
Mina Länkar
Blog Archive
Taggar
Other

Scandi Standard: Råder inga tvivel om en sak aktien har varit en börskalkon sedan noteringen 2014. Första handelsdagen stängde aktien på 47 kronor. Snart åtta år senare handlas aktien under 40 kronor.
Aktien har sålts in som en defensiv och konjunkturokänslig kassaflödesmaskin som ska leverera stabila vinster och utdelningar. Så har det inte blivit. I stället har bolaget fått tampas med den ena motgången efter den andra – sjukdomar, skandaler och mindre lyckade förvärv. För lite mer än ett år sedan kom Johan Bygge in som ny styrelseordförande och den förra vd:n Leif Bergvall Hansen fick sedermera sparken efter avslöjanden som visade på brister i djurhanteringen hos Kronfågel, vilket är Scandi Standards svenska varumärke.
Den nya vd:n Jonas Tunestål började den 1 april och rapporten för årets första kvartal, som publicerades i början av maj, visar att han har ett omfattande arbete framför sig. Förvisso ökade omsättningen med 10 procent, men rörelsemarginalen kollapsade till 1,3 procent och vinsten summerades till endast 10 miljoner kronor en minskning med hela 81 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.
Anledningen är att kostnaderna för foder, förpackningar, energi och transporter ökat kraftigt, och den situationen har givetvis förvärrats av kriget i Ukraina. Så vad lockar med Scandi Standard?Min bedömning är att det inte kan bli så mycket värre och att bolaget reser sig på tio. Bolaget höjer nu priserna, något som kommer att ge effekt senare i år och nästa år.
Dessutom står hela köttindustrin inför samma utmaningar som Scandi Standard, och kycklingar kräver mindre foder per producerat protein än nöt och fläsk. Slutkonsumenterna drabbas också av den stigande inflationen vilket innebär att det finns mindre pengar i plånboken. I ett sådant läge bör den billigare kycklingen vara mer lockande än det dyra röda köttet.
Aktien är i ett läge där den är hatad av alla och älskad av ingen, och bland fondförvaltare är Scandi Standards förtroende nu noll. Men hos ledning och styrelse verkar optimismen inte ha dött ut och efter den senaste rapporten köpte nya vd:n Jonas Tunestål aktier för 1,4 miljoner kronor. Det gjorde även styrelseordföranden Johan Bygge, ledamoten Henrik Hjalmarsson och finanschefen Julia Lagerqvist. Det innebär att insynsköpen efter den senaste rapporten summeras till nästan 2,9 Mkr.
Den portugisiska livsmedelskoncernen Grupo Lusiaves har under april och maj också köpt på sig 10 procent av aktierna i Scandi Standard och är därmed näst största ägare. Man ska inte bygga sin kalkyl på att det kommer ett bud, men agerandet visar att det i alla fall inte kan uteslutas.
Perioden 2018-2021 har Scandi Standard betalat sammanlagt 411 Mkr i tilläggsköpeskillingar för det irländska förvärvet Manor Farm och den sista betalningen om 157 Mkr gjordes i fjol. En risk är dock Scandi Standards höga skuldsättning den räntebärande nettoskulden är strax över 2 miljarder kronor. I april säkrade dock bolaget banklån om totalt nästan 2,1 miljarder kronor med en löptid på fem år.
En knäckfråga är vad bolaget ska göra med den danska verksamheten. Under det första kvartalet redovisade danska ”ready-to-cook”-segmentet – som omfattar de mindre förädlade, icke-tillagade produkterna återigen en förlust. Rörelseresultatet summerades till minus 51 Mkr. Det är en av sakerna som nu ligger på nya vd:s bord och alla alternativ, inklusive en försäljning, bör utvärderas.
Scandi Standard är ett så kallat ”turnaround”-case vilket alltid är behäftat med risker. Jag har dock inte räknat med att verksamheten plötsligt ska bli en vältrimmad vinstmaskin, utan snarare att 2023 kan bli ett år i stil med 2020.Det innebär en vinstmarginal på omkring 2,5 procent och ett fritt kassaflöde, justerat för leasing, som borde komma in någonstans kring 400 Mkr. Allt som ordföranden Johan Bygge och vd Jonas Tunestål lyckas leverera över detta är en extra bonus som bör ge aktien extra skjuts.