
Mina Länkar
Blog Archive
Taggar
Other

Storägarna fick informationen,
Swedbanks storägare SEB Fonder och Swedbank Robur sålde hundratusentals aktier i banken under dagarna före Uppdrag gransknings program den 20 februari. Försäljningarna gjordes efter att Swedbank informerat storägare om det kommande programmet.
De senaste dagarna har det varit mycket uppmärksamhet kring risken att Swedbank kan drabbas av böter från myndigheter i USA. Inte minst är risken stor för miljardböter från den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed, visar Affärsvärldens genomgång av tidigare liknande fall.
Amerikanska Fed har i fall som liknar Swedbank tidigare utdömt miljardböter. Det visar Affärsvärldens genomgång. Fed är kända för att inte lägga fingrarna emellan om de misstänker eller kan belägga att någon brutit mot deras bestämmelser och amerikansk lag, och ditt hör medverkan till penningtvätt, antingen den skett på amerikansk mark eller i amerikanska dollar. I båda fallen är det en kriminell handling som bestraffas hårt.
Om en privatperson tvättar upp till 100 000 dollar bedöms brottet som grovt och kan ge upp till tio år i fängelse och 10 000 dollar i böter, det vill säga 10 procent av det tvättade beloppet. I Danske Bank uppgår den misstänkta tvätten till cirka 230 miljarder dollar, över 2 000 miljarder kronor, och i Swedbank har belopp på upp till 80 miljarder kronor, nära 9 miljarder dollar, nämnts.
I januari 2017 döms Deutsche Bank till 629 miljoner dollar i böter till USA och Storbritannien för brister i sin övervakning som gjorde att ryska medborgare kunde föra ut cirka 10 miljarder dollar från misstänkt kriminell verksamhet. Det räckte alltså med brister i rutinerna för att Deutsche Bank skulle få böta närmare 6 miljarder kronor, för tveksamma transaktioner i en volym som är marginellt större än vad som misstänks i Swedbanks fall.
I båda fallen handlar det också uppenbarligen om att bankernas kontrollsystem inte fungerat som avsett. Om Deutsche Banks bot kan vara vägledande skulle det för Swedbanks del kunna handla om böter till Fed på kanske uppemot 4 miljarder kronor. Till det kan komma böter till svenska Finansinspektionen och sanktioner från brittiska finansmyndigheter och eventuella stämningar från aktieägare.
Det ska man fundera på som aktieägare hur allvarligt är det egentligen?
Privatsparare har storköpt Swedbank antalet ägare har ökat med 90 procent på en månad. Det är en väldigt våghalsig strategi. Osäkerheten är enormt stor, och det är i det närmaste omöjligt att förutspå hur det här kommer att utvecklas.
Huruvida man ska sälja sitt innehav eller inte beror dels på hur stor andel posten utgör av portföljen.Det beror på vilken risknivå man är villig att ta. Sista ordet är inte sagt. Är det något som Swedbanks aktieägare har fått lära sig den hårda vägen den senaste månaden är det att ett kraftigt kursras mycket väl kan följas av ytterligare kräftgång för aktiekursen.
Man ska vara medveten om att risken i Swedbank-aktien är betydligt högre än i många andra aktier just nu. Många sparare har köpt in sig till vad man förmodligen tänker är rabatt. Men allt som faller är det inte automatiskt rabatt på. En rabatt förutsätter att det finns ett ordinarie pris för vilket förutsättningarna inte har ändrats. Men det har de gjort på ett fundamentalt sätt i Swedbank.
Det kan rent av vara så att aktien nu är dyrare, då nya risker av okänd dignitet nu har tillkommit. Amerikanska myndigheter har visat intresse och vill det sig riktigt illa står Swedbank inför stora böter, förbud att handla i dollar och även böter för grovt svindleri samt skadeståndskrav från aktieägarna i värsta fall.
I ett sådant läge lär inte utdelningen ligga kvar på dagens nivå, vilket påverkar den tidigare attraktiva direktavkastningen. ”Därtill tror jag att själva aktiekursen kommer att fortsätta pressas innan vi vet mer om omfattningen”. Som ägare i bolaget Swedbank kan bli en risk att bolaget kollapsar, vilket kan resultera i en finansiell härdsmälta. Osäkerheten är enormt stor, om det blir miljardböter för Swedbank.