Aktieinkomster
Likes
793
Antal inlägg
1340
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
12 november 2015

Det börjar bli dags att investera i ”Big Oil”

Nedgången för oljepriset och att det stannat kvar på de låga nivåerna under en längre tid nu har fått många stora oljebolag att tappa rejält på börsen. När man pratar om ”Big Oil” så pratar man om bolagen Exxon, BP, Total, Shell och Chevron då de är några av de största oljebolagen inom branschen. De har överlag och i snitt tappat ungefär 20-25 % av sitt börsvärde under år 2015 och i längden tycker jag inte att det är rättvist.

Till skillnad mot mindre oljebolag och andra aktörer inom branschen så tycker jag att vi klart och tydligt har fått se att Big Oil-företagen klarar av att hantera det låga oljepriset på ett väldigt bra sätt. De kan hålla marginalerna upp via att stenhårt kontrollera alla kostnader och hela tiden se till att minska dem. Nyutvecklingen går också åt rätt håll då t.ex. kostnaderna för utvinningen också kunnat minskas en hel del och där fortsätter utvecklingen åt rätt håll i ett ganska så högt temp. 

Att de här stora oljebolagen helt klart kan hålla uppe marginalerna, vinsterna samt även löpande minska kostnaderna inför framtiden tycker jag gör att dessa bolag börjar kännas ganska så attraktiva just nu. Det är omöjligt att veta om oljebolagens aktier har nått botten för den här gången eller inte men ur det långsiktiga perspektivet så tycker i alla fall jag att det nu är ett väldigt bra läge för att köpa på sig aktier. Även om aktiekurserna skulle gå ner ytterligare på kort sikt framöver så kan man som långsiktig investerade ta del av utdelningarna under tiden. För det fina med att de här stora oljebolagen är så pass bra på att hålla uppe marginalerna med mera är att det även medför att de kommande utdelningarna är säkra.

Det är svårt att säga exakt vilka av dessa Big Oil-bolag som är mest köpvärda då det beror helt på vad man är ute efter för underliggande tillgångar hos bolagen. Men överlag så anser jag att de flesta av dessa stora oljebolag är köpvärda ur det långsiktiga perspektivet just nu. Jag själv kommer med stor sannolikhet att öka på mitt innehav i Exxon under den här veckan eller i alla fall under den närmsta tiden, bara jag hittar ett bra ingångsläge.

Ett sista tips från mig för den här gången gällande de här oljebolagen är att det är bra att kolla på hur respektive bolags nuvarande och framtida projekt ser ut. Är det t.ex. utvinningsprojekt ute i havet på djupa nivåer är kostnaderna högre än t.ex. för projekt som är lokaliserade på land. Om man kollar lite på hur projekten är fördelade så kommer man ganska så snabbt och enkelt kunna se hur lätt bolaget kommer kunna hålla marginalerna uppe. Även om det här ser bättre ut i vissa av Big Oil-företagen (som t.ex. i Total och Exxon) så tycker jag att det ser mer än okej ut i samtliga bolag men det här är en viktig faktor att kolla på om ni planerar att investera i något av dessa oljebolag. Kolla hur fördelningen ser ut så kommer ni få fram vilket av bolagen som ni gillar mest och som passar just er mest.


David 

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar