
Mina Länkar
Blog Archive
Taggar
Other

Bankerna ser ut att som grupp gå mot en ljusning.
Bankaktier hade ett motigt 2019 med penningtvättskandaler och kamp mot tunga kostnader, samtidigt var de klara småspararfavoriter Swedbank var fjolårets i särklass mest nettoköpta aktie hos Nordnet. Men nu har vinden vänt.
Swedbank var den enskilt mest nettosålda aktien hos Nordnet i juni och nettoförsäljningen har fortsatt in i augusti. Handelsbanken är den enda bank som lockat fler investerare under sommaren hos båda nätmäklarna. Hos Avanza har ägarskaran växt även i Nordea I övrigt är det kalla handen till bankaktier.
Vinsthemtagningar i Swedbank är inte svåra att förstå efter 40 procents kurslyft på tre månader.”Det tycks som om Swedbank lämnat det värsta bakom sig vad gäller kostnader för åtgärder mot penningtvättsproblematiken, och banken kom med en bra rapport.”
Aktien är dock fortfarande omkring 30 procent ned jämfört februari 2019 då penningtvättskandalen briserade efter avslöjanden i SVT:s Uppdrag granskning.Och enligt analytikerkåren har svenska storbanker mer att ge på börsen, med Swedbank i spetsen.
För Swedbank och har andelen köpsignaler från analysproffsen till och med ökat sedan i maj till sju av tio analytiker som rapporterar till Bloombergs databas. Bara en av tjugo uppmanar till sälj.
För Nordea uppmanar oförändrat nära hälften av de tillfrågade analytikerna till köp. SEB har blivit ett snäpp kallare för aktieproffsen sedan i maj, men köpråden överväger. Svalast är uppslutningen kring Handelsbanken, som nu får grönt ljus bland endast var tredje analytiker som rapporterar till Bloomberg.
I snitt ser analytikerna uppsida med ytterligare 14 procent för Swedbanks aktiekurs, omkring 10 procents uppsida i Nordea och SEB och cirka 8 procent i Handelsbanken. Anledning till fortsatt optimism kring bankaktier. Kostnaderna är fortsatt avgörande och framför allt Handelsbanken och Nordea tidigare de värsta syndarna har börjat ta grepp om dem.
Bankerna ser ut att som grupp gå mot en ljusning. Jag tror att vi kan få en spännande höst för bankerna när lite mer konjunkturokänsliga sektorer kan komma att premieras, och om man kan lägga penningtvättsproblemen bakom sig.
Men ett stort frågetecken kring bankerna är vårens inställda aktieutdelningar. ECB och även svenska Finansinspektionen har gjort klart att utdelningar till bankägare inte är önskvärda coronakrisens år 2020.
”Visst har bankerna lämnat dörren på glänt för en extrastämma med efterföljande utdelning i höst, men även om det rent finansiellt skulle vara naturligt, tror jag att det rent förtroendemässigt är omöjligt”.
Jag tror inte man ska hysa några stora förhoppningar om extrautdelning från bankerna 2021. Dels på grund av det fortsatt osäkra smittläget som eventuellt kan slå mot lönsamheten, dels för att det kommer vara svårt rent förtroendemässigt i ett läge med fortsatt djup lågkonjunktur.