
Mina Länkar
Blog Archive
Taggar
Other

Svanenmärkta fonder kostar skjortan.
Allt fler svenskar vill bidra till en mer hållbar framtid genom att placera sina sparpengar i fonder som tar hänsyn till hållbarhet och klimatfrågor.
På fondmarknaderna finns massor av fonder som påstås vara gröna, hållbara och ansvarsfulla. Men vad ligger egentligen bakom orden? Ofta är det klurigt för konsumenter att avgöra om fonden verkligen är så hållbar som den ger sken av att vara.
I juni 2017 kom Konsumentverket med en rapport där de granskat hemsidorna som tillhandahåller fonder. Konsumentverket konstaterar att företagen mer tydligt borde redovisa vad de menar när de beskriver en fond med ord som "grön", "hållbar" och "ansvarsfull".
I myndighetens förslag på åtgärder skriver man att en trovärdig miljömärkning för fonder borde tas fram.
Nu har 13 fonder valt att certifieras av Svanen, Sveriges officiella miljömärkning.
Svanenmärkningen kommer hjälpa spararna att sålla bland fonderna. Många vill veta att det som fonden påstår att de gör, är vad fonden gör och 80 procent av de som vill investera hållbart vill att det är en tredjepart som kontrollerar fonden. De Svanenmärkta fonderna är spridda över olika typer: Sverigefonder, globalfonder och en mer tematisk fond som investerar enbart i hållbar energi.
För att en fond ska kunna Svanenmärkas krävs att den investerar en majoritet av kapitalet i företag med ett starkt hållbarhetsarbete. Fonden måste vara byggd för att välja in företag med ett starkt hållbarhetsarbete och den ska redovisa fondens innehav. Det är inte en självklarhet i dag.
Totalt omfattas 30 miljarder svenska kronor av Svanenmärkningens hållbarhetskrav. Här är hela listan på fonderna och hur de gått det senaste året, jämfört med fondbas index Sverige på +3,99 procent.
Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige +0,39 (under index)
CB Save Earth Fund +8,94 procent (över index)
Handelsbanken Hållbar Energi +10,95 procent (över index)
SEB Hållbarhetsfond Sverige +0,99 procent (under index)
Skandia Cancerfonden +1,12 procent (under index)
Skandia Sverige Hållbar -1,87 procent (under index)*
Skandia Världsnaturfonden +1,39 procent (under index)
Swedbank Robur Ethica Global +7,06 procent (över index)
Swedbank Robur Ethica Global MEGA +7,22 procent (över index)
Swedbank Robur Ethica Sverige +0,3 procent (under index)
Swedbank Robur Ethica Sverige MEGA +0,46 (under index)
Swedbank Robur Humanfond +1,8 procent (under index)
Tundra Sustainable Frontier Fund +15,57 procent (över index)
Men se upp här: En risk är att kapitalförvaltare använder hållbarhet för att dölja prestation eller avgifter genom att fokusera på hjärtefrågor i stället för avkastning. Därför är det centralt att själva avkastningen kommer i främsta rummet.
Snittavgiften hos de fonderna märkta med Svanen är 1,3 procent per år, sex gånger dyrare än dyrare än en global indexfond med en enklare hållbarhetsprofil (Länsförsäkringar Global Indexnära). Detta summerar en tydlig trend i fondbranschen att flytta fokus från hur viktigt det är med låga avgifter till att prata om hållbarhet.
Att spara i hållbara fonder kan vara ett bra sätt att se till dina pengar inte investeras i smutsiga företag, men som med allting annat behöver man ställa nyttan mot priset. Om du har en genomsnittlig inkomst och pensionsavsättning, och väljer en fond med avgift 1,3% under ett arbetsliv, går du miste om c:a 440 000 kr.
De här pengarna skulle du istället kunna skänka till någon miljöorganisation, använda till att köpa en elbil eller installera bergvärme. Jag är rätt säker på att de pengarna gör mer nytta för miljön på andra sätt än att köpa en oskäligt dyr Svanenmärkt fond.