Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1367
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
7 mars 2017

Spara med barnen! - 300 000 + 60 000 + 6 000 kr..

Vi får ibland frågan om vi sparar till våra barn och nu tänkte jag kanske att det hade varit på sin plats att gå igenom det igen, för svaret är både ja och nej. För det första så ser vi vår gåva till barnen framförallt som att vi ska lära dom att tjäna och ta hand om egna pengar inte att vi ska ge dem något stort arv eller några stora belopp under livet. Därför sparar vi i huvudsak MED barnen inte till barnen...Barnbidraget och flerbarnstillägget har legat till grund för vårt sparande till och med barnen och det blandar vi inte in i vår vanliga budget som vi vanligen redogör för här på bloggen. Ur detta perspektiv är detta barnens pengar och vi blandar dom inte med den dagliga ekonomin.

Så här ser det ut just nu. 

  • Från det att första sonen föddes och fram till för cirka 1 1/2 år sedan så satte vi in alla barnbidragspengar på en kapitalförsäkring där vi hade valt ett antal etiska indexfonder med regionalt fokus. Vi har viss övervikt mot amerikan och undervikt mot asien men annars försöker vi täcka in olika delar av världen i denna portfölj. Denna är för tillfället värd cirka 300 000 och är synlig på Shareville för den som är intresserad. Tanken är att dessa pengar ska ligga kvar där och delas ut till barnen när de blir vuxna för att finansiera studier, boende eller liknande. Om du vill komma igång med ett långsiktigt sparande kan jag rekommendera att öppna ett konto hos Nordnet (affiliate)  där är avgifterna låga och utbudet av placeringsalternativten många. 

 

Sedan vi slutade att sätta in i fonderna ovan så har vi fortsatt att spara barnbidraget till barnen men vi har ändrat inriktning på detta. Vi har två konton med lite olika fokus. 

  • 3 000 kr i månaden sätter vi in på ett konto för en framtida långresa. Tanken är att vara utomlands i flera månader och att barnen ska ha inflytande över vad vi väljer att göra under denna. För närvarande finns här 60 000 kr och den första lite större resan är planerad till antingen vinter 2017/18 eller sommar 2018. 
  • Vi sätter dessutom in resten av barnbidraget (för närvarande 880 kr i månaden) på ett konto som barnan får disponera till sommaren här finns det cirka 6 000 kr och till sommaren fundrar vi på vad vi vill göra med dessa. Förra året valde de att bland annat köpa en studsmatta och gå på sommarland. Trots att vi gjorde rätt mycket gick då inte alla pengar åt så de valde också att i slutet av sommaren köpa 3 aktier i VW vilka de nu har börjat följa.  

 

Tanken med detta upplägg är att nu när barnen blir större och mer medvetna att vi kan spara tillsammans med dem och med ett syfte som inte ligger allt för långt borta i tiden. Att de kan se att det finns pengar som vi sparar ihop men också att de kan ta slut. Tanken är också löpande att om vi kan hitta sätt att göra av med mindre så kan de få möjlighet att placera de kvarvarande pengarna och se hur dessa investeringar utvecklas vilket kanske kan föda ett intresse för hur saker och ting hänger ihop rent ekonomiskt.

Sparar ni till eller med era barn? Hur gör ni och varför har ni valt att göra just så?

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (12)

Taggar