Aktieinkomster
Likes
793
Antal inlägg
1340
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
10 oktober 2017

Min portfölj i Investerar SM

Årets största investerartävling som anordnas av NGM-börsen (Nordic Growth Market) är ju i full gång i vi är nu inne på den sista tävlingsveckan. På fredag när börsen stänger koras vinnarna och det har varit väldigt roligt att följa alla duktiga privata investerare och handlare.

Det går betydligt bättre för de flesta andra än vad det har gjort för mig än så länge men jag tänkte ändå visa er min nuvarande portfölj. Just nu ligger jag lång i både OMXS30 och olja samt kort i kaffe. Gällande både OMXS30 och oljan så tror jag att de kan fortsätta uppåt under de kommande dagarna och därför tog jag dessa positioner igår med en hävstång på x18 för OMXS30 och x13 för olja. Kaffe gick jag kort i idag med en hävstång på x8 då jag tror att priset där har stigit lite för mycket på kort sikt den senaste tiden och därför hoppas jag på en nedåtsida där.

Avkastningen ligger totalt just nu på cirka – 5 % så det finns som sagt andra det går betydligt bättre för. Hur går det för er och vad sitter ni på för innehav nu när slutspurten snart drar igång?

 

Ett fortsatt lycka till i tävlingen,
David  

26 september 2017

Försöker i Investerar SM i år igen, möter jag er?

Nu har även jag anmält mig till årets Investerar SM som anordnas av NGM. Det är roligt att se att så många redan är anmälda och det ska bli kul att möta alla blogg- och Twitterkollegor med mera. Jag ser ju här nedanför att många välkända personer redan har anmält sig men hur ligger det till mer er andra, får jag möta även er? 

Det vore kul om så många som möjligt av er anmälde er så vi kan få en riktig ordentlig fart på tävlingen. Sen vore det även intressant att höra era planer och strategier (om ni vill avslöja dessa)? Jag kommer i alla fall tillämpa en mer kortsiktig strategi med fokus på index samt rapporterande bolag då tävlingen bara är igång mellan den 2 - 13 oktober.

 

Ett stort lycka till,
David 

Taggar (blogg): 
7 juli 2017

Sommarhälsning från Mikaela på Vontobel

Här kommer en trevlig sommarhälsning från min samarbetspartner, Vontobel Bank och från Mikaela Hildén som är nordenansvarig på Vontobel!
Missa heller inte min tidigare intervju med Mikaela. Där fokuserade vi på att lära oss handla med börshandlade produkter. Ni hittar intervjun här.​   ​

Mikaela Hildén (ansvarig för distributionen av nordiska finansiella produkter på Vontobel) vill tillsammans med Vontobel önska alla handlare och investerare en riktigt trevlig sommar!

Glöm inte bort att Vontobels värld av börshandlade produkter står öppen som vanligt även under sommarlugnet på börsen. Så passa på att slå två flugor i en smäll och dra nytta av börsens trender från stranden eller hängmattan. Ni kan upptäcka hela Vontobels utbud av börshandlade produkter via här.

 

Vänliga hälsningar,
Mikaela

4 juli 2017

En vardag med börsnoteringar

Börsintroduktioner:

Det finns många spännande bolag på börsen, men de mest intressanta är kanske de som inte kommit dit än. Varje år tillkommer nya bolag som så kallade börsintroduktioner, populärt förkortat IPO (Initial Public Offerings). Ofta på mindre listor som Aktietorget eller First North, som om man ska vara petig egentligen inte är officiella börslistor.

 

Bolagen:

En majoritet av de senaste årens nya börsbolag är teknikinriktade. Den mest omskrivna i år är nog Snap Inc, känt för sin app Snapchat. Snap noterades på New York-börsen i mars och steg direkt 40 procent. Ett svenskt it-bolag är dataspelsföretaget Paradox som noterades förra året och vars aktieägare har fått en betydligt roligare resa än Snaps, som efter den inledande uppgången inte haft mycket att glädja sig åt.

Men det är inte bara moderna internetbolag som börsnoteras. I maj i år noterades det anrika industribolaget Munters, som först börsnoterades 1997, men som köptes ut från börsen och avnoterades 2010 för att alltså komma tillbaka i år. Just nu hoppas många investerare på Volvo Cars, en annan gammal svensk börsklenod, som nu ägs av kinesiska Geely Automobile.

 

Priset:

Hur ska man då veta på vilken nivå ett nyintroducerat bolag är köpvärt? Förhoppningsvis finns det finansiella nyckeltal att tillgå, men det är nästan omöjligt att veta om marknaden kommer tycka att P/E 15 är för dyrt eller att P/E 20 är billigt.

Dels kan man känna av hur intresset verkar. Om introduktionen blir övertecknad är chansen god att efterfrågan blir större än tillgången från start och då kommer aktien att åtminstone börja uppåt. Sedan kan man titta på ifall tunga ankarinvesterare garanterat köp av större poster.

 

Riskerna:

Det stora problemet med börsintroduktioner är ovissheten. Ofta får man teckna sig för en aktiepost utan att veta den exakta introduktionskursen eller ifall man ska få det antal aktier man begärt. Om intresset för aktien är lågt, vilket nästan garanterar att aktien kommer att inleda nedåt, då kommer du att få hela den önskade mängden som du sedan kan följa mot botten eller sälja med förlust. Blir intresset stort kommer aktien troligen att gå upp, men då är risken stor att du bara tilldelas en bråkdel av de aktier du tecknat dig för.

I slutändan gäller det som vanligt att försöka bedöma affärsidén, marknaden, konkurrensen och siffrorna. Läs på om bolaget och om börsintroduktioner, så att du verkligen vet vad du köper. Allt är inte guld som glimmar och ingen har påstått att det är lätt att tjäna pengar.

 

David 

 

1 december 2016

Finansmarknaden är i förändringens tecken och det är bra

Under de senaste 10-15 åren har finansmarknaden varit i stor förändring, både i Sverige och i hela världen. Den förändringen och utvecklingen kommer framförallt från digitaliseringen och den digitala utvecklingen har öppnat upp en rad nya möjligheter för oss investerare.

Men i det här inlägget tänkte jag inte prata om att man tack vare internet kan handla med aktier på nästan alla världens börser via enbart en dator eller en mobiltelefon. Jag tänkte istället fokusera på en mycket nyare del av utvecklingen som nyligen har öppnats upp för oss investerare.

 

Investera i ett tidigare skede av tillväxten:  

De flesta investerare drömmer om att investera i ett så tidigt skede som möjligt i olika tillväxtbolag för att på så sätt kunna vara med på resan och få ta del av utvecklingen och tillväxten till så stor del som möjligt. Börsen gör det möjligt till viss del men många bolag har redan uppnått en fantastik tillväxt och utveckling redan innan de väljer att gå till börsen och även om tillväxtresan många gånger fortsätter även på börsen så har man fortfarande missat det första stadiet som många gånger kan vara väldigt lönsam.

Men den senaste tidens utveckling på finansmarknaden har medfört att det nu även är möjligt att ta del av tillväxten som existerar innan bolagen går till börsen och det är en viktig och antagligen den mest fantastiska utvecklingen på flera år.

Via aktörer som t.ex. Pepins kan vem som helst bli delägare i spännande tillväxtföretag i ett väldigt tidigt skede i bolagen och innan de går till börsen och den här typen av investeringar börjar faktiskt fungera som vilket aktieköp som helst på en vanlig börs.  

 

Infrastrukturen börjar komma på plats: 

Som sagt så börjar den här nya typen av investeringar utanför börsen nu bli mer lättillgängliga för vem som helst och det till stor del tack vare Pepins. Det beror på att de inte bara kopplar samman investerare och bolag de har även byggt upp en plattform där man kan följa sina onoterade investeringar och även engagera sig i och hjälpa bolagen som man investerat i.

Hur det fungerar i praktiken från ni väldigt bra beskrivet på bilden här ovanför och visst har det har potential att bli en game changer på marknaden? Rent teoretiskt har man visserligen alltid kunnat investera i onoterade bolag men det har både varit väldigt krångligt samt svårt att hitta företag att investera i men det har nu alltså förändrats och det snabbt.   

 

Ett aktuellt exempel:

För att verkligen visa er ett konkret exempel på en onoterad investering så tänkte jag dra upp Pepins senaste investeringscase. För några dagar sedan gick de nämligen live med Train Alliance-projektet och det är minst sagt ett intressant företag.

Train Alliance levererar banbrytande koncept och expertis inom tågbranschen och har idag redan identifierat en stor lucka på marknaden som kommer behöva fyllas snabbt och därmed även positionerat sig för att kunna bli den leverantör som kan göra det.

Inom Train Alliance hittar vi idag redan reala tillgångar, en lönsam strategi och väldigt bra framtidsutsikter och nu söker det efter 42,2 miljoner kronor i en nyemission för att kunna investera i ännu mer mark och anläggningar till sina tågdepåer. 

Om ni tycker att Train Alliance verkar vara ett intressant investeringscase så hittar ni all nödvändig information om bolaget här. Där hittar ni även en rad andra intressanta onoterade investeringar samt allmän och användbar information med mycket mera. 

 

Är det här framtiden?

Kan avslutningsvis då den här typen av nya investeringar utanför börsen verkligen vara framtiden? Frågar ni mig så är svaret på den frågan ett solklart ja och det finns en enkel anledning till det.

Det är nämligen så att investerare alltid jagar så mycket tillväxt och avkastning som möjligt, så har det alltid varit och kommer alltid vara. När det då nu har uppstått ett nytt alternativ som gör det möjligt för vem som helst att jaga högre avkastning i ett tidigare skede inom respektive bolag kommer trenden för den här sortens investeringar att växa mer och mer.

Nu när även infrastrukturen börjar falla ordentligt på plats finns det antagligen ingen hejd alls och onoterade investeringar har mycket väl potential att med tiden bli lika stort som investeringar på börsen, eller vad tror och tycker ni om det här?

 

 

David    

9 november 2016

Veckans intervju: 23-åringen från Fittja- En av Sveriges hetaste traders

Den intervju som blir utnämnd till veckans intervju här på Aktieinkomster den här veckan är en intervju som sajten, VA Finans genomförde för några veckor sedan.

Intervjun som jag parar om är den med Börshajen eller med Andra Farhad som den verkliga kvinnan bakom heter. Andra är idag bara 23 år gammal men har redan blivit en av Sveriges hetaste traders, både tack vare sin handel och sitt engagemang i sociala medier.

Idag har Andra tjänat miljoner på börsen och förutom att vara trader på heltid har hon nu börjat satsa på att utbilda och hjälpa andra traders. Jag rekommenderar starkt att ni läser hela intervjun med Andra och ni hittar den via länken här nedanför.

 

Intervju med en av Sveriges hetaste traders

 

David 

14 juni 2016

Så här gör Warren Buffett när börsen går ner

Det är inte alltid helt lätt att veta vad man ska göra med sina investeringar när börsen går ned eller att behålla lugnet och agera disciplinerat. Därför kan det vara bra att kolla på hur andra kunniga och framgångsrika personer gör och varför då inte kolla på en av de bästa i världen, Warren Buffett?

Till att börja med så vet Warren Buffett och många andra långsiktiga investerare, stora som små att det är när marknadsläget är som tuffats som man gör de bästa långsiktiga affärerna. Med andra ord så ska man absolut inte sälja av sina långsiktiga innehav under en kortsiktig nedgång, det är i princip det sämsta man kan göra. Istället ska man passa på att öka på sina innehav och köpa på sig ännu mer aktier till ett lägre pris vilket då oftast är möjligt vid kortsiktiga nedgångar.

Det viktiga i sådana här situationer är inte att tajma marknaden och försöka att köpa på botten för det är nästan omöjligt i längden. Det viktigaste är istället att bara köpa på sig bra aktier och företag till ett bra pris för allt är långtifrån köpvärt bara för att det har gått ner under den senaste tiden. Om man vill bli en vinnare i längden så gäller det att alltså inte få panik och sälja av sina innehav när det stormar och istället utnyttja sådana tillfällen till att öka på sina långsiktiga investeringar.

Det här hänger också ihop med att man alltid måste se till att ha tillgång till likvida medel för annars är det svårt att utnyttja köplägen när de väl dyker upp. Warren Buffett själv sa nyligen att hans investmentbolag Berkshire Hathaway aldrig kommer gå under 20 miljarder dollar i likvida medel och det är såklart enorma summor och inget för oss vanliga investerare men man får ändå en ganska så bra riktpunkt över hur mycket likvida medel man bör ha tillgång till för att alltid kunna utnyttja marknadens rörelser och eventuella köplägen.    

Jag själv försöker i alla fall alltid agera som Warren Buffett i sådana här lägen för det har bevisligen fungerat i längden och kommer med stor sannolikhet även fungera framöver. Gång på gång så får vi se och läsa om hur svårt om inte till och med omöjligt det är att tajma marknaden i längden. Eftersom att en sådan strategi är så svår att få lönsam i längden så ser inte jag någon som helts anledning till att använda mig av en sådan strategi utan jag kör vidare på en som jag själv vet fungerar och som jag tror kommer fungera under en väldigt lång framtid.

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
2 juni 2016

Veckans podcast: Ett rikare liv

Den här veckan tänkte jag tipsa er om podcasten, Ett rikare liv som ges ut av tidningen, Privata Affärer. Där pratar Privata Affärers reportrar om aktier, fonder, investeringar och allmänna tips och tankar om ekonomi och hur man hela tiden kan få ut lite extra från t.ex. sina investeringar eller sitt sparande.

Det bästa med den här podcasten tycker jag är att varje avsnitt är relativt kort och konkret då avsnitten är ungefär 15-20 minuter långa. Här har Privata Affärer enligt mig verkligen lyckats att på så kort tid både fånga lyssnarnas intresse och förmedla intressant och användbar information och det är det långtifrån alla poddar som lyckas med.

Så om ni är på jakt efter en ekonomi-podd där ni snabbt och enkelt får konkreta och användbara tips samt information om marknaden så rekommenderar jag helt klart att ni provlyssnar på Ett rikare liv, ni hittar avsnitten via länken här nedanför.

 

 

Ett rikare liv 

 

 

David 

Taggar (blogg): 
1 juni 2016

Lunchanalys: Skillnaderna mellan börsnoterade och onoterade bolag blir färre

I dagens lunchanalys tänkte jag kika lite på börsens roll i vårt samhälle och hur den på allvar är på väg att förändras ganska så markant. Om de tendenser som vi fått se den senaste tiden fortsätter och till och med blir en trend kan börsen som marknadsplats i längden vara hotad och det är exakt det som jag har kollat på här nedanför.

 

Börsens roll då och nu:

Under en väldigt lång tid och fram tills i princip nu i dagens läge har börsen som marknadsplats haft en väldigt unik ställning och roll i våra samhällen som ingen egentligen har kunnat konkurrera med. Om ett bolag ville ta in nytt kapital så var börsen det smidigaste och bästa alternativet, om man vill få in nya ägare likaså och om man ville sälja av helt så var det återigen börsen som man oftast vände sig till.

Börsen var även unik i den bemärkelsen att det var dit sparare och investerare var tvungna att vända sig mot om de t.ex. ville köpa aktier i ett specifikt bolag och på sätt exponera sitt sparande åt det hållet.

Nu för tiden finns det dock en hel del andra marknadsplatser och möjligheter, både för bolagen och för investerarna. Det handlar t.ex. om att många bolag tar in pengar direkt från nya investerare istället för att gå via börsen samt att investerarna investerar mer direkt i onoterade bolag, både på egen hand och via flera nya marknadsplatser och det tänkte jag spåna vidare på här nedanför i nästa stycke.

Innan jag går vidare vill jag även tillägga att börsen på alla sätt och vis fortfarande har ett syfte och fortfarande är den största och viktigaste marknadsplatsen. Men saker och ting är som sagt helt klart på väg att förändras och det är både intressant och skrämmande.   

 

Många investerar vid sidan av:

Som jag nämnde tidigare så har det under de senaste åren blivit mer och mer vanligt att investeringar och kapitalanskaffningar sker utanför börsen. Till stor del är det den hajpade startup-industrin som har lett den här förändringen men det är även viktigt att känna till att det inte bara är mindre och nystartade bolag som avstår från börsen. Även många de större företagen väljer att hålla sig borta från börsen så länge som möjligt och vad jag själv har hört så handlar det om att man vill kunna ta del av friheten och flexibilitet så länge som möjligt och eventuellt kan även det bli ett problem för börsen i längden.

Börsen har speciella lagar och regler och det är väldigt viktiga förutsättningar för att marknadsplatsen ska fungera och hålla den höga kvalitén som den faktiskt gör. Tidigare har verkligen börsen varit en kvalitetsstämpel för hela bolag och så är det till stor del fortfarande men det går inget annat än att säga att det finns tendenser till att även den kvalitetsstämpel blir mindre värd och mindre eftertraktad och om det fortsätter kan börsen få stora problem.     

 

Konkurrerande marknadsplatser:

Det tar heller inte slut vid att många investerare sköter sina affärer utanför börsen och att många bolag inte ser börsen som en lika attraktiv handelsplats längre. Det har under de senaste åren dykt upp en rad andra marknadsplatser där investerare på olika sätt får möjlighet att exponera sig mot olika bolag och deras produkter eller tjänster.

I Sverige har vi tidigare legat en bit efter när det kommer till sådana här alternativa marknadsplatser som är direkt konkurrenter till börsen. Men nu har vi t.ex. Pepins, FundedByMe och Tessin med flera och dessa har blivit otroligt populära på en relativt kort tid och bara en sådan sak talar ju för de här nya marknadsplatserna.

Det som har gjort sådana här nya alternativ har blivit så pass populära är framförallt att de har visat att de på ett smidigt och säkert sätt går att investera i olika företag även utanför börsen. Just den enkelheten tror jag kommer bli deras fortsatta framgångsfaktor för där halkar börsen efter för nästan varje dag som går.

 

Kan börsen bli en dumpningsplats?

Jag har i den här lunchanalysen inte varit sådär jättepositiv till börsen och dess framtid och därför vill jag passa på att säga att jag tycker fortfarande att börsen spelar en viktig roll i vårt samhälle och att den kommer göra det även framöver. Men den kommer samtidigt hela tiden få mer och mer konkurrens och det är någonting som börsen nästan inte har haft överhuvudtaget tidigare och därför tror jag det kan uppstå stora problem för den när som rubriken säger, skillnaderna mellan börsnoterade och onoterade bolag blir färre och då man inte längre bara behöver vända sig till börsen för att göra en investering i ett företag.

Om världens börser inte ser till att hänga med i den här utvecklingen så tror jag att risken för att börsen blir en dumpningsplats eller en soptipp om man ska vara ännu hårdare för t.ex. riskkapitalbolag eller andra investerare som vill ha loss sina pengar absolut finns. Det är såklart en lång väg kvar dit och det är mycket negativt som ska hända för att så ska bli fallet men riskerna finns helt klart.

 

Vad tror ni om börsens framtid? Tror ni att vi om 5-10 år handlar på samma sätt på börsen som vi gör i dagens läge?

 

 

Trevlig lunch!
David  

Taggar (blogg): 
31 maj 2016

Dagens snackis: Paradox Interactive succénotering på börsen

Dagens snackis på den svenska börsen blev helt klart spelbolaget Paradox Interactives börsnotering. Aktien steg nästan direkt med strax under 40 % och den hör noteringen innebär att bolaget nu har fått över 20 000 nya aktieägare.

Teckningskursen låg på 33 kronor per aktie och nu när den här börsdagen var slut stängde aktien på 44,40 kronor, det vill säga en uppgång på ungefär 35 %.

Om ni vill veta mer om Paradox Interactives börsnotering så får ni en heltäckande genomgång i videoklippet här nedanför.

 

Ha en fortsatt trevlig kväll!
David 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar