
Taggar

När nyheten om den höjda finska källskatten kom för några veckor sedan räknade jag lite på effekten och kom fram till att en rimlig uppskattning var att det skulle kosta 0,56% om året med ett finskt utdelningsbolag jämfört med ett svenskt. Min slutsats var att det inte var någon panik att sälja, men allt annat lika så är det i alla fall ingen fördel med finska aktier i portföljen. Framförallt över längre tid gör faktiskt 0,5% om året rätt stor skillnad.
När nu Fortum gått upp 20% på en månad slog jag till och sålde mina 575 aktier, vilket inbringade drygt 100 000 kr. För pengarna köpte jag Telia och Klövern Pref. Jag köpte Fortum som ett rent utdelningscase och trodde inte det skulle finnas någon större kursuppgång från de 13-14 Euro jag köpte för. Så att kunna sälja på nästan 22 Euro utöver de 1,10 Euro per år jag fått i utdelning blev en ok investering. Då bolaget fortfarande är en relativ högutdelare ville jag hellre sätta pengarna i andra bolag med lite högre direktavkastning vilket gjorde att det blev Telia (mest) och Klövern Pref (för det som blev över) snarare än Investor och Industrivärden, som annars är två bolag jag har en bit kvar till min målsättning över antalet aktier och där jag tänker lägga en del krut vad det gäller återinvestering 2021 (förutsatt att rabatten ligger på minst dagens nivå). Jag sparade också några tusen på kontot till KF-skatten som ska dras om ett par veckor. Listan över innehaven är uppdaterad och det finns nu alltså 10 000 Telia i portföljen. Jag gillar jämna fina siffror så nu blir det med största sannolikhet inte fler Telia.
Jag har ingen stark tro kring Fortums utveckling de närmaste åren. Så om det är rätt läge att sälja har jag ingen riktig åsikt om. Men det gör också att jag inte har någon stark tro på att Fortum ska ge 0,5% bättre årlig avkastning än Telia från den här nivån. Så nu blir det ett bolag mindre att hålla koll på samtidigt som det blir ett irritationsmoment mindre med källskatten.
Återstår gör Sampo, Nordea och Stora Enso. Säger som tidigare, det känns inte som någon panik att sälja dessa. Sampo känns som jag kommer behålla. Men får se hur det blir med de två övriga.
I fredags fick jag årets sista utdelning när det damp ner ca 1500 kr från Stora Enso. Det som varit känt sen i våras är nu ett faktum, nämligen att 2020 blev ett magert utdelningsår. Totalt sett gick våra utdelningar ner med nästan 50% jämfört med 2019 vilket betyder att utdelningarna bara hamnade precis över 100 000 kr. Det bör i sammanhanget nämnas att ca 45% av vår portfölj utgörs av fonder utan utdelning så om utdelningarna skulle landa på beräknade runt 200 000 kr om året skulle det motsvara att vi kan plocka ut i alla fall 30 000 kr i månaden totalt genom att sälja tex 4% av fonderna. Än så länge spelar det mindre roll då vi inte säljer några fonder och även återinvesterar all utdelning.
Det dåliga utdelningsåret kan främst förklaras av att vårt nästa största innehav Industrivärden helt slopade utdelningen, att Volvo som dessutom planerade för fet extrautdelning först drog in extrautdelningen och sen den ordinarie och att största innehavet Investor nöjde sig med att dela ut vårens utdelning och slopade den planarade delen som skull komma på hösten. En annan stor utdelare i vår portfölj (även om innehavet som procent av portföljvärde gått ner de senaste åren) har tidigare varit H&M som även de slopade utdelningen helt i år. Ett växande innehav under året har varit Volati Pref som inte vågat dela ut några pengar under andra halvåret då de inte fått några klara besked om det är ok med tillväxtverket då de fått stöd för sitt dotterbolag Akademibokhandeln.
På andra sidan kan Castellum nämnas som precis som vanligt höjde utdelningen. Även Telia bidrog med en hög och stabil utdelning under 2020. Att aktiemarknaden skiter i utdelning och stabilitet är dock tydligt då båda dessa bolag gått ner runt 10% under året. Det är också tydligt att den gamla sanningen att aktiernas pris svänger snabbare och mer än nivån på utdelningarna inte stämde under år 2020.
I fallet med Volati pref är det tydligt att utdelningen bara skjuts på framtiden (plus 10,5% ränta på pengarna i väntan på utbetalning) så här räknar jag med 1,5 års utdelning under 2021, vilket blir runt 25 000 kr in på kontot. I andra bolag är det inte lika tydligt att minskad eller slopad utdelning 2020 kommer leda till högre utdelning 2021, men i fallet Volvo så skulle jag gissa på en ännu fetare extrautdelning än den som var planerad för år 2020. Skulle det bli tex 20 kr per aktie i total utdelning så handlar det om 30 000 kr i utdelning i vår portfölj (Anders Hägerstrand på DI tror på 30 kr/aktie). 20-30 kr per aktie i Volvo skulle också ge Industrivärden ett fett tillskott som tillsammans med helt slopad utdelning 2020 borde skapa goda förutsättningar för utdelning 2021. Jag skulle bli förvånad om inte 2021 blir ATH i utdelning för vår del med en bit över 200 000 kr i utdelningar. Trots att tex bankerna och H&M är väldigt osäkra kort inför 2021. I bankernas fall handlar det mest om ifall de tillåts dela ut pengar och i H&Ms fall mer om hur snart ett vaccin kan hjälpa till att öppna upp butikerna igen.
Även om utdelningarna i många bolag sänkts kraftigt eller helt slopats så har som bekant börsen återhämtat sig väldigt bra sen raset i våras. Vår stora portfölj där vi är extremt passiva ligger ungefär som svenska index med +8% i år. Då har vi stor andel global- och tillväxtmarknadsfonder som gått upp runt 3% i år får vi ändå vara nöjda. Jag har varit betydligt mer aktiv i min pensionsportfölj så den återkommer jag till i ett eget inlägg (för er som redan följer den på Shareville är det ingen hemlighet att den gått bättre än stora passiva portföljen).
Vi gjorde köp på ungefär 100 000 kr under mars-april vilket visa sig vara bra tajming, det mesta av detta kom från nya pengar vi satte in genom att tömma diverse konton och fick tillbaka pengar för bokade resor etc. Utöver det har vi återinvesterat alla utdelningar och gjort några mindre småinsättningar någon månad då det blivit någon tusenlapp över här och där. Så inkl återinvesterad utdelningar har det handlat om runt 250 000 kr i aktieköp under året.
Årets sista lilla skvätt sattes direkt i arbete i tre nya Volati Pref. Vilket gör att vi nu har 370 stycken. Jag tycker börskurserna generellt sätt känns ganska uppskruvade. Så drygt 6% avkastning på nya pengar som stoppas in i detta läge tycker jag känns attraktivt. Nu när vår portfölj återigen ligger klart över 10 miljoner kronor börjar stabila 6% locka betydligt mer än chansen att hitta en raket som kan ge 100% det kommande året.
Det blev en bra börsvecka med drygt en halv miljon plus för vår del. Dvs ungefär lika mycket pengar som vi behöver för att leva i två år. Det blir ju lite sjukt när man tänker så på börsen svängningar vilket påminner om vikten att inte fundera så mycket på de dagliga svängningarna utan snarare förlita sig på att kunna plocka ut ungefär 4% av värdet årligen.
Något som sticker ut från den gångna veckan och för min egen del är mer intressant än den kortsiktiga värdeförändringen är att jag sålde av en aktie helt från portföljen. Jag försöker sälja så sällan det bara går och min tanke när jag tar in ett bolag i portföljen är att jag ska köpa löpande över tid under några år och därefter aldrig sälja aktien. Ett tag gjorde jag det lite till av en pricip och jag tror det gick ungefär två år utan att jag sålde en enda aktie, bara köpte fler varje månad.
Men då jag redan avslöjat i rubriken var jag tänker komma så är det ingen mening att hålla er på halster längre. Jag sålde för någon vecka sedan en mindre del av innehavet i Kone mest för att jämna till siffran lite men så i torsdags sålde jag samtliga aktier.
Innan jag fortsätter vill jag påminna om en sak. Mest för att undvika missförstånd så ni fattar att jag fattar.
- Det enda som är intressant för en investering är den kommande utvecklingen från idag och framåt. Och då menar jag totalavkastningen dvs kursförändring plus utdelning. Vilken kurs man köpte på och om man ligger plus eller minus är ointressant, det enda som är intressant är framtiden. Och om avkastningen kommer i form av kursuppgång eller utdelning är även det irrelavant.
- Stora välanalyserade bolag som Kone ligger troligtvis ganska rättvist i kurs. Dvs kostar aktien 70 Euro idag så är läget bättre än när aktien kostade 40 Euro.
- Ett vanligt misstag hos privatsparare är att man säljer vinnare för tidigt och använder pengarna till att köpa aktier som går sämre. Man rensar bort de fina blommorna och ger ogräset mer näring.
Med det sagt så tycker jag det fanns ett läge för just vår del att sälja Kone och köpa något annat för pengarna. Låt mig börja ta ett påhittat exempel för att visa lite hur jag tänker:
En person har 10 miljoner i porföljen. Dessa kan placeras i antingen en aktie med 1% utdelning där man räknar med att kursen och utdelningen båda kommer öka med 8% om året (dvs direktavkastningen kommer ligga kvar på 1%) eller en annan aktie med 6,5% utdelning där man räknar med att såväl utdelning som kurs kommer ligga still. Planen är att sluta jobba och leva på portföljen. Vi vill leva enligt 4% regeln dvs plocka ut 400 000 kr om året från portföljen och sen höja uttagen i takt med inflationen. (För enkelhetens skull räknar jag med att man betalar schablonskatten inom ramen för de 400 000 kr.)
Köper vi bolag 1 får vi 100 000 kr i utdelning det första året. Men portföljens värde växer till 10,8 miljoner vilket gör att vi kan sälja av aktier till ett värde av 300 000 kr för att få ut våra 400 000 kr att leva på. Nästa år har vi visserligen lite färre aktier men då utdelningen höjs med 8% per aktie och värdet på aktien även den stiger med 8% är det inga problem att fortsätta plocka ut pengar. År två plockar vi ut 408 000 kr för att täcka upp inflationen.
Köper vi istället bolag 2 så får vi 650 000 kr i utdelning det första året. Vi plockar ut 400 000 kr att leva på och återinvesterar 250 000 kr i nya aktier. Nästa år har vi därför lite fler aktier. Så trots att inte utdelningen per aktie höjts så det är det inga problem att både köper fler aktier och plocka ut 408 000 kr under år två.
Båda dessa bolag kommer alltså fungera enligt 4% regeln. Totalavkastningen dvs mest pengar på kontot år 30 kommer det vara med bolag 1. Trots att vi plockat ut lika mycket pengar i båda exemplen. Vän av ordning kanske tycker det var ett konstigt exempel med bolag 1 som stiger exakt 8% om året, varje år. Medan bolag 2 kanske är ett mer realistiskt exempel av en preferensaktie med fast utdelning (även om priset på aktien går lite upp och ner även här). Och det är också här när avkastningen för bolag 1 inte kommer linjärt medan utdelningen för bolag 2 tickar på helt stabilt som jag tycker läge kan uppstå kopplat till 4% regeln.
Om vi fortsätter med de två exemplen ovan där det på 30 års sikt skulle vara bäst att köpa och behålla bolag 1 så kan det ju i verkligheten bli så att bolag 1 stiger med 100% det första året. Då uppstår en möjlighet att vi efter ett år har en portfölj värd 20 miljoner kronor om vi gick all in i bolag 1. Vi kan då sälja detta bolag och köpa den stabila utdelaren som legat still i både kurs och utdelning och delar ut 6,5% om året. För våra 20 miljoner får vi helt plötsligt 1,3 miljoner kronor i utdelning och väldigt stor säkerhetsmarginal för vårt planerade uttag på 400 000 kr om året plus inflation.
Så åter till verkligheten. Nu var det inga 100% uppgång på ett år men cirka 60% uppgång sedan jag slutade jobba för tre år sedan (och cirka 85% upp sen jag köpte aktierna, på samma tid har utdelningen höjts med cirka 20%). När jag slutade jobba var ju tanken att portföljen skulle täcka mitt liv enligt 4% regeln. Vilket gör att jag idag för Konepengarna kan köpa 60% fler stabila utdelare som ger 6-7% i utdelning jämfört med om jag köpt dessa direkt för tre år sedan. Tyvärr bestod ju inte hela portföljen av Kone utan det var ett litet innehav på runt 1,5% av totala värdet. Så möjligheten för portföljen som helhet att klara 4% årligt uttag för resten av mitt liv påverkas inte så mycket av denna affär. Men många bäckar små.
Det mesta av Konepengarna gick till Volati preferensaktie och Sampo. Dvs bolag där jag tror på en hög och stabil utdelning enligt exemplen ovan. Även om totalavkastningen i alla fall på Volati pref troligvis blir lägre än för Kone på lång sikt så skapar detta byte en stabil och hög utdelning som med råge täcker upp för 4% regeln.
Igår låg Avanza nere i ungefär en timme på eftermiddagen. Jag märkte inte ens av det, men reaktionerna i sociala medier fick mig att återigen tänka på skillnaden mellan att vara trader och långsiktig investerare. För det var total panik på många håll under den där timmen.
Jag vill börja med att säga att jag verkligen förstår känslan av maktlöshet om man nu har en strategi att bevaka positionen varje sekund och sen ser hur Tesla-aktien faller 5-10% samtidigt som det inte går att logga in. Det är kanske inte säkert att man skulle köpt/sålt om man hade varit inloggad, men känslan av att man inte ens kan köpa/sälja om man skulle vilja skapar så klart frustration. Jag kan själv börja koka inombords av en hemsida med biljettbokning som inte fungerar och där man gång på gång kastas ut och till slut inte vet om beställningen gick igenom. Eller en allmänt svajig internetuppkoppling trots att det inte är något jätteviktigt som står på agendan. Och här är det ju pengar dvs något ganska viktigt som står på spel. Så inget snack om att det för många är ett stort problem när systemet helt plötsigt ligger nere!
Men kontrasten blir ändå så tydlig mellan olika strategier. Jag är rätt intresserad av pengar, har ungefär 97% av pengarna på börsen och är helt beroende av börsen för att klara uppehället resten av mitt liv. Ändå skulle jag inte ha det minsta problem med om både Avanza och Nordnet meddelade att de kommer stänga ner sidorna för underhåll fram till första november. Då hade bara jag fått återinvestera kommande två månaders utdelningar då istället.
Eller som Warren Buffetts sa "only buy something that you would be perfectly happy to hold if the market shut down for 10 years".
Som jag skrev i förra veckan planerade jag att köpa Sampo när jag tiggt till mig lite pengar från min frus lön i tisdags. Och igår klämde jag till med 20 aktier för 34 Euro styck vilket alltså kostade ungefär 7 000 kr. Lite mer än vad vi brukar köpa aktier för varje månad nu när vi sparar 10 000 per månad på sparkonto, men på utländska aktier vill jag gärna komma upp lite i belopp per köp eftersom minicourtaget är 1 Euro/Dollar istället för 1 Krona. På svenska aktier lägger jag mig nästan alltid på 700-996 kr per köp (förtydligande: detta gäller PB Mini på Avanza vilket kräver 3 miljoner i kapital) vilket när jag ligger precis under 1000 kr blir 0,1% istället för 0,15% som det ska vara (störigt nu när Investor som är aktien jag köper oftast inte går att få till billigt avrundat corutage så där kan jag lika gärna köpa för 2000 kr). 0,1% eller 0,15% spelar så klart mindre roll, men om man som mig gör 200-300 köp om året blir det ändå kanske en hundralapp om året som är dumt att ge bort i onödan.
Sampo tog mycket stryk under Corona-nedgången och har sen dessutom gått upp lite mindre än övriga börsen i återhämtningen. Jag missade den absoluta botten men fick till ett lite större köp på 50 aktier på strax över 25 Euro. Övriga köp är på 20-25 aktier åt gången. Så totalt har jag köpt Sampo för drygt 50 000 kr hittills under året. Tillsammans med Investor och Volati pref mina största köp under 2020.
Vi får se om Sampo blir en bra eller dålig affär på lite sikt. Jag är främst ute efter försäkringsverksamheten och ser Sampo som en stabil utdelare över tid. Kan tänka mig 4% Sampo och 4-5% preffar i portföljen. Där Sampo skulle gynnas av högre ränta samtidigt som en högre ränta skulle drabba kursen i preffarna. Men såväl Sampo som preffarna kan tuffa på och dela ut fina utdelningar även om räntan ligger fast på dagens nivå, vilket ändå får anses vara huvudspåret. Efter gårdagens köp har vi nu 820 Sampo-aktier, målet har tidigare varit 900, men tror nästan jag ska höja upp målet till 1 000 aktier istället (vilket även det skulle kräva en rätt rejäl kursuppgång för att motsvara 4% av portföljen som jag själv just skrev skulle vara lagom). Så får det bli. 1000 Sampo-aktier är numera målet.