
- Recensioner och mediaframträdanden om "Livet, Börsen & Allting"
- Min bok: "MER Börspsykologi" - recensioner, utlåtanden, media etc.
- Min bok - "Börspsykologi - så blir du en bättre investerare"
- Portföljsutveckling
- Utdelningar & totalt kapital
- Dokumentärer och serier
- Sidor där jag finner underlag för aktier/investeringar
- Poddar
- Gaius Marius - Roms Tredje Grundare
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

Imagine just sitting for five years doing nothing?
I slutet av december 2021 skrev jag detta inlägg. Sedan dess har det inte bara runnit lite vatten under broarna - det har bokstavligen forsat. Vad händer och varför? Störningar i allt från produktions- till leverantörskedjan kryddat med ett hemskt krig och en oförutsägbar inflation. Till detta har vi centralbanker som redan har aktiverat 99 % av sin arsenal och befolkningar som i många länder, framför allt Sverige, är belånande upp över öronen. Såklart att allas vår Mr. Market hoppar till, eller hur?
Hur mycket kommer börsen falla? Har botten redan nåtts? Jag vet inte och alla som påstår sig veta det är inget annat än charlataner. Ännu en gång är prognoser ett finare, förvisso lite mer fundamentalt grundat, ord för ”gissningar”. Du kan driva en fond, eller vara ”expert” på Dagens Industri – ingen vet. Allt vi vet, är att vi inte vet. Det tål att påminna sig om såväl i tjur- som björnmarknad.
Jag har ännu inte aktiverat den stora delen av min krigskassa. Det kliar, absolut, men jag väljer att avvakta. Jag tror mig inte kunna tajma börsen – tvärtom – men jag är beredd att ta alternativkostnaden att vänta ytterligare ett litet tag. Jag tror att sommaren och framför allt alla Q2:or kommer skapa än mer volatilitet och då vill jag ha ett kapital att använda. Med det sagt är jag inte fullt passiv, utan lite inköp, med betoning på just lite, har det blivit (jag vet mig ju ej kunna tajma marknaden och att sprida ut inköpen är, enligt mig, det bästa sättet för psyket). Jag har dels ökat i Peab, dels i Investor. Givet utvecklingen fram till den 10/5 är även Creades, Lundbergs, Electrolux, Kering samt BB Biotech just nu högst på min lista. Samtliga är bolag som jag redan äger. Samtliga är bolag jag bedömer vara överlevare i såväl regn som solsken.
”You have to be very patient. You have to wait until something comes along, which at the price you are paying is easy. That's contray to human nature to do nothing, waiting. Imagine just sitting for five years doing nothing?” (C. Munger)
Ett bolag som står på bevakningslistan är Brdr. A&O Johansen, vilka kan ses som Danmarks (bättre och starkare?) svar på svenska Bravida. Jag har följt dem till och från sedan Värdepapprets dagar, men bolaget blev än mer väckt ur sin dvala hos mig sedan Christoffer Ahnemark diskuterade dem i Sparpodden.
Som sagt; relativt passiv. Några få inköp. En kassa. Långsiktig optimism, men sparar som en pessimist. Fokuserar på att mer sitta still; observera, reflektera och låta besluten få växa fram.
Pilotskolan ger en fingervisning
”Men… men är det som kör egentligen?”
”Huh, det är ju JAG som kör.”
Säkert känner du igen detta replikskifte från Kalle och Långben från den alltid återkommande sketchen från Kalle Ankas jul. Men vad har detta med aktier, eller mer korrekt bolag, att göra? Och vad kan vi dels lära oss, dels ta med oss till våra egna portföljer?
Man brukar prata om pilotskolan, med vilket menas att ledning och styrelse i allmänhet, men VD och ordförande i synnerhet ska ha ett eget och betydande innehav i bolaget. Precis som en pilot ska de sitta med på flygplanet och inte sitta i en källare och styra allt med en joystick. Skin in the game är ett annat uttryck för samma företeelse. Skin in the game är även en bok av Nicholas Taleb, i vilken han lyfter fram betydelsen och fördelarna med att fokusera på bolag där insynspersoner har ett eget, högt ägande. De arbetar inte bara då för sin lön, utan även för att öka avkastningen i bolaget och därmed aktieägarna, till vilka de själva tillhör. De har således inte bara ett professionellt förhållande till bolaget, utan även ett personligt. Presterar de bra från sin position kommer det synas i aktiekursen och därmed gynna dem själva. En win win för alla berörda parter.
Men spelar det någon roll om lednings- och styrelsepersoner har ett eget ägande i bolaget? Kort svar – ja! I fastighetsbolaget Sagax årsredovisning för 2020 görs en jämförelse av 89 bolag noterade på Nasdaq Stockholm Large Cap under perioden 2010–2019. De bolag i vilka en majoritet av styrelseledamöterna 2019 ägde aktier för mer än fem gånger sitt årliga styrelsearvode hade en genomsnittlig kursutveckling om 26,6 procent från 2010 till 2019. De bolag där majoriteten av styrelsele- damöterna 2019 ägde mindre än fem gånger sitt årliga styrelsearvode såg en årlig kurstillväxt om 18,2 procent och de bolag där en majoritet inte ägde några aktier alls: snitt 16,4 procent. 1000 kronor i vardera år 2010 skulle haft nedanstående värde tio år senare:
- Majoritet av styrelseledamöter aktier för mer än fem gånger arvodet: 10 551 kr
- Majoritet av styrelseledamöter aktier för mindre än fem gånger arvodet: 5 337 kr
- Majoritet av styrelseledamöter inga aktier alls: 4 566 kr
Även om det inte är en garant för lyckade och framgångsrika investeringar är sannolikheten högre att nå en hög avkastning i bolag där vd och ordförande sitter i flygplanets cockpit.
På stockholmbörsen finns det flera bolag där insynspersoner har ett betydande ägande. Ett av de mest omtalade bolagen de senaste åren och framför allt det senaste är Evolution Gaming. Vd i bolaget, Martin Carlesund, äger 458 923 aktier samt innehar över 1 650 000 teckningsrätter från 2020–2024. Även CSO, Sebastian Johannisson, har ett betydande innehav om 892 500 aktier med möjlighet till teckningsoptioner om 250 000 st från 2020–2023. När bolagets utveckling studeras framkommer att tillväxten varit inget annat än beundransvärd. Hade den varit detsamma om lednings- och styrelsepersoner inte haft skin in the game? Det vet vi såklart inte, men det tål att reflekteras kring.
Creades, som förvisso är ett investmentbolag, är ytterligare ett bevis på hur en närvarande pilot är en viktig pusselbit för en positiv avkastning. Grundare och största ägare är Sven Hagströmer och via sitt eget bolag äger han 82 633 030 aktier. Detta motsvarar 60,9 %.
Stort insynsägande syns även i övriga investmentbolag och Sveriges mest ägda sådana, Investor, är inget undantag. Johan Forsell, VD sedan 215, äger totalt 334 484 aktier och när ett besök hos relativt nynoterade Invest AB Spiltan görs framkommer att VD, och även grundare, Per-Håkan Börjesson har ett innehav om 4 969 750 aktier samt ytterligare 60 000 syntetiska teckningsoptioner.
Det ska dock sägas att högt insynsägande inte är en garant för en positiv aktieutveckling. Hennes och Mauritz aktiekurs, mätt under såväl en tioårs- som femårsperiod, har inte avancerat, utan tvärtom! Liknande står även att finna i investmentbolaget Öresund. De senaste tio åren har aktien utvecklats väl och genererat en avkastning om 153 %, men de senaste fem åren är utvecklingen negativ, minus cirka 8 %.
Som vi kan se finns det sällan regler utan undantag, men när en mer bred och generell slutsats ska dras talar allt för att det bästa för ett bolag, och därmed dess aktiekurs, är när piloten sitter i cockpit och styr planet. Inte vid en joystick i en trygg källare.
Portföljsallokering – Investmentbolag
Ännu tvistar de lärda om vad som är bäst – att sprida och äga flera bolag verksamma inom olika sektorer, eller att fokusera på ett fåtal eller till och med ett och kunna dessa/detta utan och innan, likt vore de ens egna fickor. Det finns argument såväl för som emot men jag ämnar inte dryfta dessa i detta inlägg. Istället ska dessa rader handla om hur mina innehav i diverse investmentbolag dels väger i förhållande till inköpsvärde samt nuvarande värde, dels hur de har presterat relativt min totala portfölj samt OMX 30 GI under det hittills gånga räkenskapsåret.
Jag har som mål och ambition att cirka en femtedel till en fjärdedel av min totala portfölj ska bestå av investmentbolag. Detta på grund av flera orsaker. Den första är att de historiskt har visat sig duktiga på att leverera avkastning som inte så sällan har presterat bättre en det breda indexet. Den andra är att dessa har balansräkningar som aldrig får mig att ligga sömnlös. Det kan rasa och det rejält, men att det hos de svenska investmentbolagen skulle till en påtvingad nyemission krävs det mycket för. Jag lockas även av de innehav som finns i respektive investmentbolags portfölj, om än med vissa avvikelser.
Som sagt ska jag inte dryfta om man ska, och i sådana fall hur mycket, diversifiera sig och äga 10–12 bolag inom olika sektorer eller ej, men det är intressant att studera ett bolag som Investor. De gör ju just detta, dvs. äger bolag verksamma inom olika sektorer och ”trots” det har de levererat en överavkastning så imponerande att jag nästan har lust att lägga allt mitt kapital hos dem. Varför gör jag inte verkstad av snacket? Historia är historia. Du är aldrig bättre än din senaste prestation och den får dig inte att vinna guldmedaljen idag. Jag tror att historien har en tendens att om inte återupprepas, så åtminstone rimma. Emellertid vågar jag ej ta gift på det. Inte om jag inte måste.
Jag äger just nu 11 investmentbolag, varav sju är svenska och de övriga fyra är noterade i Frankrike, Schweiz samt Belgien. Jag räknar inte konglomerat såsom Sampo och LVMH hit, utan har samma definition som är grunden för ibindex.se.
När jag studerar innehavens vikt utifrån de summor (exk. värdetillväxt) jag har investerat relativt totalt investerat kapital (exk. värdetillväxt) framkommer att de står för 14,9 %. Med andra ord står ”mina” investmentbolag för 14,5 % av min totala portfölj.
Gör jag samma översyn men tar med värdetillväxt på såväl innehaven som det totala kapitalet, dvs. vad ömsom bolagen, ömsom det totala kapitalet är värt idag då dessa rader skrivs utkristalliserar sig sifforna 21,4 %.
Då Det ej tycks gå att ha fler än nio bolag att jämföra sin egen utveckling med ska det noteras att OMX 30 GI är upp cirka 27,3 % när dessa rader skrivs. Jag kan ej ta med BB Biotech, då det är telefonorder för det bolaget. Ej heller tar jag med Spiltan, som började handlas den 26/10.
Jag är inte missnöjd, men inte heller nöjd med dessa siffror. Min ambition är, som ovan skrivits, att gruppen ska stå för cirka en femte- till en fjärdedel och detta syftas till investerat kapital. Inte värde. Att dock bara köpa och investera för att uppnå en fjärdedel är ej klokt, utan det gäller att ha tålamod och invänta tillfällen då jag upplever mig få bra värde till ett bra pris – GARP. Är Investor med cirka 12 % rabatt bra pris relativt värdet? Jag vill hävda det, men är detta till trots inte beredd att öka ännu. Mer kommer jag fokusera på att bygga upp innehavet i Spiltan tills jag nått hälften av det totala kapital jag kan tänka mig ha investerat i dem. Skulle något mot förmodan inträffa… varför skriver jag ”mot förmodan”? Inträffar det inte alltid något och detta när vi som minst anar det? .. .. Nåväl – skulle skiten träffa fläkten och då menar jag verkligen T.R.Ä.F.F.A den där snurrande makapären kommer jag inte tveka att aktivera min kreditlina för att öka i alla investmentbolag som jag äger.
Spiltan Aktiefond Investmentbolag? Absolut vet jag att den finns, men då jag har en fetisch för utdelningar (ex. Spiltan) har jag valt att äga investmentbolagen direkt. ”Men du kan ju alltid applicera 4-procentregeln!”. Absolut även här, men istället för att tvingas skala då och då, när ett av dessa ”då:n” kan vara vid inte mindre passande börsperiod, väljer jag här det mest passiva, dvs. ser till att de ger mig pengarna 1–2 gånger per år. Pengarna kan jag sedan investera i de bolag jag vill öka i/ta in. Vissa applicerar samma metod och tankesätt som jag, andra inte. Jag har respekt och förståelse för alla parter och önskar inte diskutera varje metods för- och nackdelar, för vi kan enas om att de har just det – ömsom för-, ömsom nackdelar.
Det finns många tankar som väcks när jag skriver detta inlägg – vilket fantastiskt verktyg det är att skriva och med det kommunicera med sig själv. Jag kommer sannolikt att återkomma om detta. Kan i skrivande stund även lyfta fram att utdelningarna har passerat ett nytt ATH. Just om detta kommer jag återkomma senare i år. Till dess – allt gott.
OBS: Jag måste tyvärr meddela att Marius, likt många andra böcker, har drabbats av diverse flaskhalsar och den tidigare planerade releasen den 11/11 nu är förskjuten till den 22/11. Tyvärr inget jag/förlaget kan påverka, utan det är enbart för oss att dels acceptera, dels förhålla oss till dessa störningar. Håll emellertid ut, ty snart finns den "där böcker finns". Vill du vara med i utlottningen om ett exemplar gör du det på denna länk. "Vem f*n är Marius?!". Om det är din fråga rekomenderas detta inlägg.
Nytt innehav - Spiltan
Jag har valt att ta in Spiltan i min portfölj och ämnar se innehavet som ett av de jag gärna håller ”livet ut”, likt Investor, Svolder, Creades, Öresund med flera. Det ska sägas att jag hyser ett visst tvivel för Paradox. Det är inget annat än ett fint bolag och mycket av dess framgångar stavas Fredrik Wester, men givet de mindre lyckade spelsläppen de senaste 1-2 åren, en VD som inte tycks ha haft samma mål (och därmed fått gå, ändock med skadan lämnad efter sig) och visioner som övriga i såväl styrelsen som ledningen samt att man har tappat lite av sin tidigare fina organiska tillväxt på sin ”core-gamers” skrämmer lite. Emellertid är nämnda Wester nu tillbaka som VD och bolaget har kommunicerat att man ämnar återgå till tidigare kärnverksamhet och med ett entydigt fokus på det som de kan bäst, nämligen grand strategy. Flera spelprojekt har kastats i soptunnan och den som hittar denna och har förmåga att koda kan ha funnit något till ett värde av cirka 135 Mkr.
”Paradox aktiekurs har en historia av kraftiga svängningar och som långsiktiga ägare blickar vi framåt. Bolagets intäkter varierar i takt med att man släpper nya spel och Paradox har varit tydliga med att covid-19-pandemin påverkat utgivningstakten av nya titlar. Samtidigt kan jag konstatera att bolagets spelarbas växer organiskt och många befintliga spel fortsätter generera intäkter år efter år. Med en stor pipeline av spelprojekt och växande antal spelare ökar bolagets långsiktiga intjäningsförmåga.” (Per-Håkan Börjesson, Spiltans delsårsrapport)
Paradox står för ca 34 % av Spiltans substans, vilket inte är en liten del. Samma del är den som gjort att Per-Håkan Börjessons skapelses substans har vuxit så snabbt och kraftigt sedan 2010 i allmänhet, men 2016 då Paradox noterades och precis som ett mynt har två sidor har andelsägare i Spiltan fått se hur det blir när det inte går upp, utan ned i det största innehavet.
I sin intervju med Nicklas ”investeraren” Andersson, men även i delårsrapporten från i somras, betonar Per-Håkan Börjesson att man hyser stor tilltro till det svenska gamingbolaget i allmänhet, men Fredrick Wester i synnerhet. Tiden får visa om denna tilltro är värd sin vikt i guld. En individ, men även ett bolag, är inte bättre än sin senaste prestation och de senaste från Paradox har lämnat mycket att önska. Kan de åter finna sin kärna och ge sina spel den kärlek som kännetecknar Crusder Kings 1, 2 & 3 och Hearts of Iron 3 & 4 kan detta bli en fin vändpunkt för bolaget där man varje fredag alltid dinerar lasagne till lunch.
Nedan bilder om Paradox är från Börsdata - en tjänst jag uppmuntrar alla att införskaffa.
Det är inte Paradox som lockar mig i Spiltan, utan jag bedömer mig få mycket fina, ömsom noterade, ömsom onoterade, innehav. Därtill får jag Spiltan Fonder, vilket jag bedömer vara den absolut viktigaste och mest värdefullaste tillgången. Allt fler sparar och investerar i fonder och givet de avkastningsprestationer som Spiltans fonder har skapat samt att många nya investerare väljer dem framför andra givet dels goda vitsord, dels god, historisk avkastning tror jag att inflödet av kapital enbart kommer att öka. Idag står Spiltan Fonder för cirka 7 % av substansen och jag hoppas och tror att den andelen kommer öka.
Jag finner även innehav såsom husdjursbolaget Swedencare, serieförvärvaren Idun Industrier, VVS-bolaget Instalco och investmentbolaget Byggmästare A J Ahlström lockande. Sistnämnda handlas för övrigt just nu till en rabatt. Utöver detta får man även en andel i Buffetts konglomerat, Berkshire Hathaway. Icke att förringa är att bolaget även sitter på en fin kassa och att man just nu ämnar investera i några, enligt Börjesson, intressanta mindre bolag. Nedan bild är hämtad från de alltid så serviceinriktade och eminenta individer bakom ibindex.se. Spiltan handlas enbart 1 gång per vecka, tisdagar. Detta finner jag bra och passande. Jag skulle inte vara avig till om fler bolag gjorde detta. Det skulle då skapa möjlighet för alla att handla på samma information samt få bort den värsta skada robothandlare kan åstadkomma.
Studeras hur diversifierat Investment AB Spiltan tycker jag det ser bra ut. Bilden är från senaste rapporterade fakta om subatnsvärde och den rapporten släpptes den 31/10.
Som jag skrev för cirka 2 år sedan har jag mer och mer valt att ta in innehav som inte är utdelande. Detta dels då jag vid årsslutet 2019-2020 såg att utdelningssummorna som årligen flödar in mer än väl ligger före den plan jag för än längre sedan satte upp, dels då jag tror mig få mer totalavkastning från bolag som inte, alternativt enbart lite, delar ut. Min portfölj är således lite av en ”Gott & Blandat”-påse. Ömsom finns här lite sött och surt, ömsom lite salt.
Jag är inte ute efter att slå index med tvåsiffriga procenttal och skriva spaltmeter om att jag gör just detta. Nej, det jag överlåter till andra som önskar mäta sina könsorgan bland övriga flockmedlemmar. Jag vill med det säga att jag såklart gläds och inte minst imponeras med alla som slår index med hästlängder år efter år, men det är inte mitt mål. Mitt mål är att skapa mig en ekonomisk trygghet med så lite tid- och energikrav som möjligt att alltid kunna falla tillbaka på. I den får jag årligen utdelningar som täcker alla fasta utgifter och lite mer därtill och här får jag även en ökad värdetillväxt. Detta passar mig och det är det viktiga. Jag vill kunna arbeta, umgås med vänner, släkt och familj samt sova utan att känna en oro för min portfölj. Den ska vara, vilket den är idag, ett självspelande piano.
Spiltan köptes in till en kurs om 229 kr per aktie. Priset motsvarar en premie om ca 9 %. Jag vet att Spiltan historiskt har handlats till en stor rabatt. Dock tror jag att det nya normala är en premie eller plus/minus noll. Detta framför allt då aktien nu handlas betydligt enklare och mer tillgängligt än den tidigare månadsvisa via Peppins.
Jag kan även nämna att för de som söker en spänning i tillvaron... ursäkta min 031-humor. För de som är intresserade av historia och romarriket kommer min första historiska spänningsroman att släppas den 11/11. Jag skrev om detta i detta inlägg och du kan nu vara med i en utlottning om signerade exemplar.
Ett höstlov stundar och detta är något som jag i år ser än mer fram emot. Jobbet har blivit än mer utmanande och detta beror dels på att kommunen applicerar ett besparingsprogram, vilket har gjort att vi lärare har fått mer undervisningstid, dels på att min nya tjänst som förstelärare har krävt mer (tid) än vad det från början var planerat för. Detta gör att det blir mer arbeta fram till jul och därefter är planen och förhoppningen att mer tid skall frigöras för denna del av min tjänst.
Utöver detta är det manusskrivande och jag befinner mig i slutfasen och känslan är, likt alltid, ambivalent. Var, när och hur slutar man en bok? Kan en sådan ta slut? Detta och annat är vad som just nu upptar mina tankar. Förlaget har även skickat ett utkast på ett omslag och jag tycker det ser riktigt bra ut. Dock kommer vissa redigerar behöva göras, men som ett utkast ser det mycket fin tillika bra ut!
Som om inte ovan vore nog fick jag tidigare i veckan ytterligare en god nyhet via mitt förlag. Jag kan ännu inte uttala mig om detta, men leendet på mina läppar var inte så litet. Faktum var att det var raka motsatsen. Anledningen till att jag ej kan säga mer i nuläget har med det finstilta att göra och hellre då att avvakta innan jag kommunicerar mer.
Börsen fortsätter att avancera och att se hur Creades under måndagen den 12/10 handlades till 100 % premie var för mig något jag aldrig trodde mig få uppleva. Jag har förståelse för att de värderades till en premie, men en sådan stor? Jag vill betona att Creades är ett mycket, mycket fint bolag och såväl ledning som styrelse gör ett mycket bra jobb, vilket inte bör studeras i aktiekursen, utan i det faktiska substansvärdet, som växer snabbare än min älskade brorson tillika lika mycket älskade brorsdotter(!) och den senaste rapporten, som släpptes igår, tisdag, var sannerligen inte dålig. Emellertid finns det en gräns mellan irrationell värdering 1.0 och densamma fast 2.0..
Jag har tidigare skrivit att jag inte hade för avsikt att sälja mitt innehav, men när premien nådde 100 % kunde jag inte negligera faktum. På en kurs på 993 kr hade jag en avkastning på 259 % (exk. två års utdelningar). Det är inte ”normalt” och framför allt inte i ett investmentbolag. Detta oavsett hur ”ny teknik-orienterade” de är.
Min tilltro till Sven Hagströmer och övriga på Creades är fortsatt mycket stor och jag hoppas att jag i en framtid ännu en gång kan titulera mig som delägare. Just Sven är en investerare tillika person som jag håller högt. Jag finner det mycket bra tillika roligt att han är aktiv i sociala medier samt inte säger ”nej” till intervjuer. Att han därtill har agerat med ett stort hjärta, i form med att skänka matlådor till vårdpersonal, under detta år som har präglats av covid-19 är för mig mycket roligt att se
Pengarna kommer nu få arbeta på annat håll och jag har redan använt en del av likviderna. Bland annat har tre nya bolag (ett nederländskt, ett kanadensiskt samt ett svenskt) fått göra övriga i portföljen sällskap. Efter detta har jag fortfarande kvar cirka 60 % av likviden och denna avser jag använda mig av under stundande rapportperiod tillika höst, som bland annat bjuder på en trumpen strid…
Jag går med förvisningen om att jag vet vad jag vet och vad jag inte vet. Därtill påminner jag mig alltid om att ”… A ool thinks himself to be wise but a wise man knows himself to be a fool.”