
Mina Länkar
Blog Archive
Taggar
Other

Kunskap fungerar som ränta på ränta.
Läs dig rik.
När du ligger i hängmattan kan det vara trevligt att inspireras inför hösten, och vad passar då bättre än att läsa några spännande böcker som tar dig och ditt sparande/investeringar framåt. Möjligheten att bli snuskigt rik kan vara det sista och bästa argumentet för att läsa en bok.
Det må verka som samma sak att läsa en fysisk bok på en parkbänk år 1919 och att läsa samma bok, på samma parkbänk, hundra år senare, i en läsplatta. Problemet är att läsarnas hjärnor ser olika ut. Vetenskapen har ganska nyligen främst genom forskningsområdena neuroplasticitet och epigenetik visat att vår biologiska kropp är långt mer föränderlig än vad man tidigare har trott.
Än så länge verkar svenskarnas läsande ligga på en stabil nivå. Några grupper som unga vuxna läser dock mindre än förut, och kanske är det de som är kanariefåglarna i gruvan. I USA, som brukar ligga före med det mesta, har läsandet minskat i alla åldersgrupper sedan internets inbrott.
Kanske förändras nu vår mänskliga kultur på ett sätt som den inte gjort sedan grekerna uppfann ett sätt att i skrift representera vokalerna så att orden blev mer exakta och lättare att lära sig.
Även då gick något förlorat. Walter Ong pekar till exempel på att de minnesstrategier som människor i muntliga kulturer använde försvann när skrivkonsten spred sig.
Det teknikskiftet var värt förlusterna. I stället för förmågan att recitera hela Iliaden fick vi ett sätt att förmedla kunskap över tid och rum, en teknik för att förstå varandra på ett nytt sätt, en möjlighet att inte göra samma misstag om och om igen.
Men vad skapar vi i stället för läsandet? En Mark Zuckerberg-armé av halvmänniskor som lägger upp meningslösa Instagramstories? Eller i bästa fall några fyndiga twittrare med sina ytliga memes?
Investeraren Warren Buffett fick en gång frågan vad som var anledningen till att han blivit så ohemult rik. Han pekade då på en hög böcker och sa: ”Läs 500 sidor varje dag, det är så kunskap fungerar, det byggs upp som ränta på ränta.Att det lönar sig rent ekonomiskt att läsa mycket är ett argument som inte är helt kosher.
Läsförespråkare använder hellre humanistiska argument som att läsandet främjar empati och ett demokratiskt sinnelag. På sistone har även lite halvnationalistiska argument som kulturell identitet kommit tillbaka, ”ty redan tidigt måste det uppväxande släktet börja vandringen genom fäderneslandets litterära häfder” som det stod i en debattartikel åt 1863.
Det kan kanske stämma. Men det är inte helt oväsentligt att de människor som lägger världen under sig också läser väldigt mycket romaner, faktaböcker, biografier. I boken The Everything Store beskriver författaren Brad Stone hur läsandet har påverkat Amazongrundaren Jeff Bezos. Det finns till och med en informell ”läslista” på företaget som innehåller allt från romanen Återstoden av dagen till Walmartgrundaren Sam Waltons självbiografi Made in America.
Bezos och Buffett är inte ovanliga. När Steve Siebold, författare till How Rich People Think, intervjuade 1 200 av världens rikaste människor kom han fram till att nästan allihop hade en sak gemensamt ”de läste”. Och visst, det är ett tråkigt argument: om du läser mycket blir du rik.
Något säger mig ändå att det funkar.