Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1332
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
26 september 2016

Tjoho mina kalsonger gick sönder...

Häromdagen när jag skulle dra på mig ett par rena kallingar så hörde jag hur tyget gav upp och en stor reva öppnade sig på ena sidan...vilken glädje! Det här handlade inte om några nyinköpta grejer utan dom hade funnits i min ägo i flera år...de gick inte heller sönder på grund av en dålig sömm..utan för att tyget helt enkelt började närma sig genomskinlighet. Detta gjorde mig väldigt glad...så konstig är jag. 

Anledeningen är självklart att jag älskar att använda saker till fullo och när jag gjort det så har jag inget emot att lägga ut några kronor för att köpa in en ny produkt för att ersätta den andra (om behovet finns). I detta fall föreligger dock inget behov för i skåpet finns 10+ par till och innan dessa är "slut" så blir det inga fler inköp. Samma metod har jag under ett år nu använt med strumpor och för ett par veckor sedan köpte jag slutligen en uppsättning med tio nya par efter att även det sista paret började se väl slitet ut. 

Varför gör jag då på detta viset? Jo därför att om jag köper nytt innan det gamla är slut så börjar jag använda det nya och de gamla grejerna blir liggande i lådan eller skåpet (tror inte jag är unik i detta beteende). Helt plötsligt har antalet klädesplagg växt till förtret både för utrymmet i hemmet och tjockleken på plånboken. Plötsligt går garderobsdörren knappt att stänga samtidigt som jag dagligen använder några få (nya) favoritplagg. 

En bra princip här är att saker antingen har ett användningsområde och är "dugliga" eller så är de odugliga och ska slängas eller skänkas bort (vissa saker som är odugliga för dig kan vara utmärkta för någon annan)  Jag kan garantera att detta sparar på utrymme och jobb och som positiv bieffekt så gör det också klädkontot mindre. Med en strikt tillämpning blir det långt mycket tydligare vilka verkliga behov som föreligger. Samma sätt att tänka kan överföras på mycket fler områden i livet...men mer om det vid ett senare tillfälle. 

Hur gör du för att begränsa dina inköp men samtidigt se till att du har det du behöver? 

Taggar (blogg): 
3 maj 2016

UTMANINGAR i maj - maten och prylarna!

I maj kommer vi att genomföra två olika utmaningar indirekt länkade till vår ekonomi. 

Den första är att vi kommer följa upp vår matbudget mer nogsamt för att se vad vi faktiskt köper. Min bedömning är att maj kommer bli en ganska vanlig månad varför det blir ett bra exempel. Återkommer med uppdateringar veckovis. Vi vet ganska exakt vad vi lägger på mat..men inte hur budgeten fördelar sig till exempel mellan kött och grönsaker, mejeri etc så det ska bli intressant. Vi kommer även skriva ner detaljerat hur mycket vi lägger på vin/öl, utemat och snacka/läsk som vi idag inte inkluderar i mat detta eftersom olika personer drar gränsen i sin budget på olika ställen och då blir det enklare för er som läsare att jämföra med oss. 

Den andra utmaningen är att vi kommer Rensa, Rensa, Rensa här hemma inför flytten i juli. Vår förhoppning är att vi ska kunna sköta flytten själva (eller med mycket lite hjälp från flytt/städ firmor) och varje sak vi kan besluta oss för att göra oss av med nu (slänga, ge bort, sälja) är en sak som vi inte behöver ta med oss senare. Vi kommer också åka en eller ett par gånger till den nya boendeorten och då kommer vi ta med oss sådant vi inte behöver här hemma. 

Vad har ni för planer för maj? Några funderingar eller önskemål inför våra utmainingar? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (216)
Nov (3)

Taggar