Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1359
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
1 november 2016

Månadsuppföljning oktober - 50% sparande på en inkomst!

Den här månaden kom utgifterna ner betydligt. Det är dock inte så att vi egentligen har gjort så mycket annorlunda utan kombinationen av att ha varit upptagna med olika kostnadsfria aktiviteter och relativt få större utgifter gör att vi inte gjorde av med mer än drygt 17 tkr denna månad. Generellt känns det som om våra löpande utgifter har gått ner lite under året men det är inga stora skillnader..antar bara att sparsamhetsmusklerna fortsättar att växa. 

Samtidigt så har nu frun en helt vanlig inkomst och vi har också fått en del kilometerersättning, restidsersättning och traktamenten då det varit en del resor och utbildningar i början på det nya jobbet. 

På den passiva sidan kom bara en liten aktieutdelning (månadsvis från North West Healthcare Properties REIT) och kreditkortsbonus denna månad och hyran för stugan kom in precis som vanligt. Mot detta ska ställas en räntebetalning på -900 kr. 

Sist men inte minst summerar pensionsavsättningar (ppm och tjänstepension) till 4 000 kr vilket gör att det totala sparandet summerar till drygt 17 000 (samma som utgifterna) och därmed 50% av den totala inkomsten. Det är ju extra roligt att kunna ha en så stor sparkvot med bara en (ganska normal) inkomst och tre barn....med tanke på vad många säger är nödvändigt för att överleva!

Nu ser jag med tillförsikt fram emot november som ser ut att bli en månad med normala kostnader och sedan är det väl troligt att december kommer med lite extra utgifter i form av liftkort till den lokala skidbacken, några julklappar och lite julmat. Dock ser det väldigt ljust ut just nu att kunna komma in under vårt mål för året på under 22 500 kr i månaden i kostnader. 

Hur såg oktober ut för er? Positiva eller negativa överaskningar? Vad tror ni om resten av året?

31 augusti 2016

Receptet på en badass flytt!

Jag tjatar lite om det men vi har flyttat i sommar och vi gjorde i stort sett allt jobb själva. Eftersom försäljningen av huset dröjde så kunde vi dessutom inte förbereda så mycket som vi hade önskat eftersom vi hade visningar in i det sista. Det är dock ingen anledning att misströsta...det är bara att genomföra en badass flytt! Här är receptet

  1. Skaffa en stark och tuff man/fru som kan bära som en hel karl!
  2. Skaffa grymma svärföräldrar som kan ta med sig barnen några dagar så att ni får jobba ostört! 
  3. Hyr en riktig flyttbil...visst släp är billigare men flyttbil är bra och så dyrt var det inte heller!
  4. Gör en rimlig uppskattning om tidsåtgång...vi flyttade på 3 +2 dagar och det var från tidig morgon till sen kväll...tro inte att du kan flytta ett helt boende på en efteriddag.
  5. Sälj/skänk bort det du ändå inte kommer kunna använda i det nya boendet, sparar på bärandet och kan dessutom ge en liten intäkt. 
  6. Köp riktiga flyttakartonger/plast/packmaterial - förr var de riktiga kartongerna dyra men ny går de att köpa för 10-14 kronor styck på Rusta och det är enkelt att sedan ge bort eller sälja billigt. Köp en rulle plast avsedd för fuktspärr i väggar som är bra att slå in ömtåliga saker som tavlor och även till exempel mattor och annat som annars är svårhanterligt. En stor rulle kostade cirka 300 kronor. Lägg till lite packtejp, lite bubbelplast mm. Allt detta kosta någon tusenlapp men jämfört med att hyra in en flyttfirma är det en liten kostnad och risken att något går sönder minskar betydligt. Bra grejer sparar också tid. 

Sammanlagt slutade vår flytt på 9210 kronor inklusive allt. Den dyraste posten var hyra av flyttbil i  3 dagar 4000 kr och kärra 3 dagar 1400 kr. Övriga kostnader är för packmaterial och så lite mat efter vägen och bränsle. I samband med  flytten sålde vi också en hel del möbler som inte passade i det nya boendet vilket gjorde flytten enklare och som också gav lite intäkter på 6 460 kr vilket gav en nettokostnad för flytt på 2 750 kr för flytten vilket vi är mycket nöjda med. 

Hur har du gått till väga när du har flyttat? Känner du igen dig eller är du ännu mer badass?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (8)

Taggar