
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Veckobrev v11
För två veckor sedan började ”baissarna” för första gången på länge vädra morgonluft och framförallt techaktierna fick en rejäl nedkylning. Men detta historiska rally är uppenbarligen inte slut och nya rekord slogs i veckan på flera börser. Efter fyra uppgångsdagar och lite vinsthemtagningar på fredagen slutade OMXS30 upp nästan 6% (!!!) medan det bredare OMXSSPI ”bara” klarade av drygt 5%. OMXS30 har därmed stigit nästan 16% i år och utklassar därmed både Dow Jones med + 7% och Nasdaq Composite med +3%. Att den svenska marknaden dessutom klarade av att svälja 5 MdSEK i riktade nyemissioner under veckan (om jag räknar rätt) visar att det inte är något fel på riskaptiten i Sverige. Att tecknen blir allt fler på att Sverige halkar efter flera länder såsom USA i vaccinationsracet verkar inte påverka. Bland emissionerna fäster jag mig speciellt vid Storytel som lyckades få in nästan 1,2 MdSEK med en marginell rabatt efter att så sent som för ett år sedan tagit in strax under 1 MdSEK. Den kraftiga ränteuppgången må ha avstannat men det snabba skiftet i sentiment för två veckor sedan visar att det inte behövs mycket för att rubba marknaden.
Små fastighetsbolag lever farligt. Jag skrev förra veckan om hur ägarstrukturen i många svenska fastighetsbolag håller på att bli allt mer komplicerade med mängder av intressekonflikter som följd. Men också om att fastighetsbolagen under 2021 resultatmässigt troligen får en ökad motvind i form av stigande räntor och ökade vakanser, vilket skulle göra att budaktiviteten mellan ett (alltför?) stort antal noterade fastighetsbolag ökar för att skapa synergivinster i form av minskade förvaltningskostnader. SBBs (bevakat av TradeVenue) köp i veckan av 20% i Heba beskrivs av köparen som en finansiell placering men med tanke på likviditeten i aktien måste man nog ha en ganska lång tidshorisont enligt min mening för att tro på den förklaringen. Snarare riskerar det bli ännu en av de många köpen med inneboende intressekonflikter. Såvida inte SBB agerar snabbt och tar in resten av aktierna. Små fastighetsbolag verkar leva farligt för närvarande och nu gäller kanske inte längre att hitta det bästa fastighetsbolaget utan snarare det som kan bli uppköpt.
Sista kapitlet på gång i RNB. I veckan annonserades att RNB lyckades sälja Polarn & Pyret för 330 MSEK på skuldfri basis i preliminär köpeskilling. För en verksamhet som kanske genererar 30 MSEK i rörelseresultat är det troligen ett hyfsat pris - med all den osäkerhet som finns vad gäller detaljhandeln - utan att veta alla detaljer. Men det är långtifrån de ”sum of the parts” värderingar som jag och många andra ägnade oss åt för några år sedan och kom fram till betydligt högre värde på gruppen än dåvarande marknadsvärde. Betydligt värre blev facit när den tidigare så stabila kassageneratorn i RNB – Department & Stores (verksamheten på NK) - i början på januari såldes för enbart 60 MSEK. Verksamhetsmässigt finns nu bara sorgebarnet Brothers kvar. En verksamhet med drygt 300 MSEK i omsättning och som under årens lopp haft betydande lönsamhetsproblem. Likviden från Polarn & Pyret och Department & Stores verkar i stort sett täcka utestående finansiella skulder om 420 MSEK, så kreditgivarna borde efter vinterns rekonstruktion kunna sova relativt gott. Men om kvarvarande Brothers och eventuell extra köpeskilling från Polarn & Pyret räcker för att försvara nuvarande börsvärde om 60 MSEK är väl osäkert om nu ingen är intresserad av förlustavdrag och en trogen aktieägarskara. Hur som helst kan jag och en del andra konstatera att ”sum of the parts” värdering är farligt speciellt som när det i RNB fanns några riktigt ruttna äpplen som det är lätt att glömma bort när man summerar värdet på de olika verksamheterna. Att sedan förutsättningarna för detaljhandeln förändrats avsevärt under de senaste åren och att det kommit en pandemi i mellan är kanske ett litet försvar men en kursnedgång på fem år på 95% talar ändå sitt tydliga språk.
SPAC-bolag eller Idun Industrier. En av veckans större nyheter var att Bure som första bolag i Sverige går i bräschen för att etablera ett s k SPAC bolag i Sverige dvs ett förvärvsbolag som ska investera i onoterade bolag. Det av Bure sponsrade bolaget ska ta in 3,5 MdSEK, varav Bure själva ska stå för 20% och andra större svenska institutioner stå som ankarinvesterare. Till en början blir det således enbart ett noterat bolag med en stor kassa och ingen verksamhet men som inom maximalt tre år ska fyllas med någon idag onoterad verksamhet. Med Bures historik att hitta och utveckla bolag (med enbart ett par plumpar i protokollet), de ansedda institutioner som finns med och den i mina ögon märkliga haussen vad gäller SPAC-bolag kommer säkert noteringen i slutet av mars bli en stor succé. Personligen tycker jag dock att det är lite andefattigt att lämna över pengar och inte veta vad dessa kommer att gå in i samt dessutom riskera att dessa inte kommer att förräntas under en treårsperiod. Att sedan Bure såsom sponsor kan få en större andel av eventuellt överskott i Spac bolaget via optioner kanske det inte är så mycket att säga om. Då tycker jag att noteringsaktuella Idun Industrier (anmälningsperiod fram till 23/3) i en mindre division framstår som ett mer spännande alternativ om man vill ha en aktie som bygger på förvärv. Hittills har Idun fått ihop 11 bolag med en sammanlagd omsättning på 800 MSEK och en EBITA- marginal på 12%. En ytlig granskning av ingående bolag i diverse branscher ger enligt min mening ett klart godkänt intryck. Med en värdering på 700 MSEK (plus skulder om ca 400 MSEK) hoppas Idun få in 200 MSEK för att noteras på First North. Sedan får man hoppas att värderingsarbitraget fortsätter att fungera ett tag till, dvs att noterade bolag kan köpa onoterade dylika med betydligt lägre multiplar än de själva har och att pengar är i stort sett gratis. Det gäller inte bara för Idun Industriers och Bures SPAC-bolags skull utan för mängder av andra bolag…
Lean and mean. Det lilla First North listade Diadrom är ett mjukvaru- och specialistkonsultbolag inom diagnostik av Autotech och är enligt min mening med sina uppdrag inom bl a elektrifiering och digitalisering, trots sin storlek ett mycket intressant bolag att följa. Pandemin satte i våras effektivt stopp för utvecklingen men tvärniten har som för det mesta fordonsrelaterat under hösten förbytts till sin motsats. Bolaget har inte bara fått tillbaka volym från gamla kunder utan också kunnat pressreleasa ett par nya i form av Scania och Husqvarna. Aktien fick ordentligt med stryk under våren och sommaren men har, till skillnad från övriga börsen, inte studsat tillbaka till historiska kursnivåer. Nu befinner sig Diadrom (precis som många andra bolag i jämförbar situation) i ett intressant läge, där efterfrågan har kommit tillbaka och bolaget är mer trimmat än någonsin efter de besparingspaket som genomfördes när det såg som mörkast ut. Detta framgår av veckans Q4-rapport då marginalen nådde hela 15% (10,5) trots att volymerna inte är helt tillbaka. Vad händer då om de får tillbaka gamla eller till och med högre volymer i år och samtidigt kan bibehålla en betydligt lägre kostnadsnivå? Även utan så positiva antaganden ser aktien billig ut med ett ensiffrigt P/E-tal på min enkla kalkyl för årets vinst och en nettokassa som motsvarar 20% av börsvärdet. Utdelningsbeskedet är uppskjutet men med stor sannolikhet kommer utdelningsjägarna efter den inställda utdelningen förra året, att få sitt i detta traditionellt högavkastande bolag.
Det stora problemet för många företag verkar för närvarande inte vara efterfrågan utan en tilltagande brist på allt från halvledare till transportkapacitet (tänk vad snabbt allting kan förändras!!!). Det är i allmänhet ett mycket mer angenämt problem och i många fall ett övergående sådant men det kan ändå leda till vinstvarningar. Det kanske blir temat för veckan om nu inte intresset för Fed-mötet den 16-17/3 tar överhanden. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!
Claes Vikbladh
Veckobrev v43-19
Rapportsäsongen har startat mycket starkt även om positiva valutaeffekter verkar ligga bakom en del av till exempel Volvos och Sandviks starka resultat. Att orderingången sjunker i flera företag och att 2020 kan komma bli ett besvärligt år för många cykliska företag verkar marknaden för närvarande ta med en klackspark. Den gamla toppnoteringen för index från mitten av september passerades i veckan och Stockholmsbörsen har nu stigit åtta dagar i rad. Detta är ingen marknad för dysterkvistar!! Men visst finns det sektorer med problem men även där finns ljusglimtar.
Allt är inte dystert i detaljhandeln. Med ca en fjärdedel av bolagets hyresintäkter från handel är Atrium Ljungberg (bevakat av TradeVenue) det fastighetsföretag som oftast lyfts fram i tidningar när det skrivs om krisen i detaljhandeln. Att allting inte är mörkt för landets handlare och att det är en enorm skillnad på var en butik är belägen framgår av bolagets Q3-rapport. Under årets första åtta månader ökade omsättningen totalt sett på Atrium Ljungbergs handelsplatser med hela 4,5%!!! För jämförbara butiker var siffran lägre men en ökning på 2,3% är i dagens nollinflationsekonomi ingen dålig siffra. Om något är väl detta ett bevis på att det för en butik (och alla fastigheter) är läge, läge, läge som gäller – speciellt i kärvare tider. En annan intressant siffra i rapporten är att Atrium Ljungberg under årets första nio månader lyckats höja hyrorna i jämförbart bestånd i sina handelsfastigheter med 5,1%. Det kanske inte är en höjningstakt som kommer att vara uthållig med tanke på hyresgästernas omsättningsutveckling enligt ovan men långtifrån vad som skulle vara möjligt med den bild man får från tidningarnas skräckreportage.
Allt är inte dystert i fordonsindustrin. Aktier relaterade till fordonsindustrin har som bekant inte tillhört börsens gunstlingar det senaste året och risken är uppenbar att det kommer att fortsätta ett bra tag till med de svåra omställningsproblem fordonsföretagen står inför inte bara miljö- och säkerhetsmässigt utan även vad avser elektrifiering och styrning. Detta drabbar också alla företag, som är beroende av industrin som underleverantörer eller konsulter. Ett bolag som har goda förutsättningar att klara denna omställning är det lilla First North listade Diadrom med ett börsvärde på drygt 100 MSEK. Bolaget är ett produkt- och specialistkonsultbolag inom diagnostik av Autotech. I och med den pågående elektrifieringen och digitaliseringen inom fordonssektorn befinner sig bolaget i mycket heta delar av branschen. Efter att under första halvåret ha ökat omsättningen med 8% visade Q3 på en omsättningsökning på hela 22% och en rörelsemarginal på nära 18%. Trots sommarmånaderna och kunderna dvs fordonsindustrins kostnadsfokus kunde alltså bolaget glädjas åt en hög beläggning och fler produktkopplade projekt under kvartalet. Även om VD i rapporten talar om ett tuffare marknadsläge verkar bolaget vara på väg mot en årsomsättning på drygt 60 MSEK och ett rörelseresultat på 9-10 MSEK. Med en nettokassa på drygt 10 MSEK innebär det att bolaget på denna prognos handlas i en EV/EBIT om ca 10x. Visst bolaget är litet och utmaningarna är stora för fordonsindustrin och dess leverantörer men värderingen känns inte överdriven.
Allt är inte dystert i verkstadsindustrin. Rubriken är kanske lite fel med tanke på de goda resultat som hittills kommit från företag i verkstadsindustrin. Vad gäller orderingången verkar bilden dock vara rätt dyster vilket nog kommer att visa sig på sista raden i nästa kvartal. Hur som helst ett verkstadsföretag som under hela året och även i Q3 både kan rapportera om stigande omsättning, resultat och orderingång är Nederman. Företagets produkter inom luftfiltrering inom områden som damm och partiklar, svetsrök och oljedimma finns på en marknad med strukturell tillväxt som inte verkar stoppas av en sämre konjunktur. Omsättningen i Q3 ökade valutajusterat med 22% samtidigt som rörelsemarginalen förbättrades till 7,3% (6,4). Det innebar att rörelseresultatet förbättrades till 77,9 MSEK (53,5) dvs en förbättring på hela 46%!!! Att Nederman till skillnad från många andra företag dessutom omarbetat siffrorna för 2018 med hänsyn till den nya redovisningsstarden IFRS 16 ger ett extra plus. Att orderingången i kvartalet dessutom valutarensat stiger med 10%, trots en sämre USA-marknad, visar på hur viktigt miljöfrågorna börjar bli i företagen. Ett totalstopp i investeringar skulle naturligtvis även drabba Nederman – men det är väl inte den typen av konjunkturnedgång vi ser i korten?
Nyemissionerna fortsätter. En snabbanalys ger vid handen att det för närvarande är ett 10-tal noterade bolag som är i färd med eller ämnar hämta pengar från marknaden. Sammanlagt motsvarar dessa emissioner en volym om ca 700 MSEK. Inget jättebelopp sammantaget men ofta en betydande del av det enskilda bolagets börsvärde. Att dessa företrädesemissioner trots dagens positiva börsklimat inte är populära – oavsett om de i sin helhet är garanterade eller inte – har jag skrivit om tidigare. En ny påminnelse om det fick vi i veckan när SaltX Technology annonserade om en nyemission på 80 MSEK med en kursnedgång på 30% som resultat. Raytelligence fick se sin kurs kapad med 37% efter emissionsförslag om 11 MSEK. Reaktionen på Oasmias föreslagna nyemission i veckan om 400 MSEK ledde till i sammanhanget modesta -16%. Tidigare i månaden har bolag som Carlmark, Promore och Acarix fått se sina kurser minskade med 13, 54 respektive 30%, när de meddelat emissionsnyheter. Det gäller uppenbarligen att inte sitta med alltför många bolag med emissionsbehov i sin portfölj. Samtidigt som det för nya investerare naturligtvis ges möjlighet att komma in på attraktiva nivåer i intressanta aktier.
Viktig milstolpe för Quartiers Properties. Det Marbellabaserade fastighetsbolaget Quartiers Properties (bevakat av TradeVenue) kunde i månadsskiftet augusti/september slå upp portarna för själva restaurangen på Boho Club – belägen på Golden Mile i Marbella – och om mindre än två månader är det dags för invigning av själva hotellet. Företagsledningen har därmed i stort sett enligt tidsplan på mindre än ett år lyckats få fram finansiering och genomföra investeringen, vilket med tanke på finansinstitutens återhållsamhet, spansk byråkrati och projektets komplexitet är en klar framgång. Osäkerheten kring den spanska fastighetsmarknaden längs Solkusten – där bland annat britterna avvaktar med investeringar till följd av Brexit - pressar dock bolagets aktiekurs och aktien är för närvarande nere på de lägsta nivåerna sedan årsskiftet. Förhoppningsvis kommer en aviserad bankvärdering av det nyuppförda Boho Club visa på att den sammanlagda investeringen om ca 20 MEURO (häften mark och hälften byggnad) adderar till substansvärdet men också medger fördelaktigare finansiering med lägre räntor och amorteringar som följd.
Efter fredagens crescendo av rapporter blir det en ganska försiktig start på veckan med Atlas Copco på måndag och SKF som de givna stjärnorna. Onsdag blir en bankdag när Handelsbanken, SEB och Swedbank rapporterar. Den mest hektiska dagen blir på torsdag då 25 storbolag rapporterar som följs av elva på fredag. Inte mindre än fem bolag bevakade av TradeVenue kommer också med sina rapporter med start för Rottneros på tisdag. Hur Brexitfrågan utvecklas fortsätter i skrivande stund i vanlig ordning att vara oklar men skulle mot förmodan någon typ av lösning komma i veckan får marknaden sannolikt nytt bränsle. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!
Claes Vikbladh