Aktieinkomster
Likes
793
Antal inlägg
1340
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
27 juni 2016

Analys: Ratos- Investeringarna har hamnat i skymundan

I det senaste veckobrevet som skickades ut tidigare idag blev Ratos veckans företag och nu tänkte jag att det skulle passa bra att även dela med sig av den bolagsgenomgången här på bloggen. Om ni vill ha sådana här bolagstips med mycket mera löpande varje vecka så kan ni anmäla er till utskicken helt gratis här.

 

I veckobrevet den här veckan blev alltså investment- och private equity-bolaget, Ratos veckans företag. Även om Ratos har haft och har en hel del stora problem så finns det styrkor och positiva aspekter om man kollar på det fundamentala och det medför att Ratos aktie helt klart känns köpvärd ur det långsiktiga perspektivet.

 

Problemen löser av varandra:

Under de senaste åren har Ratos haft en rad olika strukturella problem gällande alltifrån ledningen och det styrande personerna till en bristande tro från marknadens sida. Det i kombination med dålig tajming gällande vissa investeringar samt att vissa portföljbolag inte riktigt har utvecklat sig som man har förutspått har medfört både en markant lägre aktiekurs (Ratos aktie har sjunkit med cirka 20 % under de senaste 3 åren) och även ett lägre resultat och en sämre utveckling överlag för hela Ratos portfölj.

Problemen har alltså minst sagt avlöst varandra inom Ratos under de senaste åren och även om alla problem är långtifrån lösta så finns det ljuspunkter och dessa missar de flesta handlare och aktörer på marknaden just nu.

 

Investeringarna har hamnat i skymundan:

Även om Ratos har tajmat vissa av sina investeringar ganska så fel under de senaste åren (t.ex. de enorma miljardinvesteringarna inom oljebranschen) så har de även gjort några riktiga bra affärer under samma tidsperiod och många av portföljbolagen börjar sakta men säkert att röra sig i rätt riktning.

Det här har dock mer eller mindre hamnat helt i skymundan och det delvis på grund av alla problem men också på grund av att marknaden tidigare har varit van vid att Ratos är ett unikt investmentbolag som växer snabbt och mycket hela tiden. Det tankesättet gällande Ratos måste man tyvärr antagligen lämna bakom sig men ”nya” Ratos som är på väg att växa fram kan mycket väl bli minst lika intressant.  

 

Ratos är på väg att förändras:

Som sagt så håller Ratos som företag helt klart på att förändras och det har pågått under ett bra tag nu, även om de flesta väljer att enbart fokusera på det negativa. Man kommer inte längre kunna förvänta sig snabba vinster från Ratos sida och det kommer man inte kunna göra inom några riskkapital- eller investmentbolag framöver, i alla fall inte på samma sätt som förut.

När bolagen tvingas bli mer långsiktiga och uthålliga så måste även investerarna bli det. Ratos har en ganska så unik inriktning som investmentbolag då de mer liknar ett riskkapitalbolag. Den unika inriktningen kommer aktieägarna med stor sannolikhet fortsätta att kunna tjäna väldigt mycket pengar på i längden men det förutsätter som sagt att man anpassar sin investering efter det nya läget i Ratos samt att man blir betydligt mer långsiktig än tidigare men om man som investerare kan uppfylla det kan det vara väldigt intressant att återigen börja kika på Ratos.     

 

 

David

Taggar (blogg): 
26 maj 2016

Dagens snackis: 1,5 miljarder blev över 7 miljarder

Investmentbolaget Lundbergs redovisade vinst i dagens kvartalsrapport blev en riktig snackis på marknaden. Resultatet ökade som sagt från cirka 1,5 miljarder kronor året innan till över 7 miljarder nu.

Det är en fantastisk ökning men man får samtidigt inte glömma bort att det till stor det är redovisningstekniska faktorer som ligger bakom ökningen. Tillskillnad från förra året redovisas nu nämligen Industrivärden med som ett intressebolag i rapporterna.

Kollar man på Lundbergs omsättning så minskade den dock faktiskt med nästan en halv miljard kronor jämfört med förra året. Den resultatökning som dock inte berodde på redovisningen kom till stor del från fastighetsdelen och även om många hävdar att fastighetsmarknaden börjar bli ganska så uppblåst i Sverige så pratade Fredrik Lundberg själv lugnt om framtiden och att den starka trenden ser ut att hålla i sig.

 

Lundbergföretagens aktie steg idag med 1,39 %. 

 

Ha en fortsatt bra torsdagskväll!
David 

18 maj 2016

Lunchanalys, från veckobrevet: Melker Schörling- En entreprenörsanda som man inte ska underskatta

I veckobrevet som skickades ut i söndags blev investmentbolaget, Melker Schörling veckans företag och nu tänkte jag att det skulle passa bra att även dela med sig av den bolagsgenomgången här. Om ni vill ha sådana här bolagstips med mycket mera löpande varje vecka (veckobrevet skickas ut varje söndag) så kan ni anmäla er till utskicken helt gratis här.
 

Den här veckan faller veckans företag-tipset på investmentbolaget, Melker Schörling som bland annat sitter på innehav i Hexagon, Arhus Karlshamn, Securitas, Assa Abloy, Loomis och Hexpol.

 

Miljoner blev miljarder:

Personen Melker Schörling som då även satte sitt eget namn på investmentbolaget är om vi kollar tillbaka i tiden mannen som gjorde miljoner till miljarder via lönsamma investeringar. Visserligen togs under tiden ganska så höga risker via stora lån m.m. men den styrka som finns inom det här investmentbolaget som kommer just ifrån att ha byggt upp någonting på egen hand kommer man som aktieägare kunna få ta del av även under en lång tid framöver.

Även innehavens inriktning har en mer personlig touch än vad många andra investmentbolag har. Flera stycken har varit med från ett väldigt tidigt skede så Melker Schörling som ägare har både ett stort inflytande och en hög grad av insyn vilket är viktigt om man vill göra bra investeringar.

 

Den unika entreprenörsandan:

Det slutar heller inte bara vid att det helt klart finns en mer närhet och personlig prägel inom Melker Schörling. Många andra investmentbolag har växt sig stora och nästan glömt bort aktieägarna på vägen men det kan man inte säga att Melker Schörling har gjort. Den entreprenörsanda som Melker Schörling som person själv sitter på och även sprider vidare i både investmentbolaget och i de bolag som man investerat i är näst intill unik. Den entreprenörsandan har bidragit till att Melker Schörling är det investmentbolag som gett sina aktieägare bäst avkastning under de senaste 10 åren då en investering under den tidsperioden nästan har kunnat tredubblas i värde.    

 

Vill alltid ha mer:

Att Melker Schörling tillsammans med sin familj idag fortfarande kontrollerar nästa 85 % av både rösterna och kapitalet i bolaget är också en styrka som oftast glöms bort på marknaden. På så sätt kan vi som aktieägare vara säkra på att samma anda och inritning kommer att fortsätta prioriteras även framöver för även om Melker Schörling har lyckats väldigt bra både som person och via sitt bolag så vill sådana här typer av personer alltid ha mer och hela tiden utvecklas och speciellt när man byggt upp allt på egen hand och längst ner från botten.

Om man är på jakt efter ett unikt investmentbolag både gällande innehaven och gällande den känslan av närhet till både Melker Schörling som bolag och som familj som faktiskt finns så är det här helt klart ett bolag som man bör ta sig en titt på ur det långsiktiga perspektivet.   

 

 

Trevlig lunch!
David 

15 maj 2016

Veckobrev, vecka 19: Riskviljan visade sig igen men många frågetecken kvarstår

Nu har veckans veckobrev dykt upp i alla prenumeranters inkorgar så nu kan ni på ett snabbt, smidigt och enkelt sätt få full koll på det aktuella marknadsläget som är lite knepigt samt även få en förhandsvisning på vad som står på schemat inför nästa vecka.

Ni som ännu inte är prenumeranter men som vill bli det helt gratis anmäler er här och då kan ni även passa på att skicka ett mejl till mig på david@aktieinkomster.se så kan jag skickar över veckans utskick manuellt till er. På så sätt slipper ni vänta tills nästa söndag med att få ta del av veckobreven utan kan göra det redan idag.

Förutom att gå igenom det aktuella marknadsläget och kolla på nästa veckas schema så hittar ni även information om de största vinnarna och förlorarna på den svenska börsen i veckobrevet samt även en intressant genomgång av ännu ett unikt investmentbolag som sitter på en sällsynt entreprenörsanda som har och kommer försätta att gynna aktieägarna markant framöver.   

 

Ha nu en fortsatt trevlig söndag och lycka till under nästa vecka!
David 

Taggar (blogg): 
14 maj 2016

Veckans intervju: Per Håkan Börjesson om långsiktighet

Eftersom att jag varje vecka tipsar er om olika böcker, poddar, videoklipp och Twitterprofiler m.m. så tänkte jag nu även börja tipsa er om olika intressanta intervjuer som har med t.ex. börsen, marknaden eller ekonomi m.m. att göra. Tipsen kommer bestå av alltifrån nya och färska intervjuer till lite äldre men som fortfarande är intressanta och det kommer både vara intervjuer som jag har genomfört och som andra har.

Den här veckans intervju tänkte jag tips er om min egen intervju med Per Håkan Börjesson som jag genomförde några år sedan. Enligt mig är den fortfarande högaktuell då den fokuserar på långsiktighet. Ta del av den här nedanför så hoppas jag att ni kommer finna den intressant och lärorik.

 

Jag har haft turen att få genomföra en intervju med Per H Börjesson som är VD för Investment AB Spiltan som bland annat är huvudägare i fondbolaget Spiltan. Intervjuns inriktning var ämnet långsiktighet så jag tycker att den passar ypperligt bra för Aktieinkomster.

 

Om Per H Börjesson:

Per H Börjesson är sedan 1986 VD för Investment AB Spiltan som bland annat är huvudägare i fondbolaget Spiltan. Han är författare till böckerna; ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer”, ”Så här blev Warren Buffett världens rikaste person” och ”Så här får du ett rikt liv som pensionär- Sluta pensionsspara”. Pers stora förebild är världens mest kända investerare Warren Buffet och det han gillar hos honom är hans kloka och enkla investeringsidéer som t.ex. "köp och behåll" och "investera i företag vars affärsidéer är enkla att förstå".

 

Om företaget Spiltan:

Spiltan startades genom att medlemmar i en sparklubb främst från Linköpings Universitet gick samman och satsade totalt 200 000 kronor under 70-talet. Idag är Spiltan ett professionellt kapitalförvaltnings- och investmentbolag som förvaltar en rad olika fonder.

 

Intervju med fokus på ämnet långsiktighet:

 

Har du alltid varit en person som ser långsiktighet som den bästa investeringsstrategin? Om inte när och hur fick du upp ögonen för långsiktighet?

När jag läste den första riktiga biografin om Warren Buffett 1996 "The making of an american capitalist" av Roger Lowenstein.

 

Spiltan gör sina investeringar på lång sikt, är du en långsiktig investerare även privat?

Ja , jag har alla mina pengar i Spiltan och familjens bostad och sommarhus.
 

 

Varför anser du att den långsiktiga investeringsstrategin är den bästa?

Inga transaktionskostnader, skatteavbränningar och dessutom sover man mycket bättre när man inte behöver oroa sig om allt som står i tidningarna varje dag.

 

Många hävdar att långsiktighet fungerat bra bakåt i tiden men att det inte kommer fungera i framtiden, vad säger du om det?

Helt fel. Transaktioner är finansvärldens modersmjölk och hela branschen försöker hela tiden folk att köpa och sälja. Gamla samband som att aktier slår obligationer gäller även i framtiden.

 

Skulle du vilja ge oss ett konkret exempel från dina privata investeringar där långsiktighet verkligen har varit lönsamt?

Ja både Spiltan och familjens fastigheter har varit bra placeringar.

 

Vilket investmentbolag på den svenska börsen tycker du liknar Warren Buffetts Berkshire Hathaway mest (om det finns något sådant)?

Indutrade köper och behåller precis som Buffett och låter bolagen leva vidare som separata enheter. Lundbergs köper också och behåller men har kanske för mycket processindustri och fastigheter för att likna Buffett. Även Latour och de flesta investmentbolag är långsiktiga precis som Buffett.

 

Anser du att spridning av sina långsiktiga investeringar är en bra strategi, eller är det bara för de som inte vet vad de håller på med som Warren Buffett anser?

Om man har för många innehav blir portföljen nära index. Diversifiering är bra för de som inte vet vad de håller på med.

 

Warren Buffett startade i princip med två tomma händer och har via smarta investeringar blivit en av världens rikaste personer, anser du att det är möjligt även idag?

Ja alla svenskar kan bli miljonärer men det gäller att börja tidigt och vara extremt sparsam om man skall bygga upp en riktigt stor förmögenhet.

 

Hur ofta loggar du in på din aktiedepå och kollar hur dina investeringar rör sig?

Aldrig. Satsar bara på Spiltan och vi tar fram ett nytt substansvärde varje månad.

 

Vad anser du är lång sikt? Har du något speciellt antal år som visar vad lång sikt innebär för dig eller är det i princip föralltid?

Om placerar i aktier bör man väl ha en horisont på minst 3-5 år. Om man har något speciellt behov man sparar till tex resa eller ombyggnation av huset skall man placera i ränteplaceringar.

 

 

Ett stort tack till Per H Börjesson som ställde upp på att genomföra den här intervjun. Jag tror att jag och många andra finner hans svar som mycket intressanta.

 

 

Trevlig lördag!
David 

9 maj 2016

Lunchanalys: Veckans företag från veckobrevet- Kinnevik, det bortglömda men unika investmentbolaget

Igår i veckobrevet blev investmentbolaget, Kinnevik veckans företag och nu tänkte jag även dela mig mig av tankarna kring bolaget här på bloggen. Om ni vill ha sådana här bolagstips med mycket mera löpande varje vecka (veckobrevet skickas ut varje söndag) så kan ni anmäla er till utskicken helt gratis här.

Kinnevik är ett investmentbolag som nu för tiden framförallt fokuserar på investeringar inom kommunikation, e-handel, underhållning och finansiella tjänster. Verksamheten består både av helägda dotterbolag som genererar ett löpande kassaflöde samt av investeringar i noterade och onoterade bolag.

Några av de största och mest kända innehav är Millicom, Tele2, Zalando, Qliro Group, MTG, Metro och Rocket Internet.

 

Ett unikt investmentbolag:

Kinnevik är faktiskt ett unikt investmentbolag på många sätt och det både t.ex. rent innehavsmässigt och när det kommer till nytänkande. Sedan flera år har nämligen Kinnevik varit väldigt tydliga med att det är just teknik som de vill satsa mest på och de har genomfört en rad moderna omstruktureringar, både gällande innehaven och organisationen.

Så om man vill bort från de stora gamla klassiska svenska industriföretagen som merparten av de svenska investmentbolagen faktiskt fokuserar på så är det helt klart Kinnevik man ska kika på.    

Bolaget har till viss del blivit lite bortglömt och ibland till och med ratat under den senaste tiden på grund av de nya satsningarna och den förändrade riskbilden m.m. men det är lite synd för Kinnevik som investeringscase ser väldigt bra ut ur det långsiktiga perspektivet.

 

Fortfarande en del att bevisa:

Kinneviks väldigt konkreta omvandling mot teknikhållet har redan nu satt ganska så ordentliga spår och det både åt det positiva och negativa hållet. Egentligen så började Kinnevik att rikta sina blickar mot teknikhållet för väldigt många år sedan via satsningar på t.ex. telekom m.m. men det är nu under de senaste åren som de på allvar har börjat köpa på sig så kallade modern teknik. Många av dessa relativt nya investeringar har redan nu visat en god lönsamhet och andra inte men framförallt så har volatiliteten ökat både inom Kinnevik som bolag och för aktien och det beror helt enkelt på att de här lite nyare och moderna teknikinvesteringarna har en tendens att svänga lite mer då de är inne i intensiva tillväxtfaser så just en ökad volatilitet är någonting som man måste känna till och acceptera hos Kinnevik nu i dagens läge.

När fokus ligger så pass mycket på tillväxt och inte på resultatet rent finansiellt så är det även svårt att bedöma vissa satsningar som Kinnevik har gjort. Därför har de fortfarande en hel del kvar att bevis för även om de har en relativt hög omsättning på sina innehav och att de har visat att de kan göra relativt snabba miljardvinster från vissa försäljningar så finns det också några riktiga surdegar i portföljen så allt är inte bara frid och fröjd bara för att man har blivit moderna och satsar på ny teknik.    

 

En stark ställning:

Överlag har dock Kinnevik fortfarande en väldigt stark och även unik ställning runt om i större delar av världen. Risknivån har visserligen ökat succesivt under de senaste åren på grund av de nya satsningarna men även potentialen har hängt med uppåt väldigt bra. Om man vill exponera sig mot teknik ur ett väldigt brett perspektiv och om man är beredd att ta lite högre risk än hos andra investmentbolag och framförallt att man kan leva med och anpassa sig efter volatiliteten så tycker jag att Kinnevik är ett klockrent val. De har även gång på gång visat att de belönar sina ägare och det både via bra ordinarie utdelningar och flera extrautdelningar m.m. och det tycker jag är ett väldigt stort plus i kanten.

 

 

Trevlig lunch!
David 

3 maj 2016

Veckans videoklipp: Hela Berkshire Hathaways årsstämma

Tidigare idag tipsade jag er om en väldigt bra genomgång/guide i podcastformat av Berkshire Hathaway årsstämma som ägde rum nu i helgen. Den ger er på ungefär 23 minuter en väldigt bra överblick av stämman men jag tänkte att det antagligen även finns ett intresse från er läsare för ett kolla in hela stämman nu efterhand.

Av den anledningen blir den här veckans videoklipp just hela sändningen från Berkshire Hathaway årsstämma. Den är strax över sju timmar lång så nu har ni helt klart någonting att göra den närmsta tiden. Klicka bara på play här nedanför så drar den igång och när ni tagit er igenom den så vore det väldigt roligt att höra era tankar och reflektioner i kommentarsfältet här nedanför.

 

Ha en fortsatt bra kväll!
David 

3 maj 2016

Berkshire Hathaway årsstämma-guide

I lördags höll Warren Buffetts investmentbolag, Berkshire Hathaway sin alltid lika populära årsstämma och just den här gången skrev de faktiskt även historia via att även streama stämman live på internet så att även de personer som inte var på plats i Omaha, USA också kunde ta del av allt som hände.

Hela sändningen från stämman slutade på strax över sju timmar rent längmässigt och det kanske inte är alla som har tid eller ro att sitta och kolla på sändningen så här i efterhand om man missade livesändningen i lördags. Men då kan jag starkt rekommendera att ni istället lyssnar på The Motley Fools genomgång av stämman i podcastformat och som de kallar ”Your 23-Minute Guide to Berkshire Hathaway's Annual Meeting”.

I det poddavsnittet får man en väldigt bra genomgång av årsstämman av en av The Motley Fools analytiker som var på plats och han delar även med sig av en hel del riktigt intressanta reflektioner och tankar från sina egen synvinkel. Ni hittar avsnittet här och jag vågar nästan lova er att det är den snabbaste och smidigaste guiden och genomgången av årsstämma.

 

Har ni några reflektioner om stämman i allmänhet och vad som kom fram med mera?

 

Just podden Industry Focus från The Motley Fool som har producerat det här ovanstående avsnittet blev även veckans podcast från mig förra veckan så ni kan läsa mer om den här.

 

David    

30 april 2016

Första gången någonsin för Warren Buffett

Idag klockan 10:00, New York-tid och klockan 16:00 svensk tid kommer Warren Buffetts investmentbolag, Berkshire Hathaway  för första gången någonsin sända sin årsstämma live över internet och för personer som inte är på plats i Omaha där stämman hålls.

Idag kommer vi alltså att kunna bevittna historia och att säga att det här helt klart är årets mest omtalade och intressanta stämma är absolut ingen överdrift, snarare tvärt om. Det här är ett unikt tillfälle för oss som inte kan vara på plats att ta del av stämman och det kommer i alla fall jag se till att utnyttja, kommer ni det?

 

Ni hittar live-sändningen här!

 

Kommentera även gärna stämman via kommentarsfältet här nedanför både nu innan, under tiden och efteråt och berätta vad ni tycker och hur era tankar går.

 

Jag hoppas att ni får en trevlig stund!
David  

27 april 2016

Veckans videoklipp: Trustorhärvan- En av de största finansskandalerna i Sverige

Den här veckan tänkte jag tipsa er om en riktigt intressant dokumentär, nämligen den som handlar om hela Trustorhärvan. För er som inte känner till vad Trustorhärvan är för något så handlade den i stora drag om det svenska investmentbolaget, Trustor som man trodde blev uppköpt men som det sedan visade sig hade blivit plundrat på pengar.

Det här är en unik historia som innehåller alltifrån engelska adelsmän från familjen Guinness till företagsplundringar på över en halv miljard kronor och allt skedde i Sverige och delvis på den svenska börsen. Hela historien beskrivs väldigt bra och genomgående i de sex delar som dokumentären består av och som ni hittar här nedanför.   

När ni tagit del av den här dokumentären som då beskriver en av Sveriges största finansskandaler får ni gärna slänga iväg en kommentar här nedanför för det vore väldigt roligt att höra era tankar.

 

 

Ha en fortsatt bra kväll!
David 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar