpen där.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (104)
Sep (9)

Taggar