
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Veckobrev v20
Om det var den återigen uppflammande handelskonflikten mellan Kina och USA (pokerspelet kanske det ska kallas) eller bara en allmän trötthet i aktiemarknaderna efter vårens stora uppgångar som fick världens aktiemarknader på fall med nedgångar på hela 3-4% (OMX 30 gick ned -4,1%) får väl framtiden utvisa. Men Ubers misslyckade notering (se nedan) visar väl på att risksentimentet har försämrats en hel. Att kronkollapsen äntligen verkar få personer och grupper som traditionellt gynnas av en försvagning att kritisera Riksbankens politik – tycker jag är ett positivt tecken. Äntligen kanske det kan bli ett helt annat politiskt tryck i frågan.
Ubers aktie under emissionskursen. Den sedan länge inväntade börsnoteringen av Uber i fredags blev inte den succé som många hoppats på, vilket borde få en del alarmklockor att börja ringa. Trots att emissionen prissattes i det lägre intervallet stängde aktien nästan 8% lägre än introduktionspriset på 45 USD och marknadsvärdet på hela bolaget är därigenom ”enbart” 70 mdr SEK mot de 100 mdr SEK som var bedömningen helt nyligen. I och med att Uber varit själva sinnebilden för många av de amerikanska techbolagen – enorma framtidsmöjligheter med stark tillväxt och stor skalbarhet samtidigt parat med stora förluster och en affärsmodell som ganska lätt kan kopieras eller utsättas för olika typer av hot – tror jag att den framtida kursutvecklingen kommer att säga en del om risksentimentet i marknaden. Pessimisterna kan peka på likheter med slutet av ””Dotcom-eran” i USA år2000 medan optimisterna kan peka på en extremt dålig vecka på världens börser som förklarar det dåliga mottagandet på börsen. Hur som helst är Uber även på fredagens slutkurs kanske inte något för investerare som tror på traditionell aktieanalys med en värdering på ca sju gånger förra årets intäkter även om man nu har stärkt sin krigskassa med ca 8 mdr USD och har god förmåga att mala ned sina konkurrenter.
Amasten fördubblas. Fastighetsbolaget Amasten inriktat på bostadsfastigheter utanför storstadsområdena tillhör ett av de mer anonyma bolagen i sektorn men nu under våren har det börjat hända saker. Nordika har via en riktad nyemission tillfört 175 MSEK och i sluter av mars frånträddes kommersiella lokaler vilket inbringade ungefär lika mycket och nu under Q2 sker en ytterligare renodling när fastigheter för 60 MSEK får nya ägare. Denna finansiella och strategiska kraftsamling ska kanske ses i ljuset av det nyligen annonserade avsiktsförklaringen med ICA-handlarnas förbund som avser att apportera in sitt fastighetsbolag Urbano med bostadsfastigheter i ett antal tillväxtkommuner såsom Nyköping, Nynäshamn, Upplands Väsby, Örebro, Växjö och Gävle med ett värde på 3 mdr SEK. Efter denna affär kommer Amasten ha fastigheter för 7 mdr SEK, alltså dubbelt så mycket som tidigare och dessutom få in en ny stark aktieägare. Genom affären minskar också belåningsgraden till under 60% (till följd av att Urbano har en lägre belåningsgrad) och enligt företagsledningen kommer man nu få en balansräkning som medger köp för 1 mdr SEK. Veckans kvartalsrapport visar även glädjande nog på att intjäningen i bolaget är på rätt väg. Förvaltningsresultatet i Q1 mer än fördubblades till 11 MSEK (5) och medelhyran per kvadratmeter för jämförbara lägenheter steg med 7%. Den inslagna vägen med kontinuerliga uppgraderingar av lägenheterna i beståndet med möjliga hyreshöjningar som följd börjar få effekt. Även om det inte är något fel på kursutvecklingen i år (+35% !!!) finns det fortsatt utrymme för uppgång. Aktien handlas fortfarande till en rabatt om 10% rabatt i förhållande till substansvärdet (EPRA NAV) per 31/3 och det verkar som upplagt för mer affärer under VD Jan Erik Höjvalls ledning.
Positivt från MedCap. Bland förra veckans positiva rapportöverraskningar återfinns MedCap (bevakat av TradeVenue) som på en omsättningsökning om 9% till 200 mSEK lyckades öka EBITDA-resultatet till 41 mSEK (22), alltså en ökning med över 80%!!! Det är fortsatt området Medicinteknik som driver försäljnings- och resultattillväxten i koncernen. Där återfinns 57% av omsättningen men 80% av EBITDA-resultatet med stora framgångar för produkter från Abilia och Cardiolex. Även MedCaps andra områd Specialistläkemedel kunde rapportera en klar förbättring av omsättning och resultat i kvartalet, speciellt i relation till svaga siffror i Q4. Skillnaden i lönsamhet framgår av att Medicinteknik kan rapportera en EBITDA marginal om 28% medan Specialistläkemedel enbart har en motsvarande marginal om 8%. Men just det visar också på potentialen när nya produkter som lanserats börjar slå igenom. Det är dock viktigt att ha i minnet att en del av den positiva resultatutvecklingen för MedCap i kvartalet beror på de ändrade redovisningsreglerna till följd av IFRS 16, som innebär att i stort sett all form av leasing i både resultat- och balansräkningen ska behandlas annorlunda. Av resultatförbättringen på EBITDA nivå på ca 19 MSEK berodde ca 6 MSEK eller 30% på de nya redovisningsreglerna. Detta redogör MedCap på ett förtjänstfullt bra sätt om, vilket inte är fallet i alla bolag och som i vissa fall kan ha förklarat bättre rörelsemarginaler i det första kvartalet. Till exempel kan det noteras att nettoskulden i det närmaste dubblats i MedCap till följd av att skulder avseende nyttjanderättstillgångar nu aktiverats. I och med räntedelen i operationella leasingkostnader nu betraktas som en finansiell kostnad blir också förändringen av resultatet efter finansiella poster en viktigare post att titta på – inte bara i MedCap.
Om handelskonflikten Kina-USA nu i veckan fem över tolv skulle lösas eller avgörandet ännu en gång skjutas framåt skulle det säkert ge ett lättnadsrally men vinsthemtagningar verkar annars vara det som står på agendan för veckan. Rapportfloden håller på att sina men det finns påfallande många bolag kvar som inte rapporterat. Bland dessa ingår till exempel Fingerprint. För några år sedan skulle det vara en mycket stor händelse men idag verkar få bry sig. Om inget annat visar det på hur ombytlig börsen är ….
Claes Vikbladh
Ett första kvartal av börsåret är nu avslutat och mot de flesta odds har Stockholmsbörsen stigit med ca 12% - även om mars månads bidrag till uppgången inte varit så märkvärdigt. Sjunkande räntor och framförallt ränteutsikterna har visat sig vara viktigare än konjunktursignalerna för börsens indexutveckling. Det är bara att hoppas att detta inte förbyts i sin motsats under det andra kvartalet när nu rapporterna för det första kvartalet börjar komma in och effekterna av en avsvalnande konjunktur kanske börjar skymta fram. Veckan som gått präglades som bekant av Swedbank och jag överlämnar med varm hand till andra att kommentera denna skandal där verkligheten återigen verkar överträffa dikten. Men det händer mycket annat.
Att komma bakom skynket. Få bolag har varit så förknippade med en person som just bioteknikbolaget Oasmia. Grundaren Julian Aleksov har för de flesta varit själva bolaget – en person som med järnhand styrt det under lång tid. Informationsgivningen har flera gånger fått kraftig kritik och ständiga konflikter har uppstått kring bolaget. Efter att fastighetsmiljardären Per Arvfvidsson på årsmötet nu i våras lyckades få majoritet för en ny styrelse och utmanövrera Julian Aleksov ska det bli spännande att se vad han upptäcker ”bakom skynket”. Den nya styrelsen har utlovat en första sammanfattning av läget efter styrelsemötet nu på tisdag den 2/4. Då ska det redovisas styrelsens bedömning av värdet på Oasmias tillgångar och skulder samt tidigare mellanhavanden med ”närstående”. Det ska bli en intressant genomgång och det är väl inte helt otänkbart att denna kan leda till vissa nedskrivningar och/eller juridiska förvecklingar. För alla som deltagit i den sorglustiga utvecklingen i Oasmia är det glädjande att styrelsen i sin programförklaring inte bara vill förstärka möjligheterna att skapa en övergång från ett utvecklingsbolag till ett kommersiellt bolag utan även sätta in åtgärder för att förstärka informationsgivningen. Det behövs för att förtroendet till detta bolag ska återupprättas. Det något oväntade valet av Jörgen Olsson (fd VD i Hoist Finance) till ny ordförande är enligt min mening en bra start för Oasmias nya kommunikationspolitik men också ett plus när det nu kommer till att också börja sälja produkterna.
Riskviljan tillbaka. I USA noterades Uber-konkurrenten Lyft i veckan med ett börsvärde på över 20 mdr SEK och fick ett varmt välkomnande med en kursuppgång första dagen med nästan 10%. I och med att det är den första stora noteringen i USA och att aktien är svår att med mer fundamentala angreppssätt räkna hem säger det en del om riskviljan på den amerikanska börsen. Vi skrev förra veckan om det lilla miljöteknikbolaget Triboron som utan några intäkter men med stora förluster ska noteras på First North. När teckningstiden gick ut i veckan visade det sig att emissionen var sju gånger övertecknad !! Stort i USA och smått i USA men riskviljan verkar finnas där ute. Vi får se om riskviljan består nu i veckan när teckningstiden i Karnov Group börjar. Bolaget är Skandinaviens största leverantör av juridiska informationstjänster med bland annat det välkända varumärket Norstedts Juridik och siktar på att dra in ca 0,8 mdr SEK i form av nyemission (före transaktionskostnader om 64 MSEK!!!) men genom att nuvarande aktieägare också säljer aktier (71%) kan erbjudandet bli totalt på nästan 3 mdr SEK. Karnov har mycket av det som investerare för närvarande efterfrågar i form av stabil tillväxt samt en stor andel abonnemangsdrivna (förutbetalda) intäkter och skalbarhet. För att vilja vara med och teckna i denna emission ska man dock vara beredd att acceptera bolagets definitioner av rörelseresultat och kassaflöde och inte titta så mycket på det redovisade resultatet. Bolaget redovisade nämligen förra året en omsättning på 715 MSEK och ett negativt resultat efter finansnetto om 35 MSEK. Jämförelsestörande poster om 80 MSEK belastar visserligen detta resultat men framförallt avskrivningar om 145 MSEK. Den senare posten består av avskrivningar på investeringar i mjukvara men också till stor del från förvärv (bl a Norstedts som förvärvades i början av 2018). Avgörande för hur man ser på detta erbjudande blir därför hur man ser på goodwill och andra immateriella tillgångar och behovet av att göra några årliga avskrivningar på dessa. Men man kan kanske konstatera att det inte skulle gå att ens försöka notera ett bolag som Karnov, där de immateriella tillgångarna totalt är fem gånger så höga som det redovisade egna kapitalet om inte riskviljan är mycket hög.
Att nå investmentrating. I veckan meddelade Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (bevakat av TradeVenue) att de genomförde en riktad nyemission av D-aktier om 285 MSEK (till bl a Klövern) samtidigt som man återköper preferensaktier i det norska dotterbolaget om nästan lika mycket. Transaktionen är troligen ännu ett steg för att nå det eftertraktade målet om att få en Investment Grade Rating. Prestationen att expandera kraftigt, minska den finansiella risken och samtidigt öka vinst och substansvärde per aktie är det få fastighetsbolag som klarar av. SBB tillhör undantagen. Nettobelåningsgraden var vid utgången av 2018 ca 53% och har med denna och tidigare i år registrerad nyemission troligen sjunkit under 50%. Det kan jämföras med 64% vid utgången av 2016. Samtidigt har marknadsvärdet på bolagets fastigheter stigit från 7,5 mdr SEK vid utgången av 2016 till drygt 25 mdr SEK vid slutet av 2018 och aktieägarna kan glädja sig åt att substansvärdet per aktie bara under 2018 stigit med 20%. Det är på tiden att kreditvärderingsföretagen ger samma erkännande till Ilja Batljan som aktiemarknaden gett.
Vad har de gemensamt? Telia, Samsung, Attendo och Bang Olufsen har något gemensamt – de har nämligen alla vinstvarnat i veckan avseende innevarande kvartal. Men i övrigt har de inte mycket gemensamt och det finns ingen möjlighet att rikta strålkastarljuset mot andra bolag som kan tänkas vinstvarna. Men med tanke på den avsvalnande konjunkturen både i Europa och USA vore det inte konstigt om det i denna och nästkommande vecka är fler bolag som känner sig kallade i och med att de får in det sista månadsresultatet i kvartalet.
En nästan rapportfri vecka är framför oss men i veckan därpå börjar de amerikanska Q1-resultaten trilla in. Till dess får vi hålla tillgodo med ett antal bolagsstämmor såsom Volvos på onsdag och påfyllnad i kassan när ett stort antal utdelningar betalas ut. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!
Claes Vikbladh