Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1338
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
12 februari 2016

Fredagsfunderingen – Expert på en grej idiot på allt annat?

Den moderna ekonomin är uppbyggd på att vi är experter på en eller några få grejer och att vi får allt annat gjort åt oss av andra experter. Det är lika sant på fabriksgolvet där varje anställd har vissa special kompetenser kring en del av produktionen varefter andra tar vid i flera led innan en färdig produkt är framställd. Som inom administrationen där det finns experter på allt ifrån personalprocesser till ekonomi och juridik. Detta är i många fall effektivt men skapar också en del friktion speciellt i lite större organisationer där de olika specialisterna inte riktigt förstår varandras speciella yrkesspråk eller prioriteringar.

I den privata sfären går vi allt mer i den riktningen också, vi har specialister som tar hand om och lär upp våra barn och mer och mer så outsourcar vi även skötseln av våra hus, städning, service, tvätt och däckbyte på våra bilar med mera. Detta är inte något problem alls initialt, men vad får det för långtgående konsekvenser när man är expert på en sak (sitt yrke) och idiot på allt annat?

På den positiva sidan så får vi ju mer tid att utveckla oss inom våra yrken och kanske även lite mer tid med familjen. På den negativa sidan så blir vi ännu mer beroende av våra jobb...och i realiteten så kan de efterfrågade specialkunskaperna förändras mycket under en livstid vilket sätter höga krav på individen att förändras av yttre tvång inte av inre önskan. Om jobbet över tid förändras till något annat än det man från början ville göra men under tiden så har man tappat kunskaper på andra områden genom outsourcing så är det mycket svårare att se någon väg ut.

Som framgår av det här inlägget så är jag väldigt kluven till specialisering, jag ser att det på många sätt har tjänat oss väl men samtidigt undrar jag om det gått för långt  i företagsvärlden där olika specialister jobbar väldigt separat från varandra. Men även i det privata när vi börjar outsourca större delen av våra liv till andra och blir allt mer beroende av ett arbete som kanske med tiden förändras till något vi inte vill hålla på med även om vi från början såg det som utvecklande och intressant.

Hur tänker du kring specialisering? Vad outsourcar du och vad gör du själv? Varför gör du dessa val har det med effektivitet, ekonomi eller kunskap att göra? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (1)

Taggar