Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1338
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
4 september 2017

Vill du har sex eller kanske tolv liv - kör bara!

Om du är ny på bloggen rekomenderar jag att du börjar här! 

Är det något jag älskar är det personer som väljer att leva lite annorlunda och speciellt så gillar jag dem som inte tycker att man behöver åka till exotiska platser för att uppleva äventyr utan när man kan hitta äventyret runt hörnet. 

I det senaste avsnittet av TV-serien Kalles sex liv så får vi följa med ett par  som valt att bli självförsörjande i Stjärnsund och paret bor i ett 6 kvm stort vagnhus. Premissen för programmet är att Kalle Zackari Wahlström som programledare hänger några dagar med någon som valt ett anorlunda liv och testar hur det är. Kanske inte lika lätt att få göra om man inte har med sig ett filmteam men idén är lockande. 

Ett par som gjort något liknande men helt på egen hand är Tove  och Thomas som testade 12 olika liv på lika många månader. Du kan höra mer om dom i det här avsnittet av podden andra sätt. I korthet handlade deras experiment om att istället för att använda pengar som de sparat ihop till en lång resa ta ett helt år ledigt på hemmaplan och testa på 12 olika livsstilar allt från att bo i ett torp på landet till att bo i bilen. 

Personer som gör denna typ av sak kallas ofta för drömmare men frågan är om de istället inte ska kallas för genomförare.  Hur många är det inte som går rund i sin vardag och funderar på större eller mindre drömmar men aldrig gör något åt dem? Är det inte istället vi vanliga "tråk Svenssons" som är drömmare som gärna sitter och funderar och drömmer och stort och smått men sällan gör någonting utöver det vanliga. 

Jag slås också av hur realistiska många av dessa "drömmare" är, det är inte bara snack utan enkla sammahang som "en årslön räcker ju för att vara ledig ett år" som Tove och Thomas säger i sin intervju. Detta medan många andra säger sig "inte förstå ekonomi" vilket i realiteten bara betyder att de inte orkar ha koll. 

Som jag sa inledningsvis så gillar jag alla historier om och med personer som gör annorlunda men det är något speciellt med dessa som har en realistisk plan för att genomföra en stor dröm och som sen bara gör. Det är något fantastiskt kraftfullt i detta genomförande och att kasta sig ut. Om det inte redan fanns en litterär genre med detta namn så skulle jag vilja kalla det "magisk realism" men nu antar jag att jag borde hitta ett annat ord. Vill gärna tro att vi i varje fall är några procent så häftiga som personerna ovan som har genomfört vår plan för ekonomiskt frihet men egentligen vet jag ju att vi är fegisar. 

Vad tänker ni? Har ni sett/hört några av programmen? Har ni andra förslag i samma genre? 

Taggar (blogg): 
17 juni 2017

Lyssningstips - pengar genom livets säsonger!

Podden Radical Personal Finance finns på min lyssningslista även om jag inte lyssnar på alla avsnitt så håller de vanligen mycket hög kvalitet. Det senaste som publicerades tidigare i veckan var riktigt intressant. 

I detta avsnitt diskuterar Joshua Sheats (ovan med familj)  hur pengar har olika betydelse i olika skeden i livet. Hur man under vissa perioder ska samla på sig dem likt ved inför vintern medan man under andra perioder ska använda dem för den frihet och de möjligheter de ger. Han diskuterar även hur "bara lite till" inte är ett relevant ekonomiskt mål...appropå att bli fri NU!

Hoppas ni finner denna lyssning lika intressant som jag gjorde och ha en fortsatt trevlig helg! 

Taggar (blogg): 
13 maj 2017

Farbror Lyssnar - olika typer av andra sätt...

För den som har missat det så var jag med i en lång intervju i podden Andra Sätt den här veckan. Jag rekomenderar verkligen den podden (å inte bara det avsnittet där jag själv är med) till alla som ännu inte har lyssnat då Patrik Andersson gör ett riktigt bra jobb med att prata med väldigt olika människor som har det gemensamt att de väljer att leva på "andra sätt". 

Podden hittar du i din poddcatcher där du söker på "andra sätt" eller så går du in på webplatsen downshift.se där du hittar alla poddavsnitt med en kort beskrivning så att du kan hitta dom som du är särskilt intresserad av. 

Ett annat tips är intervjunpodden från Sverigesradio P1 som vanligtvis pratar med personer som lämnat hetluften. Tidigare politiker är ofta med och det avsnittet som jag tyckte var särskilt intressant var det från den 28/4 när Tomas Idegård (tidigare Moderat politiker) som valt att ändra sitt liv totalt och bli  Jesuitpater (präst) inom den katolska kyrkan. Inte en väg som intresserar mig men väldigt intressant att höra om dessa förändrade liv. Även en del andra avsnitt har varit intressanta då publika personer oftast är mer frispråkiga när karriären är avslutad. 

Bild ovan är ett förlag på plats och förtäring vid lyssning av ovanstående poddar! Ha en fortsatt trevlig helg!!

Taggar (blogg): 
11 april 2017

Podd tips - Jobb är inte intressant för mig..

Ibland snubblar jag på ett eller annat sätt in på poddar som jag normalt sett inte lyssnar på och en sådan råkade jag på förra veckan. Det är Aron Flam (han är tydligen nån typ av komiker) som driver podden "Dekonstruktiv kritik". I det senaste avsnittet är Alexander Bard gäst. De babblar på om ditten och datten..men 40 minuter in i avsnittet så hajar jag till för då glider de helt plötsligt in på att diskutera vad som kommer hända när de tekniska landvinningarna gör väldigt många jobb onödiga och vad som kan tänkas komma istället...kommer det några nya jobb? 

På detta följer ett mycket intressant resonemang av  Bard (Aron Flam säger inte så mycket) kring hur samhället måste bygga på vårt bidrag (alltså inte i meningen att man får bidrag utan att varje människa ska ge ett bidrag till samhället). Några citat ur det mycket intressanta resonemanget.   

"Om du är hyfsat frisk och klar i huvudet så vill du bidra till samhället" 

"Jobb är inte intressant för mig, det intressanta är ditt bidrag till samhället" 

Definitionen av jobb - "Jag går någonstans, gör någonting, låtsas att det är viktigt, får betalt och känner att jag lurat någon för att jag har fått de här pengarna" 

Bard menar också att det skulle kunna vara acceptabelt i detta sammanhang med någon form av basinkomst/medborgarlön men att det kommer bli svårt att genomföra i praktiken då det omöjligtvis kan kombineras med vårt nuvarande samhällssystem. Möjligen en negativ beskattning på låga inkomster skulle kunna vara en konstruktion som får avsedd effekt? 

För egen del så håller jag med Bard i två saker, för det första så har jag jättesvårt att se att det en skulle kunna finnas traditionella jobb till alla i en framtid där automatiseringen når mycket längre än idag. För det andra så tror jag så pass mycket om människor att de flesta skulle vilja bidra på något vis ändå även om det inte är genom ett jobb. Detta bidrag behöver inte alltid var kopplat till en inkomst. 

Måste rekomendera alla som har något intresse kring dessa frågor att lyssna på åtminstone de 10 minuterna av avsnittet där detta diskuteras (från 40:e minuten och frammåt).

Kom gärna tillbaka hit sen och kommentera och diskutera hur ni ser på denna intressanta diskussion!  

17 december 2016

Podd tips - ERE 21 Day makeover!

En podd som jag lyssnat på ibland är den brittiska podden Valiant Growth med Philip Frey. Podden kommer ut med ojämna mellanrum och har enligt mig ojämn kvalitet så jag kan inte rekomendera alla avsnitt utifrån mitt perspektiv.

De avsnitt som enligt mig är mest intressanta är de som baserar sig på boken Early Retirement Extreme (ERE) av Jacob Lund Fisker, en bok som jag skrivit om tidigare här på bloggen. "Lästips - världens bästa bok!" där jag också tipsar och några andra poddavsnitt på temat.

Det som gör att jag just nu rekomenderar Valient Growth är att Philip Frey under de sista 21 dagarna i December kör igenom "ERE 21 Day makeover" en total genomgång av hur man gör omstöper hela sin ekonomi i en effektivare riktning. 

Jacob Lund Fisker´s metoder är ganska extrema (vilket inte bör vara någon överaskning med tanke på titeln på hans bok) men även om man inte vill tillämpa allt fullt ut så är det ett mycket intressant sätt att tänka kring ekonomi. De 21-dagarna är inte tidsberoende så det går bra att börja från avsnitt ett när som helst och sedan jobba sig ingenom de olika stegen...idag borde vi vara uppe i steg 7 i podden. 

Har du lyssnat på den här podden, eller läst/gjort ERE 21 day makeover?

Taggar (blogg): 
11 december 2016

Podd tips - Framgång har många olika ansikten!

Jag har tidigare tipsat om framgångspodden och det är ett format som jag fortsatt uppskattar. Alexander Pärleros är duktig på att intervjua väldigt olika människor även om avsnittets kvalitet förstås delvis beror på den som är gäst i avsnittet. Jag gillar hur man i början av avsnittet presenterar personen som är med som oerhört framgångsrik på ett trovärdigt sätt samtidigt som framgången ser väldigt olika ut..och inte alltid går att mäta i pengar. 

I det senaste avsnittet är det Sven Hagströmer som är gäst och det är ett intressant avsnitt kring ett intressant liv. Tidigare personer som intervjuats är varierande och några exempel från November och December är dessa ovan. 

Vad lyssnar ni på just nu? Några nya intressanta poddar, radio eller youtube klipp? 

 

 

 

 

26 november 2016

Podd tips - Testa dina fördomar!

Fördomspodden är en relativt ny podd och som på ett underhållande sätt testar programledarens förutfattade meningar om intervjupersonen.

Det är en podd som görs av Emil Persson och bygger på intervjuer med politiker, musiker och andra kända människor. Det roliga med den här podden är att det inte är de "vanliga" frågorna utan att det bygger helt på Emils fördommar om dessa människor. Det är lite ojämt och beror mycket på gästen men rätt kul inte minst för att det blir frågeställningar som man inte alls väntar sig. Artisten får frågor om politik medan partiledaren får frågor om sin första sexuella fantasi...det får man inte i Agenda:-)  

Denna podd är främst underhållning och man lär sig väl inte så mycket nytt om världen men kul ändå! Vad lyssnar du på just nu?

 

 

Taggar (blogg): 
19 november 2016

Podd tips - "We are treating the earth as a business in liquidation"

Som är känt bland er läsare så lyssnar jag på en massa poddar och radio. En som jag lyssnar på mer sporadiskt är "featured voices" från peakprosperity.com. Det är en webplats och podcast som tar upp ämnen relaterat till ekonomi, energi och miljö många gånger ur ett lite annorlunda perspektiv. Vissa avsnitt går över gränser för mig och blir konspiratoriska med överhängande "foliehattsvarning" men vissa avsnitt däribland det senaste avsnittet var riktigt intressant. 

I detta avsnitt pratar man med Marco Vagelisti som under många år jobbar inom banksektorn men som med tiden blev frustrerad över hur det ekonomiska systemet fungerar och också allt mer fundersam på hur investeringar (även de så kallat etiska) inte investerades i linje med de värderingar som organisationerna sa sig eftersträva. För den som är ekonomiskt bevandrad så kommer en del av detta vara gammal skåpmat så som att pengar uppstår när en bank ställer ut ett lån..men annat som Marcos idéer kring att investera utanför aktiemarknaden via tillexempel peer-to-peer lending, "kommunobligationer" och i det lokala näringslivet där man bor är väldigt intressanta. Han berör också det faktum att vi inte i vårt sätt att mäta ekonomisk aktivitet tar hänsyn till hur mycket naturresurser som används vilket han liknar vid att hantera jorden som ett foretag under likvidation. Det tycker jag är en stark liknelse...om än ingen perfekt analogi. 

Vad lyssnar ni på just nu? 

12 november 2016

Poddtips - ser fram emot 63 år som pensionär!

Som är väl känt för er som läser den här bloggen så lyssnar jag otroligt mycket på både poddar och radio. En podd som jag lyssnar på sporadiskt är Punchverandan. Detta är ett program där två programledare födda på 70- respektive 80-talet träffar en äldre person som får berätta om sitt liv. 

Detta är en intressant format men väldigt beroende av den person som de träffar. De senaste två avsnitten (kommer en del tre också) är dock något av det bästa och mest intressanta jag har hört. Det är Gösta Vestlund (103 år gammal) otroligt skärpt och klar som berättar om sitt liv. När man är 103 år gammal så innebär det att man föddes innan 1:a Världskriget så detta är en intressant livsresa och in historiskt översikt över vår historia med Bondesamhälle, oäktabarn, nyckterhetsloger och arbetarrörelse...och så har jag bara gått igenom det första programmet. Kort sagt väl värt att lyssna. Själv ser jag fram emot att vara så här klar vid 103 vilket innebär 63 år till som pensionär. 

Vad har du lyssnat på den här veckan? 

 

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (1)

Taggar