
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Efter en lite mer trevande avslutning på oktober kom marknaden tillbaka i förra veckan i gammal form med en uppgång på ca 2%. Ett bättre resultat från Skanska än förväntat (inom parentes noterar jag att konsensusprognosen för Skanska – ett av börsens största företag – enbart bygger på tre analytikers prognoser !!!) gladde marknaden. Att Ratos efter en följd av kvartal med besvikelser kunde visa en vändning var ett utropstecken och aktien tog ett glädjeskutt. Mer förvånande är kanske att Volvos aktiekurs steg, samma dag som konkurrenten Scania i delårsrapporten kom med mycket bistra prognoser om lastvagnsmarknaden nästa år. Detta om inte annat visar på styrkan i marknaden för närvarande.
Expansiva Green Landscaping. Ett av börsens mer anonyma och intressanta tillskott (noterades i slutet av 2017 och på Small Caplistan i april i år) utgörs av Green Landscaping. Bolaget är Sveriges ledande aktör inom skötsel av utemiljöer och växer mycket snabbt genom förvärv men även organiskt. För ett år sedan förvärvades Svensk Markservice med en omsättning på nästan 900 MSEK. Effekterna av samgåendet börjar nu visa sig när alla resultatenheter nu integrerats. Q3 rapporten visar sålunda på en 85% ökning av omsättningen (varav drygt 5% organisk) och en justerad EBITA, som mer än fördubblades till 28,8 MSEK (14,3). Detta ledde till en EBITA-marginal som ökade till 5,9% (5,0), trots att Svensk Markservice verksamhet hade sämre marginaler (vilket var känt vid förvärvet) och en mer ”restriktiv vinstavräkning i projekt jämfört med föregående år”. I kvartalet förvärvades HD Landscapes med en omsättning på 130 MSEK och flera dialoger förs med potentiella förvärvskandidater. Även om kassaflödet för den löpande rörelsen är klart positivt – framförallt i Q3 – är dock frågan om en nyemission inte behövs om den snabba expansionen ska fortsätta. Ett eget kapital på 220 MSEK och immateriella tillgångar på 570 MSEK samt en nettoskuld i relation till justerad EBITDA om 3,1x (på rullande 12-månadersbasis) gör att utrymmet borde vara relativt begränsat. Även om en EV/EBITA om strax under 20X (enligt min prognos på årets vinst) kanske inte pekar på en direkt undervärderad aktie men det borde finnas mer synergier att få fram och framgångsrika förvärvsmaskiner har höga värderingar på Stockholmsbörsen.
Vad händer i Stendörren? Fastighetsbolag brukar vara förhållandevis lätta att prognostisera resultatutvecklingen för och bolag verksamma inom samma fastighetssegment och/eller geografiska områden har oftast en mycket likartad utveckling. Stendörren har en mycket intressant fastighetsportfölj i Stockholmsområdet inom framförallt logistik med GreenHub Bro som juvelen i kronan och en stor projektportfölj med byggrätter. Bolaget har dock under en följd av kvartal stuckit ut bland fastighetsbolagen och i alla fall de tre senaste kvartalsrapporterna avvikit negativt från analytikernas prognoser och i fem av de senaste sju kvartalen återfinns extraordinära kostnader. Q3 rapporten visar till exempel på att jämförbara hyresintäkter ökade med 5% samtidigt som motsvarande fastighetskostnader ökade med hela 37% och centraladministrationskostnaderna sköt i höjden. Är resultatutvecklingen bara en följd av en mängd sammanfallande negativa omständigheter eller av att det finns diverse ”hål” att täcka från tidigare huvudägare/ledning och att nuvarande huvudägare i form av EQT (40% av kapitalet och 58% av rösterna) inte har något större intresse av att ”smeta ut” dessa under ett antal år? Hur som helst en rapport utan diverse extraordinära kostnader skulle nog välkomnas av aktiemarknaden.
Vändning för Bredband2. Bolaget kom i veckan med en rapport som marknaden tyckte om och aktien handlades under dagen upp 8 % och står nu 35 % högre än för tre månader sedan. Detta efter en svag kursutveckling under det första halvåret. Både privatförsäljningen (70 %) och den till företag växer tvåsiffrigt och helt organiskt. Stora företagskunder har tillkommit som bland annat djurvårdsföretaget AniCura. Kritikerna pekar ofta på den krympande bruttomarginalen i Bredband2, som sedan toppen 2013 minskat elva procentenheter till ca 34 % i år. Denna tycks nu i alla fall för tillfället ha stabiliserats efter en tid av höjda avgifter för att kompensera nätägarna för en aggressiv infrastrukturutrullning. Samtidigt har dock rörelsemarginalen ökat nästan två procentenheter under samma period till över 7 % YTD och uppgick till 9,7 % i Q3 (!!), vilket visar på affärsmodellens skalbarhet. Bolagets soliditet har minskat och uppgår till 23 % men den räntebärande skulden är dock noll och bolaget har en kassa om 130 MSEK, vilket bara den räcker till att dela ut 4x den utdelning som lämnades för 2018. Den nuvarande utdelningen, som för närvarande motsvarar en direktavkastning om ca 4% borde således betraktas som säker. Oron över företagets låga prissättningsförmåga är befogad, men konjunkturstabila organiskt ökande intäkter (snitt 3 % Q/Q), med en nettokassa, skalbar affärsmodell och en FCF-marginal som sedan 2015 varje år varit över 10 % (mot exempelvis defensiva Axfoods 5 %) talar för bolaget förmåga att generera pengar. Prislappen EV/FCF 15x för 2019E och 13x för 2020E framstår i ljuset av detta som inte speciellt utmanande.
Omsättningstillväxten fortsätter i New Wave. Ännu en gång lyckades New Wave i kvartalet visa på tillväxt. Detta kvartal med 9% varav 5% i lokala valutor – visserligen en hårsmån lägre än tidigare under året - men samtidigt det 21:a kvartalet i rad med omsättningstillväxt. Att dessutom försäljningskanalen Detaljhandel – med tanke på branschens problem - hade en försäljningstillväxt på hela 11% visar på styrkan i företagets erbjudande. En något sämre bruttomarginal 45,2% (46,2) kompenserades av att andra kostnader som andel av omsättningen sjönk och resultatet efter finansnetto (i och med införandet av IFRS redovisning blir detta jämförelsemått enligt min mening mest relevant) steg till 112 MSEK (106). New Waves lagersituation är alltid föremål för många kommentarer och en ökning av varulagret med ca 500 MSEK till 3,8 mdr SEK kan tyckas som oroväckande även om det är att beakta att ca 30% av detta beror på valutakursförändringar. Ett nytt produktsortiment förklarar en stor del av resten och som VD Torsten Jansson konstaterar ”att utgående lagervärde alltid speglar vad vi tror om försäljningen framåt, inte vad vi sålt för bakåt”. I rapporten skriver dock VD att ambitionen framåt är att lagret ska öka långsammare än försäljningen för att stärka balansräkningen. Även ett ökat fokus på rörelsemarginalen under 2020 signaleras när de satsningar på bland annat personal som gjorts under året ger utdelning. Om Torsten Jansson lyckas med ovanstående dvs bättre kassaflöde och högre marginaler och inte bara tillväxt borde New Wave stå inför en helt annan värdering än dagens.
Även om rapportperioden för de största bolagen är över räknar jag till nästan exakt 100 bolag inklusive de noterade på First North och Spotlight som ska rapportera denna vecka. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
Claes Vikbladh
Stendörren Fastigheter rapportkommentar Q1 2019
Rapportkommentar Q1 2019 (Läs den fullständiga analysen här)
- Omförhandlade avtal driver hyrestillväxten
- Fortsatt snabb hyrestillväxt
- Handlas över det långsiktiga substansvärdet
Rapportkommentar
Omförhandlade avtal driver hyrestillväxten. Stendörrens hyresintäkter fortsatte i kvartalet att öka snabbt – detta kvartal med 17% - på en marginellt större uthyrningsbar yta än motsvarande tid förra året men med en något lägre uthyrningsgrad. De ökade hyresintäkterna i kvartalet beror delvis på omförhandlade avtal. Dessa medförde en genomsnittlig hyreshöjning om 44% vilket innebar att hyrestillväxten i jämförbart bestånd ökade med 6%. Snitthyran uppgår nu till 872 SEK (823) per kvadratmeter. De stigande hyresintäkterna tillsammans med åtgärder för att effektivisera driften bidrog till att driftnettot steg med 26% till 99 MSEK (79). Till följd av stora investeringar under hösten 2018 har den genomsnittliga räntebärande skulden under Q1 ökat med 41% jämfört med samma period 2018 samtidigt som den genomsnittliga räntan stigit marginellt till 2,4% (2,2). Detta bidrog till att räntenettot ökade till -41 MSEK (-26). Förvaltningsresultatet steg därför ”enbart” till 36 MSEK (34). Fördyringar i några av Stendörrens projekt bidrog till att värdeökningar i beståndet begränsade sig till 6 MSEK (50).
Fortsatt snabb hyrestillväxt. Bolagets egen bedömning är att den innehavda fastighetsportföljen med 122 helägda fastigheter vid utgången av mars månad på rullande 12-månadersbasis genererar hyresintäkter på 595 MSEK. Det kan jämföras med hyresintäkter om 537 MSEK under hela 2018. Med projektinnehav som uppgår till 14% av balansräkningen - med Green Hub Bro som det största och med många möjliga tilläggsbyggnationer bedömer vi att den snabba ökningen av fastighetsportföljen och därmed hyresintäkterna kommer att bestå även längre fram. Omförhandlingar av hyror resulterade under 2018 i hyreshöjningar på i snitt 18%. Antalet avtal som förfaller under 2019 är dock relativt få, vilket gör att de genomsnittliga hyrorna troligen inte kommer att öka lika snabbt som under 2018. Under 2020 ökar återigen antalet kontrakt som förfaller. Vi prognostiserar att hyresintäkterna stiger med 15% under 2019 och 6% under 2020. Detta kommer i sin tur att innebära att förvaltningsresultatet avsevärt kommer att stiga både 2019 och 2020.
Handlas över det långsiktiga substansvärdet. Förvärven under förra hösten belåningsgraden ökade och soliditeten sjönk under det långsiktiga målet om 35%. En viss förbättring skedde under det första kvartalet i förhållande till årsskiftet vad gäller belåningsgraden som sjönk till 59% (61) medan soliditeten var oförändrat 32%. Styrelsens förslag om att inte betala någon utdelning är troligen en signal om att en större andel av nya investeringar i framtiden måste finansieras internt. Det kan dock anmärkas att risknivån i bolaget minskat genom att Coop Logistik AB, som är bolagets största hyresgäst (knappt 10% av hyresintäkterna) förlängt sitt hyresavtal till utgången av 2022. Den starka kursutvecklingen har fortsatt under 2019 och aktien handlas över EQTs budkurs och för närvarande 7% över det långsiktiga substansvärdet (EPRA NAV) om 115 SEK. Med den starka marknaden för logistikfastigheter i Stockholmsområdet och de lönsamma tilläggsinvesteringar på befintliga investeringar Stendörren kan göra räknar vi med en fortsatt positiv utveckling av substansvärdet.
Kort om Stendörren Fastigheter
Ordförande: Seth Lieberman
VD: Mikael Nicander
CFO: Magnus Sundell
Lista: Mid Cap Stockholm
----------------------------------------
Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.
Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.
TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.
Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.
Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.
Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.
Veckobrev v15
Med en uppgång på ca 4% fick andra kvartalet på Stockholmsbörsen en mycket stark start och är nu nära all time high nivåerna från slutet av augusti förra året. Fredagens arbetsmarknadsstatistik i USA var ljuv musik för de som tror att konjunkturen kan tugga på utan något större inflationstryck och därmed fortsatt låga räntor. Om det inte hade varit för att denna period - när utdelningarna börjar betalas ut – historiskt har varit ”peaken” som efterföljts av en svagare aktiemarknad i maj och juni skulle man nog vara fullinvesterad…..
Blåsig vår. Att det blåst mycket under våren tror jag de flesta kan hålla med om och ett kvitto på detta kom i veckan när Arise meddelade att elproduktionen under mars var nästan 20% högre än budgeterat. Det följer på en februarimånad som också kraftigt översteg den budgeterade nivån. Att med ledning av två månaders vindar detta börja tala om några långsiktiga klimatförändringar faller naturligtvis på sin egen orimlighet (speciellt som 2018 var ett dåligt vindkraftsår) men det fäster kanske ändå blicken på vilken penningmaskin vindkraftbolag börjar bli när väderleken är gynnsam. Att värdera vindkraftbolag har historiskt visat sig tillhöra något av de svåraste som finns. Inte bara till följd av beroendet av klimatet och politiska beslut utan även genom att i alla fall de stora noterade vindkraftbolagen i Sverige – Arise och Eolus – är en blandning av vindkraftsprojektörer och driftsbolag. När det gäller Eolus är huvudverksamheten just projektering och sedan försäljning av vindkraftsparker medan den egna produktionen är ganska underordnad. Även om vindkraftsutvecklare inte kan jämföras med bostadsutvecklare är det troligen inga högre vinstmultiplar man kan sätta på denna typ av verksamhet till följd av den oregelbundna vinstavräkningen. Hur som helst så verkar det som om man får denna verksamhet mer eller mindre gratis i Arise om man översätter det pris bolaget nu får för sin 50% andel i Jädraåsen - till den egna kraftproduktionen. Frågan är dessutom om inte värdet på vindkraft fortfarande är en undervärderad tillgång, i en omgivning där elbehovet hela tiden ökar, alternativen är så få och den politiska viljan att satsa på förnyelsebart är öronbedövande. Den stora efterfrågan från institutionellt kapital för att investera i sektorn är väl också ett tecken på denna trend. Till det ska läggas att Arise har en stor del av sin produktion i södra Sverige med bra vindförhållanden och stor elefterfrågan, vilket på sikt bör gynna värdet. Visserligen med en stor skuldbörda (950 MSEK) men som nu faller kraftigt i och med att ett antal projektaffärer vinstavräknas och andelen i Jädraåsen säljs.
Det opportunistiska fastighetsbolaget. I veckan gjorde TradeVenue en videointervju med Nyfosas VD Jens Engwall som rekommenderas (videon går att se i sin helhet på Nyfosas bolagsprofil : https://tradevenue.se/nyfosa-intervju-med-vd-jens-engwall). Med en målsättning att i år köpa fastigheter för 3-4 mdr SEK kommer Nyfosa och sin med egna ord opportunistiska investeringsstil att bli en intressant aktör att följa. Han berättar i intervjun att den likriktning som för närvarande präglar de flesta fastighetsinvesterare skapar möjligheter för en spelare av Nyfosas storlek och finansiella ställning att gå emot aktuella trender och göra mycket lönsamma investeringar. Han pekar t ex på att alla handelsfastigheter oavsett läge för närvarande verkar vara ”pestsmittade”, vilket gör att det kan vara just där man kan hitta intressanta investeringsmöjligheter. Han menar också på att det stora storstadsfokus de flesta fastighetsbolag, men också utländska fastighetsinvesterare, har skapar möjligheter att plocka upp intressanta mindre fastighetsbestånd i stabila växande medelstora städer som Karlstad, Växjö, Gävle och Örebro.
Stor emissionsaktivitet på de mindre listorna. Att det fortsätter att komma in nya bolag på de mindre listorna har jag skrivit om tidigare. Samtidigt verkar kön av bolag som vill eller måste ta in pengar via företrädesemissioner växa hela tiden. Jag noterar att bara i veckan har Moment Group annonserat att de vill ta in 55 MSEK, Odd Molly 25 MSEK, Oncology Ventures 100 MSEK, Metacon 35 MSEK, Zenenergy 26 MSEK och Episurf Medical 98 MSEK. Jag har dessutom säkert missat någon ännu mindre emission, så jakten på riskvilligt kapital verkar inte precis minska bland denna typ av företag. Om man ska döma av börsens kursreaktion på t ex Episurfs meddelande i veckan – en kursnedgång på 30% vilket gjorde aktien till en av Stockholmsbörsens förlorare – verkar marknaden ofta inte riktigt prisat in ett eventuellt behov av framtida kapitalanskaffning och dess effekter på aktiekursen.
Rekordnivå för logistikfastigheter. Dagens Industri rapporterade att ett privatägt logistikfastighetsbestånd (med bland annat Alecta och doldisen Paul Frankenius som ägare) köpts upp av en amerikansk fastighetsgigant Prologis. Förutom att det är intressant att notera att amerikanskt fastighetskapital börjar köpa svenska logistikfastigheter kan man också notera prislappen på 3,8 mdr SEK (enligt uppgifter till Dagens Industri). För det får man elva logistikfastigheter med en uthyrningsbar yta på 295 000 kvadratmeter som till 70% återfinns i Stockholm och Göteborg. Det motsvarar ca 13 000 SEK per kvadratmeter. Att jämföra fastigheter rakt av är lite som som att jämföra äpplen och päron beroende på läge och skick men vi noterar att Stendörren (bevakat av TradeVenue) – med alla sina logistikfastigheter i Stockholmstrakten - har sina dito bokförda till 11 800 SEK, dvs ca 10% under värdena i denna affär. Om man till det lägger att Stendörren har en stor byggrättsportfölj och baserat enbart på kassaflödesfastigheterna är värdet enbart 10 300 SEK per kvadratmeter. Till det kan sägas att om man utgår från en hyra per kvadratmeter på 750 SEK per kvadratmeter i det sålda beståndet, nästan fullt uthyrda lokaler och en driftnettomarginal på 70% landar man i en yield omkring 4%. Även om hyresnivån skulle vara högre än i ovanstående räkneexempel är det ett stort avstånd till Stendörrens yield på för närvarande 6,3%.
De första svenska rapporterna (Industrivärden, Atrium Ljungberg och Fabege) för Q1 börjar komma i veckan och bolagsstämmorna avlöser varandra. Vi här på TradeVenue gläds åt att vi fortsätter locka till oss rekordmånga besökare – nu här i mars över 120 000. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh
Teknisk Analys - Stendörren Fastigheter
Aktien har handlats i en positiv riktning sett till både lång och medellång sikt. Stöd- och motståndsnivån uppskattas ligga vid ca 106,79 kr respektive ca 115,35 kr. Kursen har under den senaste tiden rörst sig inom intervallet.
Veckobrev v10
Efter nio veckors uppgång var det så slut på det skojiga – även om nedgången på ca 0,5% i veckan är mycket modest efter de senaste veckornas uppgång. Ska det historiska mönstret med en stark början på året som ersätts av sjunkande kurser under våren upprepa sig?
Utebliven utdelning – behöver inte vara negativt. Stendörren (bevakat av TradeVenue) meddelade i samband med sin bokslutskommuniké att den delvis nya styrelsen (efter EQTs maktövertagande) inte föreslår någon utdelning för 2018. Med tanke på resultatet för 2018 och den finansiella ställningen (även om soliditeten tillfälligt försämrats något) skulle en utdelning och även en högre utdelning vara helt möjlig. Den misstänksamme skulle möjligen då se detta som ett försök från EQTs sida att ”röka ut” minoriteten och komma över 90% och påkalla tvångsinlösen. Styrelsen motiverar dock sitt beslut med att de upplever att de ser så många investeringsmöjligheter med god avkastning att detta är det bästa för bolaget och aktieägarna. Med tanke på att Stendörren avkastade 16% på eget kapital under 2018 och har en rad attraktiva fastigheter i sin stora projektportfölj att utveckla är jag benägen att hålla med styrelsen. Det finns ingen anledning att av falsk stolthet bibehålla eller öka utdelningen och därmed inte fullt ut kunna bevaka de investeringsmöjligheter som ges. Speciellt i ett läge där bankerna kanske inte är lika pigga på att låna ut pengar. Det finns inget egenvärde i att försöka bli någon utdelningsaristokrat.
Första noteringen på huvudlistan i år. Ett test på marknadens risksentiment kommer snart då Ascelia Pharma ska noteras. Detta är den första noteringen i år på börsens huvudlista (på de mindre listorna har det redan varit många) och följs nog intensivt av ett antal corpfirmor och potentiella börskandidater. Sista teckningsdag är nu på tisdag och en notering förväntas den 13/3. Bolaget värderas före emissionen till 365 MSEK och i samband med noteringen görs en emission om totalt 200 MSEK (som med övertilldelningsoptioner kan öka till 230 MSEK), som därmed totalt värderar bolaget till 565 MSEK (exklusive övertilldelningsoptionerna). Ascelia ska använda pengarna för fas 3-studier för sitt läkemedel Mangoral, som är ett kontrastmedel som kan användas för röntgen på patienter med nedsatt njurfunktion. Huvuddelen av emissionen är garanterad av starka institutioner som Handelsbanken Fonder och Fjärde AP-Fonden, så risken att teckna sig i emissionen borde inte vara så stor men spåren förskräcker efter höstens noteringar av små enproduktsföretag i bioteknikbranschen.
Nyemissioner inte populära. Om antalet noteringar hittills i år varit få är det inget fel på nyemissionsaktiviteten. Det gäller speciellt på de mindre listorna som First North och Spotlight. Bara under mars och april är det ett 20-tal bolag som håller på eller ska ta in pengar via företrädesemissioner. Exempelvis ska My FC med ett börsvärde på 80 MSEK ta in 56 MSEK, BioInvent värderat till 550 MSEK ta in 210 MSEK, Xbrane värderat till 260 MSEK ta in 60 MSEK och Camurus som är bjässen i sammanhanget med ett värde på 2,7 MdSEK ska ta in 400 MSEK. Oavsett om emissionerna är garanterade eller inte har börskurserna visat sig ha en tendens att söka sig mot emissionskursen och leda till en kraftig kursnedgång. Det är naturligtvis glädjande att börsen fungerar och kan tillföra pengar till bolag i behov men som investerare verkar det vara viktigare än någonsin att undvika aktier som kan tänkas ha kapitalbehov samtidigt som det också öppnar sig möjligheter när aktier pressas allt för mycket.
Consilium – delar upp. I delårsrapporten från Consilium (bevakat av TradeVenue) i veckan meddelades att man utreder förutsättningarna för att dela företaget i två fristående bolag – Marine & Safety som sysslar med detektion och larm och Safety Engineering verksamt inom släckning av bränder. I och med fokuseringen de senaste åren inom respektive område uppges några större synergieeffekter inte finnas mellan områdena. Det större affärsområdet Marine & Safety har trots sin inriktning mot en krisande fartygsmarknad klarat sig bra genom en mycket stor eftermarknadsförsäljning (över 50%). Det är det mindre affärsområdet av de två - Safety Engineering - som trots stora investeringar i nya produkter inte lyckats få fart på försäljningen. Nedgången inom olje- och gasindustrin, som är den stora kundgruppen har påverkat försäljningen mycket negativt och affärsområdet redovisar ett EBIT-resultat kring noll. Att dela upp noterade bolag har i allmänhet visat sig vara bra för respektive bolags utveckling men även för aktieägarna. Förhoppningsvis blir det också fallet denna gång även om man kan fråga sig hur stort intresse Safety Engineering med en omsättning på under 100 MSEK skulle möta som fristående bolag.
Rapportfloden börjar ebba ut men visst finns det mycket annat att följa. T ex hur lång tid har Birgitte Bonnessen kvar som VD i Swedbank? Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh