Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Alfa Laval Q1 2015

Alfa Laval är bolaget som aldrig är "billigt". Tillverkaren av pumpar, ventiler, värmeväxlare och separatorer grundades redan 1883 och är en av svensk industris pärlor. Alfa Laval har varit noterat förut, avnoterats och noterats igen (2002).

Tittar vi i senaste kvartalrapporten så har orderingången ökat med 32%, omsättningen 38% och rörelseresultatet med 48%  i jämförelse med Q1 2014. Nu är de siffrorna inte riktigt representativa för den underliggande affärsutvecklingen då Alfa Laval använde sin starka balansräkningen till ett stort förvärv, Frank Mohn, förra året. Balansräkningen är nu svagare men å andra sidan har bolaget köpt sig en större kostym.

Alfa Laval har också gynnats av en starkare dollar. Den starkare dollarn har hissat upp värdet, omräknat till kronor, på orderstock, försäljning och vinster. Detta har gynnat alla större verkstadsbolag i Sverige. Något att komma ihåg så man inte drar för stora växlar på den utvecklingen för förr eller senare slår valutarörelser åt andra hållet.

På 12-månaders rullande ligger Alfa Lavals försäljning nu på 37,5 miljarder kr. Rörelseresultatet på 5,1 miljarder kr. Vinsten på 3,2 miljarder kr. Omräknat på per aktie blir det ca 90 kr i omsättning, ca 12 kr i r rörelseresultat och 7,73 kr i vinst/aktie.

Jämför det med helåret 2014 då motsvarande siffror var 35,1 miljarder (försäljning), 4,7 miljarder (rörelseresultat) och 2,6 miljarder (vinst).

Kurs just nu är 148 kr vilket ger en PE TTM om 19,1.

Utdelningen om 4 kr har avskiljts. Det motsvarar en direktavkastning på 2,7%. Direktavkastningen lockar inte de som vill ha hög utdelning, men i dagens utdelningskåta läge så kan man få betala PE 23 för ett inhemskt bolag som Axfood som knappt har någon tillväxt. Samtidigt som detta globala och diversifierade storföretag med en uppvisad tillväxt på 7-10% årligen går för PE 19. Säg mig. Har inte gemena man då blivit lite väl utdelningskåta?

Alfa Laval är inte "billigt", men det är heller inte dyrare än det bör vara.

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar