Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
8 april 2017

Utveckla genom att avveckla!

I söndags morse gick vi ut i trädgården och möttes av vårsolen med spade i handen. Uppdrag att återskapa vad som genom de senaste åren blivit en nästan helt överväxt stenbelagd gång mellan huset och parkeringen. 

Jag har ju tidigare berättat att vi har olika planer för att utveckla vårt hus och trädgård men att vi tar det i långsam takt för att det ska bli rätt och för att vi inte heller vill läga ner onödiga pengar eller riva ut sådant som faktist är funktionellt.  Vi är dock inte heller imuna mot konsumismens lockrop och när vi stod där på trappen på morgonen så började vi genast prata om vad vi skulle göra kring trappen...bygga en ny trapp..större..skulle vi lägga sten runtom eller skulle vi kanske bygga ett trädäck? Hur som helt inget av detta skulle hända just den dagen och vi började jobba med projektet för dagen. 

Med barnen springande kring benen och kompisar/kusiner till dem som kom och gick..men också hjälp från svärföräldrarna  så hade vi när det blev middagstid åter igen skottat fram den 15 meter långa gången som numera är nästan 1,5 meter bred (jämfört med 50 cm innan...). Av bara farten hittade vi också en stenlagd kant mot parkeringen som var så överväxt att vi alla (och då är ändå frun uppväxt i grannhuset) blev förvånade att det fanns sten under den gräskanten.  

Under dagen som vi jobbade så växte något fram hos oss, borta var helt planerna på att lägga sten och bygga altaner i närtid och fram kom den mycket mer rimliga idén att vi under den första hela våren och sommaren i vårt hus ska utveckla genom att avveckla. Vilket vi definierar som att fokus blir på att ta bort och klippa ner växter, skrapa bort överväxt vid byggnader och kantläggningar och gräva om i planeteringar. Kort sagt inte tillföra något nytt innan vi har koll på vad som finns. Att minska på antalet växter för att bara ha de kvar som vi verkligen gillar och tycker är värt att satsa på och utveckla trädgården så att det blir lite mer ätbar odling. Ta bort buskar som växt för mycket, fälla träd, fräsa stubbar etc men inte tillföra några nya uteplatser, altaner..och kanske inte ens växter utöver nån liten kruka med örter. 

Det är så lätt att vilja lösa ett problem (i detta fall en rörig trädgård) med att tillföra något när det kanske är "för mycket" som är problemet. Samma erfarenhet märkte vi när vi flyttade in i huset, vi ville egentligen komma igång väldigt snabbt med att göra förändringar men fick hindra oss både för att vi hade för mycket grejer (vi flyttade in i ett möblerat hus från ett hus som var dubbelt så stort som det nya..) men också därför att det blev lite nya förutsättningar i det nya huset. Vi behövde "bo in oss" och vi har redan ändrat oss flera gånger både kring vad som ligger först på agendan att ändra på, men också hur vi ska utnyttja ytan och vem som ska bo i vilket sovrum. 

Som vanligt får jag lägga in en brasklapp här, det är inte så att vi aldrig någonsin kommer bygga eller utveckla på det viset. Till hösten är det dags att bygga om övervåningen på vårt hus efter ett drygt år av tid då vi kännt vad som behövs. Det är också troligt att vi kommer bygga om vår trapp på något vis framöver det kommer dock ske som en utveckling efter en lång avvecklingsfas. 

Hur tänker du kring utveckling och avveckling? 

 

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar