Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1359
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
15 juni 2016

Veckans lästips - Vi blev som dom andra!

Denna vecka vill jag tipsa om en bok skriven av författaren och journalisten Maggie Strömberg. Boken heter "Vi blev som dom andra" med undertiteln "Miljöpartiets väg till makten" och beskriver som titeln också säger hur miljöpartiet utvecklats från en annorlunda utmanare till ett regeringsparti. 

Om man ska läsa den här boken eller inte beror förstås på intresse men för egen del tyckte jag att den var riktigt intressant och då är jag inte miljöpartist. Den är skriven i en form som gör det lätt och spännande och mer som en biografi eller till och med roman där man med spänning följer de olika politiska skeenden från det att partiet bildades på 80-talet fram till hösten 2015. 

Jag hade störst behållning av de första 250 sidorna men ju mer beskrivningen började närma sig nutid tyckte jag att det blev lite mindre bra. Antingen är det för att jag har en egen bild av nutida skeenden i politiken som inte helt stämmer med bokens eller kanske är det för att det för författaren varit svårare att få olika personer att öppna upp sig och vara ärliga om det som hänt i närtid. Hur som helst så känns det mer tunt i de sista kapitlen från upptakten till valet 2014 och frammåt. 

Boken (eller egentligen titeln) fick mig att tänka på något bredare inom politiken. Är det inte så att alla politiska partier "blev som dom andra". Hade det inte varit enklare för väljarna att göra sina val om de olika partierna var mer olika. Vi röstade på det parti som stämmde bäst överens med våra värderingar och sen fick vi inse att i en koalitionsregering så skulle partiet sedan få kompromissa. Nu blir det en stor röd/grön/blå gröt i "ultramitten". Vilket lämnar massor av utrymme för extrema patier på höger och vänsterkanten att ta plats...

Hur som helst, för den som är intresserad av politik tycker jag verkligen att Maggie Ströbergs bok är att rekomendera! Lånas med fördel från närmaste bibliotek, har dom den inte så skicka ett inköpsförslag! 

Taggar (blogg): 
2 mars 2016

Veckans lästips, Sossesverige - en återblick!

En sak som jag gör under min frihet är att jag läser mycket. Jag gör heder av att läsa böcker från personer med olika politiska åsikter och med olika världsåskådning för att bredda mitt universum snarare än att snäva in det. Att många böcker skrivs i ett snävt universum är därför också oftast min största invändning så även i det här fallet. 

Den här boken är skriven av Fredrik Segerfeldt (liberal debatör) som gör en expose över vad han menar är en felaktig uppfattning att det var socialdemokratin som byggde Sverige istället är hans syn att Sverige lyckades bli framgångsrikt trots socialdemokratins felsteg. Han visar också på ett förtjänstfullt sätt hur makt korrumperar och hur det blir knasigt när ett parti styrt så länge att alla andra i samhällets topp är utsedda av partiet eller har personliga relationer till parti topparna.

Det finns även en del skrattretande exempel på hur man långt in på 80-90-talet trodde man kunde stänga internationel media ute (i dessa facebook, twitter, blogg, youtube tider känns det som stenålder) och även hur man trodde sig kunna leva på export till hela världen men samtidigt ha en stängd ekonomi. 

Man kan i mycket hålla med honom om att en del som förekom under hela den period som han beskriver (i stort 1900-talet) är konstigt men samtidigt så är det kanske det som är bokens svaghet. Mycket av de beslut eller citat som man kan hitta från politiker från 90, 50 eller till och med 10 år sedan känns idag absurda.

Hela världen var annorluda på den tiden och det var inte bara Sverige som var gammalmodigt...det är som i så många andra böcker att man så gärna vill övertyga så att man kanske tar i lite i överkant med sina exempel. Samma sak gäller maktfullkomligheten som drabbade Socialdemokratin...den tror jag hade varit den samma om styret skett under vilket annat parti som helst och möjligen kan man tycka att det på det viset görs lite för mycket till ett socialdemokratiskt problem snarare än ett generellt politiskt problem att när de mäktiga suttit på sina stolar lite för länge så blir de fartblinda.

Hur som helst skulle jag verkligen rekomendera den som är intresserad att läsa den här boken (lånas med fördel på bibliotek). Den är lättläst och inte allt för långranding. Däremot tycker jag att man ska använda flera källor för att validera sin världsbild från mer än ett håll. 

Har någon av er läst denna? Vad tyckte ni?  Nästa vecka återkommer jag med en ny bok!

Blog Archive

Blog Archive
2018 (8)

Taggar