
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
Other
Veckobrev 51-19
Börsen är ett märkligt djur som när nu Brexit – efter veckans omröstning – verkar definitiv, tar ett rejält skutt uppåt. Brexit som tidigare betraktades som det stora hotet mot börsutvecklingen blir nu något positivt men osäkerhet är som bekant det som marknaden hatar allra mest. Uppenbarligen tyckte marknaden också att osäkerheten om handelsförhandlingarna mellan Kina och USA minskat efter positiva uttalanden från president Trump. Med tanke på alla turer i dessa förhandlingar skulle jag personligen inte dra så stora växlar på det. Hur som helst, veckan slutade upp ca 1,5% och inte mindre än 30 stycken (!!!) 12-månaders högsta noterades på Stockholmsbörsen i fredags.
Stora risker i bioteknik. I veckan fick man ytterligare exempel på riskerna med att investera i bioteknik och att man kommit långt fram i studien är inte någon garanti. Moberg Pharma avslutade veckan ned 60% (!!!) efter att i en amerikansk första fas 3-studie med MOB-015 tvingas rapportera en mycket låg andel (4,5%) som uppnådde fullständig nagelläkning. Däremot kunde man påvisa att en stor andel (70%) som blev av med själva svampinfektionen, vilket brukar vara ett första steg för normalisering av nagelns utseende. Det var uppenbarligen dock långt ifrån det resultat som marknaden räknat med där de flesta analytiker och placerare verkade tro att en utrullning av MOB-015 stod för dörren. Det gick inte mycket bättre för Hansa Biopharma, där marknaden fick en kalldusch av att en ansökan om registrering av läkemedelskandidaten Imlifidase inte verkar kunna lämnas in före år 2023, vilket i sin tur ökar risken för en nyemission. Aktien belönades med en kursnedgång på nästan 40% och har i år därmed gått ned nästan 75%
Pilotskolan har avigsidor. Att en VD och de viktigaste befattningshavarna har ett stort aktieinnehav i ”sitt” bolag är något som de allra flesta inklusive jag tycker är positivt. Problemen uppstår när dessa aktier är belånade och kraftiga kursnedgångar sker. I veckan fick vi ett nytt exempel på det när Sportamores VD (äger direkt och indirekt ca 12% av bolaget) tvangs sälja aktier när belåningsgraden blev för hög och delar av lånefinansieringen snart förfaller till betalning. Detta efter en kursnedgång i samband med den senaste rapporten och som i år summerar till nästan 45%. Även om aktieförsäljningen bara utgör mindre än 5% av VDs aktieinnehav är risken uppenbar att fler tvångsförsäljningar kommer om inte kursen snart stabiliseras. Detta i sin tur skapar en ökad osäkerhet i kursen som gör att just en stabilisering av kursen kan dröja. Hur en VD klarar av att leda ett företag om han eller hon samtidigt privat förlorar mycket pengar är naturligtvis individuellt men är nog generellt inget att rekommendera. En lärdom är kanske att man därför ska ha en större förståelse när ledande befattningshavare säljer aktier för att dra ned belåningsgraden i uppgångsperioder som till exempel när nu Hexagons VD Ola Rollén i veckan sålde lite aktier.
Fastighetsvärderingar. Minnena av fastighetskrisen i början av 1990-talet har av naturliga skäl börjat falna. En sak jag trodde jag lärde mig av krisen är att fastighetsvärderingar inte är gjutna i sten och att de oftast är rörlig materia men tyvärr glömmer jag det allt som oftast. Det behövs inte mycket i form av externa faktorer för att fastighetsvärderingar ska bli obsoleta och lika mycket värda som de papper de är skrivna på. Att åsätta en fastighet ett värde – speciellt i en mindre stad eller med en speciell utformning – utgör också alltid ett problem med ett förhållandevis litet jämförelsematerial att utgå ifrån. Hur som helst en av våra bloggare ”Aktiepappa” här på TradeVenue lyfter i veckan fram, som han tycker den mycket höga värderingen av börsnykomlingen (och kursraketen) K-fastigheters hyresbostäder per kvadratmeter i ett antal medelstora städer. Detta speciellt i förhållande till marknadsvärdena på bostadsrätter på samma orter. Se https://tradevenue.se/Aktiepappa/k-fastigheter-stay-away. Det är enligt min mening sunt med placerare och skribenter som på det här sättet vill ifrågasätta de siffror som presenteras i företagsrapporter och årsredovisningar. Även om Aktiepappa säkert kan kritiseras för att han glömmer de lån som finns i de flesta bostadsrättsföreningar som gör att jämförelsen haltar lite och/eller skillnader i läge och ålder mellan olika fastighetsobjekt. Jag tror att denna typ av skepsis kommer att behövas för att navigera rätt under år 2020 bland fastighetsaktierna.
Multipelkontraktion. Många aktier har under senare år åtnjutit en ordentlig multipelexpansion dvs marknaden är beredd att betala en högre multipel på vinsten, vilket leder till högre börskurser. Jag skrev i förra veckan om medicinteknikbolaget Sectra, där just detta skett. Ett annat exempel på en sådan utveckling är den defensiva favoriten ICA, där vinsten per aktie sedan 2016 i princip har stått stilla samtidigt som aktien stigit med 60%. Men det finns undantag där en betydande multipelkontraktion har skett. Ett exempel på det är Collector, där kursen på tre år mer än halverats medan vinst per aktie på 12 månaders rullande basis under samma period stigit med 45 %. Det är inte heller så att konsensus ser något brant vinstfall nästa år utan förväntar sig tvärtom att vinst per aktie stiger med 13%, vilket skulle göra att kontraktionen blir ännu större. Visst, kreditförlusterna lär öka i den sämre konjunkturen, som de flesta tror står för dörren. Men förklarar det en sådan omvärdering? Balders storägare och VD Erik Selin, som tillika är en av de större ägarna i Collector och som ökat på sitt innehav under året har med åren fått lite magi kring sig när det gäller sina privata aktieinvesteringar (jämför till exempel K-fastigheter). Det har uppenbarligen i det här fallet inte räckt…
Ny videointervju med Rottneros VD. I veckans nummer av Affärsvärlden rekommenderas köp av Rottneros (bevakat av TradeVenue) grundat bland annat på bolagets starka kassaflöden trots en sämre massakonjunktur. För den som är intresserad av att få en djupare inblick i bolaget och utvecklingen på massamarknaden rekommenderas att titta på vår nyproducerade video med en intervju av bolagets VD Lennart Eberleh. Se https://tradevenue.se/intervju-lennart-eberleh-vd-rottneros.
Denna vecka blir den sista ”riktiga” på året och innebär också den sista arbetsveckan detta år för många inför en lång ledighet. Men det finns fortfarande mycket spännande att se fram emot. HMs försäljningssiffror på måndag samt ett antal delårsrapporter från vitt skilda bolag som Nobina, Oasmia och MQ. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
Claes Vikbladh
claes@tradevenue.se
Veckobrev v49-19
Sista veckan i november och ännu en uppgångsvecka (+0,4-0,8% beroende på vilket index man tittar på) med mängder av nya kursrekord men sällan har väl marknaden känts så tudelad. Den placerare som inte är överviktad fastigheter och underviktad banker har haft svårt att i detta klimat slå index. SHB OMX Bank är i november ned med 6%, vilket summerar till -14% för året medan Carnegies fastighetsindex slutade månaden upp 8% och kan därmed summera till +48% i år !!! Men är småspararna (i vanlig ordning ?) smartare än de stora institutionella placerarna, då de förra under november enligt tidningsuppgifter köpt bankaktier (nu senast SEB) i stora mängder eller är det fortfarande ”the trend is your friend” som gäller?
Tillväxten verkar säkrad. Finansinspektionens försök att minska nyutlåningen till hushåll för bostadsköp genom olika typer av lånebegränsningar och amorteringsvillkor verkar, på grundval av den senaste statistiken få effekt. I oktober ökade nyutlåningen i årstakt med 4,8% - eller med 190 mdr SEK (!!!) i förhållande till oktober förra året. Även om detta med alla mått är en hög takt är det ändå en tillväxttakt som är 0,2 procentenheter lägre än i september och följer trenden från tidigare i år. Framförallt är det hushållens konsumtionslån som ökar (+7,2%) medan bolånen har en lägre ökningstakt. Det är dock mycket troligt att den snabba ökningen av de förra framförallt beror på förstagångsköpare i bostadsmarknaden, som har behov av att klara av de införda lånebegränsningarna från finansinspektionens och bankernas sida. Detta är en kundgrupp som borde fortsätta att växa i och med att allt fler får problem med de nya villkoren. Till följd av att de stora bankerna i stort sett lämnat walkover vad gäller blancolånen till nischbanker som Nordax, TF-Bank och Collector samt diverse mer eller mindre seriösa finansbolag verkar man inte behöva vara speciellt orolig för tillväxten för dessa – även om flera av dem också gett sig i marknaden för bolån. Om storbankerna kan anklagas för höga marginaler framförallt i en internationell jämförelse (se till exempel Danmark) är det inget mot motsvarande i nischbankerna, där utlåning under 10% är undantag. Visst är risknivån är högre med fler potentiella kreditförluster men det finns nog få länder där förutsättningarna för kostnadseffektiv kredithantering är lika goda med personnummer, kreditupplysningstjänster, effektiv inkasso och indrivning via kronofogden. Dessutom finns Bank ID och Swish som förenklar avtal och utbetalning. Vidare kan nischbankerna tillgodogöra sig billig finansiering med hjälp av den statliga svenska insättningsgarantin. Det skulle inte förvåna mig om dagen närmar sig då de svenska storbankerna, liksom sina danska motsvarigheter, börjar ta betalt för lite större inlåning. Möjligheterna till billig inlåning lär då förbättras ytterligare för nischbankerna. Så åtminstone på kort sikt ser tillväxten ut att vara säkrad för dessa.
Ännu ett fastighetsbolag noteras. Att K-fastigheters notering skulle bli en succé var jag inte ensam om att tro men en uppgång första dagen med 55% överstiger nog de flestas förväntningar. Det Malmöbaserade fastighetsbolaget Trianon tog i förra veckan med lätthet in över 200 MSEK i en riktad emission till institutionella placerare efter en kursuppgång i år på 60%. Samtidigt breddades ägandet inför det planerade listbytet till Nasdaq Stockholm. Intresset för fastighetsaktier går det inte att ta fel på. Och förra veckan inleddes teckningsperioden för 24Storage med en värdering på 600 MSEK och som vill ta in 100 MSEK för att sedan noteras på First North. Bolaget är verksamt inom en mycket speciell del av fastighetssektorn – uthyrning av förvaringsutrymmen och magasinering så kallad self storage – och drivs av delvis andra trender än ett traditionellt fastighetsbolag. Efterfrågan på denna typ av lokaler har fullkomligt exploderat i takt med sociala faktorer som skilsmässor och bostadsförhållanden men även av mindre företags behov av lagringsutrymme. Men samtidigt finns det många bolag som gett sig in i branschen varav kanske Shurgard är det mest kända men det finns många fler. 24 Storage grundades 2015 och har med sina 23 förrådsanläggningar - primärt i Storstadsregionerna – etablerat sig som den näststörsta aktören med en marknadsandel på 13% enligt företagsledningens uppgifter. Målsättningen är att öppna 3-5 nya anläggningar per år. Den snabba expansionen med bland annat ett stort antal nyöppnade anläggningar med låg beläggningsgrad gör att det inte är mycket av resultat som bolaget ännu kan visa upp – bortsett från positiva värdeförändringar. Med tanke på att aktierna kommer ut med en premie på drygt 20% i förhållande till det långsiktiga substansvärdet (EPRA NAV) skulle åtminstone jag vilja se lite mer av utfallet av dessa nya anläggningar innan jag tecknar. Speciellt i ett läge som 24Storage inte verkar vara ensamma om att ha ganska aggressiva tillväxtplaner, vilket ökar risken för överetablering.
Något som är dyrt kan bli dyrare. Medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget Sectra tillhör med rätta ett av Stockholmsbörsens mest omhuldade bolag med högteknologiska produkter inom expansiva områden och med långa kontrakt. Att som Sectra kunna koppla ihop kunnandet inom IT-säkerhet med medicinsk IT gör Sectra unikt. Men många inklusive undertecknad har nog upplevt att prislappen på Sectra känts väl hög, speciellt som verksamheten resultatmässigt varit ganska slagig. 2019 har emellertid visat att något som kan upplevas som dyrt kan bli ännu dyrare. Aktiekursen har i år mer än fördubblats (+110%) samtidigt som vinstutsikterna för innevarande år om något har skruvats ned. Vid årsskiftet var vår prognos att Sectra avseende räkenskapsåret 2019/20 (slutar 30/4 nästa år) skulle ha en vinst per aktie om 5,7 SEK, vilket på den då aktuella kursen gav ett P/E-tal om 32x. Första kvartalets resultat var något av en kalldusch medan veckans rapport för det andra kvartalet var betydligt bättre med framförallt en orderingång som steg 21% och företagsledningen signalerar också att andra delen av räkenskapsåret kommer att bli betydligt bättre. Det måste dock till en ordentlig vinstförbättring under de resterande två kvartalen för att nå min vinstprognos från årets början i och med att vinst per aktie hittills i år uppgår till enbart ca 1,5 SEK. Även om denna vinstprognos för 2019/20 skulle infrias innebär det att P/E-talet under året har mer än fördubblats till ca 65x. Det är möjligt att de områden som Sectra bearbetar har blivit ännu hetare och långsiktigt ännu mer expansiva men motsvarar det verkligen årets multipelexpansion?
Informationsgivningens dilemma. För två veckor sedan börsstoppades Christian Berner sedan aktiekursen börjat rusa, utan att någon speciell information kommunicerats. Många med mig trodde nog då att det var dags för huvudägaren att köpa ut bolaget från börsen. I stället visade det sig att dotterbolaget Zander & Ingeström hade pågående förhandlingar om en större order inom värmeteknik uppgående till ca 200 MSEK (vilket kan jämföras med en prognostiserad omsättning i år för koncernen på knappt 700 MSEK) med planerad leverans år 2020. Ryktena och den nya informationen fick aktien att stiga sammanlagt med ca 20%. I fredags tvangs emellertid företagsledningen gå ut med information om att motparten tillfälligt pausat dialogen med Zander & Ingeström om ovanstående order och att det är oklart när aktiviteterna återupptas. Ingen skugga på Christian Berners företagsledning, som har skött allt enligt regelboken, men det fäster verkligen blicken på svårigheten att på ett korrekt och transparent sätt kommunicera med aktiemarknaden. Med den risk för läckage som alltid finns kan det vara för sent att rapportera när en order är signerad. På den positiva sidan ska sägas att aktien efter fredagens meddelande verkar få behålla hälften av kursuppgången och det verkar som om fler fått upp ögonen för detta intressanta industrihandelsbolag.
Riksbanksbesked och rapporter från bland annat Clas Ohlson och Systemair tillhör veckans agenda. Vi går nu in i december som i år är en ovanligt arbetstagarvänlig månad till förfång för konsultbolag och andra med många anställda i Sverige. Men fastighetsbolagen behöver inte bry sig om det – hyran är lika hög varje månad. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
Claes Vikbladh