Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
11 mars 2016

Fredagsfunderingen - Konsument, producent, materialist?

Fram till någon gång under första halvan av 1900-talet så var en majoritet av människorna i sin vardag i huvudsak producenter. Man producerade mycket av det man själv använde och bytte delar av detta mot annat man behövde. Sen hände någonting i och med massproduktion så blev vi i huvudsak konsumenter. 

Visst vi ingår fortfarande om vi jobbar i något form av produktionssystem men det är ganska otydligt för många vad vi skapar. Om du sitter på IT avdelningen på ett industribolag, som administratör inom vården men även som arbetare vid ett löpande band så är det ganska otydligt vad du egentligen producerar. Du är en liten kugge i ett större sammanhang. I det större sammanhanget producerar vi mer än någonsin men individen känner sig allt mindre som producent. 

Under samma tidsperiod har vi blivit mer och mer konsumenter. Det som visar vilka vi är är vad vi konsumerar. Vilka kläder vi har på oss, vilken bil vi kör, hur vi har renoverat köket med mera. Det är otydligt vad vi producerar men det är väldigt tydligt vad vi köper för den inkomst vi får. 

Det innebär om man överdriver något att vi är vad vi köper..kanske till och med i högre utstreckning än att vi är vad vi äger. Det vi redan äger falnar snabbt i en ständig process av utbyte. Den gamla bilen blir osynlig, badrummet som var nytt för ett år sedan börjar blekna till ett minne och snart måste något nytt köpas in för att livet ska vara värt att leva.

Tvärt emot vad som ofta sägs tror jag dock inte att vi har blivit mer materialistiska snarare tvärt om. Tidigare generationer brydde sig verkligen om de (få) materiella tillgångar de hade. Vi är mer fokuserade på att köpa nytt.

Frågan är bara vad detta gör med oss? Om saker är till för att konsumera inte producera? Om vi inte bryr oss om våra gamla saker utan hela tiden är på jakt efter nästa leksak? Vad gör det med relationer...ska de också bytas lika ofta som bilar, kök och mobiltelefoner? Vad gör det mer oss som människor när inget består? Intresserad av era reflektioner kring detta! 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar