Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1338
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
25 mars 2016

Fredagsfunderingen - Vad har arbete för syfte egentligen?

Det sägs ofta att arbete skapar välstånd och det kan på ett vis vara sant men frågan är om det inte i ett modernt automatiserat samhälle är snarare en fråga om att det är det enda rättvisa sättet att fördela välstånd?

Man skulle kunna säga att det mesta av vårt välstånd skapas av maskiner, värdet av de varor, tjänster och övriga nyttigheter som skapas i Sverige är ständigt ökande men samtidigt krävs det mindre arbetskraft för att framtsälla dessa. Industrin har högre output (mätt i värde) än tidigare men med mycket lägre insats av (direkt) mänskligt arbete. 

  • Lantbrukaren jobbar ensam med sina traktorer och automatiska mjölkningsanläggningar. 
  • Skogen avverkas och förädlas till hygienprodukter av maskiner (och någon enstaka människa). 
  • Vattenkraften övervakas och styrs av maskiner.
  • Lastbilarna, gruvmaskinerna och  tillverkas av maskiner.
  • Bankärenden sköts av kunden själv som aldrig besöker banken. 

 

Visst det är männsikor inblandade men mest i en indirekt funktion och det är faktiskt så att många människorna jobbar med att ta hand om de andra människorna på HR avdelningar eller i personalmatsalar och i andra indirekta funktioner som ekonomi eller juridik. Det blir även en större andel service i ekonomin vilket också kan sägas öka välståndet men återigen är frågan om detta inte är mer fördelning än verkligt välståndsskapande? 

Jag vill på intet sätt förringa kunskapsarbete och ej heller praktiskt arbete som inte kan automatiseras till exempel många service yrken. Jag tycker inte heller att detta är en dålig utveckling det är väl alldeles utmärkt att vi behöver jobba mindre hårt för att skapa välstånd. Frågorna kvarstår dock.  

Är det verkligen så att större delen av vårt välstånd skapas genom arbete eller är arbete i första hand en väg för att fördela det välstånd som skapas av maskiner?  Om det senare är fallet finns det någon annan väg eller måste vi fortsätta att försöka "skapa arbete"?  Vad är dina reflektioner? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (1)

Taggar