
Min blogglista
Blog Archive
Taggar
Other

Portföljens topp fem
Jag får ofta svar på hur min portfölj ser ut, eller om jag i alla fall kan presentera några av dess innehav. Gång på gång har jag svarat att då jag har elever som befinner sig i en mycket tidig fas i sitt sparande ser jag en ”risk” i att de, trots att jag är mycket tydlig med att aldrig ta rygg på någon eller något, gör just det. Tar rygg, alltså. Det finns inget administrativt eller juridiskt ansvar hos mig, men jag minns själv hur det var när jag började; jag drogs till allt och alla och det var mer ofta än sällan som jag köpte för att X gjorde det. Således upplever jag ett moraliskt ansvar och detta är jag noga med att ständigt kommunicera.
Emellertid har jag nu varit med i diverse poddar, intervjuer, artiklar, skrivit krönikor, debattexter et cetera och i flera av dessa har jag betonat vikten av att antingen ha indexfonder eller investmentbolag som en bas och således faller det sig naturligt att även jag har det, eller hur? För mig är det viktigt att praktisera vad du lär (ut) och att vara ärlig.
Jag har tidigare berättat att jag aldrig mäter ett specifikts bolags vikt utifrån aktuellt börsvärde, utan jag utgår från det kapital som jag har satsat. Jag har aldrig haft som regel att jag ska ”skala av” så fort något innehav övergår XX procent, men en konsekvens av mitt sätt att beräkna vikt är att det inte kan överstiga XX procent om jag inte aktivt investerar en sådan stor summa. Det finns för- och nackdelar med att beräkna bolagens vikt i portföljen på detta sätt, men dessa ämnar jag inte att dryfta här. Beträffande exponering i allmänhet, men fokusering och att ”skala av” i synnerhet vill jag hänvisa till ödlan Magnus Anderssons texter på den nya portalen ”Fredagskrönikan”, där nämnda skriver mycket bra om berörda ämne i detta och sedan detta inlägg.
Mina fem största innehav är (mest insatt kapital överst):
Handelsbanken - 3,7 %
Sampo – 2,9 %
Investor – 2,85 %
Industrivärden – 2,85 %
SJR – 2,8 %
Om jag istället tittar på hur viktningen är om det utgås från aktuellt börsvärde framkommer nedan.
Att mitt största innehav ”bara” står för 3,7 % kan te sig som lite och det är jag mer än väl benägen att hålla med om. Emellertid har jag valt att fokusera på att bygga upp i andra innehav, som jag också vill ha mot topp 7/topp 5. Bolag som jag vill ha upp hit är b.la. Svolder (1,8 %), Latour (1,9 %), Wendel (1,5 %) och Creades (2,1 %). Till viss del "vill" jag även ha Öresund (2,1 %) här, men jag, är just skall tilläggas, något konfundersam till innehaven i allmänhet, men just dessa ständiga ökningar i Bilia i synnerhet.
Utöver ovan nämnda "märklighet" kan det även te sig ”märkligt” att se SHB i allmänhet, men SJR i synnerhet så här högt upp, speciellt då jag just förespråkar investmentbolag. Förklaringen gör gällande att jag valde att köpa relativt mycket (på en (för) kort tid) i dessa i samband med den grekiska elden sommaren 2015, då det var lite oroligheter på börsmarknaden.
Ångrar jag detta? Nej och jag vet att deras vikt kommer att minska i takt med att andra växer. Att bygga en portfölj är ett maratonlopp. Om detta är det nog få som motsätter sig. Emellertid är det av vikt att betona det faktum att detta inte ska används som en ursäkt, men så länge det används som en förklaring finner jag den adekvat.
Hur beräknar du din portföljsvikt och vilka är dina fem största innehav?
Belgisk choklad som kan bli välsmakande?
För nästan exakt ett år sedan skrev jag ett inlägg om det belgiska investmentbolaget Groupe Bruxelles Lambert (GBL). Sedan dess har bolaget funnits på min bevakningslista och under de senaste veckorna har jag tagit en första position i detta intressanta bolag.
Jag har länge tittat på bolag såsom Adidas, Nike med flera därtill har alltid såväl franska Total (som jag har skrivit om tidigare) som franska Pernod Ricard lockat. Nu får jag, förutom Nike, dessa bolag och många fler och allt till en substansrabatt om cirka 25 %.
Förvisso är GBL inget Investor när historik granskas, men det som lockar mig här är dels innehaven, dels att de historiskt har klarat av att disponera och förvalta sina investerares pengar tillika förtroende på ett mycket tilltalande sätt. Att de därtill har en extremt sund finansiell ställning, med en negativ nettoskuld om cirka 45 % och en soliditet på 68 % gör att jag bedömer bolaget stå väl rustade för mer skakiga tider framöver (data från Börsdata).
Beträffande aktiekursen kan den sjunka mycket djupare, men jag fokuserar på bolaget, dess innehav samt finansiella ställning. Marknaden kommer att bli varse denna förr eller senare och likt Berkshire nu är i ropet pga. deras kassa, tror jag att detsamma också kommer gälla GBL. I Sverige har vi hört liknande röster kring Traction, som länge har suttit på händerna och bunkrat krigskassa. Nu återstår ”bara” för de tre nämnda att också använda sina likvider på det absolut bästa möjliga sätt, vilket inte är en enkel uppgift. Nej, det är mer att likställa med ett av Herkules tolv stordåd.
Jag har även tittat mer på det franska investmentbolaget Wendel, som jag skrev om den 14 juni 2019. Såväl detta som GBL kom jag att ”hitta” via att studera de innehav som Spiltan Global Investmentbolag har och här framklommer bland annat att GBL står för strax över 4 % (bild nedan). Beträffande Wendel är detta ett bolag som jag också kan tänka mig att äga, då de dels har mycket spännande innehav, dels har en historik om att sedan 1993 ge ett CAGR på 8,48 % (ink. återinvesterad utdelning. Exk. denna är CAGR 7,39 %). Detta är bättre än GBL, men valet föll ändå på dem då jag lockas mer av deras innehav.
Tidigare i inlägget skrev jag att jag finner de olika bolagen, som GBL äger, som tilltalande och är det något mer som jag uppskattar är det dels att de har en bra geografisk spridning, dels en samma men bland sektorer.
Att äga investmentbolag är förvisso bekvämt så länge de underliggande bolagen utvecklas väl, men såklart råder också motsatsen. Att se över rapporter är av lika hög vikt som när man äger enskilda bolag och detta är än mer viktigt i tider likt dessa. Därtill är tillit till ledning och styrelse essentiellt och när jag har läst gamla årsrapporter samt har studerat de styrande inom GBL känner jag att jag har utvecklat ett sådant.
Äger du denna belgiska chokladpralin? Har du intresse av att äga den? Varför/varför inte?