Aktieinkomster
Likes
793
Antal inlägg
1340
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
16 februari 2016

Veckans videoklipp: En investering som bevisligen gör skillnad

I dagens lunchanalys kollade jag på bolaget Tobii som utvecklar och säljer produkter för ögonstyrning och blickmätning, så kallat eye tracking. Videoklippet om en av Tobiis produkter som jag hade med i analysen tyckte jag var så inspirerande att det även förtjänar att bli veckans videoklipp här på Aktieinkomster.

I videoklippet här nedanför får vi träffa Steve som har ALS. Han använder Tobiis system och tekniker för att kunna fortsätta arbeta, prata med familjen vännerna, umgås och spela med sina barn samt faktiskt även till att driva sitt eget lilla bryggeri. Kolla in videon som bara är ett par minuter lång själva så får ni själva se hur fantastiskt det är hela är.

 

 

Bevisligen så kan alltså vissa investeringar göra en stor skillnad. Om jag hade varit investerare och ägare i Tobii så skulle jag i alla fall tyckt att det var en härligt känsla! Vad säger ni om det och hur tänker ni i sådana här lägen?

 

David   

Taggar (blogg): 
16 februari 2016

Lunchanalys: Tobii, attraktiv potential, värdering och tillväxt

Tobii är det svenska och hajpade företaget som utvecklar och säljer produkter för ögonstyrning och blickmätning, även kallat eye tracking. Deras teknik gör det möjligt för datorer att veta var användare tittar och det kan man då bland annat använda till ögonstyrning m.m.

Tobii riktar sin verksamhet mot alltifrån sjukvården till i princip alla sorters företag och även spelmarknaden. Det största området som står för majoriteten av försäljningen är det så kallade ” Tobii Dynavox” som riktar sig mot sjukvården och t.ex. mot personer med rörelsehinder eller kommunikationssvårigheter orsakade av exempelvis ryggradsskada, ALS eller CP-skada.    

 

Samarbeten:

Idag använder mellan 3 000-4 000 företag och forskningsinstitut Tobiis produkter och det har gett bolaget ganska så unika samarbetsmöjligheter som i längden kommer vara väldigt värdefulla.

Den senaste tiden har t.ex. att nytt samarbete med Microsoft uppmärksammats och syftet där är att användarna ska kunna logga in på t.ex. sina dator med hjälp av sitt ansikte som identifiering och den tekniken ska alltså Tobii tillhandahålla till Microsofts system.  

Ganska så nyligen inleddes även ett samarbete med det svenska spelföretaget Starbreeze och där ska fokus riktas mot att integrera Tobiis tekniker med så kallade virtual reality-tekniker som mycket väl har potential att bli nästa stora grej inom bland annat spelbranschen.

Det här är bara några av de samarbeten som Tobii har inlett och bara via att nämna dessa två så kan ni se att de har mycket intressant på gång. De övriga tusentals företag som på något sätt samarbetar med Tobii eller använder deras produkter och tekniker är som sagt också en viktig faktor, för det kontaktnätet innebär att Tobii i längden kommer få det betydligt lättare att få ut sina produkter till kunderna då mycket av förarbetet redan är gjort och det medför även att fokus nu till största del kan riktas mot utvecklingen då försäljningen och etableringen kan flyta på väldigt bra och det tror jag kommer vara en enorm styrka med tiden.  

 

Framtiden:

Det finns många faktorer inom Tobiis verksamhet som pekar mot en väldigt ljus framtid och här nedanför har jag snabbt gått igenom några av de viktigaste.

  • Identifiering via ögonfotografering anses vara minst lika bra som via fingeravtryck och i många fall till och med bättre. Dessutom är tekniken för identifiering via ögonfotografering både smidigare och billigare.
     
  • Kommunikationslösningar för t.ex. rörelsehinder är ett område som växer väldigt snabbt och som prioriteras mer och mer ute i våra samhällen.
     
  • Säkerhetstänket ökar runt om i världen och fler och fler företag och myndigheter m.m. vill ha säkra system och lösningar som samtidigt är enkla och smidiga.
     
  • Varningssystem till t.ex. olika fordon blir hela tiden mer och mer eftertraktade och här kan Tobii komma att spela en stor roll i bland annat personbilar.


Alla dessa områden är Tobii redan i dagens läge verksamma inom och dessutom är de en av de ledande aktörerna (i många fall även den ledande) och det ställningen är ganska unikt för sådant här lite mindre företag som Tobii faktiskt är och som är mitt uppe i en intensiv utvecklingsfas.      

 

Det finansiella börjar ordna upp sig:

I många sådana här tillväxtbolag så är det ofta den finansiella biten som ställer till det för oss investerare då den många gånger kan se väldigt svag ut. Tobiis senaste rapport som kom in i dag börjar visa upp en annan sida då omsättningen uppgick till nästan 1 miljard kronor vilket motsvarar en tillväxt på över 50 % samt att förlusten halverades från minus cirka 70 miljoner kronor till minus 36 miljoner kronor.

I princip alla finansiella medel går idag tillbaka in till utvecklingen samt till förvärv som också ska bidra till den framtida tillväxten. Den höga omsättningen och tillväxten tyder dock på att den finansiella biten börjar kännas ganska så stabil.

Det finns självklart en hel del risker inom Tobii gällande alltifrån den finansiella biten till konkurrenter och själva utvecklingen m.m. Men det är enligt mig här samarbetsdelen kommer in och alla faktorer som jag pratade om tidigare tycker jag väger upp väldigt bra gentemot riskerna och det ser man inte speciellt ofta hos sådana här bolag.

Gällande värderingen och dagens aktienivåer så kan vi se att Tobiis aktie har stigit med ungefär 30 % sedan börsnoteringen som ägde rum för snart ett år sedan. Kollar vi på grafen här nedanför så kan vi dock se att den fallit tillbaka en hel del nu i år och ur ett långsiktigt perspektiv tycker jag att Tobii börjar se riktigt intressant ut. Det här är inget bolag som jag skulle låta en större del av min portfölj bestå av men potentialen i hela verksamhet känns väldigt intressant och därför bör man börja kolla lite extra på Tobii nu i dagens läge.
 


Trevlig lunch!
David  

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar