Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1338
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
19 juni

Kan en familj på 5 leva ett gott liv på EN normal inkomst?

När bloggen flyttade från den gamla bloggen och hit till Trade Venue så flyttade jag med de inlägg som var mest lästa och ett av dessa var ett inlägg om möjligheten att leva på EN inkomst

Tycker det är lite roligt att se hur jag refelkterade då 2015 såhär 2 år senare när vi lever på eller till och med under den nivån en vanlig månad. Intressant och trevlig läsning som säger en del om vår mognadprocess fram till idag. 

Här finns det gamla inlägget! 

Detta inlägg skrev jag ungefär samtidigt som vi köpte huset som vi bor i idag och som vi flyttade till för ett år sedan. Vi kunde alltså för första gången ha en idé om hur vårt liv skulle se ut som fria. 

Taggar (blogg): 
6 mars

Tillbaka till verkligheten - Spara 70% på maten och 80% på boende och transport!

Det märktes att många var på sportlov förra veckan och troligen är det väl så att man inte gärna läser sparbloggar när man bränner iväg 150 spänn på en kladdig hamburgare i sportlovsbacken. Vilken tur då att du nu är tillbaka i verkligeheten och kan ta tag i att bygga ett liv som du inte behöver åka på semester ifrån. 

Vi var också i backen men vår tillkommande kostnad för detta var i det närmste noll då vi bor nära och redan har säsongskort. Vi packade matsäck och njöt i fulla drag av åkningen både på lördagen före lovet i strålande sol och på tisdagen som började regnigt men sen artade sig riktigt hyfsat. Å så i lördags var vi tillbaka igen då med rikliga mängder nysnö.

 

Detta länkar ganska väl in till förra veckans ämne nämligen boende och hur man kan spara stort på detta. Om du missade det hittar du hela boende- och transportveckan här! Besparingspotential på 70-80% beskrivs i 5 delar. 

För några veckor sedan gjorde vi det samma med maten och visade hur vi klarar oss på 70% mindre än normalfamliljen. Matveckan i 5 delar finner du är

Nu kör vi en ny fantastiskt fri och sparsam vecka!! 

Taggar (blogg): 
3 mars

Boende & Transportvecka #krossabudgeten - 80% - Fundering och summering!

Då har vi gått igenom ännu en vecka med #krossabudgeten och denna gång är det boende och transportkostnaderna som har fått sig en känga. Om man tillämpar dessa tankesätt är jag övertygad att det går att spara uppåt 80% av budgeten för en medelinkomstfamilj om man verkligen vill men utan att vara särskilt extrem ska de flesta kunna plocka ut åtminstone 50% ur en normalbudget. 

 • Intro - översikt och startpunkt (måndag)
 • Grundkurs - Var? (tisdag)
 • Fortsättningskurs - Hur? (onsdag)
 • Fördjupningskurs - Optimera! (torsdag)
 • Summering - Fredagsfundering och summering av veckan! (idag)

Precis som vi konstaterade under matveckan så handlar det om att börja i rätt ände med designen av livet. Om man bor i ett för stort och dyrt boende, kör två dyra bilar långa avstånd varje dag och sen försöker trimma kostnaderna på margnalen är risken att detta ger mycket lite och att man i slutändan ger upp för de få hundra eller tusenlappar som man sparar är inte värt besväret med denna höga grundläggande kostnadsnivå. Eller med andra ord sjuk ineffektiv design löses inte med kosmetiska förändringar. 

Jag har ju redan gått igenom de olika stegen under veckan så istället för att upprepa detta kan jag visa hur det ser ut för oss och hur designen av vårt liv hjälper oss att hålla dessa kostnader låga. 

 1. Vi bor på en mindre ort med det mesta inom gång och cykelavstånd. Villan kostade 2 miljoner i inköp och är i bra skick i sin konstruktion och har ett effektivt värmesystem. Vi kommer behöva gör en del uppdateringar men detta kan vi ta i vår egen takt och göra en hel del själva vilket sparar pengar. Vår totalkostnad för boende ligger på knappt 5 000 men eftersom vi har möjlighet att hyra ut en stuga på tomten så har vi också en hyrseintkäkt på 3 000kr. Nettokostnaden blir därför 2000 kr. 
 2. Tyvärr innebar den senaste flytten att frun just nu pendlar vilket innebär att kostnaden för bilen rusar upp i hela 4 000 kr i månaden. Vi accepterar detta under en begränsad tid eftersom hon planerar att sluta till sommaren och då kommer kostnaden gå ner under 2 000 kr.

Alltså

 • 9 000 kr (bruttokostnad boende och transport)
 • -3 000 kr (hyresintäkt boende)
 • -2 000 kr (lägre kostnad då pendling upphör)
 • =4 000 kr (slutlig nettokostnad boende och transport) 

4 000 * 300 = 1,2 Miljoner i kapital krävs för att finansiera detta i evighet att jämföra med 6 Miljoner (20 000 * 300) för den nivå där vi började veckan.

Nu är detta lite av ett extremt exempel då vi både utgår ifrån en relativt hög kostnadsinvå  från början och att vi som famlj jobbat med optimering av kostnader udner ett antal år men ändå. Om en famlj väljer att spara mellanskilnaden 20 000 - 4000 = 16 000 kr i månaden (80% sparandkvot) så tar det knappt 6 år att få ihop tillräckligt kapital för att betala för boendet i all evighet. (om du undrar hur matematiken fungerar så kolla här).

Nu har vi testat maten och denna vecka boende och transport följande återstår: 

 • Kläder, elektronik och övrig (delvis nödvändigt..men kan också bli superdyrt)
 • Resor, semester, boende i annat land (vi vill väl alla uppleva världen?)  
 • Fritid och underhållning (Välja och välja bort)
 •  

Hur ser det ut hos er? Hur mycket lägger ni på boende och transport? Vad är det som drar upp kostnaderna? Vad är era bästa spartips?  

2 mars

Fördjupningskurs - Boende & Transportvecka #krossabudgeten - 4(5) Optimera!

(Nedanstående inlägg innehåller några affiliatelänkar och om du använder någon av dessa så får jag ett litet tillskott för att fortsätta driva den här bloggen och andra projekt)

Nu är vi då framme vid det sista steget i sparande processen vilket är optimeringen. Detta är ironiskt nog var många börjar när de vill spara pengar men om man valt att bo och transportera sig på ett ineffektivt sätt för att sedan försöka optimera så är risken att det ger för lite och att man dörför ger upp och faller tillbaka i gamla slösaktiga vanor. 

För den som värderar frihet högre än det mesta så är det dock värt att optimera och det kan helt klart göra 10-20% ytterligare på boende och transportkostnaden efter att man gjort valen kring var och hur man ska bo vilket vi diskuterade i de två tidigare avsnitten i denna serie. 

Optimering handlar om att få samma sak till läger pris samt att anpassa beteenden för effektivitet. Här kan olika typer av jämförelsesiter som elskling och compricer vara till stor hjälp. Du kan även få hjälp att jämföra försäkringar genom konsumenternas.se och du kan troligen förhandla boräntan med banken. Nedan kommer några spartips som vi tillämpar.

 • Minimera behovet av försäkringar - Genom att inte äga saker som man egentligen inte behöver så kan man minska behovet av försäkringar och genom att dessutom ha stora marginaler i ekonomin gör att man kan öka självrisken vilket medför sänkta premier. Detta är desstom skönare för de få gånger som något mindre händer så kan du helt enkelt ta ut några kronor från sparkontot och ersätta det som är trasigt elelr har försvunnit. Jag brukar årligen jämföra mina försäkringar med övriga erbjudanden på marknaden och senast jag kollade upp bilen så var ICA försäkring billigast (affiliate). 
 • Minimera elförbruknining och hitta ett bra pris - det viktigaste är att inte bo för stort och att ha ett effektivt värmesystem men därefter så kan man optimera genom att sänka värmen inomhus (vi håller cirka 18 grader inomhus på vintern). El handlas till ett marknadspris så så länge du har ett rörligt pris och inte väljer den sämsta leverantören så är den troligen ok..det går att trimma lite ytterligare genom att ta vara på olika typer av "öppningserbjudanden" från nya leverantörer men frånga är om man orkar byta om och om igen? 
 • Förhandla boränta - det viktigaste är att ha ett så billigt boende som möjligt men om du har en bra ekonoi och relativt låg belåning (speciellt om du har ett ganska dyrt boende) säg 2,5 miljoner i lån på ett hus som är värt 5 miljoner så har du mycket goda möjligheter att förhandla boränta. Om du har investeringar på minst 2,5 miljoner och högst 50% belåning så kan du blir Private Bankig kund hos Nordnet (affiliate) och få mycket förmålig ränta utan att behöva förhandla. Om du inte är där ännu så kommer det gå snabbt när du tillämpat denna guide:-)
 • Att använda bilen är ett misslyckande - för att minska bilåkandet till ett minimum så tycker jag at det är ett bra "mindset" att se varje användning av bilen som ett misslyckande. Inte så att du behöver gråta blod men bara en sån där grundläggande känsla av...va faaan går inte det här att lösa på nått annat sätt?
 • Ta det lungt! - Att ge sig av i god tid till olika aktiviteter sparar pengar direkt genom att bränsleförbrukningen och i den mån man åker till en plats där det förekommer parkeringsavgifter kan man välja den billigaste eller helt avgiftsfria parkeringen på 15 minuters gångavstånd. Det ger också indirekta besparingar då bilen slits mindre, däcken räcker längre och risken för böter och olyckor minskar enormt när man inte inte är ute i sista sekunden och hetsar i trafiken. 
 • Bra praktiska kläder för alla väder - kan verka vara ett konstigt spartips att köpa kläder men om man vill minska risken att man råkar ta bilen när det egentligen inte behövs så är det bra att kunna vara rätt klädd för vädret. Ett tips här är att titta på kläder avsedda för arbete utomhus då dessa ofta är mer prisvärda än "fritidskläder" för samma kvalitet. En webbutik som har en hel del bra grejer till "outlet priser" är Ullared Lantmän (affiliate). 
 • Gör alla "småsaker" själv - Det kommer alltid komma saker kring hus och bil som man inte kan göra själv så som större bilreparationer, eller elarbeten coh rörmokeri hemma. Därför är det bra att ha som utgångspunkt at göra allt "smått" som man kan göra själv. Byta däck, skotta snö, måla, städa, byta packningar etc etc. Det gör att du utan att spränga banken har råd att hyra in folk för det som du faktiskt inte klarar av själv. Eftersom dessa småsaker är ofta återkommande så kan de många gånger utgöra en större kostnad än de större arbetena över tid. 
 • Jämför kostnader för olika lösningar - en sak som är enkel att göra är att fastna i en tanke (detta gör jag också) och tänka "vi behöver ett badrum på övervåningen" eller "vi behöver ett till sovrum" istället för att utgå i från behovet. "vi behöver kunna göra oss rena och vi behöver varsitt krypin att sova i. Olika lösningar på samma problem kan ha väldigt olika kostnader. Detta kan också gälla när något går sönder hemma...köpa nytt, reparera, köpa begagnat eller helt enkelt inte ersätta..värt att tänka på!  
 • Säg upp och minska ner abonemang - nu är det väl inte så många som har fast telefonabonemang längre men har du det så fundera på om det behövs. När det gäller bredband köp inte mer kapacitet än du behöver, det går alltid att uppgradera när det behövs. Mobilabonemang blir ju för del flesta en nödvändighet om man inte har fast telefoni och där har vi valt Hallon (affiliate) som var billigast när vi kollade men ju verkar Vimla (affiliate) ha ännu bättre priser speciellt om man är en familj med större barn då man får rabatt när man ansluter fler familjemedlemmar. 
 • Skaffa kreditkort - förutsatt att du har kontroll på din ekonomi och betalar av hela beloppet i slutet av varje månad så kan det vara en bra affär att skaffa ett bra kreditkort. Vi har Preem Mastercard som ger 1% tillbaka (att använda på macken eller få insatt på kontot) på alla köp utanför bensinhandeln. Det blir några hundra i kvartalet..så verkligen inte mycket men en pengar för ingenting tar man ju gärna emot. Senast vi köpte bil gjorde vi det på kreditkortet och då är ju inte 1% helt försumbart. 

 

Detta är bara några exempel på hur man kan effektivisera kring boende och transport. Det finns långt mycket fler exempel och du får gärna bidra med dina egna i kommentarerna, så uppdaterar jag listan med det som känns relevant! 

1 mars

Fortsättningskurs Boende & Transportvecka #krossabudgeten - Hur?

När vi gjort det viktigaste valet av var vi ska bo och leva så kommer vi till det näst viktigaste vilket är hur du ska bo och transportera dig. Det egentliga boehovet är ju tak över huvudet och transport till det du vill och måste göra. Om du är ensamstående så kan du kanske överväga att vara inneboende och att klara dig med en cykel men om vi för detta exempel utgår ifrån att du har familj så kanske det är mer relevant att tänka sig lägenhet/villa och kollektivtrafik alternativt bil. 

För boendet så kan man utgå ifrån några viktiga saker: 

 • Lägenhet eller hus? Om du väljer att bo centralt i en större stad så är det antaglien bara lägenhet som är ett alternativ. Men om du bor på en mindre ort så handlar det väldigt mycket om intresse. Den som vill fixa lite själv och kanske vill odla och sitta i trädgården på fritiden bör välja ett hus medan den som vet med sig att den absolut aldrig vill lyfta en pensel, bära ved eller skotta bör välja lägenhet. Visst kan man hyra in skickliga hantverkare till vissa specialjobb men om man ska göra det i tid och otid blir villan dyr. 
 • Hyra eller köpa? Även här kan det hända att det inte finns något val. Bristen på hyresrätter är stor i stort sett överallt i landet...ironiskt nog även i ren avfolkningsbyggd. Om alternativen finns så är det generellt tidshorisonten som bör avgöra. Det är många gånger billigare att äga sitt eget boende men om man inte tror att man ska bo kvar på platsen under en längre tid så tar man en onödig risk med att lägga in ett stort kapital (alternativt låna till) ett boende. På kort sikt kan bopriser gå både upp och ner kraftigt. Numera är det så länge sedan vi hade en nedgång så fördelarna med att hyra har nästan glömts bort. 
 • Så litet som möjligt - en sjuka är att man funderar på "hur stort har vi råd med" men  här rekomenderar jag att man börjar i andra änden och tänker "hur litet kan vi trivas med". Större yta ger oftast högre inköpspris, och driver sedan uppvärmingskostnader, underhållskostnader med mera. Ett 30% större boende kommer över tid kosta 30% mer...
 • Flexibilitet och möjlighet till flera användningar/uthyrning - det kan vara väldigt bra att fundera på om det går att använda boendet flexibelt. Går det att hyra ut när du åker på semester, finns det ett rum med egen ingång som kanske kan hyras ut permanent? Vårt boende omfattar tillexempel cirka 150 kvm varav 25 kvadrat utgörs av en stuga på tomten. För närvarande hyr vi ut stugan men om vi i framtiden behöver den som boende till ett tonårsbarn, kontor eller liknande så kan vi över tid vara flexibla med denna yta. Vi har även tänkt att fixa vårt hus under de kommande åren så att vi kan hyra ut eller göra husbyten under semestertider eller längre perioder när vi befinner oss utomlands. 
 • Utveckla innåt/Smarta lösningar - När boendet är litet så är det så lätt att önska sig större eller fundera på att bygga ut..men extra yta innebär också dyrare boende och mer jobb. Om man väljer att bo så litet som möjligt så behöver man istället vara lite mer kreativ med ytorna. (Detta avsnitt borde egentligen skrivas av fru fri som är den kreativa av oss). Vi funderar tillexempel på att göra varsin liten sovalkov för barnen och ett stort gemensamt allrum istället för varsitt pyttelitet eget rum...vi har även tittat på att inreda ett sovloft. 
 • Avstå lyxrenovering - företag som vill sälja byggmaterial, hantverkstjänster och övrig inreding får oss att tro att allt vi gör i boendet är "investeringar" det låter ju så bra men att byta "kök" eller "badrum" eller riva ut och ersätta alla golv i huset om det som redan finns är funktionsdugligt är inget annat än kapitalförstöring. Att uppdatera och göra boendet till sitt eget räcker det ofta med några färgburkar och mindre uppdateringar som inte behöver kosta så mycket. Om man dessutom låter detta ta lite tid så känner man av vad man faktiskt vill ha.
 • Kolla på skicket på källare, tak och värmesystem - det viktigaste i ett hus är att det inte är problem i källare (fukt), tak (läckage) och att värmesystemet är välfungerande och effektivt (värmeväxlare och vattenburet är i de flesta fall det bästa). Detta är långt mycket viktigare än om du gillar färgen på väggarna i köket eller om det luktar nybakta bullar...det är dock ofta det senare som får mest uppärksamhet vid en visning. 

 

Och för transport är det detta som är viktigast:

 • Kan/Vill vi klara oss utan bil? - Den absolut största besparingspotentialen finns ju för det som kan tänka sig att klara sig helt utan bil. För den som behöver bil någon enstaka gång är det nästan alltid billigare och bättre att hyra då man får en modern, fungerande och nyservad bil med fräscha däck som du bara hämtar betalar för några dagar och lämnar tillbaka. Enkelt, problemfritt och troligen billigare.  
 • Ha alltid fungerande cyklar och kärra - Om du inte har bil så är cykeln din bästa vän och med en kärra blir det en riktig arbetshäst. Det finns även olika typer av transportcyklar men för egen del föredrar jag kärra både för att det är billigare och för att jag kan lämna den när jag bara nöjescyklar. Vi har säkert spenderat 10-12 tusen på cyklar de senaste åren vilket kan tyckas slösaktigt men det är ändå vad det kostade att bara byta bromsar och serva bilen för lite sedan. Då har vi sammanlagt ett 10-tal cyklar i familjen. Cyklar går ofta att köpa begagnade men ibland behövs reservdelar..har du inte en lokal handlare som du vill stödja så går det att köpa på tillexempel Cykelkraft.se (affiliate länk)
 • Köp bil billigt och äg mycket länge - för den som ändå beslutar att den behöver en bil så finns det i stort sett ingen ursäkt att någonsin köpa en bil för mer än runt 50-100 tusen och att sedan köra den i 10 år. Det viktigaste är dock inte inköpspriset utan att man väljer en bra bil och har den länge. 
 • Gör en liten bil större - det finns många smarta lösningar för att göra en lite bil större så som tackbox och box för dragkroken. Dessa extragrejer gör att en familj kan klara sig med en mindre bil än annars. 
 • Bränsle, Service, Försäkring, Reparation, Skatt - man bör innan man skaffar bil undersöka den allmänna prisbilden för dessa saker. En "lyxigare" bil kan ibland verka ha samma pris som en lite enklare bil men om den sedan har högre bränsleförbrukning, dyrare service och reparationskostnader, höga försäkringspremier och skatt så kan det bli dyrare än det först verkar. När jag för några år sedan tittade på service kostnaderna mellan en Skoda och motsvarande Audi (samma motor, samma storlek) så skillde det 50%..det samma gällde försäkringen. Bränsleförbruking och skatt var jämförbar. 

 

Det är svårt att beräkna potentialen i att välja hur man bor och transporterar sig men lågt räknat minst  20% om man lägger samman boende och transport.  Om vi utgår från detta så  bör det med detta enkla design steg kunna sänka kostnaden till 8 000 i månaden för boende och transport vilket skulle motsvara ett kapital på 2,4 MSEK (8 000 * 300) mycket pengar men ändå en bra bit under hälften så mycket som utgångspunkten för denna vecka! 

Var bor du? Funderade du på dessa faktorer när du valde boende?

28 februari

Grundkurs Boende & Transportvecka #krossabudgeten - Var ska du bo?

Den största anledningen till att många misslyckas med att spara några betydande summor på boende och transport är att man börjar i fel ände. Man köper ett dyrt boende ofta på en plats som kräver omfattande biltransport till och från arbete och fritidsaktiviteter och sen försöker man pruta lite på bilförsäkringen, köra bränslesnålt och förhandla boränta och hitta lägsta elpriset. Inget fel med dessa grejer men det är överkurs inte grundkurs och ger i slutändan inga stora pengar. Istället så bör ett riktigt sparande börja i design stadiet med var man ska bo för att få maxima effektivitet och dessutom maximal njutning och fritid. 

Det bästa är om man kan designa ett liv där biltransport tillhör ovanligheterna genom att bo så att 95% av allt man behöver och vill göra går att lösa till fots. Då kan man välja att antingen inte alls ha bil eller ha en billig men pålitlig bil som används sällan för resor på fritiden. Som bonus så kan du genom att gå och cykla  kombinerat med att bära lite ved och/eller matpåsar ibland skippa gymkortet för ökade besparingar. 

Här skulle jag vilja slå ett slag för den så utskällda småstaden. Många som bor i storstad drömmer om att flytta "ut på landet" men det är inte alltid så väldigt effektivt då det som tidigare lades på boende nu istället läggs på många och långa biltransporter. Att sätta sig i bilen för att det saknas mjölk i kylskåpet är långt ifrån optimalt. Att istället undersöka möjligheterna att bo och jobba i en liten eller medelstor stad med ett grundläggande utbud av service, skola upp till gymnasienivå och en hyfsad lokal arbetsmarknad kan ur detta perspektiv vara en riktig vinstlott. Visst lönerna kan vara något lägre men i förhållande till möjligheten att köpa ett billigt boende och kunna gå till jobb, skola, affär mm så är det i de flesta fall lönsamt så väl som trivsamt. 

Om du ändå vill eller behöver bo i en storstad så fundera över möjligheten att verkligen "bo i stan" kontra att bo utanför och pendla in. På pappret kan det verka vara en besparing med billigare boende en bit ut men när man lägger till bil/tåg/buss kostnader så äts ofta denna vinst upp. Om man till det lägger någon eller några extra timmar pendling om dagen så är det knappast värt det ens om det ekonomiskt blir en liten vinst. 

Det är svårt att beräkna potentialen i att välja var man ska bo men den är minst 40% om man lägger samman boende och transport. Den som väljer att bo centralt kan helt avstå från bil och på så vis kompensera för lite högre boendekostnader. Den som bor på en mindre ort eller utanför stan kanske kan lägga lite grann på dyrare transporter då det kompenseras av lägre boendekostnader. Om vi utgår från detta så  bör det med detta enkla design steg kunna sänka kostnaden till 12 000 i månaden för boende och transport vilket skulle motsvara ett kapital på 3,6 MSEK (10 000 * 300) mycket pengar men betydligt mindre än de 6 MSEK som var utgångspunkten för denna vecka! 

Var bor du? Funderade du på dessa faktorer när du valde boende?

27 februari

Boende & Transportvecka #krossabudgeten - Intro

För ett par veckor sedan hade vi en temavecka här på bloggen som visade hur en vanlig familj kunde spara 70% eller mer på matbudgeten och denna vecka tänkte jag att vi skulle ta oss an Boende och Transport dessa två är så beroende av varandra så vi tar dem i samma vecka. Jag hade tänkt mig att det skulle se ut något sånt här

 • Intro - översikt och startpunkt (idag)
 • Grundkurs - Var? (tisdag)
 • Fortsättningskurs - Hur? (onsdag)
 • Fördjupningskurs - Optimera! (torsdag)
 • Summering - Fredagsfundering och summering av veckan! (fredag)

 

Det är inte ovanligt att en medelinkomstfamilj lägger 10 000 i månaden på boende (i villa) och lika mycket på transport (två bilar). Detta inkluderar (lyx) renoveringar och värdeminskning på två nyare bilar. Denna vecka ska vi titta på hur vi kan dra ner detta med upp till 75% för en vanlig familj.   En viktig poäng här är att tänka funktionerna "boende och transport" och inte "villa och bil" då det binder in tanken i fasta lösningar. 

Grundförutsättningarna för den här veckan är som följer:

Detta är en guide där det mesta är brett tillämpbart men inte allt passar alla. Den som tillämpar allt tycker att frihet har ett högre värde än lyx och bekvämlighet...eller annorlunda uttryckt tycker att frihet är den största lyxen. Detta är ingen slutlig och komplett guide utan ett levande dokument, om ni kommer med bra förslag så kan jag lägga till och dra ifrån i dessa inlägg. Jag tänker sedan att de ska kunna leva länge som en guide till lägre boende- och transportkostnader. 

Under denna temavecka så kommer alla månadskostnader att räknas upp med 300 ggr för att få en siffra på hur mycket kapital som behövs för att vara fri och bebehålla denna nivå på konsumtion. Startpunkten är alltså 2*10 000 * 300 = 6 MSEK. (om du undrar över den matematiken kolla gärna här). 

 Då är jag redo att krossa boende- och transportbudgeten! Är ni?​

7 februari

Vad hände med mysigt och hemtrevligt?

Det har skämtats en del om svenskens fokus på hemmet som spegel av den egna identiteten. Det putsas och fejas, målas och fixas, hadlas och piffas massor på TV och nästan lika mycket i våra hem. Att vilja trivas hemma är nog viktigt för de flesta utom några utpräglade nomader men att vi sak fixa och dona så väldigt mycket och köpa så mycket grejer tror jag endast kan förklaras av att det finns marknadsföring från företag som tjänar på denna trend. 

Det finns också en trend att se boendet som en investering varför man inreder det på ett sätt så den är "säljbar" snarare än efter egen smak. Det kan finnas en viss logik i detta om man håller sig strikt till det och försöker göra en "bostadskarriär" genom att fräscha upp och sälja bostäder för att byta upp sig till bättre läge eller större för att bilda familj. Dock så kombineras dock detta förnuft ofta med "känsla" av den sämre sorten då man väljer onödigt exklusiva material och "inne grejer" till inredningen vilket är sådant som aldrig går att få tillbaka vid en försäljning.

En annan trend som växer sig starkare och starkare är att "byta kök" eller "byta badrum". För 20 år sedan och tidigare så var det i stort sett ingen som gjorde detta. Det kan hända att man satte upp nya tapeteter i köket eller bytte blandare för att denna var gammal eller utdaterad. Att "byta kök" betyder att man river ut allt (även det som är fullt fungerande och ofta inte särskilt gammalt eller slitet) bara för att man vill ha något nytt ungefär som när man köper en ny tröja i årets modefärg...fast en tröja för flera hundra tusen.... Närbesläktat med detta är när inredningsbutiker annonserar "inred med vårens favoriter" eller "så här ska julen se ut i år" och gör hemmet till en modeaccessoar. 

Vid lite olika tillfällen så har jag sett bostadsannonser från 70 och 80-talen och på den tiden så såldes hus ofta med argument som hemtrevligt, mysigt och praktiskt. Detta har bytts ut mot "ljust, fräscht och öppenplanlösning" vilket i stort sett är raka motsatsen. Ett boende som funkar bra på mäklarbilder och visningar men som sedan visar sig vara rätt opraktiskt när man bor i det.

Som ett litet sidospår är det så det fungerar med många av dagens produkter. Ljud och bild utrustning är ofta utvecklad för att imponera i en (stor) butikslokal vilket gör att ljudet/bilden många gånger blir påträngande i hemmiljö där produkten ska användas och kläder ska främst se bra ut på bilder och i butik medan funktion för dig som konsumet är mindre viktigt...för du ska ju ändå köpa en ny tröja nästa vecka eller hur? 

Hur gör vi då med vårt hem? För det första så har vi valt en plats som passar oss utmärkt med cykel/gång avstånd till det mesta vi behöver en del av släkten på nära håll. Vi har även valt ett lagom stort hus för vår familj utan massa spillyta men inte heller så trångt så att vi inte får plats allihop. Bra förvaring i källare gör att vi kan bo på färre bostadskvadratmeter. Detta hus har även en känslomässig koppling till fruns familj men hade det inte varit rätt för oss hade vi ändå inte köpt det..så när det gäller dessa grundförutsättningar så har förnuftet fått styra. 

När det gäller inredning så har vi hittils inte gjort så väldigt mycket sedan vi flyttade in utöver att se att allt fungerar som det ska. Installerat diskmaskin, duschkabin, braskamin etc så att det praktiska fungerar. Över tid kommer vi helt klart att göra ganska mycket förändringar allt från att bygga väggar för att ge barnen varsitt rum, bygga ett nytt badrum etc. Väldigt mycket av det vi planerar att göra kommer vi dock kunna göra själva och vi kommer att välja de lösningar som kräver minst ingrepp i huset som från början är väldigt bra. Sen kommer vi använda oss av färg, begagnade möbler (sånt vi har, sånt vi får och sånt vi köper) för att inreda och här kommer ledorden vara HEMTREVLIGT, MYSIGT och PERSONLIGT. Detta är vårt HEM...inte ett försäljningsobjekt eller ett showroom. 

En rolig sak som jag kan avrunda med är att när grannarna var inne hos oss och drack glögg i julhelgen så var deras första reaktion när de kom in i hallen "Vad mysigt det är här!" Man vet ju aldrig om de säger det bara för att vara snälla och vi inreder ju för oss själva inte för andra..men om det första ordet man kommer på när man ser på vårt hem är mysigt då är i varje fall jag nöjd. 

Hur ser ni andra på ert boende? Vad vill ni att det ska uppfylla för kriterier? Bor du i ett investeringsobjekt eller ett hem? 

Taggar (blogg): 
29 augusti 2016

Utfall husförsäljning - hur vi tog oss i mål!

Under sommaren har vi flyttat ur vårt gamla boende och vi fick det också sålt i elftetimmen genom en egen insats där vi jobbade ihop med en köpare för att knyta ihop affären. Tänkte kort återge utfallet av denna affär. 

För ett år sedan var vi helt skuldfria men eftersom vi under en tid haft två hus så fick vi ta upp ett lån på det "gamla" huset för att överbrygga flytten. När vi tittade på försäljningen så trodde vi att vi båda skulle jobba när flyttlasset går och därför så utgick vi ifrån att vi skulle behöva hyra in en del flytt och städhjälp i samband med flytt. Vi är mycket sparsamma i vanliga fall med att lägga ut den typen av uppgifter som vi kan göra själva men vi hade ändå det i tanken i det här fallet. Efter återbetalning av lån, försäljningskostnader, flytt och städ hade vi räknat med att få 200 tusen över att lägga i frihetsfonden. 

Under våren så var det relativt stort intresse för huset men ingen kom till skott så vi började så smått se framför oss att vi skulle behöva sänka priset och dessutom stå kvar som ägare flera månader extra vilket skulle bli en del kostnader alternativt bli hyresvärdar och stå kvar med "husrisken" och troligen en hyra som inte långsiktigt skulle täcka kostnaderna. Inga roliga alternativ. I slutet av juni hoppade den sista potentiella köparen av då de inte fick OK från banken.

Då bestämde vi oss för att bli lite badass. Jag bad mäklaren om telefonnumer direkt till köparna och frågade var skon klämde (med tanken att vi kanske skulle kunna låna ut några kronor om det var det) och det visade sig att de hade utmärkta kreditrapporter men mannen hade ett jobb som innebar stora jourersättningar (låg grundlön) och frun var fortfarande student och skulle snart bli mammaledig...hon var dock nästan klar med en utbildning till lärare så att få jobb skulle inte bli svårt. Vi erbjöd dem ett "hyrköp" från oss och även att vi skulle kunna sänka priset under vissa förutsättningar. De var jättesugna på huset och pratade paralellet med hennes föräldrar om de kunde låna ut hennes del till huset medan det övriga lånet kom från banken. Paralellt så pratade jag med mäklaren och sa att "om vi fixar det här så kan du väl sänka ditt arvode" vilket hon gick med på för att slippa en ny försäljningsprocess till hösten...eller möjligen att helt mista uppdraget. 

Två veckor efter att vi börjat den här diskussionen var huset sålt och en månad senare den nya ägaren inflyttad. Utfallet för oss blev att vi fick lite mindre pengar för huset men genom att förhandla ner mäklararvodet, förhandla bort flyttstädningen, få ett snabbt tillträde och sköta hela flytten själva så fick vi nästan lika mycket ut...så efter att det såg ganska mörkt ut i månadsskiftet juni/juli så var huset i det följande månadsskiftet sålt med utfallet 204 tkr över till oss jämfört med 200 tkr i kalkylen. Av dessa pengar är idag 160 tkr på kontot medan 40 tkr kommer tillbaka på skatten nästa år...så vi gör en bokföringsmässig förlust på bostaden. 

Sammantaget riktigt skönt att kunna summera ett sånt bra utfall av denna ganska jobbiga process, ytterliggare ett exempel på hur man kan komma väl ut om man börjar utifrån en styrkepossition! 

 

 

 

 

Taggar (blogg): 
25 augusti 2016

Bo där du vill vara!

Det har varit lite tight med tid på sistone så detta inlägg skrevs sent på kvällen och med ett glas vin i handen...så vi får se hur det slutar:-)

Den här sommaren har väldigt mycket präglats av vår flytt och en sån här förändring föder mycket tankar. Delvis är det jobbigt för barnen som börjar nya klasser och förskolor och det smittar av sig på oss också. Vi har fortfarande flera tiotals kartonger som inte är upppackade och den här veckan har vi både monterat in en duschkabin och gjort förberedelser för en diskmaskin (fanns inte tidigare i huset..vilket också har varit spännande att in några månader diska allt för hand..har funkat bättre än väntat faktiskt). Trots att vi jobbat på bra så är det massor kvar att göra och som småbarnsföräldrar har man redan utan flytt ganska mycket på agendan. 

Trots att det är utmanande så står ett faktum fullständigt klart för oss efter de här första veckorna vilket är att man ska "bo där man vill vara",med det menar jag att man inte ska längta bort utan bara önska sig mer tid. Som vi har det nu så har vi gångavstånd till det nästan allt  vi behöver och dessutom bor vi på en "turistort" vilket betyder att det är generellt bättre service och större utbud av allt men samtidigt mycket av småstadens fördelar. Vi har gångavstånd till en strand där vi får vara nästan själva och både skolan och skogen ligger runt hörnet. Att vi är på rätt ställe visar sig också i att vi under dessa veckor nästan inte alls använt bilen (förutom för en kort semesterutflykt och lite flyttbestyr..rundor till återvinningen med mera). Däremot har vi använt cyklarna mycket!! 

Vi kommer behöva fortsätta jobba en hel del med huset och flytten även under hösten och det hade helt klart varit bekvämare att stanna kvar där var innan, men bekvämlighet är inte målet...målet är lycka och förnöjsamhet och där har vi helt klart dragit vinstlotten på vår nya ort. 

En positiv bieffekt av att vi bor på ett ställe där andra semestrar är att om vi någon gång (hur otroligt det än kan verka) skulle längta bort så kan vi hyra ut huset och få en inkomst som täcker boende på en annan ort ett tag:-)

Hur är det för dig? Hur har du resonerat kring boendeort? Är det jobbet som får styra eller nått annat? 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (218)
Nov (5)

Taggar