Aktieinkomster
Likes
793
Antal inlägg
1340
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
13 april 2017

Pensiono har en miljardmarknad framför sig

Pensionsbranschen är en väldigt traditionell och gammaldags bransch där hundratals och till och med tusentals miljarder flödar omkring. Inom den branschen är det framförallt företagen och aktörerna som tjänar de stora pengarna medan de personer som borde tjäna mest pengar, nämligen pensionsspararna väldigt ofta får dra nitlotten.

Men som många andra branscher så är den tack vare digitaliseringen i förändringens tecken, även om den fortfarande har en väldigt lång väg att gå. Men inom den här förändringen finns det ett företag som har en tydligt ledande roll och till och med på vissa hålla och kanter faktiskt är den enda aktören och det här företaget genomför just nu en nyemission och erbjuder nya investerare att ta en position i bolaget.

Bolaget som leder den här digitala förändringen inom pensionsbranschen heter Pensiono och grundades för cirka 6 år sedan. Under dessa år har Pensiono via sin sajt Pensiono.se visat oss svenskar hur vi kan minska våra avgifter när det kommer till våra pensionspengar via att byta försäkringsbolag där pengarna förvaltas. Dessutom har bolaget aktivt jobbat med att utveckla en digital tjänst för att flytta fribrev, det vill säga pensionsförsäkring som är ”avslutade” och som uppstår varje gång man t.ex. byter jobb.

Det är just den här sistnämnda digitala flytt-tjänsten som Pensiono nu verkligen ska satsa och startar nu försäkringsbolaget Svenska Fribrevsbolaget. Här ligger fokus på att flytta just kunders fribrev till framförallt billigare alternativ men också att göra själva flytten smidigare via sin digitala tjänst och bara det är revolutionerande då det idag både är krångligt och dyrt att flytta sina fribrev.              

 

Den enda aktören i branschen:

Om vi kollar på dagens pensionsmarknad så finns det ingen aktör eller företag som erbjuder det Pensiono erbjuder. Det är idag som sagt extremt krångligt, svårt och framförallt dyrt att försöka flytta sina fribrev manuellt, i vissa fall är det till och med inte ens möjligt. Så att gå in på en sajt och med ett fåtal klick kunna flytta sina fribrev till ett annat alternativ som man väljer själv och framförallt ett billigare alternativ är helt unikt och kommer helt klart att revolutionera hela branschen.

Det som Pensiono har gjort rätt under de här åren som de utvecklat sin digitala tjänst är att parallellt haft sin jämförelsesajt, Pensiono.se som jag pratade om förut. På så sätt har de redan byggt upp ett varumärke och ett förtroende och att de redan hjälp de svenska pensionsspararna att spara 300 miljoner kronor i avgifter under de här 6 åren kommer vara en enorm fördel nu när de på allvar ska lansera sin digitala flytt-tjänst och Svenska Fribrevsbolaget.     

 

En ledning som agerar:    

En nyckelfaktor som med stor sannolikhet kommer vara en stor bidragande faktor till Pensionos fortsatta framgång är bolagets styrelse och ledning. Som ni kan se på bilden här ovanför hittar vi många starka och kompententa nyckelpersoner från t.ex. Avanza, Aktietorget, Lannebo fonder och East Capital med mera.

Dessa personer kommer tillsammans åt en väldigt stor del av Pensiono potentiella marknad och det kommer varje dag öppna nya dörrar för bolaget och dessa genvägar kommer spara bolaget en hel del tid och på så sätt även dra upp tillväxttakten redan från början.

 

Enorma tillväxtmöjligheter:

Att Pensiono är den enda aktören inom branschen som erbjuder det här revolutionerande tillvägagångssättet är heller inte allt. Pensiono knackar nämligen på dörren till en miljardmarknad och för att nämna några konkreta siffror så är branschen idag värd cirka 900 miljarder kronor men egentligen är den värd över hela 2 000 miljarder kronor och det bara i Sverige. Anledningen till att hela marknaden idag inte är tillgänglig för Pensiono är för att det i princip bara är 40 % av fribrevsmarkanden som är öppen för flyttar på grund av dagens regler och lagar men saker och ting är på gång och här har Pensiono staten på sin sida och det går jag in lite extra på lite längre ner.

Men om vi återgår till tillväxtmöjligheterna på marknaden så sitter den genomsnittliga kunden hos Pensiono på cirka 8 olika fribrev, värda ungefär en miljon kronor (snittkunden har idag 900 000 i pensionspengar och flyttar ca 500 000 kr) Här kan Pensiono i snitt hjälpa sina kunder att spara hela 100 000 kronor fram till pensionen så intresset på marknaden kommer helt klart finnas. 

För varje dag som går blir vi svenskar hela tiden mer och mer medvetna om detaljer i vår privatekonomi och framförallt så blir vi medvetna om att det går att hitta bättre alternativ än vad de gamla och hederliga företagen inom finanssektorn erbjuder. Pensiono är alltså ett bolag som ligger helt rätt i tiden och de kan nu börja plocka andelar på den miljardmarknad som de är verksamma på.    

 

Att revolutionera en gammaldags bransch:

Att revolutionera en så passa gammaldags bransch som pensionsbranschen är ingen lätt match men Pensiono har redan nu lyckats bra och med tanke på att de nu har ett etablerat varumärke på sin sida så finns det även goda möjligheter inför framtiden.

En väldigt bra styrka är att Pensiono mer eller mindre har staten på sin sida. Med det menar jag att finansmarknadsminister, Per Bolund har sagt att nya regler som ska underlätta flytträtten ännu mer skall presenteras till sommaren 2017 så mycket kan och kommer hända både på marknaden och hos Pensiono under en väldigt snar framtid.

Om man är lite hård så kan man även säga att det inte ligger i intresse för de gamla vanliga försäkringsbolagen på marknaden att Pensionos digitala tjänst slår igenom. Då kommer dessa företag förlora en hel del intäkter från deras tidigare manuella tjänster men på något sätt känns det samtidigt även som att de börjar förstå vad som är på gång.

I den här nyemissionen som Pensiono Holding nu genomför har nämligen Spiltan, East Capital, Lannebo som på flera sätt är verksamma inom samma område valt att investera i Pensiono Holding och även det bör ses som ett tecken på att tron och förhoppningarna finns och framförallt att det är någonting stort på gång inom branschen som Pensiono nu har potential att styra och leda.    

 

Om ni som jag också har blivit intresserade av Pensiono Holding ur ett investeringsmässigt perspektiv så hittar ni all information gällande en investering i nyemissionen hos Pepins här. Det är nämligen Pepins som sköter den här kapitalrundan åt Pensiono och där finns det en hel del intressant material som t.ex. videogenomgångar och investeringspitchar med mera.  

 

David  

Taggar (blogg): 
20 oktober 2016

Veckans intervju: Intervju med Eva Trouin (Sverigechef på Nordnet) om pension

Den här veckans intervju här på Aktieinkomster är en intervju som jag för ett tag sedan genomförde med Eva Trouin som är Sverigechef på Nordnet. I intervjun pratade vi om det otroligt viktiga ämnet pension.

Sparande och investeringar som rör vår pension är ett av de viktigaste ämnena i våra liv och via att ta del av intervjun med Eva som ni hittar via länken här nedanför får ni en väldigt bra inblick samt många bra tips och råd.

 

Läs intervjun med Eva Trouin (Sverigechef på Nordnet) om pension här!

 

Trevlig kväll!
David 

Taggar (blogg): 
30 juni 2016

Veckans intervju: Eva Trouin (Sverigechef på Nordnet) om pension

Den här veckan tänkte jag att min intervju som jag genomförde med Eva Trouin som är Sverigechef på Nordnet i slutet av förra året skulle passa bra som veckans intervju här på Aktieinkomster. Även om den har några månader på nacken så pratar vi här om ämnet pension och eftersom att det är ett tidlöst ämne som alltid är väldigt intressant och viktigt så tycker jag som sagt att den här intervjun passar in väldigt bra. 

Här nedanför hittar ni min intervju med Eva Trouin . Intervjuns inriktning har som sagt varit pension som är ett ämne som Eva verkligen brinner för. På bilden här ovanför ser ni en före- och efterbild på Eva när hon under ett projekt tidigare i år valde att prova på att leva som pensionär och som ni kan se så gjorde hon det fullt ut. Här nedanför hittar ni även en beskrivning av Eva samt då även alla intervjufrågor och svar.

 

Jag är gift med två barn, har arbetat i finansbranschen sedan mitt första jobb. Det som driver mig är att skapa bättre förutsättningar för kunder att lyckas med sina investeringar, något som varit en röd tråd genom hela min karriär oberoende roll. Idag arbetar jag som Sverigechef på Nordnet, det innebär att jag ansvarar för kundnöjdhet, lönsamhet och tillväxt i den svenska affären. Eftersom vi är en nordisk bank har jag fördelen att ha kollegor med motsvarande roll i Norge, Danmark och Finland vilket är en styrka. Vi tror att kunderna på egen hand kan lyckas med sitt sparande om vi ger dem rätt verktyg att lyckas. Vi slåss för kundernas bästa i en komplicerad bransch.

 

Pension och pensionssparande verkar vara ett ämne som du är väldigt intresserad av, hur kommer det sig?

Pensionen är och blir en allt längre period av livet där många, inklusive jag själv, vill ha frihet och möjlighet att göra olika saker. För att få den friheten är det viktigt att tänka på sitt pensionssparande. Där har vi på Nordnet en viktig roll att fylla. Vår idé är att det ska vara kunden som har makten över sitt eget sparande. Jag ser det som mitt och Nordnets ansvar att driva den här frågan framåt. Att förenkla för kunderna och att öka deras frihet – i alla sammanhang!

 

Hur bra anser du att vårt svenska pensionssystem är uppbyggt och fungerar? Finns det något du skulle vilja ändra på?

I grunden är jag positivt till att vi har ett pensionssystem som omfattar alla. Det är också positivt att hela livsinkomsten ligger till grund för den allmänna pensionen. Men pensionssystemet står inför stora utmaningar på grund av vår demografi. Vi lever allt längre vilket innebär att det är fler som ska försörjas från det statliga pensionssystemet under en längre tid. Detta gör att det blir ännu viktigare för den enskilde individen att spara. Ränta-på-ränta effekten innebär att det är betydelsefullt att börja spara i tid, även om det aldrig är för sent.

Flytträtten är också en väldig väsentlig fråga. Även fast man har infört fri flytträtt (på avtal tecknade från 2007) så fungerar den inte alltid i praktiken, eftersom kunderna ofta blir indirekt inlåsta genom höga flyttavgifter. Vår övertygelse är att vi ska vara så bra att kunderna inte vill flytta. 

 

Hur bra koll tycker du att vi svenskar har på vår pensionssparande?

Generellt sett så har gemene man inte tillräcklig kunskap om pensionssystemet och hur den egna pensionen ser ut. En orsak är att branschen skapat en komplexitet i systemet som är svårt för den ej insatte att överblicka. Här tycker jag att vi har ett stort ansvar att utbilda om pensionssparande. Vi på Nordnet har under hösten kört en pensionskampanj för att lyfta frågan och få fler engagera sig. På Nordnetbloggen har vi bland annat skrivit flera blogginlägg där vi går igenom pensionssystemet steg för steg.

 

Hur bra anser du att aktörer som staten, banker och fondbolag med flera informerar om oss pensionssystemet och pensionssparande?

Jag upplever att branschen som helhet har en ambition att informera kunderna men på grund av den otransparenta och komplexa strukturen, föråldrade facktermer och komplicerade produkter är det ändå inte många kunder som förstår.

Detta gör att kunderna hamnar i underläge i förhållande till pensionsbolagen. De känner ett behov av att lämna över besluten till någon annan och efterfrågar rådgivning. Det är synd, för en undersökning av KTH visar att det inte finns någon positiv effekt av bankrådgivning när det gäller sparande. Självklart finns det kunder som är beredd att betala för rådgivningen, men vi vill vara ett alternativ för alla de som vill kunna styra över sitt sparande själv. Min övertygelse är också att vi och våra kunder har mycket att vinna på att istället utbyta erfarenheter. Att lansera Shareville förra året var ett steg mot att demokratisera rådgivningen. Idag har över 60 000 kunder valt att öppna sina portföljer för att inspirera och inspireras av varandra. Dessutom har Shareville-användaren har i genomsnitt 4 procentenheter högre avkastning på årsbasis jämfört med övriga kunder.

Det finns mycket alla pensionsbolag kan göra för att förenkla informationen. Vi har dragit igång ett projekt som syftar till att förenkla pensionskommunikationen till kunderna. Dessutom samarbetar vi med Bliwa, som vi tycker ligger i framkant när det gäller just begriplighet.

 

Vad är den vanligaste frågan du får när du är ute och pratar om pension och vad är ditt svar på den?

Den vanligaste frågan jag får är:

”Hur kan jag påverka mitt pensionssparande?”

Mitt svar på den frågan är att det finns jättemycket att göra!

Det första steget är att ta reda på vad man har. Återigen rekommenderar vi alla våra kunder att logga in på minpension.se för att få en överblick. När man sedan vet vad man har för sparande är det i nästa steg dags att se vad man kan komplettera med. Hur man gör för att komplettera sitt sparande återkommer jag till i en senare fråga. Dessutom kan du läsa om detta på Nordnetbloggen under taggen najsmedpension.

 

Om du fick ändra på fem saker gällande pension och hur aktörerna på marknaden arbetar, vad skulle du då ändra på?

1) Fri flytträtt

Idag är den fria flytträtten lite av ett spel för galleriet då många aktörer har höga flyttavgifter och därmed en indirekt inlåsning. Vår önskan är att även avtal tecknade innan 2007 skall omfattas av fri flytträtt – då först kan vi tala om fri flytträtt.  Fri och enkel flytträtt ger makt åt kunderna och skäl för oss att hålla hög kvalitet och låga priser. Ganska självklart!

2) Facktermer/Pensionspråket

Jag skulle vilja förenkla begripligheten både vad gäller kommunikationen. Som jag sagt ovan upplevs pension som ett svårt område främst på grund av att många inte förstår betydelsen av vissa termer.

3) Enklare produkter

En orsak till att så många inte har koll på sin pension tror jag beror på att branschen har en historik av väldigt komplicerade produkter. Det skapas en obalans där pensionsbolagen är i överläge gentemot kunderna. Det ligger oss väldigt varmt om hjärtat att förändra detta så att fler förstår vad de köper.

4) Transparent prismodell

Många kunder upplever att de inte vet vad de betalar för. Det finns mer eller mindre dolda avgifter som inte lyfts fram på ett tydligt sätt. Vi tror på transparens och att kunderna ska ha full insyn i vad det kostar att pensionsspara.

5) Låta kunderna komma till tals

Ibland är det inte alltid att vi som pensionsbolag som har de bästa svaren. Jag är övertygad att alla vi i branschen har mycket att lära av våra kompetenta kunder. Ett sätt som vi arbetat på är att lansera Shareville, ett socialt nätverk för sparande. Där har våra kunder möjlighet att dela med sig av vad de köper och säljer i sin portfölj.

 

Om du slutligen ska ge oss fem konkreta tips på vad som är bra att tänka på när det kommer till vårt pensionssparande, vilka tips skulle du då ge oss?

1) Ta reda på vad du har (ta hjälp av minpension.se för att få en samlad bild av din pension)

2) Börja spara i tid - ju tidigare du börjar desto mer får du (men bättre sent än aldrig)

3) Undvik att betala för mycket, dvs skippa onödiga avgifter (både på tjänstepension och fonder)

4) Säkerställ att du har tjänstepension. Annars – se till att få det eller börja spara mer själv, t ex genom att löneväxla (om du har möjlighet)

5) Köp bara produkter som du förstår

 

 

Ett stort tack till Eva för att hon ställde upp på den här intervjun och gav oss många riktigt bra och konkreta pensionstips!

 

 

David

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar