
TradeVenue
Blog Archive
- Analys Consilium: "Fortsatt återhämtning"
- Textintervju med Bo Söderqvist (VD CBTT) i samband med delårsrapporten
- Analys Matra Petroleum: "Brant produktionsökning bäddar för ett starkt kassaflöde"
- Analys Motion Display: "Framgångar i USA driver resultat "
Taggar
A1M Pharma (2)ABB (2)Abilia (1)Academedia (1)Acando (1)Alecta (1)Alimak (1)Alimak Group (1)Alligator Bioscience (1)Amasten (4)Amgen (1)Analys (237)Arbona (1)Arc Aroma Pure (3)ArcAroma (5)ArcAromaPure (2)Arctic Paper (1)Arise (1)Ascelia Pharma (2)AtlasCopco (2)Atrium (1)Atrium Ljungberg (31)Attendo (1)Atvexa (1)Avanza Bank (2)Axfood (1)Azelio (1)
Balder (2)Baseload Capital (1)Beijer Electronics (1)Betsson (3)BEV (1)Beyond Meat (1)Bilia (1)Bilindustri (1)bimobjekt (1)Biogen (1)Bioinvent (1)Björn Borg (1)Blackstone (1)Boliden (1)bong (1)Botnia Exploration Holding (1)Bredband2 (1)Brinova Fastigheter (1)Buggar (1)Bure (2)Bure Equity (2)Bygghemma (1)Byggmästare A J Ahlström H (1)byggmax (2)
Camurus (1)Capio (1)Cardiolex (1)Cassandra Oil (2)Castellum (4)catella (1)Catena (1)CDON Group (1)CGI (1)Christian Berner Tech (8)Christian Berner Tech Trade (12)Cibus Nordic Real Estate (4)Cinnober Financial Technology (1)Clas Ohlson (3)Clavister (2)Clavister Holding (1)Climeon (1)Collector (1)Consilium (24)Convendum (1)Coor Service Management Holding (1)Corem (1)Cotting Group (1)Cramo (1)
Maha Energy (15)Malmbergs Elektriska (1)Matra Petroleum (7)Medcap (19)Mekonomen (1)Mertiva (1)Metacon (1)Midsona (1)Millicom (2)Mips (2)Moberg Pharma (1)Moment Group (2)Motion Display Scandinavia (4)MoxieTech (8)MoxieTech Group (9)MQ (2)MQ Holding (1)Mr Green & Co (1)MSAB (1)Munters (1)Munters Group (1)Mycronic (1)
NCC (1)Nederman (1)Net (1)New Cell (1)New Wave (4)New Wave Group (1)NFO Drives (11)Nikola (1)Nilörn (1)Nilörngruppen (2)Nobia (1)Nobina (1)Nordea (1)Nordic Paper (2)Nordic Paper Holding (1)Nordic Waterproofing Holding (2)Nordnet (1)Norstedt (1)Northland Resources (1)Note (1)NP3 Fastigheter (1)Nuevolution (1)Nyfosa (16)
S2Medical (2)Sagax (1)Samhällsbyggnadsbolaget (32)Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (39)Samhällsbyggnadsbolaget i Norden. Seafire (1)Samhällsbygnadsbolaget (3)Samsung (1)Sandvik (2)SBB (2)SCA (2)Scandic Hotels Group (1)Scania (1)Sdiptech (1)SDS (2)Seafire (5)Seamless Distribution (2)Seamless Distribution Systems (3)SEB (1)Sectra (2)Securitas (2)Sedana Medical (12)Semcon (1)Sensys Gatso Group (1)ServGlobal Holding (1)Sinch (2)Sivers IMA (2)Skandia (1)Skistar (2)Söderport (1)SolTech (5)soltech energy (1)SolTech Energy Sweden (6)SolTech Energy Sweden AB (7)SpectrumOne (3)Sportamore (4)Stendörren (7)Stendörren Fastigheter (10)Stenocare (1)Stillfront Group (1)Storytel (1)Studsvik (4)Swedbank (4)Swedish Match (2)Systemair (3)
Other
Att det var ett önskvärt mirakel är nog inte alla överens om men president Trumps rekordkorta sjuk- och konvalescensperiod trotsar nog vad de allra flesta räknat med. Att denna osäkerhetsfaktor är borta och ett antal omvända vinstvarningar (från så olika bolag som Gränges, Inwido, Boozt, Academedia, Pricer och Kambi) gjorde att rallyt kunde fortsätta med fem uppgångsdagar i rad i Stockholm. Veckan summerade till + 1,8% för OMX SPI och nya indexrekord. USA utvecklades ännu bättre med en uppgång för S&P 500 på hela 3,8%. Den bästa veckan sedan i juli!!!Sobi stod för en av veckans få negativa överraskningar på Stockholmsbörsen sedan en läkemdelskandidat i en fas 3-studie misslyckats, vilket sänkte aktien med 18%. Ännu en gång visar biotekniksektorn att ingenting är klart förrän det är klart.
Rekordförsäljning för Electra i Q3 och utdelning i höst. Electra Gruppen (bevakat av TradeVenue) meddelade i veckan att försäljningen under tredje kvartalet stigit med hela 15%, där tillväxten huvudsakligen drevs av ”försäljningen inom kategorin hemelektronikprodukter”. I spåren av pandemin har hemelektronikbranschen fått ett ordentligt uppsving – där privatpersoners satsningar på hemmakontor varit en viktig bidragande faktor men också att många valt att satsa på denna typ av produkter när utlandsresor med mera ställts in. För övrigt kan nämnas att detta inte bara är en svensk trend. I veckan meddelades att den globala försäljningen av tv-apparater nådde nya rekordnivåer. Med en stark ställning inom både e-handel och via franchisekedjan Elon med kunskap och service är också Electra verksam inom de delar av hemelektronikmarknaden som växer snabbast. Den positiva utvecklingen under Q3 bådar gott inför det för Electra så viktiga fjärde kvartalet med Black Friday och julhelgen. Efter en omsättningsökning på 7% under andra kvartalet höjde vi våra estimat för resten av året men verkar ha varit för försiktiga när vi för helåret prognostiserat en ökning om 8%. I likhet med de allra flesta börsbolag drog styrelsen under våren tillbaka utdelningsförslaget från början av året om 3,25 SEK/aktie. Nu föreslår styrelsen att 2,25 SEK delas ut nu under hösten (att godkännas på bolagsstämma i november) och att en extrautdelning om 1 SEK ska betalas ut nästa år i samband med den ordinarie utdelningen för år 2020. Om man utgår från att den ordinarie utdelningen för innevarande år blir 3,25 SEK/aktie (alltså densamma som initialt föreslogs för år 2019) kommer aktieägarna under det närmaste halvåret kunna glädja sig åt en utdelning på sammanlagt 6,50 SEK motsvarande en direktavkastning på hela 14%!!
Spännande år för Optifreeze. I veckan meddelade det First North noterade bolaget OptiFreeze att man är redo att börja utrullningen av sin patenterade teknik för rosor. Tekniken tillför egenskaper som utökad hållbarhet och bibehållen arom för råvaror inom växt- och livsmedelsindustrin. Fokusområdet är för närvarande OptiFlower med en mycket stor marknadspotential inom sticklingar och snittblommor. Efter att de senaste veckorna genomfört framgångsrika industriella försök hos en av de stora producenterna i Europa av rosor står nu bolaget alltså inför kommersialisering. Affärsmodellen bygger på att maskinerna ställs ut hos kunderna utan investering från kundens sida men bygger i stället på att OptiFreeze får en summa per behandling motsvarande kostnaden för maskin, näringslösning och royalty. Intäkten per maskin uppskattar bolaget till i genomsnitt ca 10 MSEK per år med en bruttomarginal på minst 60%. För att täcka hela världsmarknaden skulle – återigen enligt bolaget – behövas 2000 maskiner. Aktien belönades i veckan med en uppgång på drygt 20%, vilket innebär att aktien sammanlagt i år har stigit med 30% och bolaget nu har ett börsvärde på drygt 300 MSEK. Men det behövs ganska modesta antaganden vad gäller antal utställda maskiner för att få den värderingen att framstå som försiktig om tekniken nu håller hela vägen.
Vad händer i SpectrumOne? Efter en nystart under 2020 har martechföretaget SpectrumOne (bevakat av TradeVenue) fått upp ångan. Martech eller digital marknadsföring är ett område som växer mycket snabbt och som i USA skapat mycket höga värderingar på företag i branschen. All tidigare verksamhet i SpectrumOne är såld och verksamheten har koncentrerats till analysplattformen med samma namn, vilken har fått stor uppmärksamhet i branschen. Denna erbjuds via en abonnemangslösning och är en automatiserad SaaS-plattform för analys, visualisering och segmentering av data för att öka kundens beslutsunderlag. Under en ny VD, Hosni Teque-Omeirat har samtidigt fem bolag förvärvats (bidrar med en uppskattad årlig omsättning om 50 MSEK), som stärker plattformen och skapar ett bredare erbjudande till kunderna. Samtidigt har ett strategiskifte skett som innebär att företaget inriktar sig på att knyta partneravtal, som gör att kunderna kommer in via partnerns säljresurser i stället för egen bearbetning. Enligt Q2-rapporten pågår diskussioner med ett stort antal företag om samarbete - bland annat med en av Europas största affärsdataleverantörer. Ett sådant avtal skulle naturligtvis i ett slag kunna förändra förutsättningarna för SpectrumOne att sälja sina tjänster. Någon ny information sedan delårsrapporten avlämnades i slutet av augusti har dock inte kommit kring eventuella avtal men aktiekursen har bara den senaste månaden stigit med 80% (enbart i förra veckan steg den med drygt 30%). Börsvärdet som i början av året uppgick till ca 200 MSEK har nu ökat till 600 MSEK. De i somras utställda vederlagsfria teckningsoptionerna som tilldelades aktieägarna för att bland annat finansiera förvärven och minska skulderna kommer med nuvarande aktiekurs att tecknas fullt ut i november och mars nästa år och också ge ett finansiellt sunt företag. Även om det sker till priset av en ökning av antalet aktier med ca 30%. Men mer information behövs!!!
Kaxigt från SBB. Samhällsbyggnadsbolaget SBB (bevakat av TradeVenue) annonserade i veckan att ambitionen är att nästa år höja utdelningen från till 1 SEK per stamaktie (för 2019 delades 0,6 SEK ut). Även om SBB med långa hyreskontrakt och med säkra hyresgäster bättre än de allra flesta kan överblicka vinster och kassaflöden är det ändå ganska kaxigt att nästan ett kvartal innan räkenskapsåret är över komma ut med ett utdelningsförslag. Det innebär dessutom att man dubblerar utdelningen i ett läge där det inte finns några tecken på att dra ned på expansionstakten. Samtidigt med utdelningsbeskedet kom nämligen också fler detaljer i hur man ska nå målet att öka värdet på fastighetsbeståndet från dagens drygt 70 MD SEK till 125 MdSEK år 2025. En sådan är att dubblera hyresintäkterna från äldreboende och Lss-boende från dagens 800 MSEK till 1,6 MdSEK. Vidare ska beståndet av hyresrätter i Stockholm och Göteborg öka till 15 MdSEK. Samtidigt som ambitionen att uppnå en BBB+ rating ligger fast. SBB har bara på några år lyckats med det som få trodde var möjligt så kaxigheten är kanske inte så svår att förstå.
Rapportsäsongen inleds på torsdag med bland annat ett antal fastighetsbolag såsom Atrium Ljungberg, Nyfosa och Castellum och på fredag rapporterar både Sandvik och Getinge. Det är bara att hoppas att förväntningarna inte har dragits upp för mycket efter det stora antalet omvända vinstvarningar. Wästbyggs notering på tisdag blir också intressant att följa efter flera positiva kommentarer i affärsmedia – dock inte av undertecknad. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!
Claes Vikbladh
27 september 2020 kl 21:06
Veckobrev v40-20
Oron inför amerikanska valet och riskerna för att pandemin ska börja lamslå samhällen igen börjar nu på allvar att sätta sig på börskurserna och i volatiliteten. OMX SPI slutade veckan med en nedgång på 2,5% och bröt därmed en lång uppgångsperiod. Uppgifter om misstänkta penningtvättstransaktioner fick bankerna att återigen finnas bland förlorarna och det europeiska bankindexet är nere på den lägsta nivån på 30 år. Att delta i börsintroduktioner har den senaste tiden varit relativt riskfritt med i en hel del fall av fantastisk avkastning. Impanticas notering i veckan med en uppgång på ca 40% är ett sådant exempel. Utvecklingen för haussade börsnykomlingen Readly med en nedgång i veckan på 17% och som därmed är under introduktionskursen kanske är en välbehövlig varningssignal.
Nytt affärsområde för SBB. Vid sidan av förskolor, äldreboenden med mera ska nu Samhällsbyggnadsbolaget SBB (bevakat av TradeVenue) enligt nyheter i veckan börja inrikta sig på försvarsfastigheter och fängelser och startar därför ett nytt affärsområde med denna inriktning. Det kan tyckas som lite märkligt att denna typ av fastigheter i någon större utsträckning ska ägas av privata företag men det var det nog många som tyckte för 10 år sedan vad gäller förskolor och äldreboenden. Men idag är det ingen som reagerar. Om SBB ska nå sina ambitiösa tillväxtplaner – att gå från dagens 70 MdSEK i fastigheter till 125 MdSEK om fem år – måste nog också nya områden adderas till området samhällsfastigheter. Om man nu inte vill göra avkall på direktavkastningen för det verkar inte bara vara SBB som numera är intresserade av området och driver upp priserna. Sedan kan man ju fråga sig vad det är som driver stat och kommuner- som dessutom borde ha den allra lägsta upplåningskostnaden – att acceptera direktavkastningar på 5% i snitt för företag som investerar i dylika fastigheter med långa hyreskontrakt.
Fortsatta nyemissioner. Veckan fortsatte med en mängd annonserade och en del redan genomförda riktade nyemissioner. Bland dessa kan nämnas bolag som XVIVO, Sivers IMA, Enad Global 7 och Clavister. Att framgångsrika XVIVO lyckades få in pengar utan rabatt och till och med få kursen att stiga efter transaktionen visar på marknadens förtroende för bolaget och tro på det senaste förvärvet. För cybersäkerhetsleverantören Clavister blev kursutvecklingen inte lika bra. Före nyheten om fullt garanterade nyemissioner om hela 235 MSEK hade bolaget ett börsvärde om enbart ca 260 MSEK. Det blir alltså fråga om en ordentlig utspädning för existerande aktieägare i Clavister. Och med en teckningskurs på 7 SEK i både företrädes- och den riktade emissionen och en teckningsperiod i företrädesemissionen som först avslutas i mitten av november är det inte omöjligt att kursen sjunker ytterligare (nuvarande kurs 7,5 SEK). Men med ett skuldfritt Clavister och framgångsrika produkter inom ett av de mest heta områdena i världen och med nya aktieägare som Stena framstår det hela som så mycket mer intressant.
Inte bara nya toppkurser. En av de aktier som inte återhämtat sig från coronaraset i mars och har backat nästan 30% i år är fastighetsservicebolaget Coor. En Q2- rapport som i alla fall jag tyckte var förvånansvärt bra har inte hjälpt utan aktien är under den senaste månaden ned med ca 10%. Rapporten visade i och för sig en drygt 10% organisk minskning av försäljningen men ett något förbättrat rörelseresultat och därmed högre rörelsemarginal visar på en förvånansvärt bra förmåga att klara av pandemin (även om resultatet är påverkat av olika typer av permitteringsstöd). Risken för långsiktigt minskad kontorsanvändning och därmed lägre behov av kontorstjänster som serveringar, reception, städning mm verkar vara en bidragande anledning till kurstappet. Utan att ha någon bestämd uppfattning i denna ”10 000 kr fråga” är det enligt min mening ändå märkligt att som jämförelse ägare av kontorsfastigheter som Kungsleden och Fabege som i så fall borde drabbas än värre ”bara” har tappat 15-20% i värde. Ett VD-byte i Coor nyligen kanske kan förklara delar av fallet men med 70-80% av intäkterna i långa avtal borde riskerna vara begränsade. I och med att både Andra AP-fonden och AMF Pension verkar vara på väg ut som storägare i bolaget blir ägarbilden allt mer öppen. En stark marknadsposition i Norden, bra förvärvshistorik kopplat med stabila intäkts- och kassaflöden borde kunna intressera något P/E-bolag.
Uppdelning av Qliro. Den sedan länge förväntade uppdelningen av Qliro i tre delar – Qliro, Nelly och CDON är nu på gång. Beslut fattades i förra veckan på bolagsstämma om att dela ut CDON till aktieägarna och på måndag är det dags att besluta om utdelning av finanstjänstbolaget Qliro. De flesta analyser som jag sett pekar på ett fortsatt klart utrymme för fortsatt värdeuppgång (aktien har stigit över 35% de senaste tre månaderna) när de tre bolagen blir självständiga. Intressant att notera är att Affärsvärlden trots att man enbart sätter ett värde på 180 MSEK på e-handelsbolaget CDON ser en 35% uppsida efter en uppdelning. Det kan jämföras med SEB som i sin analys sätter 750 MSEK i värde på CDON. Trots det tror jag att det är Qliro med sina finanstjänster som kommer att få mest uppmärksamhet och mest varierande riktkurser. Är detta en konkurrent till Klarna på den nordiska marknaden och som i alla fall ska ha någon form av samma värdering eller är Qliro ett av de bolag som kommer att krossas när kreditkriget hårdnar? Jag ska inte ens försöka mig på något svar på den frågan men med tanke på intresset för noteringen av det kinesiska betaltjänstföretaget Ant Group, som ska ta in 30 miljarder USD till en värdering om 200-300 miljarder USD (!!!) verkar det finnas utrymme för fantasifulla värderingar.
Två nya bud i förra veckan - om man nu inkluderar budpliktsbudet på Engelska skolan - men fler lär komma. Sista veckan i kvartalet och snart väntar nya fräscha kvartalsrapporter. Det känns inte så länge sedan sist. Sernekes kapitalmarknadsdag på tisdag lär nog inte enbart dra hårt prövade aktieägare utan många andra intresserade.Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!
Claes Vikbladh