Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1371
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
30 juni 2017

Uttagsfasen del 5(5) - Hur vågar ni, å barnen då?

Idag är det fru fri´s sista dag som anställd arbetsmyra och det är också av den anledningen jag tyckte det var på sin plats den här veckan att gå igenom hur vi planerar för nästa fas i livet. Både vad gäller det ekonomiska och det känslomässiga och praktiska. 

För en vecka sedan så frågade jag om vilka frågor ni hade om vår frihetsplan. En del av de frågor som kom har troligen besvarats av inläggen under veckans 4 första dagar: 

 

Det är dock några frågor som jag tycker inte riktigt har fått ett bra svar så det ska jag försöka mig på nu, jag uppmanar er också att fortsätta ställa frågor i kommentarerna till detta inlägg så ska jag försöka besvara eftersom!

Vad händer om allt går åt helvete, samtidigt?

Många frågor handlar om vad som händer om det går fullständigt åt helvete, om börsen kraschar och aldrig kommer igen. Om vi båda blir sjuka, handikappade och huset brinner ner..och dessutom allt detta samtidigt! Det korta svaret är att man kan inte bygga sitt liv eller sin plan utifrån osannolika katastrofala händelser. Enskilt har alla händelser som nämns en viss sannorlikhet men att dessa skulle infalla samtidigt är väldigt osannolikt. Jag funderar också över hur många verkar se en värld framför sig där börsbolag går under, utdelningar slutar betalas etc men där det tror att deras tillsvidareanställning är trygg. Går saker riktigt åt helvete är det inte ens säkert att staten finns kvar i sin nuvarande form och då är vi snabbt tillbaka i en värld som mer påminner om Sverige år 1790 än sverige 2017. Skulle vi få en tillfällig börskris däremot vilket är rimilgt att förvänta sig så har vi löpande 2 årutgifter på bankkonto och dessutom har vi viktat portföljen mot relativt trygga och tråkiga innehav som ger utdelning vilket bör ge ett kassaflöde även under börsnedgång. Dessa två årutgifter räcker också långt om vi skulle få en vattenskada, bilen skulle gå sönder eller någon annan sådan händelse skulle inträffa. 

Hur fungrar trygghetssystemen när man inte jobbar? 

En relaterad fråga till den ovan är vad som händer med rättigheterna i våra gemensamma trygghetsystem om man inte har ett traditionellt arbete. Kort kan man säga att trygghet i form av vård, skola och omsorg är sådant som ingår i medborgarskapet och inte är villkorat på en viss inkomstnivå detta gäller alla.

När det gäller bidrag och socialförsäkringar så är dessa till hög grad vilkorade på inkomst men å andra sidan förväntar vi oss inte något från dessa system. Om jag är sjuk så är jag hemma och gör så mycket jag orkar...ungefär som när jag är frisk.

Pension bygger på livsinkomst och där har vi beskrivit hur vi satt undan extra pengar under våra aktiva år för att täcka upp ett eventuellt gap jämfört med dom som jobbat hela livet. Vi är ju dessutom duktiga på och trivs med att leva på lite så livet som "normal pensionär" skulle troligen upplevas som onödigt lyxigit för oss. 

Tillbaka till jobbet om ni vill?

Om vårt mål i livet hade varit att göra en så kallad karriär inom våra respetive områden hade det så klart varit bra att fortsätta arbeta på i de gamla hjulspåren hårdare och hårdare, snabbare och snabbare i ekorrhjulet. Nu har ju vårt mål istället varit  att bli fria från kravet på en aktivt förvärvad inkomst. Däremot finns det ju en viss möjlighet att vi av intresse eller på grund av ekonomin under någon period i framtiden ändå skulle vilja jobba lite. Det utgår jag ifrån att det är möjligt då våra planer för vad vi ska göra med vår frigjorda tid innehåller en del element som skulle kunna omvandlas till inkomstbringande arbeten om vi hade den önskan. Det kan ju i och för sig hända att ett eventuellt framtida tillfälligt jobb inte alls betalar lika bra som våra tidigare men det är heller inte vår prio. Generellt känner vi stor tillförsikt till vår förmåga att hitta inkomstbringade sysselsättning även i framtiden och det är vad vi önskar antingen i form av tillfälliga anställningar, konsultande eller eget företagande. 

Vad ska ni göra med allt tid?

Min beräkning är att ett heltidsarbete normal motsvarar 50 timmar i veckan tid borta från familjen. I mitt fall var det ännu mer tid då jag reste i mitt tidigare jobb och tidvis var borta alla timmar från måndag morgon till fredag kväll. Den tiden som nu blir frigjort kan delas upp i 3 delar. Första prio är familjen och barnen. De ska få mer tid med sina föräldrar och vi ska få mer tid med dem. Prio två är allt det praktiska hemma som vi vill kunna sköta utan stress och på ett bra sätt. Hänga vår tvätt, stapla vår ved,  sköta om vårt hus, laga bra mat, baka etc. och den tredje delen är självförverkligande. Självförverkligandet går delvis via de två första men innehåller också olika typer av projekt för oss båda som är arbete men inte arbete med fokus på att förvärva en inkomst. I mitt fall handlar det om att skriva, utbilda, läsa i första hand och för fru fri är det mer konstnärliga/kreativa drifter som ska få utlopp. 

Men vi har ju hört att det blir så dålig pension?

Min syn är att det svenska pensionssystemet är rätt väl fungerande i grunden om än långt ifrån perfekt. Visst det finns scenarion där hela systemet fallerar men då tror jag (som i exemplet där allt går åt helvete ovan) att det inte i huvudsak är en fråga om pensioner utan snarare ett samhälle som återgått till någon form av primitivt stadie som vi idag inte ens kan föreställa oss. I ett sådant scenario är pengar helt värdelösa ändå. (obs jag tror dock inte på att något sådant kommer inträffa inom vår eller våra barns livstid) 

Föreställningen om att pensionssystemet är så dåligt tror jag kommre av att många lever av 100% av inkomsten innan pension och tror dig kunna fortsätta leva på samma sätt även efter pension. Då inser jag att det kan bli problematiskt för en av fördelarna med det svenska pensionssystemet är att det faktiskt har inbygga mekanismer för att det ska gå ihop. Det betyder att man kanske kan räkna med 40-60% av slutlönen i pension. Om man dock likt oss och många andra i den här sfären under sina verksamma år har sparat 50-80% av inkomsten så är en pension på den nivån det minsta problemet man har. 

Men borde inte BARNEN vara hemma hela tiden? Vill inte barnen ha allt som alla andra har? Vill in inte att barnen ska arbeta? 

Barnen är en fråga som berör, tror sällan man får så mycket kommentarer som om man skriver något om barn. Min syn är så här. Jag tror att vi är bättre föräldrar när vi har god tid för barnen men det betyder inte att vi ska vara med barnen hela tiden. Barnen har det bra och utvecklas på skola, dagis och fritids och vi vuxna kan utvecka våra respektive projekt och göra saker som utvecklar oss. Sedan kommer de hem i god tid och får vällagad mat i lugn och ro med två glada föräldrar som har tid att delta i deras läxläsning och fritidssyselsättningar. Som jag skrev ovan så prioriterar vi barnen högst men de behöver även utvecklas tillsammans med sina jämnåriga ett behov som även vi vuxna har. 

Vad gäller om de ska ha allt alla andra har så tror jag inte det är nödvändigt. Däremot ska de ha känslan att allt är möjligt. Vill de besöka ett visst land eller hålla på med en viss sport så ska vi se till att detta blir möjligt om vi märker att det finns ett genuint intresse. Samtidigt tror jag det är väldigt bra att de tidigt får inse att "vi kan göra vad som helst..men vi kan inte göra allt (samtidigt)" det vill säga att de inser att man får prioritera både tid och pengar på det som verkligen ger mervärde. Generellt tror jag att det är den största gåvan vi kan ge våra barn, för i ett överflödssamhälle är det förmågan att välja bort som leder till välmående. 

Vi kommer också involvera våra barn i olika projekt, redan nu i sommar planerar vi att ha en sommarloppis med ett enkelt kaffe och försälning i vår trädgård över en helg. Vi kommer involvera barnen och sen gör vi något roligt med förtjänsten. Längre fram tänker jag mig att de ska få lära sig att tjäna egna pengar tidigt och då tror jag att de också kommer prioritera hårt vad de lägger dessa pengar på. På många sätt tror jag att vårt arbete kommer vara mer påtagligt för våra barn än att "pappa är på kontoret och pratar med folk" vilket tidigare var den bästa beskrivningen jag kunde ge tidigare. Vi vill generellt göra våra barn företagsamma och vi vill att de ska kunna försörja sig och bli oberoende men för oss handlar inte det nödvändigtvis om att de har ett traditionellt 8-5 jobb någonsin. 

Vad är det ni gör avkall på som lever så billigt?

Det spontana svaret är ingenting! Häromdagen satt vi i soffan och funderade och kunde inte komma på en enda person i världen som vi skulle vilja byta plats med. Vi kunde inte heller se någon enskild sak som vi skulle vilja skaffa eller upplevelse vi skulle vilja lägga pengar på som skulle göra livet markant mycket bättre. Däremot kan vi se hur vi med små steg kan göra vårt nuvarande liv stegvis ännu bättre.  Vi att vi bor på ett perfekt ställe för oss, vi har designat ett liv som är effektivt kostnadsmässigt och tidsmässigt vilket gör att vi har möjligheten att vara mycket mindre stressade och ha mer tid både till egna projekt och till barnen. Vi har ingen sommarstuga eller stor fritidsbåt (vi har en liten plasteka med en aktersnurra) men å andra sidan bor vi i ett FRI-tids-hus med bekvämt gångavstånd till bad på "egen" strand i Siljan. Vi åker inte på chartersemester eller turer till fjällen årligen men å andra sidan har vi varit utomlands sammanlagt 1 år av de senaste 8 och vi hade säsongskort i den lokala backen och spenderade kort sagt varje helg där under förra vintersäsongen. Vi har ingen häftig bil och vi cyklar till det mesta men varför skulle man vilja åka omkring i en två ton tung "racing wheelchair" om dagarna? Vi har ett 70-tals kök men igår spendrade jag 1,5 timme med att laga lammfärsbiffar med fetaost, lök och svamp istället för att snabbsteka falukorv vilket det fick bli när vi båda jobbade heltid.  Sammanfattningsvis skulle jag nog vilja påstå att det egentligen handlar om att vi har tagit oss en riktig funderare på vad som är viktigt för oss, vi gör inte längre något för att "alla andra" gör eller för att vi "borde" utan bara för att vi vill.  Vi har valt bort en del oviktiga materiella ting och bekvämlighet för större frihet...och vad som är mest värt är väldigt tydligt för oss. 

Kommer det inte bli psykiskt jobbigt att se kapitalet minska? 

Den här frågan kan jag ju inte riktigt svara på eftersom kapitalet hittils oftast har ökat så en minskning blir ju en ny situation. Jag säger oftast för under perioder så har nedgångar på börsen eller enskilda månader men mycket höga utgifter gjort att vi faktiskt haft en negativ utveckling enskilda månader. Om jag tänker framöver så tror jag inte det kommer vara så jobbigt att se att det fria egna kapitalet minskar enligt plan förutsatt att det övriga kapitalet (bundet i pension) fortätter att öka över tid. Enskilda månader spelar ingen roll men här tänker jag en uttragen flerårsperiod där det totala kapitalet blir mindre och mindre. Om det totala kapitalet lånsiktigt urholkas kan det ju bli lite jobbigare men då har vi ju en extremt lång omstållningsträcka att fundera över om vi vill gilla läget och leva på ännu mindre eller om vi vill hitta extrainkomster för att täcka mellanskillnaden. 

Det finns inte riktigt några definitiva svar på dessa frågor ovan men här har jag försökt redogöra för en del av mina/våra tankar. Nu utgår jag ifrån att ni har ännu fler frågor så fortsätt att fråga så fortsätter jag att svara:-) 

29 juni 2017

Uttagsfasen - Del 4 (5) Grundinställning, riskuppfattning och flexibilitet!

Man kan sitta och räkna på en frihetsplan hur mycket som helst, leka med olika högre eller lägre avkastningsnivåer, försöka förutspå inverkan av framtida börskrascher och göra antaganden om inkomster, inflation etc. Till syvende och sist handlar det dock ändå alltid i slutänden om grundinställning, riskuppfattning och flexibilitet. 

  • Grundinställning - är positivism och att frihet är mer värt än snart sagt allt annat så fort man har de grundläggde behoven uppfyllda. Mer tid att göra det man själv vill göra slår alltid en ny bil när vi väljer var pengarna ska gå. Hellre ett 70-tals kök där vi har tid att laga mat än ett nyrenoverat som vi sällan eller aldrig är hemma och använder. Det handlar också om att se ekonomin ur ett lite bredare perspektiv där en levande trädgård, kontakten med grannar, släktingar och vänner så väl som breda kunskaper är stora tillgångar. Detta harjag bland annat besrivit i detta inlägg om de 8 kapitalen
  • Riskuppfattning - vi ser som den största risken att vi jobbar för länge och därmed får mindre tid som fria kanske framförallt i den här fasen när vi har barn som fortfarande behöver oss dagligen. Rent ekonomiskt har gjort vad vi tror rimliga antaganden om avkastning och budget med kraftiga avrundningar och förenklingar för att visa tydligt för oss själva (och andra) att detta bara är en prognos och ingen vetenskap. Värt att notera är också att då vi byggt ett liv som är effektivt så kan vi med mycket små inkomster komma väldigt långt.
  • Flexibilitet - är nog ändå det viktigaste. En flexibel budget där eventuella möjlighter till ytterligare besparingar redan är identifierade om något behövs. Att se boendet som en möjlig inkomstkälla eller bytesobjekt vid äventyr utomlands. Att kunna tänka sig ett liv helt utan bil om nödvändigt. Att ha intresse för att lära sig nya saker utan tanke på inkomst. Även att se möjligheter till extrainkomster drivet av intresse eller att bli delvis självförsörjande på livsmedel eller bli duktigare på att renovera och sköta hem och trädgård.  Nyfikenhet att lära sig nya saker är också det som säkerställer möjligheten att hitta en ny försörjning om det av något skäl skulle bli nödvändigt. Lite kring flexibiliteten i budgeten finner ni här i ett gamalt inlägg

 

Sammantaget tror jag att dessa tre aspekter är bra mycket viktigare än den siffra som står på kontot. Dock är kapitalet så påtagiligt och beräkningsbart att de flesta ekonomibloggar med inriktning mot frihet (så även denna historiskt) lägger mycket mer tid på matematiken och mycket mindre på filosofin och praktiken kring frihet. Å andra sidan ska inte heller kapitalet underskattas för det är betydligt lättare att gå runt på byn och känna sig fri med en kapsäck full av pengar än det är med en ryggsäck av skulder. 

Vad har ni för frågor på detta? Imorgon har jag för avsikt att avsluta veckan med att summera och besvara så många frågor som möjligt angående detta med frihet, sparsamhet och kapital för uttagsfasen. Kom igen fortsätt skjuta frågor!!

 

Taggar (blogg): 
28 juni 2017

Uttagsfasen - Del 3 (5) Frihet med ett begränsat kapital..

Idag kommer då det som många väntat på och andra bävat för nämligen simuleringarna av hur kapitalet ska räcka. Dessa är mycket förenklade och bygger på att aktier justerat för inflation och skatt kan avkasta 5% och att traditionellt förvaltat pensionskapital ger 2%. Bostaden ger i detta exempel ingen avkastning utan följer bara inflationen. Alla siffror är i dagens penningvärde. 

Vårt totala kapital består som vi beskrev i måndagens inlägg, av pension, fritt eget kapital och vårt hus. För denna simulering har lånen räknats bort från dessa tillgångar och huset tas upp till 1,4 miljoner (2 MSEK - 0,6 MSEK) och CSN lånen har räknats bort från Pensionskapitalet.   

Grundscenario

Som vi berättade igår så räknar vi med att kunna leva på i snitt 20 000 kr i månaden eller 240 000 kr om året (inflationsjusterat) under hela perioden. Det troliga är dock att utgifterna tidvis är betydligt lägre än så och vid andra tillfällen är betydligt högre. Att vi skulle kunna göra av med så mycket pengar den dagen barnen är utflyttade känns också ganska osannolikt men för denna simulering har vi dock räknat med samma uttag varje år. 

Som synes av grafen ovan så räknar vi med att urholka vårt fria egna kapital fram till det att våra pensionspengar blir tillgängliga vi kommer i första hand att göra detta genom uttdelningar och ränta men det kommer inte räcka hela vägen så vi kommer även gradvis sälja av aktier under perioden.  Vår prognos är att vårt fria kapital räcker fram till 60 och med nuvarande regelverk så kan delar av pensionen tas ut från 55 år och andra från 58 respektive 61. Detta gör att vi känner tillförsikt med att pengarna räcker.

Det finns dock några ytterligare säkerhetslinor som förstärker vår tilltro till att detta kommer att räcka och bli över mer om dessa nedan:

Övriga inkomster (säkerhetslina 55-65 år)

Vårt grundscenario bygger inte på att vi har några andra inkomster under den kommande perioden men redan idag hyr vi ut vår gäststuga vilket ger en intäkt på 40 000 kr om året. Utöver detta så är det högst osannolikt att vi ska kunna gå igenom resten av livet utan att tjäna en enda krona på någonting. Nedan är samma graf som ovan men där 40 tkr om året kommer från andra källor medan 200 000 kr tas ut ur portföljen. Som synes räcker då det fria egna kapitalet uppskattningsvis fram til 64 istället för 60. Även om vi har räknat med att vara fria utan övriga inkomster så är detta ett betydligt mer troligt scenario då vi kommer fortsätta driva projekt drivet av intresse och dessa kommer någon gång ge lite pengar. Detta ger framförallt extra tillförsikt om tiden mellan 55-65. 

Inkomstpension (säkerhetslina 65+ år)

En annan aspekt på detta är att vi inte räknar in vår inkomstpension (alltså den allmäna pensionen som vi inte har möjlighet att placera själva) i vår grund kalkyl. Om vi gör det så ser utvecklingen för det totala kapitalet ut som nedan. Totalt och totalt inklusive övrigt är enligt exempel ovan, medan jag här också lagt till en linje som inkluderar vår inkomstpension. Detta ger framförallt extra tillförsikt kring tiden efter ordinarie pension. 

De flesta inser ju dock att trots dessa fina linjer i diagram finns både möjligheter och risker. Men så är det ju med allt i livet. En tillsvidareanställning är tillexempel tillsvidare bara till den dag då den inte är det mer. Framtida avkastning kan bli både bättre och mycket sämre än antaget. Vi kan får större eller mindre inkomster från andra källor och räntorna på lånen kan förädras. Dessa simuleringar som bygger på något så när rimliga avkastningsantaganden och samtidigt vår verkliga budget ger dock en fingervisning om vad som är möjligt. Imorgon ska vi dock gräva lite djupare i vilken inställing till frihet, ekonomi, risk med mera som krävs för att vara fri med ett begränsat kapital kanske det mest spännande avsnittet enligt mig. 

Men innan dess vill jag höra vad ni tycker och tänker kring dessa scenarion? Vad vill ni veta mera om och hur har ni själva tänkt. På fredag summerar vi upp med en fredagsfundering och då tänker jag också försöka besvara så många frågor som möjligt, så skjut!  

27 juni 2017

Uttagsfasen - Del 2 (5) Budget för frihet!

Under de kommande åren räknar vi med att lägga ut cirka 20 000 kr i snitt per månad även om detta belopp kommer variera kraftigt mellan olika månader både på grund av säsong (det kostar att värma upp ett hus) och på grund av att vi är olika aktiva med renoveringar och andra projekt över den här perioden. 

Vår budget fördelar sig som följer med utfall för de första 6 månaderna 2017 som referens för var vår budget ligger när vi inte renoverar eller har andra projekt på gång. 

Denna budget bygger på att vi (två vuxna och tre barn) lever i stort sett på motsvarande en vanlig heltidslön. De relativt låga kostnaderna bygger på att vi inte bor onödigt stort eller dyrt, tänker göra mycket själva, att vi transporterar oss i huvudsak med muskelkraft och att vi lagar det mesta av maten från grunden och med prisvärda råvaror. När vi båda hade vanliga jobb var motsvarande budget cirka 25 000 kr i månaden och skillnaden mellan dessa två nivåer var i huvudsak bränsle-, barnomsorgs- och klädkostnader direkt relaterade till arbetet.     

Det är alltså kostnader på 20 000 kr i månaden som vårt kapital ska täcka resten av livet. Imorgon onsdag fortsätter vi med en genomgång av hur våra simuleringar ser ut av detta och våra olika säkerhetslinor. På torsdag kommer jag skriva om den mentala inställning som krävs för att genomföra detta och på fredag tänker jag att svara på alla eventuella frågor i formen av en fredagsfundering. 

Vad funderar ni på när ni ser vår budget? Vilka kostnader ser höga respektive låga ut om ni jämför med era egna kostnader? 

Taggar (blogg): 
26 juni 2017

Uttagsfasen Del 1 (5) - balansräkningen från start!

För många låter det nog helt sjukt att vi har sparat ihop 2,7 miljoner kronor som vi har på bankkonto och i olika likvida investeringar. Samtidigt är det många inom subkulturen ekonomibloggare som undrar  hur vi vågar sluta jobba heltid när vi har så lite pengar. Av den anledningen tänkte jag avsluta den här terminen med en grundlig genomgång av vår balansräkning men även den inställning och riskförståelse som krävs för att vara fri med ett begränsat kapital. Tänkte avsluta veckan med en Q&A som fredagsfundering så under hela veckan hoppas jag att alla ställer sina frågor så ska jag försöka besvara så många som möjligt på fredag. 

Idag tänkte jag att vi börjar med en genomgång av vår balansräkning för att visa på förutsättningarna där vi startar. 

Tillgångarna fördelar sig i tre delar varav: 

  • Pension är den största biten på drygt 40% och där inkluderar vi tjänstepension (ITP), PPM och IPS vilka är de pensionsdelar där riktiga pengar sätts av för framtida pension och där vi har viss påverkan på hur dessa placeras. IPS 100% aktier och PPM  placerade 100% fonder. I tjänstepensionen är det en fördelning mellan fonder,  traditionell förvaltning och en viss del förmånsbestämd pension beroende på de kollektivavtal som gällt på våra respektive tidigare arbetsplatser. 
  • Fritt eget kapital  är den näst största biten som är vår aktieportfölj samt tillgångar på bankkonto och hos Lendify. Denna del utgör en tredjedel av vårt totala kapital (mer detaljer om portföljen nedan)
  • Boende är den minsta biten på knappt 25% av det totala kapitalet, vårt boende ger möjlighet till en hyresinkomst men just nu är detta kapital främst investerat i att ge oss billigt boende. 

På skuldsidan i balansräkningen så kan man se att 90% av våra tillgångar är finansierade med eget kapital men vi har även 10% belåning. 

  • Bostadslån - vi har valt att behålla ett bostadslån på 30% av bostadensvärde (drygt 7% av vårt totala kapital) för att ha större flexibilitet och ett större fritt eget kapital. Planen är att behålla detta lån under överskådlig framtid och mest troligt är nog att detta löses den dag vi eventuellt säljer vårt hus någon gång i framtiden. 
  • Studielån - vi har lite studielån kvar och dessa betalar vi i den takt som föreskrivs. Eftersom jag har haft lite högre inkomst än fru fri och jobbat några fler år så kommer mitt lån att vara helt löst vid utgången av 2017 medan hon har ett litet lån kvar. På samma sätt här så tycker vi att vi vinner i flexibilitet genom att inte betala detta i förväg även om vi skulle kunna göra det. 

 

Om 15-20 år kommer våra barn vara vuxna och vi kommer få tillgång till de första delarna av vår pension. Under den närmaste periode är därför  kapitalet som vi har bundet i vårt boende framförallt aktuellt då det leverar billigt boende till familjen och pensionen ska vi förvalta väl men den har inget att göra med vårt dagliga liv.

Under perioden från nu och 15-20 år framåt  är störst fokus på vårt fria egna kapital som fördelar sig enligt nedan. 

Alla de färgglada bitarna inklusive en liten likvid på depån och pengar placerade hos Lendify räknar jag som delar i "portföjen" medan de grå bitarna är vår likviditetsbuffert som består i cirka 500 tkr på sparkonto och kända återbetalningar (170 tkr) av skatt och vinstandelar som kommer tas ut nästa år. Den investerade portföljen har i skrivandet stund ett värde på knappt 2,1 MSEK. Det totala värdet på fritt eget kapital är drygt 2,7 miljoner. 

Detta är alltså starpunkten för kapitaltet, imorgon tisdag fortsätter vi med vår budget under friheten, följt på onsdag av prognoser för kapitalets utveckling och på torsdag den mentala biten kring att vara fri och så avslutar vi som sagt på fredag med en fredagsfundering där jag tänker svara på alla era frågor! 

Vad är era reflektioner kring detta?

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (13)

Taggar