Familjeinvesteraren
Likes
2
Antal inlägg
30
Följare
3
Medaljer
0
Om användaren
40-årig familjefar med tre barn och sambo.

RSS

RSS feed

Blogg

Förhandlat bolåneräntorna - valet föll på LF Bank (0,80 i ränterabatt)

Vi har under flera års tid haft våra bolån via Handelsbanken och varit nöjda med den kontakt vi haft med banken, det mesta har varit väldigt enkelt och vi har fått bra service. Ränterabatten har förlängst utan några som helst konstigheter. Vi har haft våra bolån rörliga och haft en ränterabatt på 0,64 %.

Under första halvåret 2017 har jag sett över bolånen och jag tänkte redogöra för hur jag gjort. Det första jag gjorde var att jag skickade iväg ett mail till följande banker:

- Handelsbanken

- LF Bank

- Swedbank

- Nordea

- SEB

I mailet beskrev jag varför jag kontaktade banken samt att vi också kontaktade fler banker i syfte att få en så låg boränta som möljigt. Jag skrev också att jag hade för avsikt att boka ett personligt möte med de två banker som erbjöd de mest förmånliga räntenivåerna och att det därför var viktigt att de erbjöd så låga räntenivåer som möjligt redan från början. Jag redogjorde också för vår ekonomiska situationen samt vilken nuvarande ränterabatt vi hade. Detta för att spara tid för såväl oss som banken - tid är pengar! Jag fick följande respons:

- Nordea. Här hamnade jag i en mailväxling som slutade med att man från bankens sida sa att man inte hade möjlighet att komma med något erbjudande eftersom man var tvungen att boka ett personligt möte. Jag sa att detta inte var inte aktuellt förrän i steg 2. Banken tackade då för sig.

- Swedbank. Här dröjde svaret från banken flera dagar. Jag fick så småningom en återkoppling från tf. kontorschef med beskedet att de inte hade någon möjlighet att matcha vår nuvarande ränterabatt. Tack och hej även här således.

- SEB. Här slutade det med att jag bokade ett telefonmöte med banken och de skulle ringa upp mig kommande måndag kl 16.30 - döm om min förvåning när banken inte hörde av sig. Tack och hej även här.

- Handelsbanken. Blev uppringd av vår bankman som länge och väl redogjorde för att vi hade en väldigt bra ränterabatt idag och att han hade tänkt kontakta oss i syfte att faktiskt minska ränterabatten. När jag redogjort för att vi fått en bättre ränterabatt hos annan bank så fortsatte argumentationen om att de faktiskt måste tjäna pengar på oss och att i det fall vi skulle byta bank så fanns det inga garantier för att vi skulle få samma ränterabatt som vi hade idag om vi ville komma tillbaka till Handelsbanken. Det här telefonsamtalet gjorde mig både förbannad och besviken. Vi har i flera år varit nöjda  med Handelsbanken men detta samtal raserade det som hade byggts upp under flera år. 

- Vinnaren den här gången blev LF Bank! Ett trevligt bemötande, bästa rabatten, inget krångel! Här blev jag minst sagt förvånad, då jag tidigare fått en helt annan bild av banken när jag varit i kontakt med dom. Nu är önskemålet att de ser över sitt regelverk när det gäller belåning av skog! Vi har nu en ränterabatt på 0,8 %.

Min bedömning är att det är svårare att landa riktigt låga ränterabatter ju längre norrut du kommer, åtminstone är det min egna erfarenhet och jag ser det också när det gäller dvs. jämförelser där man ser hur de förhandlade räntorna ser ut på olika ställen i landet. Det finns säkerligen flera förklaringar på detta, en förklaring är ju säkerligen att belåningen är högre längre söderut p.g.a. bostadspriserna. Men det kanske är så att det inte är lika vanligt att man förhandlar sina bolåneräntor i lika hög utsträckning längre norrut. Vad säger ni? Vad är era egna erfarenheter om möjligheten att förhandla bolåneräntor?

Det här bytet har dragit ut på tiden p.g.a. av att vi haft semester samt att "vår banktjänsteman" på LF haft semester men nu är bytet avklarat. En annan glädjande nyhet var att vi slipper avgifter hos LF Bank på depåkontot, det har varit nästan 400 kr per år på Handelsbanken.

Jag behåller dock mitt innehav i Handelsbanknen tillsvidare...trots bemötandet! Men det finns en del att jobba på onekligen!

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Barren Wuffet (ej registrerad)

Hej,

Får man fråga vad din faktiska ränta blev tillslut?

Anonymous's picture
Samuel (ej registrerad)

Jag är också nyfiken på det:) Annars känns det som att bankerna inte är så pigga på att priskriga om kunder nu. Vi gick nyligen in på bostadsmarknaden och det var inte helt enkelt att få en vettig ränta, trots kontakt med ett flertal banker.

Familjeinvesteraren's picture
2
30
3
0
Familjeinvesteraren

Hej,

Jag håller med om detta. Några hörde av sig direkt och sa att de inte hade möjlighet att matcha vår tidigare ränterabatt. Nu har vi alla lön rörligt och med räntan 1,23 %. Min egen bild är att det är än svårare att förhandla ner räntorna här uppe i norr.

Familjeinvesteraren's picture
2
30
3
0
Familjeinvesteraren

Jag ser ju själv att jag glömt skriva in Danske Bank som jag också var i kontakt med. De hörde också av sig och meddelade att de inte har möjlighet att matcha nuvarande ränterabatt.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.