Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1359
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
2 november 2016

Är bensinen för billig eller är vi dumma i huvudet?

Infrastrukturminister Anna Johansson sa förra veckan i media att "bensinen är för billigt" och det blev ett jävla liv. Personligen tycker jag att det ur ett perspektiv är en rimlig slutsats men den mer korrekta slutsatsen är nog att "folk är för ointresserade av att behålla sina pengar" eller att "folk är dumma i huvudet" om man vill vara konfrontativ. 

Jag försökte kommunicera detta på twitter förra veckan och som vanligt med det mediet blev det lite missuppfattning kring vad jag egentligen menar. Min poäng är att det inte är så fasligt dyrt att köra bil för den delen av svenskarna som kör mest (medelklassen). Bränslepriserna har visserligen gått upp men under samma period har lönerna gått upp, inkomstskatterna sänkts, bilparken moderniserats med lägre genomsnittsförbruking som följd och allt detta gör att det knappas är dyrare att köra idag än vad det var för 10 eller 20 år sedan. 

Säg att du (likt mig) bor på en mindre ort så är det troligen så att du gärna har en bil för att göra livet lite mer bekvämt vilket är rimligt. Problemet blir att när bilen (eller bilarna) redan står där på uppfarten så kostar det inte så fasligt mycket mer att köra dem någon extra mil. (säg 8-15 kronor per tillkommande mil). Detta gör att den som INTE  är sparsam kommer att använda bilen inte bara när det är nödvändigt utan för både det ena och det andra. Köra barnen till skolan 500 meter bort, köra till affären 1 km, av bekvämlighet åka i varsin bil när man ska hälsa på kompisar några mil bort...Inte samåka med grannen som jobbar på samma arbete mm mm. Alla dessa saker är exempel som jag ser dagligen...och i (högst begränsad utsträckning) själv gör mig skyldig till. Det är så lätt när bilen står där på uppfarten att bara hoppa in...det är ju bekvämare att åka ensam i bilen till jobbet istället för att ta med någon annan etc...och kostnaden är inte så fasligt hög. 

Samtidigt vet vi att biltrafiken släpper ut så väl koldioxid som andra skadliga ämnen och partiklar i luften och de flesta är överens om att vi ska minska utsläppen om vi kan. Så hur gör man då? Ja ett sätt skulle ju vara att chockhöja bränslepriserna säg till 30 kr litern. För egen del skulle jag inte ha något emot detta men jag ser hur detta skulle slå mot dem med relativt låga inkomster på mindre orter eller ren landsbygd som faktiskt behöver bilen för att ta sig till jobb och andra aktiviteter. Den andra och mer naturliga lösningen är istället att vi alla bestämmer oss för att bry oss om våra pengar (och indirekt miljön) att inte köra en meter i onödan utan gå, springa och cykla alla korta sträckor. Planera och samåka så mycket som möjligt. Om du behöver åk och handla grejer gör det en gång varannan månad och planera då väl vad du ska köpa så du inte behöver åka i tid och otid. Kort sagt bli lite mer badass och använd kroppen som du har fått för korta transporter och använd hjärnan till att tänka ut hur du kan strukturera ditt liv så att färre resor blir nödvändiga. Fördelen med denna beteendeförändring är att den inte slår mot dem som verkligen behöver bilen, dessutom behöver den ingen ny teknologi stället kan vi behålla våra gamla bilar mycket längre och köra dem mycket mindre. 

Personligen är jag övertygad om att nästan varannan resa med bil i Sverige är onödig!  Vad tror du? Hur mycket kan vi åstakomma bara genom en beteendeförändring helt utan bensinprishöjningar eller miljötveksamma nya teknologier? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (8)

Taggar