
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Veckobrev v26
Ännu en stark vecka med en uppgång på 2,4% i OMX-index och juni kan därmed visa sig bli en av de bästa månaderna under året. Signaler från Fed att man kanske sänker räntan redan nästa vecka och mjuka tongångar från ECB sägs ligga bakom uppgången. Guldet noterade samtidigt i veckan en sexårstopp. Hur detta nu ska förklaras – oro för att centralbankerna är för släpphänta, konflikten Iran-USA eller är det bara det att det finns för mycket pengar därute?
Rejlers på offensiven igen. Samma vecka som den finska it-konsulten Tieto går ihop med norska Evry och bildar en koncern med en årlig omsättning på cirka 3mdr Euro meddelade teknikkonsulten Rejlers att man köper verksamheter från Neste Engineering Solutions med en omsättning på 35 MEUR samtidigt som ett femårigt strategiskt partnerskap med säljaren skapas. Även om Rejlers storleksmässigt är i en annan division än Tieto är det ändå märkligt att dess förvärv inte skapat större rubriker. Förvärvet gör energi till Rejlers överlägset viktigaste område (mer än 40% av den sammanlagda omsättningen på ca 1,2 mdr SEK) och koncernen får därigenom en hög kompetens inom expansiva områden såsom bioenergi, som kommer att bli viktiga vid övergången till politikernas vision om ett fossilfritt samhälle. Med en EBITA-marginal om 10% i den finska verksamheten kommer också Rejlers ett steg närmare med att nå sitt långsiktiga mål om just en marginal om 10%. Det är glädjande att Rejlers efter ett antal år med lönsamhetsproblem i bland annat Norge, där inriktningen snarare har varit att skala bort delar som inte mött lönsamhetskriterierna än att växa, återigen vågar gå på offensiven. Q1-rapporten visade på att omställningsarbetet har givit effekt med en stabiliserad omsättning och en EBITA-marginal som steg till 6,3% (1,3). Trots kursuppgången sedan bottennivån hösten 2017 återstår det ett bra stycke till toppnivåerna från 2015 och börsvärdet uppgår bara till 1,4 mdr SEK (plus en nettoskuld ca 300 MSEK före finansiering av ovanstående köp) att jämföra med en omsättning i år på kanske 2,8 mdr SEK och en klart förbättrad marginaltrend. Affären kan komma att finansieras via en nyemission, vilket skulle kunna vara ett bra tillfälle att komma in i den stundtals svårhandlade aktien.
SDS på offensiven igen. Namnet Seamless förknippas för de flesta med Peter Fredells storvulna planer på att förändra betalningssystemet inte bara för svenska konsumenter utan även på ett mer globalt plan genom SEQR. I och med det tråkiga slutet på denna saga (konkurs) väcker namnet Seamless hos många investerare inte de bästa minnen. I ett av bolagets försök att synliggöra värden delades ”gamla” Seamless i två delar där delar av den gamla ursprungliga delen fick namnet Seamless Distribution Systems (SDS) medan den nya oerhört kapitalslukande delen fick namnet Invuo Technologies. Det var också den delen som sedermera gick i konkurs (efter att enligt uppgift ha plöjt ned 600 MSEK i SEQR). SDS som säljer och utvecklar mjukvarulösningar för digital distribution av samtalstid och mobildata med mera till operatörer i tillväxtländer i områden som Afrika och Mellanöstern var när det var en del av ”gamla” Seamless, en stabil vinstgenererare men kom att hamna i skuggan i utvecklingen av SEQR. Tyvärr sammanföll SDS avknoppning och börsnotering i början av 2017 med ett ordentligt vinsttapp. Nu verkar problemen vara övervunna och resultatet har under de senaste två kvartalen visat på en klart positiv utveckling. Detta sammanfaller också med att SDS gjort två stora förvärv. Dels förvärvade man under hösten delar av Seamless gamla verksamhet inom digital distribution som mobila kontantkortsladdningar (namnändrat till SDD) på den nordiska marknaden och dels nu i juni av ungefär jämnstora eServGlobal Holding med ungefär samma produktutbud som SDS. I och med att de bägge företagen arbetar på olika marknader finns det få överlappningar och därigenom stora synergier. Erbjudandet inom mobila finansiella tjänster förstärks också. Den nya koncernen blir en av de större aktörerna på området med en omsättning på 250 MSEK och målsättningen är att återkommande intäkter från operatörer ska täcka de fasta kostnaderna. I och med att köpeskillingen på drygt 20 MSEK delvis finansieras via ett brygglån (15% ränta) förefaller en nyemission under hösten som en naturlig åtgärd. Förhoppningsvis sammanfaller det med mer finansiella detaljer för att bedöma den nya koncernens möjligheter.
Nytt bolag på TradeVenue. Clean Tech bolaget Arc Aroma Pure med sin patenterade CEPT-teknologi är det senaste tillskottet på TradeVenues växande lista av bolag som vill exponera sig bättre mot aktiemarknadens aktörer. Med ett börsvärde på 250 MSEK går bolaget in i en spännande fas när bolaget i sommar har stora möjligheter att gå från att få pilotorders till att få riktiga kommersiella dylika inom processer för att effektivisera tillverkningen av olivolja och juicer. Positiva testresultat i bland annat Italien gör att företagsledningen är mycket optimistisk om möjligheterna att under den närmaste månaden få in order som möjliggör för kund att installera före olivskörden i höst. Efter en nyemission under våren – som drog in drygt 40 MSEK – är bolaget finansiellt väl rustat för att klara av det förväntade behovet av ökat rörelsekapital. Eftersom steget från utvecklingsbolag till ett kommersiellt sådant (i vanlig ordning) dröjt betydligt längre än förväntat har aktiemarknadens förväntningar successivt skruvats ned. En lite större kommersiell order i dagsläget skulle därför enligt min mening kunna få en mycket positiv kurseffekt Även om effektivitetsvinsterna inte är så stora i bolagets teknologi processas det som bekant en hel del oliver och apelsiner i världen.
Sista veckan på första halvåret 2019 och kanske dags för lite ”windowdressing”. Om H&Ms någorlunda hyfsade försäljningssiffror i förra veckan har tillkommit till priset av lägre marginaler eller den högre försäljningen tvärtom lett till högre marginaler får vi reda på i veckan. Välkommen till en ny och spännande vecka.
”Veckobrevet” kommer från och med nu och under resten av sommaren få en mer sporadisk utgivning. Trevlig sommar!!!
Claes Vikbladh
TradeVenue Veckobrev v42
Efter veckans nedgång är årets kursuppgång utraderad. Även om man varit med om ett stort antal nedgångar eller krascher är i alla fall min förvåning lika stor varje gång, hur snabbt optimismen kan förbytas i dess motsats och hur resultatet av långa uppgångsperioder kan suddas ut. Om det redan är köpläge som vissa verkar tro skulle undertecknad inte vilja ”betta” på men det finns ändå ett antal anledningar att vara positiv. Företagsvinsterna fortsätter att överraska positivt, den inledda finansiella åtstramningen kan nog snabbt förbytas i dess motsats (med eller utan hjälp av president Trump) och slutligen borde det finnas ett stort antal ”korta” positioner i marknaden med tanke på det negativa sentiment som hela uppgången under 2018 skett under och som nu måste tas tillbaka.
Skilda världar. Även om optimismen i den amerikanska och de flesta europeiska aktiemarknader som sagt knakar rejält i fogarna är det bara någon vecka sedan som både den svenska och amerikanska aktiemarknaden tangerade nya all time high nivåer. Det kan jämföras med de flesta emerging markets marknader som redan i början på året började gå ned och som nu enligt MSCI indexet för dessa marknader har sjunkit med drygt 15% till dags dato - visserligen uttryckt i USD (alltså mindre negativt uttryckt i SEK) men ändå. För de flesta länder i denna grupp har styrkan i den amerikanska och europeiska konjunkturen inte kunnat kompensera för den amerikanska centralbankens finansiella åtstramning och den starka amerikanska valutan. Till det kommer att stigande oljepriser tenderar att drabba denna typ av utvecklingsländer mycket hårdare än etablerade ekonomier. Det verkar inte som det är dags att gå mot trenden.
Argument för fortsatt oljeprisuppgång. Jag skrev i förra veckan att det kan vara kostsamt att som investerare ha alltför bestämda åsikter om stora saker som oljepriset och vart det ska ta vägen. En läsare av veckobrevet vidarebefordrade i veckan dock intressanta argument för en fortsatt oljeprisuppgång – som i alla fall jag inte sett tidigare - hämtade från World Energy Investment Report publicerad i juli 2018. Trots elbilar och andra sätt att minska oljekonsumtionen fortsätter efterfrågan på olja och gas att stiga och världskonsumtionen tros i år nå rekordnivån 100 millioner/bn och den årliga genomsnittliga efterfrågeökningen på 1,5% (sedan 1980) visar inga tecken på att avta. Samtidigt är oljebolagens investeringar fortsatt på en låg nivå efter kraschen 2014. Investeringarna var enligt rapporten under förra året fortfarande 40% lägre än de var under toppåret och de långa ledtiderna för nya projekt gör att tidskriften tror att det dröjer länge innan man är tillbaka på 2014 års nivå. Tror man sedan att Iran helt stängs ute från den internationella oljemarknaden kan situationen bli än mer akut. Tunga argument förvisso men finns inte allt detta redan i dagens oljepriser?
Nytt gruvprojekt. Skepsisen mot nya gruvprojekt i Sverige är efter totala katastrofer (för aktieägarna) som Northland Resources och Dannemora Mineral av naturliga skäl stor. Överoptimistiska företagsledningar har fått se sina kalkyler omkullkastas av ”oväntade prisras” och högre investeringskostnader än beräknat. Det är därför intressant att notera att när nu Vilhelmina Mineral (bevakat av Trade Venue) söker pengar i en nyemission (garanterad till 80%) för att börja arbetet med att starta gruvdrift av koppar och zink i svenska Stekenjokk och norska Jomafältet så har de en mycket stark och stor ägare (strax under 50%) i ryggen i form av den kanadensiska investmentbanken Forbes & Manhattan. Denna har mycket goda finansiella resurser och ett mycket bra track record när de investerat i denna typ av juniora gruvprojekt världen över. Att det sedan bedrivits gruvdrift i Stekenjokk (Boliden) fram till slutet av 1980-talet och i Joma ännu längre borde göra att de ekonomiska riskerna för projekten är mindre än normalt. Hur sedan koppar- och blypriserna kommer att vara när gruvorna ska börja producera om 5-10 år kan naturligtvis ingen svara på men ska alla ha en elbil lär i alla fall zinkpriserna inte går ner…
Ännu en småspararkatastrof. I veckan meddelade Invuo Technologies (mer känt under sitt tidigare namn Seamless) att de lämnar in sin konkursansökan. Precis som i fallet med Cassandra Oil (som blivit avlistade men inte försatta i konkurs) är det ett stort antal småsparare som berörs. Invuo hade nästan 6000 aktieägare vid konkurstillfället och de flesta sådana som köpt aktien till långt högre aktiekurser än de som varit de senaste veckorna. Konkursen kommer väl inte som någon större överraskning efter företagets allt mer desperata rop efter kassatillskott de senaste månaderna. Redan när den nya företagsledningen i stort sett vederlagsfritt för ett knappt år sedan slängde ut bolagets stora satsning på SEQR – den mobila betalningsmetoden som skulle utmana banker och kontokortsföretag – kunde man kanske ana att slutet var nära. Av dåvarande VD:ns storvulna löften om SEQRs framtid blev mest förluster som inte ens fintech haussen kunde överskyla.
Med bra amerikanska bankrapporter i fredags och någorlunda lugnande inflationssiffror i landet borde det finnas förhoppningar att i alla fall för tillfället intresset förskjuts till den fortsatta rapportfloden bort från den amerikanska långräntan. Den ökade volatiliteten lär vi dock få leva med. Välkommen till en ny och spännande vecka !!!
Claes Vikbladh
claes.vikbladh@tradevenue.se