Aktieinkomster
Likes
793
Antal inlägg
1340
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
20 juni 2017

Tech var då, nu ska ”green” läggas till

Väldigt enkelt förklarat är greentech en bransch vars syfte är att minska vår världs miljöpåverkan på jorden ifrån sett alla tänkbara synvinklar. Det kan t.ex. handla om innovativa tekniska uppfinningar som då på ett eller flera sätt bidrar positivt till miljön.

För att dra ett väldigt enkelt exempel så kan det t.ex. handla om ”smarta hus” som tar tillvara på bland annat solens energi och har smarta vattenlösningar installerade som ser till att slöseriet med vattnet minskar.

Greentech är en bransch som visserligen har funnits med under en ganska så lång tid men på grund av en i dagens mått mätt en låg innovationsnivå, dyra produkter och alternativ samt en alldeles för låg effektivitet har tidigare gjort att flera stora greentech-lösningar inte kunde slå igenom på marknaden. Men med dagens teknik och globala tillgänglighet för nästan vad som helst har greentech nu på allvar börjat slå igenom och det i en rasande takt och med ett stort intresse från marknaden och allmänheten.        

 

Den nya trenden:

Greentech håller just nu alltså på allvar bli en väldigt populär och intressant trend då det i dagens samhälle verkligen har blivit just en trend att tänka på och ta hand om miljön och jordens resurser.

Den medvetenheten hos oss människor som inte har funnits förut kombinerat med dagens teknik och utveckling möjliggör det nu för flera greentech-bolag med olika inriktning att slå igenom på allvar.

Att marknaden dessutom nu i dagens läge är beredda att betala lite extra för gröna och miljösmarta lösningar tyder på en medvetenhet som vi inte har sett förut och det kommer vara en stor bidragande faktor för greentechs framtida utveckling och tillväxt.     

 

Ett måste i våra samhällen: 

Greentech kommer även vara ”ett måste” i vår samhällen framöver om de ska fungera överhuvudtaget. Själva miljöhotet är ett lite mer långsiktigt orosmoln och hot om man nu kan säga så. Men de stora problemen som är problem redan nu är att t.ex. våra samhällens infrastruktur inte är anpassade för de ökande behoven och den snabbväxande befolkningen.

Det kan t.ex. handla om att normalstora och moderna städer i dagens läge inte klarar av att hantera den mängden vatten som uppkommer och som dagligen ska hanteras. Att t.ex. dagens vatten- och avloppssystem inte är rustade för framtiden är bara ett litet exempel men det är också inom det området som det just nu finns ett väldigt intressant investeringsalternativ som ni kan läsa mer om här nedanför.

 

Ett aktuellt bolag:

 

Greentech-bolaget som jag pratar om heter Urbangreen och de utvecklar fasader och tak till alla typer av fastigheter. De gröna fasaderna och taken som bolaget kallar sina produkter fördröjer och absorberar vattenflödenas intensitet och får dagvattenhanteringen att fungera i ett slutet kretslopp som ni kan se på bilden här nedanför. 

 

Urbangreens mål är att bygga upp sin industri kring de överallt ökande skyfallen i världen och ta hand om vattnet på ett smidigare och bättre sätt än vad de underdimensionerade dagvattensystemen gör eller överhuvudtaget kan göra. Det här är ett större problem än vad många tror och det skapar redan idag stora skador i de flesta städer.  

Urbangreen genomför just nu en nyemission och en ägarspridning via crowdfunding-plattformen, Pepins. Det medför nu alltså att vi har chansen att ta del av greentech-branschens utveckling via en direktinvestering i ett väldigt spännande bolag.

Potentialen och den kommande tillväxten ser väldigt lovande ut vilket ni kan läsa mer om i mitt investeringsutskick om Urbangreen här. Ni hittar även all nödvändig information hos Pepins här.

 

Vad tror ni om Urbangreen?

 

I sammarbete med Urbangreen och Pepins, 
David   

Taggar (blogg): 
13 april 2017

Pensiono har en miljardmarknad framför sig

Pensionsbranschen är en väldigt traditionell och gammaldags bransch där hundratals och till och med tusentals miljarder flödar omkring. Inom den branschen är det framförallt företagen och aktörerna som tjänar de stora pengarna medan de personer som borde tjäna mest pengar, nämligen pensionsspararna väldigt ofta får dra nitlotten.

Men som många andra branscher så är den tack vare digitaliseringen i förändringens tecken, även om den fortfarande har en väldigt lång väg att gå. Men inom den här förändringen finns det ett företag som har en tydligt ledande roll och till och med på vissa hålla och kanter faktiskt är den enda aktören och det här företaget genomför just nu en nyemission och erbjuder nya investerare att ta en position i bolaget.

Bolaget som leder den här digitala förändringen inom pensionsbranschen heter Pensiono och grundades för cirka 6 år sedan. Under dessa år har Pensiono via sin sajt Pensiono.se visat oss svenskar hur vi kan minska våra avgifter när det kommer till våra pensionspengar via att byta försäkringsbolag där pengarna förvaltas. Dessutom har bolaget aktivt jobbat med att utveckla en digital tjänst för att flytta fribrev, det vill säga pensionsförsäkring som är ”avslutade” och som uppstår varje gång man t.ex. byter jobb.

Det är just den här sistnämnda digitala flytt-tjänsten som Pensiono nu verkligen ska satsa och startar nu försäkringsbolaget Svenska Fribrevsbolaget. Här ligger fokus på att flytta just kunders fribrev till framförallt billigare alternativ men också att göra själva flytten smidigare via sin digitala tjänst och bara det är revolutionerande då det idag både är krångligt och dyrt att flytta sina fribrev.              

 

Den enda aktören i branschen:

Om vi kollar på dagens pensionsmarknad så finns det ingen aktör eller företag som erbjuder det Pensiono erbjuder. Det är idag som sagt extremt krångligt, svårt och framförallt dyrt att försöka flytta sina fribrev manuellt, i vissa fall är det till och med inte ens möjligt. Så att gå in på en sajt och med ett fåtal klick kunna flytta sina fribrev till ett annat alternativ som man väljer själv och framförallt ett billigare alternativ är helt unikt och kommer helt klart att revolutionera hela branschen.

Det som Pensiono har gjort rätt under de här åren som de utvecklat sin digitala tjänst är att parallellt haft sin jämförelsesajt, Pensiono.se som jag pratade om förut. På så sätt har de redan byggt upp ett varumärke och ett förtroende och att de redan hjälp de svenska pensionsspararna att spara 300 miljoner kronor i avgifter under de här 6 åren kommer vara en enorm fördel nu när de på allvar ska lansera sin digitala flytt-tjänst och Svenska Fribrevsbolaget.     

 

En ledning som agerar:    

En nyckelfaktor som med stor sannolikhet kommer vara en stor bidragande faktor till Pensionos fortsatta framgång är bolagets styrelse och ledning. Som ni kan se på bilden här ovanför hittar vi många starka och kompententa nyckelpersoner från t.ex. Avanza, Aktietorget, Lannebo fonder och East Capital med mera.

Dessa personer kommer tillsammans åt en väldigt stor del av Pensiono potentiella marknad och det kommer varje dag öppna nya dörrar för bolaget och dessa genvägar kommer spara bolaget en hel del tid och på så sätt även dra upp tillväxttakten redan från början.

 

Enorma tillväxtmöjligheter:

Att Pensiono är den enda aktören inom branschen som erbjuder det här revolutionerande tillvägagångssättet är heller inte allt. Pensiono knackar nämligen på dörren till en miljardmarknad och för att nämna några konkreta siffror så är branschen idag värd cirka 900 miljarder kronor men egentligen är den värd över hela 2 000 miljarder kronor och det bara i Sverige. Anledningen till att hela marknaden idag inte är tillgänglig för Pensiono är för att det i princip bara är 40 % av fribrevsmarkanden som är öppen för flyttar på grund av dagens regler och lagar men saker och ting är på gång och här har Pensiono staten på sin sida och det går jag in lite extra på lite längre ner.

Men om vi återgår till tillväxtmöjligheterna på marknaden så sitter den genomsnittliga kunden hos Pensiono på cirka 8 olika fribrev, värda ungefär en miljon kronor (snittkunden har idag 900 000 i pensionspengar och flyttar ca 500 000 kr) Här kan Pensiono i snitt hjälpa sina kunder att spara hela 100 000 kronor fram till pensionen så intresset på marknaden kommer helt klart finnas. 

För varje dag som går blir vi svenskar hela tiden mer och mer medvetna om detaljer i vår privatekonomi och framförallt så blir vi medvetna om att det går att hitta bättre alternativ än vad de gamla och hederliga företagen inom finanssektorn erbjuder. Pensiono är alltså ett bolag som ligger helt rätt i tiden och de kan nu börja plocka andelar på den miljardmarknad som de är verksamma på.    

 

Att revolutionera en gammaldags bransch:

Att revolutionera en så passa gammaldags bransch som pensionsbranschen är ingen lätt match men Pensiono har redan nu lyckats bra och med tanke på att de nu har ett etablerat varumärke på sin sida så finns det även goda möjligheter inför framtiden.

En väldigt bra styrka är att Pensiono mer eller mindre har staten på sin sida. Med det menar jag att finansmarknadsminister, Per Bolund har sagt att nya regler som ska underlätta flytträtten ännu mer skall presenteras till sommaren 2017 så mycket kan och kommer hända både på marknaden och hos Pensiono under en väldigt snar framtid.

Om man är lite hård så kan man även säga att det inte ligger i intresse för de gamla vanliga försäkringsbolagen på marknaden att Pensionos digitala tjänst slår igenom. Då kommer dessa företag förlora en hel del intäkter från deras tidigare manuella tjänster men på något sätt känns det samtidigt även som att de börjar förstå vad som är på gång.

I den här nyemissionen som Pensiono Holding nu genomför har nämligen Spiltan, East Capital, Lannebo som på flera sätt är verksamma inom samma område valt att investera i Pensiono Holding och även det bör ses som ett tecken på att tron och förhoppningarna finns och framförallt att det är någonting stort på gång inom branschen som Pensiono nu har potential att styra och leda.    

 

Om ni som jag också har blivit intresserade av Pensiono Holding ur ett investeringsmässigt perspektiv så hittar ni all information gällande en investering i nyemissionen hos Pepins här. Det är nämligen Pepins som sköter den här kapitalrundan åt Pensiono och där finns det en hel del intressant material som t.ex. videogenomgångar och investeringspitchar med mera.  

 

David  

Taggar (blogg): 
3 april 2017

55 % i årlig tillväxt sedan år 2010

För några dagar sedan skickade jag ut ett investeringsutskick gällande bolaget, Bangerheads pågående nyemission. Därför tänkte jag nu kolla ännu lite mer på bolaget då Bangerhead som är en av Skandinaviens största återförsäljare av skönhetsprodukter online men även har omnikanals-butiker i Borås och Stockholm, samt ett dotterbolag – LH Cosmetics, som redan första verksamhetsåret väntas omsätta över 10 MSEK och drivs med internationella make-up artisten och influencern Linda Hallberg.  

Bangerhead är just nu som sagt mitt uppe i genomförandet av sin nyemission där de i korthet planerar att ta in 10-15 miljoner för att fortsätta växa på nya marknader och fortsätta investera i egna varumärken. Det till en pre-money värdering på 70 miljoner kronor. Ni hittar all information och alla villkor för nyemissionen här.      

 

Bangerhead kommer handlas på Pepins Market

När man investerar onoterade bolag som t.ex. Bangerhead så är ett av målen längre fram för oss investerare någon typ av exit, genom t.ex. en notering på en marknadsplats.  Vid en exit så realiseras eventuell värdeökning av bolaget och man som investerare får fram ett nytt värde på sin aktie.

Det som är bra i Bangerheads fall är att de för det första sköter sin nyemission via Equity Crowdfunding plattformen, Pepins. Det medför att när emissionen väl är genomförd så kommer Bangerhead börja handlas på Pepins Market inom en 12 månaders period. Det ger alla som investerat möjligheten att faktiskt börja handla med aktierna man har köpt på sig på Pepins Market.

 

Starka nyckeltal och nyckelfaktorer:

Kollar vi på Bangerhead som bolag så kan vi väldigt snabbt se alltifrån en nu väldigt stark grund till goda tillväxtmöjligheter. Den starka grunden kommer från löpande satsningar på t.ex. IT- och plattformsutveckling som väldigt snabbt resulterade i en omsättningsökning på nästan 50 % och 40 % ökad handel via mobila enheter vilket kommer vara en enormt viktig detalj inför framtiden då fler och fler köp online sker via t.ex. mobiltelefoner.

Det fina med dessa ovanstående satsningar är att kostnaderna redan togs upp förra året och visserligen påverkade resultatet negativt då men nu inför i år och även många år framöver sitter Bangerhead nu på en struktur och som sagt en grund som är bra mycket mer lönsam än vad den var tidigare.

En detalj hos Bangerhead som vid en första anblick kan se lite skrämmande ut är att enbart 1 % av försäljningen består av egna produkter, resterande delen är ren återförsäljning. Vid sådan försäljning kan det vara svårare att kontrollera marginalerna och hela tiden arbeta för att få upp dem. Men ett av Bangerheads mål med den här nyemissionen och även långsiktigt framöver är att satsa på att just utveckla och utöka det egna produktsortimentet. Eftersom att dessa som sagt bara står för 1 % i dagens läge så finns det där gott om potential och den utvecklingen kommer kunna bidra väldigt bra till ökande marginaler ur ett långsiktigt perspektiv. Bolaget har visat prov på denna förmåga tidigare, den näst mest sålda produkten på Bangerhead är deras egna produkt Fresh Me Up!  

Även via Dotterbolaget LH Cosmetics som Bangerhead äger drygt 50% kommer bolaget ha mycket bättre marginaler. Linda Hallberg som äger resterande del av bolaget är ett oerhört stort namn inom make-upbranschen och har över en miljon följare i sociala medier. LH Cosmetics signade precis ett avtal med Kicks och distribution i 180 av deras butiker och bolaget väntas omsätta cirka 10 MSEK 2017.

En annan sak som pengarna från nyemissionen ska användas till är tillväxt geografiskt. Här står Sverige för ungefär 75 % av försäljningen och Finland och Norge för de resterande 25 %. Här vill Bangerhead växa i både övriga Skandinavien och även på helt nya marknader utanför regionen och med tanke på att bolaget snabbt har tagit en ledande roll både i Sverige och Skandinavien så finns det goda möjligheter för att göra samma sak på nya marknader.

Om vi kollar lite snabbt på tillväxten så har Bangerhead växt med hela 55 % per år sedan år 2010. Som jag nämnde förut har även omsättningen ökat markant i och med utvecklingen av den nya plattformen och den tillväxten börjar synas redan nu direkt. Kollar vi på Branschen överlag så ligger tillväxten på ungefär 7 % per år och Bangerhead har med sin tydliga position på marknaden goda möjligheter att plocka hem en stor del av den tillväxten.    

Förutsättningarna för Bangerhead har alltså aldrig varit bättre. Grunden i bolaget är nu lagd på allvar och den stora tillväxtresan har redan börjat ta fart. Som jag också skrev i investeringsutskicket igår så ser läget för en investering i Bangerhead bättre ut en någonsin och det gällande alltifrån bolaget i sig, potentialen och en kommande börsnotering med mycket mera.   

 

Att investera utanför börsen:

Att investera utanför börsen i sådana här onoterade bolag som Bangerhead är såklart fortfarande lite krångligare och med riskfyllt, även om Pepins på väldigt kort tid har underlättat processerna markant.

Men som mindre investerare i onoterade bolag bör man ha en börsnotering som mål för det är då man kan tjäna de stora pengarna. I Bangerheads fall är det som sagt redan på tapeten vilket är en stor fördel och det medför att man kan komma att börja se att sin investering letar sig uppåt inom en ganska så snar framtid.

Om ni vill veta mer om onoterade investeringar överlag och via Pepins så får ni allt förklarat på ett enkelt och lättförståeligt sätt i Pepins guide här.   

 

I samarbete med Pepins & Bangerhead!

1 december 2016

Finansmarknaden är i förändringens tecken och det är bra

Under de senaste 10-15 åren har finansmarknaden varit i stor förändring, både i Sverige och i hela världen. Den förändringen och utvecklingen kommer framförallt från digitaliseringen och den digitala utvecklingen har öppnat upp en rad nya möjligheter för oss investerare.

Men i det här inlägget tänkte jag inte prata om att man tack vare internet kan handla med aktier på nästan alla världens börser via enbart en dator eller en mobiltelefon. Jag tänkte istället fokusera på en mycket nyare del av utvecklingen som nyligen har öppnats upp för oss investerare.

 

Investera i ett tidigare skede av tillväxten:  

De flesta investerare drömmer om att investera i ett så tidigt skede som möjligt i olika tillväxtbolag för att på så sätt kunna vara med på resan och få ta del av utvecklingen och tillväxten till så stor del som möjligt. Börsen gör det möjligt till viss del men många bolag har redan uppnått en fantastik tillväxt och utveckling redan innan de väljer att gå till börsen och även om tillväxtresan många gånger fortsätter även på börsen så har man fortfarande missat det första stadiet som många gånger kan vara väldigt lönsam.

Men den senaste tidens utveckling på finansmarknaden har medfört att det nu även är möjligt att ta del av tillväxten som existerar innan bolagen går till börsen och det är en viktig och antagligen den mest fantastiska utvecklingen på flera år.

Via aktörer som t.ex. Pepins kan vem som helst bli delägare i spännande tillväxtföretag i ett väldigt tidigt skede i bolagen och innan de går till börsen och den här typen av investeringar börjar faktiskt fungera som vilket aktieköp som helst på en vanlig börs.  

 

Infrastrukturen börjar komma på plats: 

Som sagt så börjar den här nya typen av investeringar utanför börsen nu bli mer lättillgängliga för vem som helst och det till stor del tack vare Pepins. Det beror på att de inte bara kopplar samman investerare och bolag de har även byggt upp en plattform där man kan följa sina onoterade investeringar och även engagera sig i och hjälpa bolagen som man investerat i.

Hur det fungerar i praktiken från ni väldigt bra beskrivet på bilden här ovanför och visst har det har potential att bli en game changer på marknaden? Rent teoretiskt har man visserligen alltid kunnat investera i onoterade bolag men det har både varit väldigt krångligt samt svårt att hitta företag att investera i men det har nu alltså förändrats och det snabbt.   

 

Ett aktuellt exempel:

För att verkligen visa er ett konkret exempel på en onoterad investering så tänkte jag dra upp Pepins senaste investeringscase. För några dagar sedan gick de nämligen live med Train Alliance-projektet och det är minst sagt ett intressant företag.

Train Alliance levererar banbrytande koncept och expertis inom tågbranschen och har idag redan identifierat en stor lucka på marknaden som kommer behöva fyllas snabbt och därmed även positionerat sig för att kunna bli den leverantör som kan göra det.

Inom Train Alliance hittar vi idag redan reala tillgångar, en lönsam strategi och väldigt bra framtidsutsikter och nu söker det efter 42,2 miljoner kronor i en nyemission för att kunna investera i ännu mer mark och anläggningar till sina tågdepåer. 

Om ni tycker att Train Alliance verkar vara ett intressant investeringscase så hittar ni all nödvändig information om bolaget här. Där hittar ni även en rad andra intressanta onoterade investeringar samt allmän och användbar information med mycket mera. 

 

Är det här framtiden?

Kan avslutningsvis då den här typen av nya investeringar utanför börsen verkligen vara framtiden? Frågar ni mig så är svaret på den frågan ett solklart ja och det finns en enkel anledning till det.

Det är nämligen så att investerare alltid jagar så mycket tillväxt och avkastning som möjligt, så har det alltid varit och kommer alltid vara. När det då nu har uppstått ett nytt alternativ som gör det möjligt för vem som helst att jaga högre avkastning i ett tidigare skede inom respektive bolag kommer trenden för den här sortens investeringar att växa mer och mer.

Nu när även infrastrukturen börjar falla ordentligt på plats finns det antagligen ingen hejd alls och onoterade investeringar har mycket väl potential att med tiden bli lika stort som investeringar på börsen, eller vad tror och tycker ni om det här?

 

 

David    

28 oktober 2016

Ett uppiggande investeringsalternativ- investera i kaffe

Jag tror inte att jag bara talar för mig själv när jag säger att kaffe minst sagt är ett måste. Kaffe kan vara skillnaden på en bra och en dålig dag och drycken har enligt mig även den unika förmågan att kunna vända just en dålig dag till en bra dag. Kaffe är alltså en del av livet och varför då även inte rikta sina investeringar mot kaffe? 

 

Investera i kaffe:  

Många har säkert hört talas om att man kan investera direkt i kaffe via olika typer av certifikat och börhandlade fonder (ETF:er) m.m. Det är absolut ett alternativ men det är inte det alternativet som jag tänkte visa er idag.

Nu är det nämligen så att det svenska bolaget, Barista Fair Trade Coffee är i fullgång med sin nyemission där målet är att skapa Sveriges bästa kundägda kaffe-kedja. Än så länge har nästan 1000 personer valt att delta i nyemissionen och företaget ska ta in mellan 20-35 miljoner kronor och investerare erbjuds nu att teckna aktier för 20 kronor styck via Pepins.

Idag omsätter Barista 50 MSEK och har kaféer i Sthlm, Göteborg och Skåne. Nya utgångsläget blir nio lönsamma enheter med tillväxtpotential, som blir en bas att bygga verksamheten på. Det finns många finansiella detaljer att gå in djupare på men istället för att jag ska göra det här tänkte jag här nedanför visa er en intressant vinkel hos den här investeringen och det här företaget. Så istället hittar ni alla nödvändiga detaljer om Barista Fair Trade Coffee, finansiella som bolagsmässiga här.         

 

Intressant med en bra sak: 

Det är nämligen så att Barista Fair Trade Coffee inte är någon vanlig kaffe-kedja. För varje kopp kaffe som säljs bidrar Barista Fair Trade Coffee till måltider och skolgång m.m. för barn i bland annat Afrika. Det är inte mycket som slår en varm kopp kaffe utan då kanske en varm kopp kaffe som man för varje klunk vet bidrar till någonting bra.

Ur ett investeringsmässigt perspektiv ligger allt som Barista Fair Trade Coffee står för och är även helt rätt i tiden. Marknaden är nu öppen och hungrar faktiskt efter produkter och tjänster som kan göra vår värld lite bättre och att just det tankesättet aldrig har varit så här populärt som det är nu gör helt klart att trenden pekar uppåt för bolaget.   

 

Pepins överträffar marknaden:

Likasom att Barista Fair Trade Coffee inte är någon vanlig kaffe-kedja utan någonting helt unikt så kan man även säga att det här investeringsalternativet är likaså. Barista Fair Trade Coffee tar nämligen in sina nya ägare via equity crowdfunding-plattformen, Pepins som ganska nyligen slog upp sina portar.

Pepins ger alla möjligheten att upptäcka och bli delägare i spännande tillväxtföretag samt att företag får chansen att växa via nya investerare via Pepins plattform. Alvestaglass, Kronfönster och Paradox Interactive är några av de genomförda emissionerna. På bilden här nedanför ser ni exakt hur det går till när man investerar via Pepins plattform och jag tycker helt klart att Pepins redan nu har överträffat allt annat liknande på marknaden och inte minst när de ger oss investerar möjligheten att ta del av sådana här intressanta bolag som t.ex. Barista Fair Trade Coffee. 

 

Hur ser ni på den här investeringen i kaffe? Samt på vad Pepins har börjat erbjuda oss investerare?    

 

David 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar