PerPenning
Likes
254
Antal inlägg
624
Följare
52
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed
9 januari 2016

Förkärlek till avkastning

Jag tycker inte om podden Fill or Kill något mera. Handelsson, Ensamma vargen och Phukethandlaren är inget snälla numera. I det senaste avsnittet av podden så dissar de stygga gossarna både fastighetsbranschen och preferensaktier. Och jag som investerat just i dessa! Får man göra så? Är det klädsamt och salongsfähigt? Inser de inte att jag och många med mig kan bli ledsna, inte vilja leka mer i sandlådan och gå hem?

 

Ja, inte vet jag. De får kanske rätt? Att Ivar Krueger, vår egen svenska tändstickskung, sålde just preferensaktier till den amerikanska allmänheten är kanske okänt? Lite historik finns här och en utmärkt bok som jag kan rekommendera går att läsa. Oavsett, för en arbetande småsparare som jag som har ett stadigt kneg och ingen börsskärmstid på vardagarna är det alltid en svår ekvation. Lite avkastning på slantarna önskas och hur får man det numera om inte med preffar?

 

Jag funderar emellanåt hur många nya daytraders de senaste årens börsuppgång har kläckt fram. Unga och historielösa med en önskan om snabba pengar. Och hur många av dessa lyssnar på börspoddar, tro? Jag minns, så som den gamla farbror jag är, att det en gång före en jättebubbelkrasch kryllade av män, för kvinnor är generellt klokare, som sa upp sig från sina arbeten, tog sin besparingar och köpte en dator och började daytrada med resten. Hur många är de nu därute i slott och koja?

 

Var och en får självfallet ha sin egen åsikt kring en framtid vi inte känner till. Jag själv är en försiktigare general numera och mycket beror på utsikten. Att backa lite och se på hur de övergripande linjerna ter sig i kullar och dalar på kursindex är lite mera makro för mig. Huruvida mina preferensaktier blir en bra affär eller inte återstår att se men jag tror och hoppas att så blir fallet. Det är övervintrade pengar som ska ge lite fin avkastning för vidare investeringar. Om inlösen kommer eller ej är en annan fundering men jag ser inte att det är försäljning på ett antal år förestående för penningfamiljen.

 

All respekt till de kunniga affärsmännen i Fill or Kill men en tröttkofta som jag läser hellre börsguiden och Börsdata och lutar mig mot dessa. Och dessutom - får vi en fet bubbla och panikbroms och krasch utan like så tror jag att mången daytrader får söka nytt jobb då sparkapitalet brunnit upp och hoppet om en ljus miljonärsframtid slocknat. Det hände förra gången, det minns jag.

8 september 2015

Måste jobba

 

Blandningen av mycket jobb för att jag slutar ett sådant snart och förberedelser för ett nytt tar mycket av den lilla tid jag har till övers. Allt som handlar om uppföljning av investeringar har helt kommit på skam vilket är lite tråkigt. Mina två depåer ligger för året på minus respektive plus, kan dock konstateras - 1 procent ner respektive 27 procent upp. En hel del innehav har avyttrats så som stormsäkring inför en kommande nedgång. Jag är förmodligen hopplöst tidigt ute och börsen lär väl tokrusa just därför - men sådant är investerarens leverne då toppar och dalar är svåra att nå.

 

Starbreeze borde jag ha sålt för länge sedan och köpt tillbaks igen. Men marknaden är nyckfull och vem vet om jag kommit in igen på lägre kurs? Det enda vi kan lära av historien är att vi borde agerat annorlunda om vi vetat vad vi vet idag. Av de innehav jag har idag är endast Starbreeze och Corline Biomedical på plus. Sedan toppen har jag tappat ungefär 7 procent vilket är en del. Dock ligger jag 44 procent upp på två år - det är bra att zooma ut lite ibland.

 

Numera så har jag svårt för att ha kapital stående som inte arbetar för mig. Det är väl en av de större anledningarna till att mitt lönekonto gapar tomt två dagar efter löning. Familjen Pennings buffertspar kommer därför att placeras i Klövern Pref och Akelius Residential Pref för att kunna ge lite avkastning. Rätt eller fel? Det får tiden utvisa men direktavkastningen på över 5 % lockar mer än en kort räntefond som ger noll och intet just nu. Skulle bufferten behövas så får det svida vad det lider.

 

Tweetdeck är dagens nya leksak. Hur kunde jag missa den?

9 maj 2015

Idioter med pengar

Börsveckan slutade visserligen på plus men efter att ha krympt min exponering mot börsen och gått likvid till c:a 25% så känner jag mig mer konfident inför vår- och sommarmånaderna. Antalet innehav har jag krympt till 16 där de enskilt största innehaven är Klövern Pref (21%), Unibet (19%), Akelius Pref (10%) och Starbreeze (8%). Starbreeze har varit den klart lysande stjärnan och detta är en aktie jag avser att behålla i minst 2 år. Preferensaktierna däremot har straffats av högre räntor men jag är inte orolig utan tror på en fortsatt låg inflation och ett lågt ränteläge. 

Räntan lär inte höjas på ett bra tag i USA och svensk inflation har ingen riktning alls i positiv riktning. Utöver att följa vad som sägs i pressen så brukar jag titta på vilka bolåneräntor som min bank erbjuder i sin prislista. Eftersom den bundna 3-årsräntan är lägre än den rörliga 3-månaders så har jag en god indikator på hur räntorna prognostiseras av banken. 

Oavsett så blev veckan en röd sådan. Om nu inte börsen är rolig så var iallafall Björn Wahlroos det som yttrade att 80 procent av folk är idioter när det gäller pengar. Nalle är en klok man men ibland är hans tunga snabbare än hans huvud. I den här frågan har han helt fel. Jag vill hävda att det endast är ungefär 70% av folk som är idioter i förhållandet till pengar.
 

6 maj 2015

Omviktning i rädslans spår

Ja, vad säger man? Börsen har rekylerat med kraft och mycket av dess rörelse luktar nu rädsla. Och jag ska inte påstå att jag inte vill säkra av mitt kapital. Att leta börstoppar passar inte mig och efter att ha varit relativt starkt exponerad mot amerikanska aktier har jag nu valt att ta hem pengar och vinst ifrån andra sidan Atlanten. 

Resan har varit rejält lönsam men nu skruvar jag ned risken och idag inhandlades Akelius Pref som komplement till Klövern Pref som jag innehar sedan tidigare. Den börshandlade fonden Global X SuperIncome Preferred ETF fick också göra entré under dagen. 

 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (31)

Taggar