Aktieinkomster
Likes
793
Antal inlägg
1340
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
27 maj 2016

Lunchanalys: Ingen lugn sommar år 2016

Sommaren börjar nu på allvar närma sig med stormsteg och därför tänkte jag i dagens lunchanalys kika lite på vad som står på schemat under sommaren. En sak som är säker är i alla fall att vi inte kommer få någon lugn sommar på börsen.

 

De tre R:en:  

Man skulle kunna säga att marknaden under den här sommaren kommer att fokusera på de tre R:en. Med det menar jag först FED:s räntebesked i USA, röstningen om Storbritannien ska lämna EU eller inte och rapportperioden som drar igång i juli månad.  

Det här är tre händelserna är som ni säkert förstår väldigt stora och de kommer även på egen hand kunna dra åt sig en väldigt stor del av marknadens fokus. Därför blir de här tre i kombination med varandra en enorm faktor som kommer påverka och även om de i sig kanske inte har speciellt mycket med varandra att göra så kommer de tillsammans i princip kunna styra marknaden helt och hållet.

 

Räntebesked från FED den 15:e juni:

Om vi börjar med det första beskedet så är det FED:s räntebesked i USA den 15:e juni. Där har förutsättningarna ändrats en hel del om man jämför med det senaste räntebeskedet. FED har nu nämligen aktivt flaggat för att en räntehöjning nu i juni nästan är ett måste och så här långt har det inte tagits emot sådär jättebra av marknaden. Det har dock varit svårt att avgöra om marknaden har varit orolig för en eventuell räntehöjning eller om det är FED:s bristande kommunikationsförmåga och svängningar fram och tillbaka som har varit orsaken.

Det kommer vi då få svar på den 15:e juni och så här på förhand ser det väl inte ut som att det kommer bli en jättepositiv reaktion från marknadens sida men det återstår att se.  

 

Brexit-omröstning den 23:e juni:

Efter FED:s räntebesked är det dags för Storbritannien att rösta om det ska fortsätta vara med i EU eller inte. Så här på förhand är utfallet här lika oklart som vid FED:s räntebesked. En sak som dock nästan är helt säker är att om det i förlängningen blir så att Storbritannien lämnar EU kommer vi på kort sikt nästan inte kunna se några positiva effekter och det är antagligen just det som marknaden kommer fokusera på.    

 

Rapportperioden i juli:

Som tur är kommer de stora makrohändelserna inte ta över sommaren helt utan vi kommer även till en ganska så stor del få fokusera på bolagen på börsen. I juli drar nämligen rapportperioden för kvartal två igång och det kommer som vanligt bli både en väldigt intensiv och intressant period.

Med tanke på att de senaste rapportperioderna har varit väldigt volatila och att vi tack vare de här ovanstående beskeden antagligen kommer få en väldigt volatil sommar överlag på börsen så kommer så med stor sannolikhet även bli fallet när rapportperioden drar igång. Det kommer komma in både riktigt starka och riktigt dåliga rapporter från storbolagen och då skapas det volatila läget och att vänja sig vid det kan nog vara en väldigt bra riktlinje inför sommaren.

 

En ökad aktivitet?

Utöver de stora frågorna kring utfallen av de här ovanstående händelserna i sommar så finns det även en väldigt intressant marknadsmässig fråga. För det är nämligen så att förr så brukade sommaren betyda att det blev en lugn period på börsen. Det har vi väl visserligen även fått se under de senaste åren men under förra sommaren tyckte i alla fall jag att vi fick se en klar och tydlig förändring på den fronten. Jag tyckte nämligen att aktiviteten var ovanlig hög trots industrisemestern och stängda kontor och allt vad sommaren nu medför.

Min spådom är därför att marknaden nu under sommaren kommer att likna den resterande delen på året mycket mer än vad den kommer likna de somrar som vi tidigare har varit vana vid. Självklart kommer aktiviteten sjunka till viss del då flera stora aktörer delvis tar lite ledigt men som sagt så tror jag inte att den här sommaren kommer bli en sådan där man bara kan lägga sig i hängmattan och koppla bort börsen helt och hållet för då kommer man i så fall missa otroligt mycket.

 

Vad tror ni om de här kommande händelserna och om sommaren rent börsmässigt?

 

 

Trevlig fredagslunch!
David 

5 april 2016

Intressant och skrämmande fakta om FED i USA

Sedan år 2008 och fram till slutet av år 2014 pumpade amerikanska FED (Federal Reserve) in ungefär 26 000 miljarder kronor i den amerikanska ekonomin. Det är helt klart både ett anmärkningsvärt agerande och en anmärkningsvärd siffra och även om den epoken nu är över så finns ligger frågan gällande huruvida det här var ett korrekt agerande eller inte kvar.   

FED:s pengar har bevisligen hjälp USA att återhämta sig sedan finanskrisen, både t.ex. börsen och arbetslösheten har regerat positivt och rört sig åt rätt håll men det har än så länge bara gått något eller ett par år så frågar nu mig så har vi inte fått se det här riktiga efterspelet än så länge. FED har alltså pumpat in pengar sedan 2008, under cirka 5-6 år så hur kommer de kommande 5-6 åren att utveckla sig i USA? Det är det som jag tycker ska bli intressant att se. Är verkligen landet så stabilt och så återhämtat efter krisen som de flesta amerikanare vill påstå? Det lär vi i alla fall märka under de kommande åren.

 

Vad tror ni?
 
 

David  

Taggar (blogg): 
31 mars 2016

Lunchanalys: FED- världens viktigaste centralbank eller en cirkus?

Den amerikanska centralbanken, FED har påverkat marknaden ganska så markant under de senaste dagarna den här veckan och den gjorde även det en hel del under förra veckan m.m. Därför tänkte jag att det nu passar väldigt bra att i dagens lunchanalys kolla lite på vad FED egentligen håller på med, hur de troligen kommer agera framöver och det allmänna röran som har kretsat kring FED den senaste tiden.

 

En enda stor röra, eller?

Om vi börjar med att kika lite på röran och osäkerheten som FED faktiskt har förmedlat den senaste tiden så kan man nästan säga att det hela liknar en cirkus. För att göra några långa historier korta så menar jag här att FED inte alls för många månader sedan valde att höja räntan och det var relativt säkra på att de löpande under t.ex. i år skulle fortsätta att höja. Nu i dagens läge däremot så har de nästan tvärvänt då de nu istället säger att marknaden inte ska förvänta sig lika många höjningar och att FED kommer vara väldigt försiktiga med att höja räntan igen. Som grädde på moset här har får vi löpande ta del av väldigt mixade uttalanden från olika representanter från just FED och där kan det faktiskt svänga så mycket att den ena säger fler höjningar inte är så sannolikt inom den närmsta tiden och den andra säger helt tvärt om så det är verkligen inte så konstigt att marknaden just nu är väldigt förvirrad när det kommer till FED i USA.

Även om det hela med stor sannolikhet verkar vara en större ”cirkus” och mer rörigt i t.ex. kommunikationen mellan representanterna från FED än vad det egentligen är så är det marknadens tolkningar och reaktioner som spelar roll här, i alla fall ur ett börsmässigt perspektiv. Det är exakt där problemet ligger för när någonting verkar osäkert, svårläst och rörigt tolkar marknaden det i de allra flesta fall negativt och här görs inget undantag för FED heller och det kanske med all rätt, eller vad tycker ni? Man kan ju överlag tycka att en av världens viktigaste centralbanker ska kunna kommunicera bättre och bry sig lite mer om hur marknaden ser på och tolkar saker, men det kanske helt enkelt är för mycket begärt?    

 

Hur ska man tolka allt det här?

Den stora frågan här är såklart hur man ska tolka alla de här mixade beskeden och uttalanden och då ser jag på det hela på ett visst sätt rakt igenom. Eftersom att FED valde att höja räntan i slutet av året och då planera för löpande höjningar under det här året men att de nu nästan har tvärvänt så ser jag det som att de helt klart valde att höja räntan alldeles för tidigt. Varken världen eller USA själva var beredda på den där plötsligt mer aggressiva penningpolitiken som FED skulle börja driva i slutet av förra året och det har helt klart medfört en del problem.

Hela FED:s strategi skulle tidigare gå ut på att då i slutet av år 2015 sätta en standard för kommande räntehöjningar och sedan som sagt fortsätta på den banan och höja räntan löpande framöver. Den strategin verkar nästan helt vara körd nu och framöver och även om FED kanske inte behövde höja räntan vid det senaste tillfället så bör det har kommunicerat om en fortsatt styrka och att planen löper på som planerat, det har de inte gjort så därför bör vi heller inte förvänta oss att det som sades angående höjningar tidigare.

Om det här är bra eller dåligt är såklart en bedömningsfråga som man kommer få olika svar på från olika håll. Jag ser det hela dock som negativt då det kort och gott helt klart är ett misslyckande av FED men i samma veva var det ändå bra att de verkar se till att reparera sina misstag ganska så snabbt och det får ändå ses som en styrka.

 

Vad är troligt att de gör framöver?

Som sagt så tror jag att vi kan förvänta oss en väldigt mycket lägre aggressivitet från FED än vad de flaggade för tidigare och då färre räntehöjningar. Dessutom kommer det ta tid att reparera förtroendet och få bort osäkerheten som just nu finns mot FED på marknaden.

Just att reparera och bli mer tydliga i sin kommunikation tror jag är det vi kommer se mest ifrån FED under den kommande tiden, det tyckte jag att vi fick se tendenser till redan i ordförande, Janet Yellens senaste tal som hon höll tidigare i veckan.      

Färre räntehöjningar, bättre och mer kommunikation och framförallt ett lite mer synkroniserat FED är alltså det jag tror att vi har att vänta oss framöver och då tänker jag ungefär under den resterande delen av det här året. Samtidigt tror jag även att marknadens reaktioner när det kommer till vad FED gör kommer fortsätta att vara väldigt blandade och volatila och det på grund av att de då kommer ta tid att reparera den senaste tidens misstag om man nu får utrycka sig så.

 

Vad tror ni om FED framöver? Hur kommer de agera?

 

Trevlig lunch!
David  

18 mars 2016

Utdelningar årsvis, månadsvis eller kvartalsvis?

 

Olika typer av utdelningar:

Utdelningar kommer oftast antingen årsvis, månadsvis eller kvartalsvis beroende på t.ex. hur företagets policy ser ut, hur lagstiftningen ser ut vilket land företaget är ifrån m.m.

I Sverige är det absolut vanligast med årsvisa utdelningar med undantag från bland annat preferensaktier som oftast delar ut pengar fyra gånger om året, en gång per kvartal.

I USA är det nästan uteslutande kvartalsvisa utdelningar som gäller men det går även hitta en hel del bolag med månadsvisa utdelningar.

Kollar vi på övriga Europa så är det där en blandning mellan Sverige och USA och där ser vi till största del årsvisa utdelningar men i vissa fall även kvartalsvisa.

 

Vilken typ ska man satsa på?

Vilken typ av utdelningar man ska satsa på beror på vad man som investerare föredrar. Det man här ska känna till är att själva utdelningsbeloppet blir det samma oavsett hur många gånger det fördelas över. Här handlar det alltså enbart om hur man vill att flödet av likvida medel ska se ut i sin portfölj.

Jag personligen föredrar en kombination av alla de här tre utdelningstyperna, månadsvisa, årsvisa och kvartalsvisa och det på grund av att jag vill ha ett löpande flöde av likvida medel in till min portfölj, varje månad. Det här har jag gjort möjligt via att jag har svenska, amerikanska och europeiska innehav i min utdelningsportfölj.

Självklart skulle det även fungera bra med bara årsvisa utdelningar som man sedan får fördela ut och på så sätt alltid se till att man har likvida medel på sitt konto. Men jag föredrar som sagt att utdelningar automatiskt flödar in varje månad då jag på så sätt alltid kan utnyttja eventuella köplägen som uppstår på börsen.

 

Håll er till det fundamentala:

Oavsett vilken utdelningstyp man väljer och föredrar så gäller det att fortfarande fokusera på det fundamentala när det kommer till utdelningar som jag pratat om tidigare under veckan. Stabiliteten hos utdelningsbolagen och utdelningstillväxten m.m. är fortfarande det viktigaste.

Så själva utdelningstypen är inte det första man ska fokusera på för då kommer man med stor sannolikhet inte att hitta några bra utdelningsbolag. Det man kan göra är att man gör upp olika listor med bolag från de olika kategorierna så kan man sedan sortera ut de bästa och sedan bygga sin portfölj efter det.

 

Vad för typ av utdelningar föredrar ni?

 

 

Trevlig lunch!
David  

16 mars 2016

Tema utdelningar: 5 utdelningsbolag att kolla lite extra på

Här nedanför hittar ni nu fem intressant tips på amerikanska utdelningsbolag som man helt klart ska börja kolla lite extra på nu i dagens läge. Fler tips kommer komma löpande under den här temaveckan med fokus på utdelningar och imorgon tänkte jag bland annat visa er några svenska intressanta utdelningsbolag.

 

McDonald’s:

Den första tipset är McDonald’s som trots att aktien har stigit på bra under den senaste tiden helt klart är värd att kolla lite extra på även i dagens läge. McDonald’s har nu jobbat väldigt aktivt med att utveckla sin verksamhet och sina koncept den senaste tiden och nu ser det ut som att de är på väg att anpassa sig efter den nya marknaden väldigt bra vilket många har varit tveksamma till tidigare.

Gällande McDonald’s utdelning så erbjuder de idag en direktavkastning på ungefär 2-3 %. De har även höjt sin utdelning i hela 39 år i rad och kollar vi tillbaka på de 20 senaste åren så ligger utdelningstillväxten över hela 300 %.

McDonald’s är ett storbolag som man absolut inte ska räkna bort och det kan ni tydligt se om ni kollar på hur de utvecklar sin verksamhet och hur utdelningstillväxten ser ut.

 

Pepsi:

Pepsi är dryckesbolaget som hela tiden utvecklas inom nya affärsområden. Nu för tiden är bolaget en hel koncern med fokus på dryck och snacks m.m. Det här har medfört att Pepsi kan visa upp en väldigt bra stabilitet samt potential inför framtiden.

Pepsi kan också visa upp en direktavkastning på 2-3 % i dagens läge och de har höjt sin utdelning i 43 år i rad. Under de senaste 20 åren har Pepsis utdelning vuxit med ungefär 700 %.  

Pepsis aktie har också stigit bra på t.ex. årsbasis men även den känns attraktiv i dagens läge och ur ett långsiktigt perspektiv. Här rekommenderar jag att ni lägger fokus på bolagets breda och ständigt växande verksamhet.

 

AT&T:

AT&T är ett amerikanskt telekombolag som även är ett av de största inom branschen i världen. Telekom är en bransch och en marknad som ständigt växer och utvecklas och det har varit och kommer vara väldigt lönsamt och bra för telekombolagen.

Hos AT&T har idag en direktavkastning på nästan 5 % och det torts att aktien har stigit på bra den senaste tiden. AT&T kan visa upp en höjd utdelning under 31 år i rad och en utdelningstillväxt på en bra bit över 200 % under de senaste 20 åren.

 

ExxonMobil:

Oljebolaget ExxonMobil förtjänar helt klart också att vara med på den här listan, dessutom känns aktien ganska så köpvärd nu i dagens läge på nivåerna kring 80 dollar per aktie. Jag tror att många har räknat ut oljan som energikälla alldeles för tidigt och dessutom håller ExxonMobil i tysthet på att även bli en jätte inom alternativa energikällor så bolaget är helt klart att räkna med på lång sikt framöver.

Utdelningsmässigt så har ExxonMobil höjt sin utdelning under hela 41 år i rad och utdelningen har vuxit med över 1 000 % under de senaste 20 åren. Direktavkastningen ligger även här på mellan 2-3 %.

 

Pentair:

Pentair är en doldis för oss svenskar men en riktigt bra utdelningskandidat. Bolaget sysslar med vatten, vätska och värmehantering och en hel del däromkring. De är idag världsledande inom de flesta områden som de är verksamma inom och även Pentair kan visa upp imponerande siffror när det kommer till utdelningen.

De har höjt sin utdelning under 39 år i rad och direktavkastningen ligger på ungefär 3 %. Här är helt klart områdena som t.ex. vatten ett av de mest intressanta för framtiden.

 

Här har ni enligt mig 5 stycken riktigt intressanta utdelningsbolag på den amerikanska börsen. Vad tycker ni om dessa bolag? Glöm heller inte att kolla in gårdagens tips som var det amerikanska bolaget, Stanley Black & Decker, läs om det här.

 

 

Ha en fortsatt bra kväll!
David  

27 februari 2016

Vad är Real Estate Investment Trust (REIT) och Business Development Company (BDC)?

Under ett par dagar nu under veckan har jag pratat en hel del om utdelningar och olika utdelningsbolag och dessa inlägg hittar ni här och här och jag rekommenderar varmt att ni läser dessa först. Nu tänkte jag nämligen förklara vad så kallade REIT-bolag och BDC-bolag är då sådana typer av bolag ofta dyker upp när man pratar om utdelningsbolag.Real Estate Investment Trust (REIT):


Om vi då börjar med REIT-bolag så är det egentligen en typ av en ”Security” som det heter i USA och det är med andra ord ett finansiellt instrument. Dessa finansiella instrument handlas precis som en vanlig aktie på börsen och precis som namnet säger riktas den underliggande strategin mot investeringar i fastigheter men också i olika lån på lånemarknaden, vissa har verksamhet inom båda områdena.

Det finns en hel del regler när det kommer till sådana här REIT-bolag men de mest grundläggande går ut på att varje bolag måste ha minst 100 ägare och ingen kan äga mer än 50 % på egen hand. De måste även alltid ligga investerade till minst 75 % och dessutom har de väldigt fördelaktiga skatteregler. De är nämligen bundna till att löpande varje månad betala ut minst 90 % av sina intäkter till ägarna och då behöver de inte betala någon skatt alls då skatten sedan betalas av ägarna när de får in utdelningarna på sina konton.

Enligt mig passar den här typen av investeringar för alla som för det första är intresserade av något av områdena som REIT-bolagen är verksamma inom. Sedan efter det kommer såklart de löpande utdelningarna och eftersom att de är enligt lag bundna till att betala ut minst 90 % av de löpande intäkterna så finns det ändå en bra underliggande stabilitet här, i alla fall när det kommer till utdelningar. Det man dock måste tänka på och känna till är att många REIT-bolag finansierar t.ex. sina fastighetsköp via löpande nyemissioner och det medför att aktiekursen löpande späds ut med tiden vilket bidrar till att man går miste om en del av den potentiella kursutvecklingen för aktien. Om man är en långsiktig investerare kommer man även få en bra avkastning där men det är framförallt utdelningarna som man vill åt och det är dessa som i längden kommer generera en väldigt bra avkastning och dessutom ett bra flöde av kapital till portföljen. Sedan ska man även känna till att ränteläget påverkar den här typen av bolag en hel del likadant som det gör hos alla fastighetsbolag med mera så nyemissioner samt ränteläget är två viktiga saker att hålla koll på.

Men överlag är jag ett stort fan av REIT-bolag då de som sagt skapar ett bra flöde av likvida medel till min portfölj som medför att jag alltid har kapital i min portfölj som jag kan använda till att utnyttja olika köplägen som uppstår.   

 

Business Development Company (BDC):    

BDC-bolag är egentligen exat det som namnet säger, det vill säga ett bolag vars verksamhet går ut på att investera i, hjälp och utveckla andra mindre företag. Här finns många likheter med riskkapitalbolag då hela strategin, verksamheten och uppläggen liknar varandra en hel del.

Många BDC-bolag har även liknande skatteregler som REIT-bolagen har vilket gör att investerarna kan få ett bra flöde av likvida medel till sina portföljer även via investeringar i sådana här bolag. Det man bör tänka på i de här fallen är att man är måste vara en väldigt aktiv investerare. När jag säger aktiv så menar jag i det här fallet inte att man hela tiden ska köpa och sälja utan att man hela tiden måste ha koll på bolaget och dess verksamhet. Det ska man visserligen när det kommer till alla typer av investeringar men här är det extra viktigt då dessa bolag har en tendens att ändra om en hel del fram och tillbaka när det kommer till t.ex. sina investeringar och det relativt ofta och drastiskt.    

Om man är sugen på kontinuerliga utdelningar och det ofta månadsvis så är det bland annat den här typen av bolag som man ska kolla på. Dessa hittar man till största del i USA och de är som sagt väldigt lätta att komma åt och investera i då de handlas som vilka andra aktier som helst på börsen. Jag hoppas att ni nu i och med det här inlägget har fått bra koll på och en bra överblick av de här två begreppen och typen av företag. Jag vill slutligen också nämna att enligt mig så är det via långsiktigt ägande som man får ut mest av investeringar i sådana här bolag då det av de olika anledningar som jag nämnt är väldigt svårt att göra några bra affärer på kort sikt så det skulle i alla fall jag hålla mig borta ifrån.

 

Om ni vill ha tips på sådana här bolag så hittar ni det i mitt tidigare inlägg här och fler kommer även nu under helgen.  

 


Trevlig lördag allesammans!
David 

28 januari 2016

Lunchanalys: Gårdagens räntebesked från FED i USA

Under kvällen igår kom amerikanska FED med ett nytt räntebesked och utfallet blev att räntan lämnades oförändrad på de tidigare intervallet intervallet 0,25-0,50 % i USA. Representanterna från FED var heller inte lika optimistiska som vid räntehöjningen i december förra året. Det blev igår tydligt att FED kommer få det betydligt svårare med sin penningpolitik framöver och de löpande höjningarna av räntan som många räknade med efter den första höjningen är inte lika självklara längre.

I och med det här beskedet sa FED också att de nu framöver kommer att bevaka marknadens utveckling och löpande göra bedömningar om hur läget ser ut. Tidigare har de varit ganska så positivt inställda till den framtida utvecklingen och tillväxten m.m. men nu har de alltså svängt ganska så rejält när det kommer till deras åsikter och inställning.

Jag personligen tycker att gårdagens besked klart och tydligt visar att FED gick alldeles för snabbt fram när det valde att höja räntan i slutet av förra året. I och med den höjningen så ändrade FED även marknadens syn på den framtida penningpolitiken och även om det inte är hela världen att de inte kan leva upp till den nya bilden efter den första månaden så tror jag att det här även kommer bli ett problem framöver i år, kanske till och med under hela år 2016.

Den här vändningen från FED skapar oro på världens börser redan nu och om det blir en trend att de från månad till månad blir mer och mer otydliga så kan det här bli en väldigt stor orosfaktor. Enligt mig borde FED varit mer avvaktande med räntehöjningarna och den här nya penningpolitiken. FED efterlyser en så stabil marknad som möjligt men när de själva beter sig och agerar på det här sättet så bidrar de bara till ännu mer osäkerhet och volatilitet så jag får inte det hela att hänga ihop här, får ni det?

Oavsett vad jag tycker så tror jag tyvärr att vi måste vänja oss vid att FED:s agerande kommer se ut på det här sättet. Marknaden är inte tillräckligt stabil för att deras första tanke med den kommande penningpolitiken ska fungera och då får istället sådana här varierande besked och uttalanden från månad till månad.

Som vanligt gäller det alltså att anpassa sig efter det aktuella marknadsläget och igår tycker jag att dessa förutsättningar ändrades en hel del. Vad tror ni om mina tankar och inställningen till FED framöver och hur tänker ni?

 

Trevlig lunch!
David   

Taggar (blogg): 
18 december 2015

FED kanske inte borde ha höjt räntan…

I onsdags valde den amerikanska centralbanken FED att höja räntan med 25 punkter och det är den första räntehöjningen i USA på nästan 10 år. Det här togs till en början emot väldigt positivt både i USA och runt om i övriga världen men den stora frågan nu är om den positiviteten enbart var en väldigt kortsiktig effekt och om FED verkligen agerade rätt när de valde att höja räntan?

De flesta hade förväntat sig en höjning under en ganska så lån tid innan och det medförde att pressen mot FED såklart var väldigt stor. Dessa förväntningar hade även medfört att om FED hade valt att inte höja räntan så hade det beskedet tagits emot väldigt negativt av marknaden och det skulle även ses som ett svaghetstecken gällande den amerikanska ekonomin.

Men om vi åter går tillbaka till frågan huruvida FED gjorde rätt som höjde räntan så anser jag nu efter några dagars efterforskningar att det inte var rätt. USA:s ekonomi är inte tillräckligt stark och stabil i dagens läge och vi har den senaste tiden inte fått se några tydliga indikatorer på att saker och ting är på väg att vända uppåt på allvar inom den närmsta tiden. Det är inte just den här räntehöjningen som jag anser är problemet för den kommer inte påverka helheten speciellt mycket. Utan det är att FED nu måste fortsätta att höja räntan som är det stora problemet för nu har de byggt upp en falsk trygghet och om de inte fortsätter på den banan kommer de riktiga problemen återigen komma upp till ytan och då är vi tillbaka på ruta 1 igen.

Det kan visserligen hända att vi får se kanske en räntehöjning till under den kommande tiden men i längden tror jag att FED kommer få det väldigt svårt, i alla fall så som läget ser ut just nu. Det här medför alltså att man enbart skjuter fram sina problem och den här räntehöjningen verkar det som att man gjorde enbart på grund av alla höga förväntningar och påtryckningar.

Jag tycker slutligen alltså att det var fel av FED att höja räntan i dagens läge och det av den enkla anledningen att det är bättre att göra marknaden besviken nu direkt och ta en mindre smäll än att skjuta fram det och på ett sätt bygga upp en liten minibubbla som kommer slå tillbaka betydligt hårdare när den väl spricker.

 

Vad tycker ni? Anser ni att FED agerade rätt i onsdags?

 

David       

Taggar (blogg): 
26 november 2015

Ska vi shoppa amerikanska aktier imorgon?

Idag har USA-börserna stängt på grund av firandet av Thanksgiving men imorgon öppnar de återigen upp men då kommer handeln enbart ske under halva dagen (fram tills klockan19:00) då Black Friday som är USA:s största shopping- och readag infaller.

Black Friday har det här året även hittat till Sverige och in till aktievärlden vilket jag tycker är fantastiskt. Avanza där jag för övrigt sköter all min aktiehandel meddelade här om dagen att de imorgon under just Black Friday kommer erbjuda fri handel i USA. Det kommer alltså inte kosta något i courtage att handla aktier i USA under morgondagen och det tänkte jag försöka utnyttja.

Jag kommer fokusera på alla mina amerikanska innehav som för övrigt består av Realty Income, NRG Energy, Exxon, McDonalds, Altria Group och Microsoft. Självklart kommer jag inte köpa på mig aktier bara för att det imorgon är helt courtagefritt utan självklart har jag underliggande analyser och researcharbete som grund men överlag så tycker jag att många av mina amerikanska innehav är köpvärda ur det långsiktiga perspektivet just nu. Sedan är det ju heller inte säkert att jag kommer få se några köplägen i just de aktier som jag är intresserade av och då får jag helt enkelt avstå. Men mina förhoppningar är att flera köplägen dyker upp och att jag kan utnyttja det här unika tillfället till att köpa på mig en hel del aktier.

 

Hur tänker ni kring Black Friday-handeln hos Avanza imorgon?

 

David  

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar