Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lästips - simma med hajar! (Del 1)

Nu är det dags för en bokrekomendation igen. Denna gång är det Joris Luyendijk 's bok "Simma med hajar" med under rubriken "En resa mot finansvärdens innersta". 

Sammanfattningsvis kan man säga att denna bok handlar om hur bankvärlden fungerar. Metoden är att en person som inte kan något om bankvärlden börjar läsa på och parallelt möter 100-tals personer som jobbar inom den världen. Eftersom det råder en tystnadskultur så innebär det att de flesta möten och intervjuer sker utan publicerade namn och utan verkliga titlar eller namn på de banker som personerna jobbar på.

Ganska snabbt växer en bild fram av en värld där man kan tjäna mycker pengar på kort tid samtidigt som man mycket snabbt kan bli av med jobbet om man inte "levererar". Det är också en värld där alla är beroende av varandra och där de granskande funktionerna många gånger fungerar rätt dåligt. Boken fick ganska mycket uppmärksamhet när den publicerades och författaren intervjuades bland annat i Ekonomiekot Lördag och det finns flera klipp med intervjuer och föreläsningar på youtube.

En tes som delvis tas död på i boken är den att bankfolk och då speciellt "direktörerna" skulle vara giriga skitstövlar som inte bryr sig om någonting. Istället är det en bild av en ganska nervös skara chefer som är rädda om sin egen bonus i och för sig..men som heller inte riktigt förstår de produkter som skapas av de "skarpare hjärnorna" på banken. Att "nördarna" skapar produkter som cheferna inte förstår...är nog inte begränsat till bankvärden men skillnaden är att eftersom finanssystemet är blodomloppet i alla andra transaktioner i värden så kan det få betydligt mer ödestigra konsekvenser...

Sammantaget tycker jag att boken är läsvärd och intressant. Den svenska översättningen som jag läste var lite knackig men jag tog mig igenom med hjälp av hyfsad koll på den engelska terminologin som i vissa fall var direktöversatt på ett rätt taffligt sätt. Om du kan få tag på den på engelska versionen på ditt biblotek skulle det rekomenderas!

Det är ganska lite analys i boken utan mer en redogörelse för hur bankerna fungerar, hur olika funktioner och personlighetstyper samspelar samt vad det får för konsekvenser dagligen och vad det kan innebära på lite längre sikt. Tanken är nog att läsaren ska göra sin egen analys vilket jag kommer försöka mig på i ett separat inlägg. Fortsättning följer i veckans Fredagsfundering. 

Har du läst boken? Vad tyckte du? Har du andra lästips? 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar