
Min blogglista
Mina Länkar
- Spara Klokt
- Kronan till miljonen
- Sparo
- Sofokles - Fermentum Vitae
- Investorunner
- z2036 (Stefan Thelenius)
- Chansar mest
- Utdelningsseglaren
- Krösus sork
- Frihetsmaskinen
- Att välja lycka
- Investacus
- Framtida rikedom
- Gustavs Aktieblogg
- Utdelningskungen Valient
- Tankar om aktier
- 10-årsplanen
- Spartipset
- Aktieingenjören
Blog Archive
- Vem är aktiepappa?
- Vem äger vad i svenskt näringsliv?
- Kontakt
- Swedish Wealth Institute – vilken bluff!
- Frihet - Vad är det och vem bestämmer?
- Allt snack om att kliva av börsen är bara trams!
- Balco till börsen med några av de tyngsta ankarinvesterare jag sett.
- Spara eller leva - måste man välja?
- Aktieägarrabatter och aktieägarförmåner
- Hur hög var boräntan 2011?
- LVMH varumärken
- Avanza eller Nordnet - bästa nätmäklaren
Taggar
Other

Ni som läser bloggen och som funderar på att betala för att följa en trader som säger sig vara framgångsrik på sociala medier. Helst Instagram där de flesta bluffmakarna håller till: GÖR DET INTE!!! Först och främst finns det tusentals duktiga traders och investerare där ute som delar med sig av sin kunskap helt gratis. Börja där och om ni efter något år sedan vill köpa in er i en betal-discord eller liknande så gör det för all del men gör läxan först. Kolla upp de som ska ger råd, sälja kurser eller vad det kan vara. Om den som håller i kursen visar sig vara så framgångsrik att han bor kvar hemma hos mamma och har fått sparken från banken så är mitt råd att ni inte köper en kurs av honom. Samma sak om tjejen som säljer kursen uppenbarligen ljuger (när ni googlar hennes namn). Eller om den superframgångsrika tradern som säljer råd bor i ett litet kyffe i den sunkigaste delen av en tråkig liten kommun någonstans. Då kanske ni ska tnka till en extra gång.
Vill ni ha tips på gratis info så finns det här vid sidan av detta blogginlägg. Där finns massa bra länkar. Inte så många traders kanske men för dem rekommenderar vi Twitter. Har ni inget konto på Twitter så skaffa det och ställ frågan vilka traders ni ska följa. Tagga in oss @aktiepappa så hjälper vi gladeligen till att rikta er i rätt riktning. Helt gratis!
Läs mer om misstänkta bluffmakare och försäljare
Investeringsbedrägerierna ökar
Äntlligen tar finanstidningarna tag i Better Globe
Säljer utbildningar och böcker
Ny kryptofond lovar 15 % avkastning i månaden...
Det låter lite som den där investerarbluffen Mind Capital som vi tidigare skrivit om här på bloggen. Vi har försökt hitta uppdateringar kring hur Mind Capital gått men det enda vi hittar är folk som skriver på sociala medier om att de ännu inte fått ut några pengar. Företaget skyller på att det tar tid med KYC eller något sådant. Vi blir bara mer och mer övertygade om att pengarna är borta och att alla investerare är blåsta.
Investeringsfonden Ojfan
Den här nya fonden då? Jo den är initierad av någon dömd mördare som tydligen friats efter 13 år i fängelse. Oklart om han var oskyldig eller vad felet var och det är inte så intressant i sammanhanget. Han har i alla fall skapat någon förening för att investera i en fond för Kryptoinvesteringar och döpt den till Ojfan. Ja ni hörde rätt. Där ska de rikta in sig på "hjälpa arbetslösa, sjuksrivna och pensionärer att investera i kryptovaluta". De ska med andra ord lura de ekonomiskt svagaste i samhället. Vi hoppas verkligen att ingen går på det här uppenbara bluffförsöket och att ingen blir drabbad trots att bara namnet på föreningen borde göra att alla som eventuellt sätter en krona i den investeringen får skylla sig själva. Det klassiska uttrycket "Låter det för bra för att vara sant så är det oftast det".
600 dagars spärr
Pengarna spärrade i 600 dagar. En del i investeringen verkar vara att man får inte ta ut sina pengar förrän tidigast efter 600 dagar. Något som känns igen från andra pyramidspel? Vi tycker också att man ska fundera på varför man ska lita på en person som ger investeringstips. Vad har personen för bakgrund för att kunna ge seriösa tips? Att ha suttit felaktigt dömd vet jag inte om vi skulle kalla för en rimlig kvalifikation. Sen ska man alltid fråga sig vad personen i fråga har att vinna på att just jag investerar i den här fonden, aktien eller liknande. Efter att ha ställt oss ovanstående frågor väljer vi att höja ett varnlingens finger för den här investeringen och i artikeln vi läste om det så lärde vi oss något annat; Schibstedt, ni vet mediakoncernen som äger bland annat Aftonbladet. De har en egen sparekonom.
Läs mer om misstänkta investeringsbluffar
Äntligen tar finanstidningarna tag i Better Globe
Mind Capital
De senaste veckorna har vi formligen överösts av frågor kring fenomenet Mind Capital. Mind Capital är en investering som säger sig handla med kryptovalutor och via arbitrage tjäna pengar.
Extrem avkastning utlovas
Avkastningen som utlovas är skyhöga 0,5-1,5 % per dag vilket blir helt sjuka pengar och aldrig tidigare har vi haft lika stor anledning att rikta tankarna mot det klassiska uttrycket ”låter det för bra för att vara sant så är det antagligen det”. Även vid den lägsta avkastningen skulle 100.000 kr förvandlas till 1.000.000 kr på kortare tid än 1,5 år.
Suspekt företrädare
Bakom företaget står en spanjor vid namn Gonzalo Garcia-Pelayo som enligt egen utsago ska ha ”knäckt koden” bakom roulett och därmed tjänat pengar vilket i sin tur lett till att han blivit bannlyst ibland annat Spanien. Bara den där historien räcker egentligen för att vi ska välja att avstå hela grejen men det finns mer. Gonzalo ser inte ut att vara en slipad bedragare utifrån de bilder vi sett. Snarare ser han ut som en fryntlig farbror, inte helt olik jultomten. Det är en viktig del i att vi tror att vissa verkligen går på denna investering.
Omotiverat stor kick-back
De som går med och rekryterar andra får en kick-back för rekryteringen på inte mindre än 8 % av insatt kapital. Det är en rätt så hög summa och även den i sig skulle göra att vi blev misstänksamma och avstod investeringen. Lägger vi ihop avkastning på daglig basis, misstänkta bedragare som står bakom, orimligt stor kick-back för rekrytering och en verksamhet som inte på något sätt verkar rimlig så skriker hela upplägget bluff i våra öron!
Förhindrade att ta ut pengar
Ytterligare en varningsklocka ringer när vi får höra att man under första året inte får ta ut sin avkastning eller investerade pengar. Klassiska regler för pyramidspel.
Finansispektionen varnar
På finansinspektionens hemsida kan vis läsa om att dom varnar för Mind Capital.
Vänder man sig till Google för att hitta lite mer info om Mind Capital så hittar man snabbt ett antal artiklar som varnar för investeringar i Mind Capital och vi hittar även ett mycket välskrivet och bra blogginlägg om Mind Capital hos Spararnas. Självklart avstår vi från att investera i den här typen av uppenbara bluffar och vi vill å det bestämdaste varna våra läsare för företaget och dess företrädare!
Läs mer om varningar för Mind Capital https://spararnas.se/artiklar/bluffen-mind-capital https://financefeeds.com/texan-authorities-bring-emergency-action-crypto... https://tbbob.com/scams/mind-capital-review-an-alarming-scam-to-be-aware-of https://www.scamwatcher.org/mind-capital-review/ https://www.businessforhome.org/2020/07/mind-capital-banned-in-italy-spa... https://www.ssb.texas.gov/news-publications/commissioner-stops-mind-capi... https://www.cryptoworldjournal.com/platform-mind-capital-is-labeled-as-p... https://ponzipedia.net/mind-capital-review%E2%80%8A-%E2%80%8Aponzi-schem...
Det hypade fordonsbolaget Nikola som bara för några dagar sedan offentliggjorde ett samarbete med General Motors anklagas för fusk och bedrägeri i sin marknadsföring. En marknadsföring som mycket väl kan ha varit bidragande till att samarbetet ens kom till stånd och som också direkt eller indirekt bör ha bidragit till kursrusningen vi såg tidigare i veckan. När Hindenburg research nu går ut med att de ska han använt sig av felaktiga metoder vid marknadsföringen av fordonen.
Vi har ingen aning om det ligger något i dessa anklagelser men när man läser om det så får vi känslan av att det verkar ganska väl underbyggt. Det ska bland annat vara tidigare anställda som blåst i visselpipan och gjort avslöjanden för Hindenburg. Nikolas VD går till hårt motangrepp och riktar i sin tur anklagelser mot "blankarfonden" Hindenburg. Det är inte första gången Trevor gått i försvarsställing. En tidigare granskning som genomfördes av Blooberg slutade i hot om stämningar mm.
Riskabla investeringar
Bolag som inte har någon fungerande verksamhet alls och som inte tjänar några pengar alls är normalt sett riskabla investeringar. Visst man kan bli rikligt belönad om det verkligen fungerar men många gånger slutar det med katastrof. Vi har sett det förut och vi kommer sannolikt se det igen och om bolaget är aktivt i en överhypad bransch blir riskerna ännu större. Därför avstår vi Nikola.
Intressant namn
Bolaget har för övrigt ett mycket intressant namn: Nikola. Man får utgå från att dom medvetet valt förnamnet på mannen som namngett den största konkurrenten, nämligen Tesla. Vi kan inte riktigt bestämma oss för om vi tycker det är skönt kaxigt eller om det är fantasilöst men det lutar åt det senare. Trots att just Tesla ritas ut som den största konkurrenten så är det inte riktigt samma typ av fordon man satsar på. Nikola har främst lastbilar och en pick-up på ritbordet och man använder sig av el- och bränslecellsteknik men de har i dagsläget inga fordon redo för försäljning. Det går dock att anmäla sitt intresse på hemsidan. En hemsida som är riktigt snygg och visar upp flera lastbilar, en pick-up och även en jetski. Det ser helt klart intressant ut men frågan är hur mycket som är drömmar och hur mycket som kommer bli verkligenhet.
Vi såg någon intressant bild på deras fabrik, eller snarare på deras kommande fabrik för bilden föreställde bara öknen i Arizona där fabriken planeras.
Läs mer om Nikola
Nikola i samarbete med GM (Avanza)
Nikola (Hindenburg)
Nikola Begins Factory construction in Arizona
Better Globe - Ett "träd"företag
Pyramidspel och MLM-marknadsföring
Redan 2017 skrev vi ett inlägg om pyramidspel och pyramidnätverk i allmänhet och om Better Globe i synnerhet. Det inlägget heter kort och gott pyramidnätverk och det är ett av våra mest lästa inlägg. De senaste dagarna har det dykt upp ny information om det aktuella företaget och om kopplingar till Rika tillsammans och Jan Bolmesson. Jan har hela tiden framhållit att han "bara är en investerare som alla andra samt lite av en ambassadör som hjälper till ibland" men vid en kontroll av servern som hemsidan betterglobe.se ligger på visar det sig att domänen hostas av en server med en holder som heter: janbol4614-00001. Låter nästan lite för bra för att vara en tillfällighet. När detta faktum påtalas visar det sig att det tas bort information på de aktuella hemsidorna samt att det sker en del ändringar där man försöker dölja saker kring domänerna. Det syns tydligt i den här artikeln.
Vårt ursprungliga inlägg ligger kvar på gamla bloggen och går såklart att läsa här. Extra intressant är det att läsa kommentarerna där en företrädare för Better Globe i Danmark eller Norge går loss och kallar mig för nettroll och dum mm. Ovärdigt vilken organisation som helst att uttrycka sig så anser jag.
Better Globe
Fler och fler journalister och bloggare anser nu att välgörenhetsorganisationen Better Globe är ett pyramidspel. Vi har haft vår uppfattning klar och den är att alla varningsklockorna ringer när man börjar granska det aktuella bolaget även om det inte gått att få fram några konkreta bevis i dagsläget. Varningstecknen är dels att de håller till i ett av världens mest korrumperade länder. Deras grundare är enligt denna norska artikel dömd för ekonomisk brottslighet till något som heter ubetinget fengsel. Jag vet inte riktigt vad det betyder men fengsel borde väl vara fängelse tänker jag. Läs gärna denna norska artikel om hur det vid Rinos förra projekt försvann visst 2,6 miljoner på något konstigt vis. Dels luktar det illa om de lögner som hela tiden dyker upp likt vattenläckor i ett rostangripet sjunkande skepp och dels är hela upplägget för bra för att vara sant.
Guilt by association
Först av alla att "avslöja" Better Globe var nog ändå Sparsamt leverne som redan 2014 skrev om ämnet och som faktiskt fick Avanza att ta avstånd ifrån Jan Bolmeson. Det dröjde några år sen tog Nordnet över den staffettpinnen och nu syns Jan ihop med Nordnets profiler i olika sammanhang väldigt ofta. Det finns ett uttryck som heter guilt by association och det är i sig ett tvivelaktigt begrepp ur ett juridiskt perspektiv men ur ett moraliskt och värumärkesperspektiv bör man betänka det i alla fall. Det finns även en omvänd del av uttrycket och det är honour by association och här är det de tvivelaktiga personerna som istället vill "snylta" på välkända och seriösa organisationer för att framstå som just seriösa de också. Det här uttrycket är något som man bör vara noga med om man är ett företag eller en organisation. Det är lätt att bli utyttjad om man inte ser upp och gör lite bakgrundskoll på de man jobbar med. Avanza inåg detta och agerade vilket de ska ha heder av. Nordnet har lite att fundera på i frågan om ni frågar oss.
Mer om Better Globe
Bloggaren Chansar mest har skrivit ett inlägg i ämnet och det är extremt läsvärt!
Ihållande investeringar har också skrivit om Better Globe.
Här finns en riktigt gedigen faktabank om Better Globe.
Sparsamt leverne, Better Globe och Avanza.
**uppdatering**
Magasinet Filter skriver en lång granskning om Better Globe.