Vägen till Frihet
Likes
160
Antal inlägg
227
Följare
74
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), vistas hela eller delar av året i ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Rapport Q3 2016 - Castellum

Idag vid klockan 13 kom Castellum med sin rapport avseende det tredje kvartalet 2016. Efter att ha ögnat igenom rapporten konstaterar jag att den i många avseenden var riktigt positiv läsning och att VD-ordet andades självförtroende och goda vibbar om framtiden. Slutklämmen var dessutom munter läsning - "Den kanske allra viktigaste förändringen är att vi genom årets affärer kommer att ha förflyttat fastighetsportföljen på ett avgörande sätt för att kunna nå våra tillväxtmål om 10% per år vad gäller förvaltningsresultat och därmed utdelning".

En mycket positiv detalj är att förvaltningsresultatet har förbättrats med 11% och uppgick till 6,74 kr/aktie (6,09). Det lovar helt klart gott. Dessutom har nettouthyrningen varit stark hittills i år och det kommer först ge effekt nästa år. VD säger att marknaden på orter såsom Stockholm, Göteborg och Uppsala är riktigt stark. Det har inneburit att Castellum valt att säga upp många avtal vilket "leder till betydande hyreshöjningar".

Min bedömning är att marknaden för kommersiella fastigheter även fortsatt kommer vara stark (i varje fall ett tag till) vilket innebär att Castellum bör kunna omförhandla ytterligare kontrakt. Det leder i sin tur till högre hyresintäkter. Samtidigt är belåningsgraden 53% och kommer dessutom att sjunka ytterligare efter planerade avyttringar om minst 4 miljarder kronor (vilket framfördes redan i samband med förvärvet av Norrporten). När avyttringarna väl är genomförda kommer Castellum att ha en relativt stark balansräkning vilket ger utrymme för att förvärva nya och förbättra befintliga fastigheter. Sammantaget ger alla dessa faktorer fina förutsättningar för en fortsatt god utveckling av det så viktiga förvaltningsresultatet.

På risksidan finns givetvis det faktum att räntorna trots allt kan komma att stiga här i närtid. Fastighetsbolagen har generellt tagit en del stryk den senaste tiden på grund av att marknaden verkar förvänta sig just högre räntor. Själv tror jag att vi kommer ha låga räntor ett bra tag till även om USA möjligen kan tänkas höja något i dcember. Vad gäller Sverige har vi nog ingen räntehöjning i sikte på ett tag med tanke den senaste inflationsrapporten. På längre sikt är det däremot högst sannolikt att räntorna kommer att stiga en del vilket så klart inte är positivt för fastighetsbolagen.

Efter Q3 rapporten blir jag allt mer övertygad om att Castellum kommer att höja utdelningen även denna gång. Ska jag ge mig på en gissning så tror jag på 4,50 kr/aktie (4,25) vilket innebär en utdelningshöjning om knappt 6%. Utsikterna för 2017 tycker jag dessutom ser ljusa ut där vi aktieägare bör kunna förvänta oss fortsatt tillväxt, ett ännu starkare förvaltningsresultatet och därmed höjd utdelning.

Vad är dina tankar om rapporten?

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
in cider (ej registrerad)

Räkna med ca 4.70 iaf... aning lägre per aktie än för 2015 men lite mer än 10 procent justerat för emission

Anonymous's picture
Pelle75 (ej registrerad)

Kan inte tolka VD-ordet som annat än att de kommer höja utdelningen även i absoluta tal, min gissning är från 4,90 till 5 kronor jämt. 

Vägen till Frihet's picture
160
227
74
0
Vägen till Frihet

Jo jag tror också på en höjning. 5 kr vore så klart toppen, men tror på en något mindre höjning än så. Om inte allt för länge vet vi =)

Didrikfinans's picture
86
161
41
0
Didrikfinans

Olidlig spänning... ;)

Vägen till Frihet's picture
160
227
74
0
Vägen till Frihet

Hehe ja. Snart börjar dessa roliga tider när förslag till utdelningar ska presenteras. Alltid kul och spännande =)

Didrikfinans's picture
86
161
41
0
Didrikfinans

Håller med. Nu när man inte tror på jultomten längre så är förslag till utdelningar en bra ersättare. :)

Anonymous's picture
Halvvägstill50 (ej registrerad)

Tack för ett bra inlägg! En fråga bara, delade inte Castellum ut 4,90 kr/aktie för 2016?

Äger bolaget själv och vill minnas det. På Avanza står det dock 4,25 kr/aktie, men när jag googlar "utdelning Castellum" får jag upp en artikel från DI där VD Saxborn berättar om höjningen från 4,60 kr/aktie 2015 till 4,90 kr/aktie 2016.

Vägen till Frihet's picture
160
227
74
0
Vägen till Frihet

Jo du har helt rätt. Castellum delade ut 4,90 kr/aktie. Blev lurad av Avanza och kollade inte egna noteringar.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar