Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1338
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Frivillig enkelhet är den enda vägen till hållbar lycka!

Ny på bloggen? Börja här!

Min övertygelse är att frivillig enkelhet slår allt när det gäller att känna sig  lycklig. Det handlar i grunden om att känna sig tillfreds med sitt liv på alla plan och sedan under korta stunder känna riktig euforisk lycka. 

Det är väldigt svårt att skatta lycka men säg att vi försöker göra detta på en skala från 1-10. Då skulle jag säga att målet med livet är att så stor del som möjligt vara över 6 på den skalan vilket innebär att man är tillfreds och inser att man har det rätt bra. Vid enskilda tillfällen, tillexempel när vi gifter oss, när vi blir föräldrar etc så kanske vi kortsiktiga toppar upp mot en 10. Vanliga veckor och månader kanske vi sällan når över 7-8 och det kan vara över småsaker som en stund i stillhet, en stund tillsammans med barnen eller tid tillsammans med din partner. Det kan vara enkla saker som en vacker utsikt eller en kopp kaffe vid exakt rätt tillfälle som lyfter en till den nivån. 

(Vägen till lycka är enkel..men inte alltid lätt)

Det är fullkomligt omöjligt för en människa att alltid vara på topp. Även om vi skulle göra de saker som tidigare lyft oss till toppen upprepade gånger så kommer det inte bli samma sak. Då blir vi likt drogmissbrukaren som ständigt letar tillbaka till det första ruset. Att istället sträva mot en hög lägsta nivå en nivå av att vara tillfreds som sedan förstärkts av korta toppar med högre lycka är en mer framkomlig väg enligt mig. 

Den vägen kan man dock inte komma in på utan att man första beslutar sig för sin egen form av frivillig enkelhet den exakta nivån kan variera från person till person. Dock om man inte bestämmer en nivå för vad som är tillräckligt och där man är tillfreds så spelar det ingen roll hur mycket pengar eller andra saker man får. Det finns alltid mer pengar, en större båt, en häftigare resa en finare titel att eftersträva. Felet här är egentligen inte så mycket att sträva efter något bättre utan det faktum att man gör det utifrån en grundläggande känsla av att det man har inte duger. 

Detta är också den viktiga skillnaden mellan att vara tillfreds vilket är positivt och att vara liknöjd vilket betyder att man är helt ointresserad av förändring och aldrig gör något nytt. Det senare är inte heller vägen till varaktig lycka utan bara vägen till ett otroligt tråkigt liv.  

Av den anledningen tror jag att frivillig enkelhet är den enda vägen till hållbar lycka (både ur ett individ-, samhälls- och miljöperspektiv). Dock måste man definiera sin egen nivå på "tillräckligt" och vi som gillar frivillig enkelhet måste tillåta att nivån kommer se olika ut. När nivån är definierad behöver man jobba med att känna tacksamhet för det man har vilket inte kommer naturligt för oss människor. Dock ska vi då betänka att den stora valmöjlighet som finns idag inte heller är naturlig och att vi kan tänkas behöver jobba emot vår natur då den inte är avpassad för en modern verklighet med oändliga möjligheter. Vi måste se bortom tusentals fall och göra ETT val som passar oss! 

Vad tänker ni om frivillig enkelhet, finns det någon annan väg till hållbar lycka?

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Bullen (ej registrerad)

Idag bjöd jobbet på färska kanelbullar! Så enkelt och jag kände ren lycka och inga bekymmer när jag mumsa i den tillsammans med morgonkaffet :) Såklart så var det några som nämnde att man inte kan bli lycklig av bullar.. men det skett jag totalt i. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1339
65
0
Fantastiska Far...

Hej Bullen och tack för din kommentar,

Dina kollegor har FEL..en kanelbulle vid exakt rätt tillfälle kan vara ren lycka. Sen ska man inte gå i fällan att tro att flera efter varandra eller en varje dag kommer återskapa samma känsla av lycka..för det gör det inte! :-)

Anonymous's picture
Kalle56 (ej registrerad)

Kloka ord fff!
Det är som den där perfekta semesterresan, den går aldrig att göra om!
Den blir aldrig lika bra vid en repris!

Att lära sig leva ett bra liv på "lite" och att se och uppskatta dom små sakerna i livet, är en bra väg att hålla uppe lägsta nivån av lycka!

Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

Frivillig enkelhet indikerar att det är enkelhet en som är avgörande. Jag undrar om det inte kanske räcker med frivillig nöjdhet. Nöjd med nuvarande heltidsjobbet, pendligen, den nya båten och bilen och den senaste resan är nog tillfredställande det också även om det inte är enkelt. Det är om man är missnöjd och tror att mera, större, nyare är lösningen som man får det jobbigt får jag för mig. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1339
65
0
Fantastiska Far...

Hej Kalle och Kilo och tack för era kommentarer,

Kalle - har lyssnat på Micael Dahlen (ekonomi professorn) som varit med i en hel del poddar på senaste tiden. Han verkar vara inne på att vi ska testa väldigt många olika saker just av den anledningen att det som gav lycka första gången inte går att upprepa.  Han är också inne på att dessa saker inte behöver vara så fantastiska eller världsomvälvande i sig utan det är nyheten och omväxlingen som skapar lyckan. Detta i kontrast till att åka på en fantastisk semesterresa och sedan försöka upprepa samma sak....

Kilo - "enkelhet" är ju relativt och mycket som vi har idag i våra enkla liv skulle ju vara en enorm lyx för någon av våra förfäder eller någon i ett annat fattigare land. Min definition av enkelhet här handlar om att man bestämmer sig för vad som är tillräckligt och sedan känner förnöjsamhet och tillfredställese i detta. Den som inte har kommit till denna nivå på mognad (i brist på bättre ord) kommer alltid att snegla på nästa grej och tro att gräset är grönare på andra sidan...tror jag.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (1)

Taggar